Διαβούλευση για το Σχέδιο Απόφασης : Καθιέρωση ανωτάτου ορίου κυβισμού Κρατικών Αυτοκινήτων και άλλες διατάξεις

Στο πλαίσιο προώθησης της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση και της ενδυνάμωσης της συμμετοχικής δημοκρατίας που αποτελεί βασική δέσμευση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, αναρτάται στο διαδίκτυο η υπουργική απόφαση «Καθιέρωση ανώτατου ορίου κυβισμού κρατικών αυτοκινήτων και άλλες διατάξεις», προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, έως 26/10/2009.

Η απόφαση αυτή ρυθμίζει θέματα σχετικά με τα κρατικά αυτοκίνητα και στοχεύει στην υιοθέτηση νέων πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον καθώς και στη μείωση του κόστους και την ορθολογική αξιοποίηση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα, καθιερώνονται περιβαλλοντικά κριτήρια στην προμήθεια και τη χρήση των κρατικών αυτοκινήτων, λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση περιπτώσεων κακοδιαχείρισης και σπατάλης δημοσίων πόρων και ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Οι βασικές ρυθμίσεις της απόφασης αυτής είναι:

1. Καθιέρωση ανώτατου ορίου κυβισμού σε όλα τα κρατικά αυτοκίνητα μέχρι 1.600 και 1.400 cc.
2. Κατάργηση της αποκλειστικής χρήσης κρατικών αυτοκινήτων από μεγάλο αριθμό κρατικών λειτουργών
3. Περιορισμός των κρατικών αυτοκινήτων μέχρι πέντε ανά Υπηρεσία και αιτιολόγηση τυχόν ανάγκης διατήρησης περισσότερων.
4. Πάγωμα προμήθειας επιπλέον κρατικών αυτοκινήτων για την επόμενη τριετία και αντικατάσταση των ήδη υπαρχόντων με αυτοκίνητα είτε υβριδικά – ηλεκτρικά είτε νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας χαμηλών ρύπων μέχρι 31/12/2010
5. Μείωση της επιτρεπόμενης κατανάλωσης καυσίμων

Στόχος της διαβούλευσης είναι η υποβολή συγκεκριμένων παρατηρήσεων και προτάσεων στο κείμενο της απόφασης από όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή από την κοινωνία.

Με την πεποίθηση ότι η συμμετοχή των πολιτών στη σύγχρονη διακυβέρνηση είναι απαραίτητο στοιχείο επιτυχούς λειτουργίας της δημοκρατίας, που ενισχύει τη διαφάνεια και αξιοποιεί το σύνολο του δυναμικού της κοινωνίας, ζητούμε τη συμβολή όλων σε μία εποικοδομητική διαδικασία που ενδυναμώνει την αποτελεσματικότητα των δημόσιων πολιτικών.

Γιάννης Ν. Ραγκούσης

Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις και τις επισημάνσεις τους μέχρι και τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου 2009