Άρθρο 16 Κυριότητα δώρων

1. Τα αντικείμενα που προσφέρονται σύμφωνα με το άρθρο 15 ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου και περιέρχονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας ή στην Προεδρία της Κυβέρνησης ως προς τη διοίκηση και διαχείρισή τους, εφόσον η εκτιμώμενη, σύμφωνα με το άρθρο 17, αξία τους υπερβαίνει τα διακόσια (200) ευρώ.
2. Δώρα κατώτερης αξίας, καθώς και αναλώσιμα αγαθά περιέρχονται στην κυριότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του μέλους της Κυβέρνησης, στο οποίο δωρίζονται, εκτός αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή το μέλος της Κυβέρνησης δηλώσει ότι επιθυμεί αυτά να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου, υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, αντίστοιχα.
3. Δώρα, που έχουν ιδιαίτερη εθνική, ιστορική ή πολιτιστική αξία, ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου και περιέρχονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας ή στην Προεδρία της Κυβέρνησης, αντίστοιχα, ανεξάρτητα από την αξία τους.
4. Τα δώρα, που, σύμφωνα με την παρ. 1 έως 3, περιέρχονται στη Προεδρία της Δημοκρατίας ή την Προεδρία της Κυβέρνησης, μπορούν να χρησιμοποιούνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη της Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
5. Για την αποδοχή των δώρων που περιέρχονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας δεν εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 19 του π.δ/τος 351/1991 (Α΄121).