Άρθρο 44 – Διάθεση των εσόδων του τέλους ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.) – Αντικατάσταση παρ. 20 άρθρου 24 ν. 2130/1993

Η παρ. 20 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α΄ 62) αντικαθίσταται ως εξής:
«20. Τα έσοδα του τέλους αυτού διατίθενται σε ποσοστό 50% τουλάχιστον για την εκτέλεση έργων, την καταβολή αποζημιώσεων ρυμοτομούμενων ή απαλλοτριωμένων ακινήτων και την αγορά ακινήτων, εφόσον οι δαπάνες αυτές έχουν προβλεφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και τον ετήσιο προϋπολογισμό.
Το υπόλοιπο ποσοστό διατίθεται για την κάλυψη άλλων αναγκών, το οποίο δύναται να προσαυξηθεί εφόσον οι ανάγκες του πρώτου εδαφίου καλυφθούν με μικρότερο ποσοστό ή δεν υφίστανται εντός εκάστου οικονομικού έτους.».

  • 14 Ιουνίου 2022, 17:29 | ΒΑΣ. ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ το 80% των εσόδων ΤΑΠ να επενδύονται σε έργα αναβάθμισης των περιοχών κατοικίας και επαγγελματικής στέγης και το υπόλοιπο 20% να μπορεί να διατεθεί σε άλλες δαπάνες πλήρως αιτιολογημένες που δεν υπάρχει δυνατότητας να καλυφθούν απο άλλες πηγές χρημ/σης

  • 8 Ιουνίου 2022, 09:06 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Η αρχική λογική του ΤΑΠ (πέρα από αύξηση εσόδων του Δήμου), ήταν οι ιδιοκτήτες να δίνουν χρήματα στο Δήμο προκειμένου αυτά εν μέρη να επιστρέφουν πίσω στη περιοχή τους σε έργα. Πέρα από την ανάγκη ενοποίησης όλων των τελών φόρων (ΔΤ/ΔΦ/ΤΑΠ) σε ένα ενιαίο δημοτικό τέλος, πιο απλοποιημένο και με ενιαίο τρόπο υπολογισμού και μέτρησης επιφανειών, είναι ανάγκη (για να μην πω υποχρέωση) των Δήμων να δεσμεύονται να δαπανούν αυτό το ποσό σε έργα στο Δήμο. Εκτός κι αν οι Δήμοι έλυσαν όλα τα προβλήματά που υπάρχουν (πεζοδρόμια, δρόμοι, πλατείες, παιδικές χαρές, σχολεία κλπ). Αντιπροτείνω η αλλαγή να είναι στο 100% για έργα κλπ, και εάν δεν χρησιμοποιείται να μεταφέρεται στο επόμενο έτος (ή έτη) χωρίς τη δυνατότητα κάλυψης άλλων αναγκών. Όταν ο ιδιοκτήτης ακινήτου σε ένα Δήμο πληρώνει επειδή απλά έχει το ακίνητό του εκεί, πρέπει να δικαιούται την αναβάθμιση της περιοχής του και όχι να αγοράζει ο Δήμος άσχετα αντικείμενα που δεν βοηθούν την καθημερινότητα του ιδιοκτήτη ακινήτου. Ειδάλλως μετονομάστε το ΤΑΠ σε ΦΑΠ, ώστε να μην έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.

  • 7 Ιουνίου 2022, 17:51 | ΟΝΤΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Για τα παρελθόντα έτη που υποχρεωτικά το 50% του ΤΑΠ ήταν για ρυμοτομήσεις,δεν υπάρχει πρόβλεψη πως θα διατεθεί αυτό το ποσό που είχε μαζευτεί για αυτό τον σκοπό;