Άρθρο 35 – Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη νησιωτική περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου – Προσθήκη άρθρου 226Β στον ν. 4555/2018

Μετά το άρθρο 226Α του ν. 4555/2018 (Α’ 133) προστίθεται άρθρο 226Β ως εξής:

«Άρθρο 226Β
Διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη νησιωτική περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου
Για την αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη νησιωτική περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:
1. Εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου εντάσσονται υποχρεωτικά ως μέλη στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με την επωνυμία «Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Χίου Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.», κατόπιν λήψης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου να συμμετάσχουν στον ανωτέρω φορέα κατά το πληθυσμιακό τους ποσοστό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Εάν η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου παρέλθει άπρακτη, οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου εντάσσονται αυτοδικαίως στην ανώνυμη εταιρεία «ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.» κατόπιν διαπιστωτικής πράξης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βορείου Αιγαίου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Βορείου Αιγαίου προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη σε αυτή των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου.
Από τη λήψη της απόφασης της γενικής συνέλευσης της ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. ή τη δημοσίευση της απόφασης του Συντονιστή του προηγουμένου εδαφίου, κατά περίπτωση, η κυριότητα των έργων, των εγκαταστάσεων, των ακινήτων και του εν γένει εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, εξαιρουμένων όσων εξυπηρετούν τις ανάγκες συλλογής και μεταφοράς των στερεών αποβλήτων των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, περιέρχεται στη ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε..
2. Με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, που εκδίδεται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ένταξη των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου στη ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε, συστήνεται και συγκροτείται Επιτροπή Καταγραφής για την καταγραφή των περιελθόντων κατά κυριότητα ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμών στη ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε., που απαρτίζεται από έναν (1) εκπρόσωπο της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ως πρόεδρο, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου και έναν (1) εκπρόσωπο της ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Η Επιτροπή Καταγραφής υποχρεούται να ολοκληρώσει το έργο της καταγραφής εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία συγκρότησής της και να αποστείλει εντός της ίδιας προθεσμίας τη σχετική έκθεση στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βορείου Αιγαίου. Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βορείου Αιγαίου εκδίδει, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την αποστολή της έκθεσης καταγραφής, διαπιστωτική πράξη των περιελθόντων ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμών κατά κυριότητα στη ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε., η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Απαιτήσεις τρίτων που δεν έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της Επιτροπής Καταγραφής βαρύνουν εις ολόκληρον τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου.
3. Οι εκκρεμείς δίκες σχετικά με τις πάσης φύσεως διαφορές που πηγάζουν από εργασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων συνεχίζονται από τη ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε., χωρίς να διακόπτονται και χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικαστική πράξη του Συντονιστή συνέχισης για καθεμία από αυτές. Οι εκκρεμείς δίκες σχετικά με τις πάσης φύσεως διαφορές που πηγάζουν από εργασίες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων συνεχίζονται από τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, κατά περίπτωση.
4. α) Οφειλές που προέρχονται από εργασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων αναλαμβάνονται αυτοδίκαια από τη ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. και οι πάσης φύσεως απαιτήσεις που προέρχονται από τις ανωτέρω εργασίες μεταβιβάζονται αυτοδίκαια στη ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.
β) Οφειλές που προέρχονται από εργασίες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων εξακολουθούν και βαρύνουν τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, κατά περίπτωση, και οι πάσης φύσεως απαιτήσεις που προέρχονται από τις ανωτέρω εργασίες παραμένουν στους Δήμους αυτούς.
5. Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βορείου Αιγαίου συντάσσεται και υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Η απόφαση του Συντονιστή και απόσπασμα της έκθεσης απογραφής, που περιγράφει τα ακίνητα που αποκτώνται κατά κυριότητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, καταχωρούνται ατελώς στα οικεία βιβλία του υποθηκοφυλακείου ή κτηματολογικού γραφείου.
6. Το προσωπικό των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, που απασχολείται σε εργασίες συλλογής και μεταφοράς, μόνιμο και με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, παραμένει στους οικείους δήμους. Το προσωπικό των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, που απασχολείται σε εργασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, μόνιμο και με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό της ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε. με την ίδια σχέση εργασίας.
7. Εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του παρόντος οι μετοχές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Βορείου Αιγαίου, μέτοχου της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ» και διακριτικό τίτλο «Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε.», ακυρώνονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, μειουμένου κατά το αντίστοιχο ποσό του μετοχικού κεφαλαίου.
8. α) Από την έναρξη ισχύος του παρόντος η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΗΜΝΟΥ Ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ» και διακριτικό τίτλο «Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε.», δεν αποτελεί Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, δεν δύναται να ασκεί τις αρμοδιότητες του άρθρου 227 του παρόντος και λύεται χωρίς να ακολουθήσει εκκαθάριση με σκοπό οι Δήμοι Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου να ενταχθούν στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με την επωνυμία «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ» και τον διακριτικό τίτλο «Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε.», με την έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βορείου Αιγαίου. Τα περιουσιακά στοιχεία της λυθείσας ανώνυμης εταιρείας διανέμονται αυτούσια στους δήμους-μέλη της με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βορείου Αιγαίου σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παρούσα.
β) Οι Δήμοι Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος, εντάσσονται υποχρεωτικά ως μέλη στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων «Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ. Α.Ε.» κατόπιν λήψης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της τελευταίας για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου οι Δήμοι Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου να συμμετάσχουν στον φορέα κατά το πληθυσμιακό τους ποσοστό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Εάν η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου παρέλθει άπρακτη, οι Δήμοι Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου εντάσσονται αυτοδικαίως στην ανώνυμη εταιρεία «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ» κατόπιν διαπιστωτικής πράξης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βορείου Αιγαίου και η τελευταία προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες για την ένταξη σε αυτή των ανωτέρω δήμων.
9. Από τη λήψη της απόφασης της γενικής συνέλευσης της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λήμνου Ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ ή τη δημοσίευση της απόφασης του προηγουμένου εδαφίου κατά περίπτωση, η κυριότητα των έργων, των εγκαταστάσεων, των ακινήτων και του εν γένει εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, εξαιρουμένων όσων εξυπηρετούν τις ανάγκες συλλογής και μεταφοράς των στερεών αποβλήτων των δήμων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, περιέρχεται στη «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ» που έχει την ευθύνη λειτουργίας τους..
10. Με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, που εκδίδεται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ένταξη των Δήμων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου στη «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ», συστήνεται και συγκροτείται Επιτροπή Καταγραφής για την καταγραφή των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμών που έχουν περιέλθει κατά κυριότητα στην ως άνω εταιρεία, που απαρτίζεται από έναν (1) εκπρόσωπο της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ως πρόεδρο, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών των δήμων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου και έναν (1) εκπρόσωπο της εταιρείας με τους νόμιμους αναπληρωτές τους. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Η Επιτροπή Καταγραφής υποχρεούται να ολοκληρώσει το έργο της καταγραφής εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία συγκρότησής της και να αποστείλει, εντός της ίδιας προθεσμίας, τη σχετική έκθεση στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την έκδοση από αυτόν, εντός δέκαπέντε (15) ημερών από την αποστολή της έκθεσης καταγραφής, διαπιστωτικής πράξης των ακινήτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμών που έχουν περιέλθει κατά κυριότητα στη «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ». Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Απαιτήσεις τρίτων που δεν έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση Επιτροπής Καταγραφής βαρύνουν εις ολόκληρον τους Δήμους Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, κατά περίπτωση.
11. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από τη «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ» χωρίς να διακόπτονται και χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικαστική πράξη συνέχισης για καθεμία από αυτές.
12. Οφειλές της «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΗΜΝΟΥ Ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ» αναλαμβάνονται από τη «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ» στην οποία μεταβιβάζονται και οι πάσης φύσεως απαιτήσεις της λυθείσας εταιρείας.
13. Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βορείου Αιγαίου συντάσσεται και υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής. Η απόφαση του Συντονιστή και απόσπασμα της έκθεσης απογραφής, που περιγράφει ακίνητα που αποκτώνται κατά κυριότητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων, καταχωρούνται ατελώς στα οικεία βιβλία του υποθηκοφυλακείου ή κτηματολογικού γραφείου.
14. Το μόνιμο προσωπικό της «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΗΜΝΟΥ Ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ», καθώς και εκείνο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό της «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Ανώνυμη εταιρία ΟΤΑ» με την ίδια σχέση εργασίας.».

  • 20 Ιουνίου 2022, 14:06 | ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

    Η παρ. 7 του άρθρου, περί των μετοχών της ΠΕΔ Β. Αιγαίου, είναι περιττή. Ηδη, μετά από την άσκηση σχετικής αίτησης ακύρωσης από το Δήμο Δυτ. Λέσβου, έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση, η υπ’ αρ. Α 350/2021 του Διοικ. Εφετείου Πειραιά (Τμήμα Α3 Ακυρωτικό), η οποία λύνει το θέμα : μέτοχοι των ΦοΔΣΑ μπορούν να είναι μόνο οι ΟΤΑ. Με την απόφαση αυτή, ακυρώθηκε αντίθετη διαπιστωτική πράξη του Συντονιστή Αποκ. Διοίκησης Αιγαίου. Εχει ήδη εκδοθεί η υπ’ αρ. 15920/11-4-2022 διαπιστωτική πράξη του Συντονιστή Αποκ. Διοίκησης Αιγαίου, που έχει τακτοποιήσει το θέμα οριστικά. Επομένως, δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.