Άρθρο 29 – Ύψος χρηματικών κυρώσεων – Τροποποίηση άρθρου 22 π.δ. 15/2022

Στο άρθρο 22 του π.δ. 15/2022 (Α’ 39) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 1 οι λέξεις «μέχρι το δέκα τοις εκατό (10%) της ετησίας βουλευτικής αποζημίωσης» αντικαθίσταται από τις λέξεις «έως χίλια (1.000) ευρώ», β) οι παρ. 2, 3 και 4 αντικαθίστανται, γ) στην παρ. 6 οι λέξεις «μέχρι το διπλάσιο της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης» αντικαθίσταται από τις λέξεις «έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ», δ) στην παρ. 7 δα) οι λέξεις «μέχρι το ύψος της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης» αντικαθίσταται από τις λέξεις «έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ», δβ) η λέξη «εα’» αντικαθίσταται από τη λέξη «εβ’»και το άρθρο 22 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 22
Κυρώσεις σε βάρος υποψηφίων ή/και αιρετών αντιπροσώπων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
1. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής ή ελλιπούς ή αντικανονικής σύνταξης της κατά την περίπτωση β` της παραγράφου 1 του άρθρου 13 αναλυτικής κατάστασης εκλογικών εσόδων και δαπανών, επιβάλλεται πρόστιμο έως χίλια (1.000) ευρώ.
2. Σε υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διακινεί έσοδα ή δαπάνες κατά παράβαση της παραγράφου 1 του άρθρου 7 επιβάλλεται πρόστιμο έως το είκοσι τοις εκατό (20%) της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης και μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Στον υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που παραλείπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 επιβάλλεται πρόστιμο έως το δέκα τοις εκατό (10%) της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης και μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Ο υποψήφιος ή/και ο αιρετός αντιπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δέχεται χρηματοδότηση ή άλλου είδους παροχή από φορείς ή πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 7 υποχρεούται σε επιστροφή του συνόλου της χρηματοδότησης ή παροχής.
3. Στους υποψήφιους βουλευτές που δέχθηκαν χρηματοδότηση κατά παράβαση της παραγράφου 2 του άρθρου 8 επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ και οι τελευταίοι υποχρεούνται σε επιστροφή της επιπλέον των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ χρηματοδότησης.
4. Σε περίπτωση παράβασης των περιπτώσεων α` και β΄ της παρ. 1 του άρθρου 18 επιβάλλεται στον υποψήφιο βουλευτή πρόστιμο έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ.
5. Με την επιφύλαξη του επόμενου άρθρου, για την υπέρβαση του επιτρεπόμενου ανώτατου ύψους εκλογικών δαπανών, όπως ορίζεται στις παραγράφους 1 έως 4 του άρθρου 10 ή για την υπέρβαση του ανώτατου ορίου εκλογικών δαπανών για καταχώριση διαφημιστικών μηνυμάτων στον τύπο, όπως ορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 10, επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι το δεκαπλάσιο της υπέρβασης.
6. Σε περίπτωση παράβασης της περίπτωσης γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 12 επιβάλλεται, στον υποψήφιο βουλευτή, πρόστιμο έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ.
7. Σε περίπτωση παράβασης των περιπτώσεων εβ’, εγ’ και εδ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του παρόντος νόμου, σχετικά με τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών, επιβάλλεται, στους υποψήφιους βουλευτές, πρόστιμο έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ.
8. Αιρετός αντιπρόσωπος που αρνείται να υπαχθεί ολικώς ή μερικώς και καθ` οιονδήποτε τρόπο στον έλεγχο της Επιτροπής Ελέγχου, όπως αυτός προβλέπεται στο Έκτο Κεφάλαιο, δεν λαμβάνει τη βουλευτική αποζημίωση που δικαιούται. Η κύρωση αυτή διαπιστώνεται με απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου και ξεκινά να εφαρμόζεται από τον επόμενο της διαπιστωμένης παράβασης μήνα.».