Άρθρο 21 – Διακίνηση εσόδων και δαπανών πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 3 π.δ. 15/2022

Στην παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 15/2022 (Α’ 39) αντικαθίσταται το πέμπτο εδάφιο, προστίθεται έκτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Όλα τα έσοδα, όπως προσδιορίζονται στο στοιχείο ζ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1, και οι δαπάνες, όπως προσδιορίζονται στο στοιχείο θ’ του άρθρου 1, του κάθε κόμματος ή συνασπισμού, διακινούνται μέσω ενός έως τριών τραπεζικών λογαριασμών, που τηρούνται σε τρία πιστωτικά ιδρύματα της επιλογής του. Απαγορεύεται το άνοιγμα και η διατήρηση άλλων τραπεζικών λογαριασμών, εντός ή εκτός της Ελληνικής Επικράτειας. Όλα τα έσοδα καταλήγουν αποκλειστικά σε αυτούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κάθε κόμματος ή συνασπισμού. Οι δαπάνες των ανωτέρω δικαιούχων αποδεικνύονται με ταμειακές αποδείξεις, τιμολόγια, τραπεζικές επιταγές εμβάσματα και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ώστε να πιστοποιείται εμφανώς το πρόσωπο του χρηματοδότη. Κατ’ εξαίρεση τα κόμματα ή οι συνασπισμοί κομμάτων που λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση και μόνο αυτά δύνανται για την κάλυψη των δαπανών τους, να πραγματοποιούν πληρωμές προς τρίτους, χωρίς χρήση των λογαριασμών της παρούσας, εφόσον οι πληρωμές αυτές δεν υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ ετησίως. Σε κάθε περίπτωση οι πληρωμές πρέπει να συνοδεύονται από τις αντίστοιχες αποδείξεις, τιμολόγια και συναφή παραστατικά που να αποδεικνύουν τη δαπάνη.».