ΜΕΡΟΣ Α’ – ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ – Άρθρο 1

Σκοπός
Σκοπός του παρόντος είναι:
α) η απλοποίηση και ενίσχυση της διαδικασίας άσκησης του δικαιώματος ανάληψης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών, που θεσπίστηκε με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (L 130), ο καθορισμός των σχετικών διαδικασιών και η ανάθεση αρμοδιοτήτων στις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών,
β) η επικαιροποίηση της εκλογικής νομοθεσίας, προς τον σκοπό εναρμόνισής της προς τον ν. 4648/2019 (Α’ 205) περί διευκόλυνσης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας.
γ) η ενίσχυση της διαφάνειας του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, των υποψηφίων και των αιρετών, ο οποίος διενεργείται από την αρμόδια επιτροπή που συγκροτείται από τη Βουλή κατά το άρθρο 21 του ν. 3023/2002 (Α΄146), ο εξορθολογισμός των επιβαλλόμενων κυρώσεων και η αποσαφήνιση διατάξεων που αφορούν στη φύση, το ύψος και το είδος των διακινούμενων ποσών.
δ) η αποσαφήνιση ορισμών, η νοηματική συμπλήρωση του περιεχομένου των διατάξεων, και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), προκειμένου αυτοί να καταστούν ευέλικτοι και να εξασφαλιστεί η ενιαία διαχείριση των στερεών αποβλήτων του συνόλου των δήμων εκάστης περιφέρειας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εγκεκριμένων Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους.