Α. Σκοποί και πλαίσιο χρήσης της Κάρτας Πολίτη

Η Κάρτα Πολίτη θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Ο πολίτης θα έχει μόνον ένα έντυπο, την Κάρτα Πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο Τομέα,. Θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο,  επιτρέποντας την ψηφιακή αυθεντικοποίησή τους, με σκοπό την πρόσβαση όσων πολιτών το επιθυμούν  σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη Δημόσια Διοίκηση.

Η Κάρτα Πολίτη, για τους πολίτες που το επιθυμούν, θα παρέχει και τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να υποστηριχθεί το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο της μετάβασης στην ψηφιακή, φιλική στο περιβάλλον, Δημόσια Διοίκηση

Παράλληλα, οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Τέτοιες δράσεις εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν την ασφαλή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κ.λπ.

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 00:47 | ΝΙΚΟΣ

    Kαλησπέρα.

    Όσον αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στα πλαίσια της οποίας «οριοθετείται» και η χρήση της εν λόγω κάρτας, θεωρώ ότι όλοι θα συμφωνούν ότι πρόκειται για κάτι θετικό. Όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί από την αβάσταχτη γραφειοκρατία του Ελληνικού Δημοσίου. Αν αυτή η κάρτα βελτιώσει τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, όλα καλώς.
    Μέχρι εκεί όμως.
    Αν η χρήση της κάρτας είναι υποχρεωτική και στις οικονομικές μας συναλλαγές, όχι απλά με το Δημόσιο, αλλά και οπουδήποτε αλλού, τότε θίγονται προσωπικά δεδομένα. Γιατί ο οποιοσδήποτε «Βig-Brother» να ξέρει ότι Σάββατο βράδυ αγόρασα ένα burger στα Goody’s της γειτονιάς μου, ότι αγόρασα εισητήριο για αγώνα της αγαπημένης μου ποδοσφαιρικής ομάδας κ.λ.π.
    Επίσης αν η συγκεκριμένη κάρτα έχει τυπωμένο πάνω της οποιοδήποτε διακριτικό-σήμα ή κ.λ.π. που δεν συνάδει με τα προσωπικά πιστεύω κάποιου, επίσης θίγονται προσωπικά δεδομένα. Πόσο μάλλον όταν φημολογείται ότι θα έχει πάνω της τον αριθμό που ρητά αναφέρεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, ως αριθμός του Αντίχριστου! Τότε δεν θίγονται απλά τα προσωπικά δεδομένα κάποιου, αλλά μια ολόκληρη θρησκεία, ο Χριστιανισμός.
    Θεωρώ τον εαυτό μου όχι και τόσο αντιδραστικό, όχι και τόσο χριστιανό. Αλλά με εξοργίζει η υποκρισία του Ελληνικού Κράτους. Από τη μία είμαστε έτοιμοι να κτίσουμε τζαμί στο κέντρο της Αθήνας (δεν διαφωνώ επί της αρχής), και από την άλλη είμαστε έτοιμοι να «γκρεμίσουμε» αυτά που πιστεύουμε.
    Σε μια τέτοια περίπτωση, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ την κάρτα. ΜΗΝ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΕ!

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 00:14 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ

    Η κάρτα του πολίτη δεν είναι απαραίτητη. Τα μειονεκτήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή και τη χρήση της θα είναι πολύ περισσότερα από τα πλεονεκτήματα. Η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και η κερδοσκοπία μπορούν να χτυπηθούν στη ρίζα τους και χωρίς αυτή. Είμαι Οικονομολόγος και έχω πολυετή προϋπηρεσία σαν Οικονομικός Διευθυντής σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και σαν Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών σε μεγάλη ΔΕΚΟ. Είμαι στη διάθεση σας για να σας προτείνω τρόπους να χτυπηθούν ριζικά τα ανωτέρω φαινόμενα και να διορθωθούν τα κακώς κείμενα καθώς επίσης και να συμμετέχω αφιλοκερδώς σε οποιαδήποτε σχετική επιτροπή ή ομάδα εργασίας θέλετε. Το ρίσκο σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας της κάρτας δεν μπορεί να ελεγχθεί ή να μειωθεί. Θα αναγκαστούμε κατόπιν εκ των πραγμάτων να περάσουμε στο στάδιο της εμφύτευσης ενός τσιπ στο σώμα μας, με το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Όλα τα περί κάρτας του πολίτη συγκλίνουν στα όσα προφητεύονται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Η ηλεκτρονικοποίηση της ζωής των ανθρώπων έχει όρια. Είμαστε πρόσωπα και όχι αριθμοί και θέλουμε να παραμείνουμε και να αντιμετωπιζόμαστε ως πρόσωπα κατά τη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Με την καλή αξιοποίηση των υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων δεν υπάρχει κάτι στο οποίο θα συντελέσει ουσιαστικά άλλη μια κάρτα, ένας άλλος αριθμός. Με την κάρτα τελικά θα κάνουμε τη ζωή μας δυσκολότερη. Η οκταμελής οικογένεια μας δεν επιθυμούμε την χρήση της κάρτας του πολίτη.

  • 13 Δεκεμβρίου 2010, 00:18 | ΜΑΡΙΑ

    Αυτοί που κλέβουν θα συνεχίσουν να το κάνουν και το μόνο που θα γίνει είναι να ελέγχονται επί των πάντων οι ήδη απόλυτα νομοταγείς πολίτες. Οι διαδικασίες θα επιταχύνονται μόνο αν λυθούν χιλιάδες άλλα γραφειοκρατικά προβλήματα στις υπηρεσίες και όχι με αν θα έχουμε μία ή περισσότερες κάρτες για τις συνδιαλλαγές μας. Τελοσπαντων, ας το δεχτούμε κι αυτό όπως δεχόμαστε τόσα άλλα, αρκεί να μην θίγονται τα προσωπικά μας πιστεύω. Το barcode που χρησιμοποιείται ήδη σε όλα τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και που ο ίδιος ο δημιουργός του παραδέχεται οτι περιέχει τον αριθμό της Αποκαλύψεως 666(www.laureupc.com), ας μην χρησιμοποιηθεί και στην κάρτα καθιστώντας τον τόσο προσωπικό όσο και τα στοιχεία της ταυτοτητάς μας.
    Μην μας στερείτε την ελευθερία μας σε μία χώρα που από την αρχαιότητα η δημοκρατία είναι το πρώτο αγαθό. Αν εμπεριέχει τον παραπάνω αριθμό ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ. Δεν μπορείτε να καταπατάτε τις προσωπικές μας ελευθερίες και τα πιστεύω μας.
    Ευχαριστώ.

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 23:02 | Νικόλαος Κ

    Δε ξέρω αν πραγματικά ο αντιχριστος βρίσκεται στη κάρτα του πολίτη και επομένως σε κάθε πολίτη που την παραλαμβάνει ή στα μυαλά, τις πεποιθήσεις και στις τσέπες κάποιων… Αυτό που εγώ ξέρω είναι οτι ζώ σε ενα κράτος διαφθοράς και αυτό φταίει για την οικονομική κατάσταση της χώρας, που επομένως ειναι εις βάρος όλων των πολιτών. Είμαι σίγουρος πως λύση υπάρχει στο προβλημα της διαφθοράς, όπως και σε κάθε πρόβλημα. Αν η λύση είναι η κ/π τότε δεν έχουμε παρά να την υλοποιήσουμε, με όλες τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες. Τα τεχνολογικά μέσα πιστεύω υπάρχουν. Αλλιώς θα πρέπει να σκεφτούμε κάποια άλλη.
    Δεν είναι δυνατόν να πας στο γιατρό για εξέταση και να σου λέει 100€ με απόδειξη, 80€ χωρίς. Κανείς πολίτης δε θα πληρώσει 20€ για ένα κομμάτι χαρτί – μέρες που ειναι. Όμως θα ήταν πιο προσοδοφόρο για το κράτος αν ο γιατρός είχε το κίνητρο να πει είναι 100€ και ο πελάτης με τη σειρά του το δικό του κίνητρο να το πληρώσει. Κίνητρο: πχ 2,5% από το φπα στον καθένα. Εκεί που το κράτος δε θα είσπραττε τίποτα, τώρα θα εισπράξει αντί για 20, 15%. Έτσι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Ούτως ή άλλως οι συντελεστές είναι πολύ αυξημένοι.
    Τέλος προτείνω το ίδιο μέτρο να ισχύει και για τους τουρίστες, μιας και ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Προμηθεύοντάς τους στα σύνορα ανώνυμες προσωρινές κ/π + ενημερωτικό φυλλάδιο, συνδεόμενες ο αύξων αριθμός με τον αριθμό του διαβατηρίου του καθενός. Με αυτό το τρόπο, τα εκατομμύρια κόσμου που πριν δεν τους ενδιέφερε η συλλογή αποδείξεων, τώρα με την έξοδό τους θα παίρνουνε μπόνους το χρηματικό ποσό που τους αναλογεί. Τι ευχάριστη έκπληξη! Σίγουρα θα τα ξαναπούμε του χρόνου…
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 23:57 | Αλέξανδρος Συράκος

    Το παραπάνω κείμενο «Σκοποί και πλαίσιο χρήσης της Κάρτας Πολίτη» αλλά και όλα τα υπόλοιπα κείμενα που έχουν αναρτηθεί στα πλάισια της παρούσας διαβούλευσης είναι τόσο ασαφή που είναι δύσκολο να σχολιάσει κανείς κάτι σε αυτά, και δίνουν την εντύπωση ότι ούτε κι αυτοί που προτείνουν την κάρτα του πολίτη γνωρίζουν ακριβώς για ποιο λόγο χρειάζεται. Επομένως κι εγώ μόνο γενικά σχόλια μπορώ να κάνω.

    Από την εμπειρία μου (είμαι προγραμματιστής) η τεχνολογία μας προσφέρει πολλές δυνατότητες, αλλά γενικά στο τέλος κάνει τη ζωή μας όχι πιο απλή αλλά πιο ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ.

    Προσωπικά δεν βλέπω το λόγο γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα ταυτότητα αντί για την καινούρια αυτή κάρτα. Νομίζω ότι τα προβλήματα γραφειοκρατίας που υπάρχουν στην Ελλάδα δεν οφείλονται στην μέχρι τώρα απουσία της κάρτας του πολίτη αλλά σε άλλα αίτια. Για παράδειγμα στην Αγγλία όπου έζησα κάποια χρόνια υπήρχε λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη οργάνωση χωρίς να έχουν ούτε κάρτα πολίτη αλλά ούτε καν ταυτότητα.

    Ειδικά είμαι τελείως αντίθετος στο να δοθούν στην κάρτα του πολίτη και χαρακτηριστικά χρεωστικής κάρτας, συλλογής αποδείξεων και γενικά οτιδήποτε προσδίδει στις τράπεζες κάποιον έλεγχο επί τον κάτοχο της κάρτας. Οι τράπεζες γενικά έχουν αποδείξει μέχρι σήμερα ότι ενεργούν με αποκλειστική κινητήριο δύναμη το συμφέρον και εκμεταλλεύονται τον πολίτη με κάθε ευκαιρία – το ότι το κάνουν συνήθως με νόμιμο τρόπο δεν έχει σημασία γιατί το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό.

    Επίσης είμαι τελείως αντίθετος με το να συμπεριλαμβάνονται στην κάρτα προσωπικά δεδομένα πέραν αυτών που αναγράφονται στην ταυτότητα. Το κράτος δεν μπορεί να μας βεβαιώσει ότι τα δεδομένα μας είναι ασφαλή, επειδή λόγω της πολυπλοκότητας της τεχνολογίας της κάρτας, αλλά και του σύγχρονου οικονομικού συστήματος, το κράτος δεν μπορεί από μόνο του να υλοποιήσει τις τεχνολογίες της κάρτας αλλά θα βασίζεται σε τρίτους, όπως εταιρείες κατασκευής λογισμικού και υλισμικού, τράπεζες, κλπ. Το κράτος έτσι γίνεται πιο αδύναμο και πιο εξαρτώμενο. Η πρόοδος της τεχνολογίας μακροπρόθεσμα δεν αυξάνει αλλά ενδεχομένως και να μειώνει την ασφάλεια (π.χ. σήμερα φοβόμαστε τις απάτες περισσότερο απ’ ότι παλαιότερα) γιατί παρέχει δυνατότητες και σε αυτούς που θέλουν να παραβιάσουν τα συστήματα ασφαλείας, και όχι μόνο σε αυτούς που τα χρησιμοποιούν. Η χρήση ολοένα και υψηλότερης τεχνολογίας προκαλεί διακρίσεις δίνοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε αυτούς που κατέχουν την τεχνογνωσία έναντι των υπολοίπων – και το Ελληνικό κράτος δεν μου φαίνεται να βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας της τεχνογνωσίας.

    Ένα τελευταίο γενικότερο σχόλιο που θα ήθελα να κάνω, είναι ότι το κράτος ίσως προσπαθεί να αυξήσει τον έλεγχό του πάνω στους πολίτες με μέτρα όπως αυτή η κάρτα διότι οι Έλληνες γενικά έχουν μια τάση προς την παρανομία (φοροδιαφυγή κλπ.). Όμως κατά τη γνώμη μου υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή είναι το ίδιο το κράτος που δεν τιμώρεί αυτούς που κάνουν τις μεγαλύτερες παρανομίες αλλά τους «βάζει στο ίδιο καζάνι» με αυτούς που είναι σωστοί – βλ. περαίωση. Με τον τρόπο αυτό σπρώχνει όλους τους πολίτες προς την παρανομία. Κατά τη γνώμη μου αν το κράτος συμπεριφέρεται δικαιότερα και τιμώρεί αυτούς που πραγματικά φταίνε και κατανέμει διακαιότερα τα βάρη τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη για «αστυνομικού» τύπου μέτρα όπως η κάρτα του πολίτη, διότι και ο λαός θα αγαπήσει το κράτος του και θα το σέβεται, διότι βεβαίως δεν είναι από τη φύση του κακός και παράνομος.

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 23:19 | ΠΕΤΡΟΣ Μ ΓΡΥΛΛΟΣ

    ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΗΓΗΘΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΠΩΣ ΠΧ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ .. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΡΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ;;;; Η ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΕΝΤΡΑ ;;; ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΗ ;;; ΚΑΙ ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Η ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΟΚ ;;; ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΤΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΡΓΑΝΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ … ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΞΕΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΚΛΠ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ;;;; ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΝΑ ΞΑΙΡΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΘΕΝΟΣ … ΘΕΛΕΙ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ …ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΑΤΕΣ …

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 22:34 | kwnstantinos

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

    εξετάζοντας τις προτάσεις για την Κάρτα του Πολίτη, επιτρέψτε μου να έχω κάποιες επιφυλάξεις για τους σκοπούς και τους τρόπους χρήσης της.
    Ο λόγος είναι ότι μας παρουσιάσατε κάποια οφέλη της αλλά από την εφαρμογή της γεννιούνται πολλά περισσότερα χιλιάδες ερωτήματα, μειονεκτήματα και προβλήματα τα οποία συνοψίζω ως εξής:

    Πρώτον, αρκετά επιχειρήματα υπάρχουν που αντικρούουν αυτό της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων. Σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων στη Γερμανία ομάδα hackers «έσπασε» με σχετική ευκολία τους κωδικούς ασφαλείας αυτής της κάρτας αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα που να διασφαλίζει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων και το αδιάβλητό τους.

    Δεύτερον, σε χώρες τεχνολογικά και οικονομικά πιο ανεπτυγμένες από την Ελλάδα όπως στην Αγγλία και στη Γερμανία σχεδιάζονται οι αποσύρσεις αυτών των καρτών καθώς δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Στη μεν Αγγλία αρκέστηκαν 10.000 υπογραφές πολιτών (από τους 60.000.000 του πληθυσμού) για να παρθεί η απόφαση να καταργηθεί η κάρτα ενώ στη Γερμανία είναι στα πρόθυρα. Σημειωτέον, στην χώρα μας έχουν ήδη συγκεντρωθεί 40.000 υπογραφές άρνησης παραλαβής της.

    Τρίτον, τίθεται θέμα ταύτισης της Κάρτας του Πολίτη με το Σφράγισμα του Αντίχριστου όπως αναφέρεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη ενώ αρκετοί μητροπολίτες, κληρικοί και μοναχοί (μεταξύ αυτών και ο Γέρων Παίσιος) έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στην παραλαβή της. Θεωρώ ότι πρέπει να διερευνήσετε αυτό το θέμα λαμβάνοντας υπόψη ότι το 97% του ελληνικού λαού βαπτίστηκαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

    Τέταρτον, θεωρώ τουλάχιστον ατυχή την συγκυρία εφαρμογής της εν μέσω οικονομικής κρίσης, κυρίως για την ήδη επιβεβαρυμένη οικονομική κατάσταση της χώρας μας αφού θα έχει τεράστιο κόστος η εγκατάσταση και υλοποίησής της ακόμα και αν μέρος των εξόδων καλυφθεί από ξένους φορείς (δεν αναφέρατε πόσο)

    Πέμπτον, 3 συμπατριώτες μας που υπηρετούσαν στην Ελληνική Αστυνομία εκδιώχθηκαν από το Σώμα της διότι αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους για να δημιουργηθεί η κάρτα τους επικαλούμενοι το άρθρο 3 του Συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερίας. Νομίζω ότι ως τόπος όπου γεννήθηκε η δημοκρατία πρέπει να υπάρχουν νομικά πλαίσια για ανθρώπους που έχουν θρησκευτικές πεποιθήσεις.

    Κλείνοντας, θα αντιπρότεινα την προαιρετική χρήση της καθώς και την χρησιμοποίησή της μόνο ως ταυτότητας και να μην συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ιατρικό ιστορικό και οτιδήποτε άλλο αφορά θέματα μη σχετικά με την αστυνομική ταυτότητα. Τέλος, όλοι οι πολίτες αναμένουμε με αγωνία την επίσημη και οριστική θέση της Εκκλησίας σχετικά με την Κάρτα του Πολίτη και θα πράξουμε αναλόγως.

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 21:38 | ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ

    Νομίζω ότι ο τρόπος επιβολής της κάρτας δεν είναι τόσο δημοκρατικός και καλό θα ήταν να μπορούσαμε ελεύθερα να επιλέξουμε την χρήση της. Αλλωστε τα προσωπικά μας δεδομένα δεν προστατεύονται. Ελπίζω οι υπεύθυνοι φορείς να λάβουν υπόψη τους τις πολλές ενστάσεις του λαού και να μην επιβάλλουν κάτι που δεν θέλει η πλειοψηφία.

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 20:10 | Αντώνιος Δούβας

    Διαφωνώ με την Κάρτα Πολίτη για τους παρακάτω λόγους: (1) Παραβιάζει τη θρησκευτική συνείδηση των ορθοδόξων χριστιανών, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, διότι δίδει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως κωδικός αριθμός ο δυσώνυμος αριθμός 666 της Αποκάλυψης (κεφ. ΙΓ΄). (2) Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα την ατομική ελευθερία, αφού δίδει τη δυνατότητα συγκέντρωσης τεράστιου αριθμού απόρρητων προσωπικών δεδομένων, ευαίσθητων και μη, για κάθε πολίτη. (3) Χρησιμοποιεί τεχνολογία RFID, με αποτέλεσμα να μπορεί να εντοπίζεται ο κάτοχος της κάρτας ανά πάσα στιγμή, πράγμα που αποτελεί επίσης κατάφωρη παραβίαση της ατομικής ελευθερίας. (4) Έχει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας με πιθανό κίνδυνο υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, όπως αποδείχθηκε π.χ. με τη γερμανική ηλεκτρονική ταυτότητα. (5) Παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία των πολιτών, αφού δεν δίδει τη δυνατότητα επιλογής στους πολίτες να λάβουν ή όχι την κάρτα.

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 18:06 | Γιώργος Φωτόπουλος

    Τό σκεπτικό τού όλου ενχειρήματος είναι ακατανόητο,ενώ το σύστημα θα είναι πανάκριβο ,περ.100 εκ.ευρω. Μόνη λύση γιά την καταπολέμηση τής γραφειοκρατίας ,είναι η καθολική καθιέρωση τού ΑΜΚΑ σάν μοναδικού αριθμού μητρώου γιά όλους τούς πολίτες απο τήν γέννησή τους και η χρήση του σέ όλες τίς συναλλαγές με τό δημόσιο.Αυτό ισχύει πχ στίς σκανδιναυικές χώρες,δίνεται με τό πιστοποιητικό γέννησης καί ακολουθεί τόν πολίτη μέχρι τόν θάνατό του.Δεν υπάρχουν δελτία ταυτότητας ή κάρτες τού πολίτη ,εκτός από τήν Φιλανδία,αλλά κάρτα ασθενείας με το ονοματεπώνυμο ,διεύθυνση και τόν ΑΜΚΑ τού πολίτη ,χωρίς φωτογραφία,η οποία λειτουργεί σάν δελτίο ταυτότητας,όπως αλλωστε και τό δίπλωμα οδήγησης που επίσης φέρει τόν ΑΜΚΑ. Μήπως λοιπόν,χρειάζεται δεύτερη σκέψη και καθιέρωση τού ΑΜΚΑ γιά ολους,πρίν η πολιτεία προβεί σέ έξοδα ,ενδεχομένως σέ συνδυασμό μέ τήν έκδοση νέων ψηφιακών δελτίων ταυτότητας πού έχει αποφασίσει η Ευρωπαική Ενωση,καθώς και τών νέων διπλωμάτων οδήγησης.;;

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 17:00 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Κυριε Υπουργε.
    Θεωρω οτι η λεγομενη »καρτα του πολιτη» πρωτον καταστρατηγει το δικαιωμα των προσωπικων δεδομενων των πολιτων και πιστευω οτι ειναι ενα μεσω για την χειραγωγηση και τον αμεσο και στενο ελεγχο των πολιτων.Δευτερον προσβαλλει καταφορα τη θρησκευτικη μου συνειδηση, τριτον αναρωτιεμαι κατα ποσο σε μια τετοια οικονομικη συγκυρια μπορει το Κρατος να ανταπεξελθει στο οικοινομικο κοστος που απαιτειται ενα τετοιο εγχερημα και τελος θα πρεπει οπωσδηποτε να εχει προαιρετικο χαρακτηρα αυτη η καρτα διοτι καταπαταται το δικαιωμα της επιλογης των ατομων.Αναρωτιεμαι γιατι ολη αυτη η διασυνη?Μην επιχειρησετε να ανοιξετε ακομα ενα μετωπο με την κοινωνια,διοτι ηδη ειναι πολλα!!!

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 16:57 | ΜΑΡΙΝΑ ΤΣΑΜΟΥΡΑ

    Πώς φτάσαμε στην RFID Κάρτα τού Πολίτη;

    Η ιστορία είναι παλιά. Τώρα επανέρχεται δριμύτερη στο προσκήνιο στο όνομα της διευκόλυνσης (τίνος άραγε?)

    Ήδη από το 1986 η κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) με το νόμο 1599/1986 «Σχέσεις κράτους – πολίτη, καθιέρωση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας και άλλες διατάξεις» της 10ης Ιουνίου 1986, εισηγείται την καθιέρωση του Ε.Κ.Α.Μ.
    Ο νόμος καθορίζει Α) την υποχρέωση έκδοσης δελτίου από το δωδέκατο έτος (άρθρο1.1)
    Β) Ότι τα νέα δελτία ταυτότητας «εκδίδονται από τις Νομαρχίες και όχι από τα αστυνομικά τμήματα. (άρθρο 1.2)
    Γ) Καθιερώνει Ενιαίο Κωδικό Αριθμό Μητρώου (Ε.Κ.Α.Μ.) για κάθε Έλληνα Πολίτη. (άρθρο 2.1). «Ο ΕΚΑΜ θα είναι 13ψήφιος και ισόβιος αφού τα ψηφία που θα τον αποτελoύν δεν αλλάζουν. (άρθρο 2.3). Ο ΕΚΑΜ θα αποτελεί μια πολυ-ταυτότητα, αφού θα περιέχονται σ’ αυτόν και θα ενοποιηθούν : 1. το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, 2. το εκλογικό βιβλιάριο (Ε.Ε.Α – ειδικός εκλογικός αριθμός πλέον), 3. το διαβατήριο, 4. το ασφαλιστικό βιβλιάριο (Α.Μ.Κ.Α – αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης πλέον), 5. το φορολογικό μητρώο (Α.Φ.Μ – αριθμός φορολογικού μητρώου πλέον), 6. άδεια ικανότητας οδηγού (δίπλωμα οδήγησης). (άρθρο 2.4)
    Η αναγραφή του θρησκεύματος είναι προαιρετική, επιτρέπεται μόνον «εφόσον ζητηθεί από τον ενδιαφερόμενο» (άρθρο 3.2).

    Είναι λοιπόν προφανές ότι ή νέα Κάρτα τού Πολίτη βασίζεται ακριβώς πάνω σ’ αυτόν τον νόμο 1599/1986, (που τόσα χρόνια έμενε ανενεργός χάρη στην αντίδραση χιλιάδων ανθρώπων και τροποποιήθηκε με τον νόμο 1988/1991 – Τροποποίηση διατάξεων του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 75 Α΄) που καταργούσε προσωρινά τη θέσπιση του ΕΚΑΜ).

    Δείτε επίσης την απόφαση 510/15.5.2000 της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων (εισηγητής Δαφέρμος) και τα σχόλια του Ευάγγελου Βενιζέλου. http://tosyntagma.ant-sakkoulas.gr/praxeis/item.php?id=20

    Δεν χρειάζεται να πω πόσο αντιτίθεμαι, νομίζω ότι είναι σαφές.

    Ποιος και γιατί χρειάζεται αυτές τις πληροφορίες, πώς θα εξασφαλιστεί ο πολίτης για το απόρρητο αυτών των πληροφοριών? Πώς θα χρησιμοποιηθούν και γιατί? Το διαδίκτυο δεν είναι ασφαλές μέσον, είναι γνωστό τοις πάσι. Ποια θα είναι η ευθύνη των Αρχών σε περίπτωση διαρροής?
    Ο Μεγάλος Αδελφός έχει γλιστρήσει με τρόπο εδώ και χρόνια τη ζωή μας, τώρα όμως θέλει να μπει και να πατήσει για τα καλά και με τα δυο πόδια, φορώντας μπότες…

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 16:27 | Αγγίσταλης Γιώργος

    Συμφωνώ πλήρως με όσα έχει ανακοινώσει κατά καιρούς η Εκκλησία της Ελλάδας σχετικά με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες. Οι απόψεις της είναι ξεκάθαρες και σε τελική ανάλυση η κατασκευή απλών ταυτοτήτων που δεν αντιγράφονται είναι απόλυτα εφικτή χωρίς την χρήση ηλεκτρονικών αποθηκευτικών μέσων επ΄αυτής.

    Από την άλλη αντιμετωπίζουμε τόσα προβλήματα σαν κοινωνία, έχουμε μπροστά μας ένα μέλλον αβέβαιο με τόσες δυσκολίες, γιατί λοιπόν προσθέτετε στην ζωή μας περισσότερα δυσάρεστα όπως το ηλεκτρονικό φακέλωμα, την χρήση των προσωπικών μας δεδομένων από τρίτους , την παρακολούθηση της προσωπικής μας ζωής κ.λ.π. – κ.λ.π.; Φτάνει πια.

    Αναγνωρίζουμε την δυσκολία των καταστάσεων και εκτιμούμε πως στην κυβέρνηση υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά προς την σωστή κατεύθυνση. Μας φτάνουν όμως τα προβλήματά μας. Μην μας φορτώνετε με περισσότερα δυσάρεστα τα οποία δεν έχουν τίποτε ουσιαστικό να προσφέρουν στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, απεναντίας μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

    Είναι κοινότυπο αλλά ας μην ξεχνάμε πως η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αρνητικό ή με θετικό τρόπο. Ακόμη και εάν η σημερινή κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διασφαλιστούμε ότι στο μέλλον τα ηλεκτρονικά αυτά δεδομένα δεν θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος των πολιτών. Για όλα αυτά διαφωνώ πλήρως με την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 15:29 | Νίκη Φ.

    Θεωρώ ότι η κάρτα του πολίτη είναι τελείως περιττή. Κι αυτό γιατί έχουμε την αστυνομική ταυτότητα, το φορολογικό μας μητρώο, ΑΜΚΑ κλπ. Σας θυμίζω ότι όταν εκδόθηκε η εκλογική κάρτα δε χρησίμευσε πουθενά αλλά εξυπηρέτησε κάποιους άλλους σκοπούς. Μήπως θα ήταν καλύτερα αυτά τα χρήματα που θα δαπανηθούν για να εκδοθούν οι κάρτες να δοθούν σε κάποια άλλη εποικοδομητική δραστηριότητα;

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 15:09 | Φλώρος Χρήστος

    Μελετώντας προσεκτικά το κείμενο της διαβούλευσης θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

    1) Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτα του πολίτη είναι ένα σύγχρονο μέσο για τις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος, ΑΛΛΑ πιστεύω πως η εφαρμογή της μέσα στο σημερινό ελληνικό γραφειοκρατικό κράτος ΑΚΥΡΩΝΕΙ όλα τα οφέλη της. Είναι ανούσιο να ξεκινάς να χτίσεις ένα σπίτι και να ασχολείσαι με τα εσωτερικά στολίδια του, ΧΩΡΙΣ να υπάρχουν ούτε καν τα θεμέλιά του.

    2) Μιλώντας ως ειδικός Πληροφορικής, κρίνω ότι είναι ιδιαίτερα επισφαλές να στηρίζεις τις κρίσιμες συναλλαγές σου με το κράτος ή ιδιωτικούς φορείς μόνο σε ένα μέσο, δηλαδή μια ηλεκτρονική κάρτα. Όσο καλά και να την ασφαλίσεις, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους, πάντα υπάρχει η δυνατότητα της κακόβουλης πρόσβασης σε αυτή. Επιπλέον, το κόστος της πλήρους ασφάλισης καθιστά, οικονομικά ασύμφορη τη διανομή και συντήρηση μιας ηλεκτρονικής κάρτας για κάθε πολίτη.

    Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ ότι είναι η προσπάθεια του κράτους να εκσυγχρονίσει με αυτό τον τρόπο τις συναλλαγές του με τους πολίτες δεν είναι ο ενδεδειγμένος και σε περίπτωση που θέλει να εξετάσει την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου θα πρέπει να δώσει την ευχέρεια στους πολίτες να αποφασίσουν μόνοι τους εάν επιθυμούν να παραλάβουν την ηλεκτρονική κάρτα.

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 13:22 | Αντώνης Ανδρεάτος

    H ιδέα της διαβούλευσης είναι καλή και δημοκρατική, αρκεί να λαμβάνονται υπόψη οι γνώμες. Έχω διάφορα ερωτήματα να θέσω:

    ΜΗΠΩΣ Η ΚΑΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΗ;
    Το κράτος διαθέτει ήδη πλήθος αρχείων όσον αφορά κάθε πολίτη:
    τα στοιχεία της ταυτότητας, του διπλώματος οδήγησης, του διαβατηρίου, του ασφαλιστικού βιβλιαρίου [ΑΜΚΑ], τα ετήσια εισοδήματα [taxis], το φόρο που πληρώνει, αν χρωστάει, τα σπίτια του (Ε9- ΕΤΑΚ), το δημοτολόγιό του, το ποινικό του μητρώο, κλπ.
    Τι χρειάζεται μια επιπλέον κάρτα;

    ΜΗΠΩΣ Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΡΤΩΝ ΕΧΕΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ; Π.Χ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ;
    Θα είναι απαραίτητη η κάρτα για τις αγορές; και τι θα συμβεί αν γίνει μια διακοπή ρεύματος;
    θα παραλύσει κάθε δοσοληψία; π.χ δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε φάρμακα;

    ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΧΑΘΕΙ Ή ΚΛΑΠΕΙ Η ΚΑΡΤΑ;
    Σήμερα, χάσει κανείς την ταυτότητα, μπορεί να κάνει τις περισσότερες δουλειές του με το διαβατήριο ή με το δίπλωμα οδήγησης. Μπορεί να ψωνίσει και να αγοράσει φάρμακα. Αν χάσει το διαβατήριο, μπορεί να ταξιδέψει στην Ευρώπη με την ταυτότητα. Δηλ. αν χάσει κάτι, δεν κρεμάει το σύστημα, μπορεί να κάνει τις περισσότερες δουλειές του με τα άλλα έγγραφα [ντοκουμέντα].
    Αν ΧΑΘΕΙ Ή ΚΛΑΠΕΙ Η ΚΑΡΤΑ, ο πολίτης δεν θα υπάρχει!

    ΚΑΘΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΛΩΤΟ
    Κάθε συγκεντρωτικό πληροφοριακό σύστημα [π.χ. δίκτυο υπολογιστών με κεντρικό κόμβο, ή ακόμα και οδικό δίκτυο με κεντρικό κόμβο] είναι εξαιρετικά ευάλωτο. Η έλλειψη κεντρικότητας ήταν απαράβατη αρχή σχεδίασης του πρώτου δικτύου ΑΡΠΑΝΕΤ που ήταν ο πρόγονος του ΙΝΤΕΡΝΕΤ και ισχύει ακόμα [π.χ. στο DNS]. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν δεχτεί επίθεση το κεντρικό σύστημα αποθήκευσης των στοιχείων των πολιτών.

    ΔΙΑΦΘΟΡΑ:
    Πώς να εμπιστευτεί κανείς ένα κράτος που βρίσκεται στην 56η θέση της παγκόσμιας λίστας διαφθοράς;
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
    α/ Στην καθόλου τιμητική 56η θέση βρίσκεται η Ελλάδα στην καταπολέμηση της διαφθοράς
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=835016
    β/ Διευρύνεται και στην Ελλάδα η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231070624
    γ/ Αύξηση διαφθοράς διαπιστώνει η Διεθνής Διαφάνεια
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_10/12/2010_425381
    γ/ Του στραβού το δίκιο
    http://www.topontiki.gr/article/10536

    Μας είπαν πώς με την κάρτα θα  μηδενιστεί η  φοροδιαφυγή. Ποίος μπορεί να μας εγγυηθεί πως οι  μεγάλοι φοροφυγάδες δεν θα εξακολουθούν  να φοροδιαφεύγουν; Ήδη οι περισσότεροι είναι γνωστοί. Γιατί δεν φορολογούνται; Γιατί οι πολυεθνικές πληρώνουν ελάχιστο φόρο; Γιατί η ΠΕΣΙΝΕ πληρώνει ελάχιστα την κιλοβαττώρα; θα αλλάξουν αυτά αν πάρουμε εμεις κάρτες;

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
    Με όλα τα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ συγκεντρωμένα σε μια κάρτα, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε χειριστής καρτών δημόσιας υπηρεσίας να δει όλα τα προσωπικά δεδομένα μας, πιθανώς και να τα υποκλέψει, παραποιήσει κλπ.

    ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!
    ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ; Πώς θα είναι σίγουρος ότι όλα τα στοιχεία της κάρτας είναι αληθή;

    ΑΣΦΑΛΕΙΑ:
    Η ανύπαρκτη ασφάλεια μιας κάρτας που φέρει τσιπ τύπου RFID:
    1/ Electronic pickpocket
    http://www.wreg.com/videobeta/?watchId=8ba6f8fc-90a2-4711-90ea-1884ec348310
    2/ Χάκερ «έσπασαν» την κάρτα του πολίτη στη Γερμανία. Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010.
    http://www.newskosmos.com/index.php?option=com_content&view=article&id=38819:-qq-&catid=38:world&Itemid=57
    3/ Χάκερ κλέψανε στοιχεία αμερ. αξιωματικών. Χάκερ κλέβουν κάθε τόσο στοιχεία ππιστωτικών καρτών. Πώς θα είναι ασφαλή τα δικά μας στοιχεία αφού κανένα σύστημα δεν είναι απόλυτα ασφαλές;

    Μετά τιμής,
    Α. Ανδρεάτος, Μάστερ Μηχ. Η/Υ και Δρ Πληροφορικής 11.δεκ.2010.
    Υ.Γ: Παρακαλώ να μην «χαθεί» πάλι το σχόλιό μου.

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 13:30 | ΛΟΥΚΑΣ

    ΟΧΙ κατηγορηματικά στην υποχρεωτική καθιέρωση της κάρτας.
    Η Ελευθερία του πολίτη προϋποθέτει την ελευθερία της συνείδησής του γι’αυτό και σαν κράτος οφείλετε να την σεβασθείτε και να την προστατεύσετε.
    ΝΑΙ στην προαιρετκή χορήγησή της.

    Με τιμή
    Λουκάς Καστρίτης
    ιατρός

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 13:47 | ΑΓΛΑΙΑ ΤΣΙΑΤΣΙΑ

    Ερώτηση: Είναι πιο πολιτισμένο να ζούμε σε έναν απρόσωπο κόσμο που όμως θα έχουμε όλοι το κοινό στοιχείο μιας, δυο ή και παραπάνω καρτών; Ή σε έναν κόσμο που μας ξέρουν με το πρόσωπο και το όνομα μας; Ο υπερπληθυσμός σημαίνει μόνο αριθμούς όχι ανθρώπους; Γιατί θα πρέπει άραγε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να μας «εντοπίσει» οπουδήποτε δεν έχουμε δικαίωμα να επιλέγουμε αν θέλουμε να μας βρούνε; Ή αυτό από μόνο του είναι ύποπτο και ανατρεπτικό; Δεν έχω να σας στείλω κάποιου είδους παραπομπή ή αναφορά. Είναι μόνο η άποψή μου. Κι όπως δεν έχω κάρτα τραπέζης, κάρτα βίντεο κλαμπ, κάρτα σούπερ μάρκετ δε μου χρειάζεται και η κάρτα του πολίτη.

    Ευχαριστώ,
    μετά τιμής

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 12:21 | Σταυρούλα Ρακιτζή

    Η κάρτα του πολίτη αποτελεί ένα μέσο, με το οποίο ο πολίτης θα μπορεί να κάνει τις συναλλαγές με το δημόσιο με γρήγορο και ευέλικτο τρόπο, χωρίς να ταλαιπωρείται και να χρειαστεί να χάνει ώρες ατελείωτες από την δουλειά του. Πολύ καλό το μέτρο, βέβαια το ερώτημα πόσο θα κοστίσει στον πολίτη αυτή η κάρτα παραμένει επίκαιρο, μια και ο πολίτης πληρώνει τους τελευταίους μήνες τα λάθη των πολιτικών. Εγώ θα πρότεινα την δωρεάν χορήγηση της κάρτας αυτής. Υπουργεία, δήμοι και εφορείες να μπορούν να εξυπηρετούν τον πολίτη με αυτή την κάρτα.

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 10:37 | Άννα

    Διαφωνώ με την κάρτα του πολίτη. Ακόμα και τα πιό ασφαλή ηλεκτρονικά έγγραφα και αρχεία (πιστωτικές κάρτες, κρατικά έγγραφα κλπ), η ιστορία έχει δείξει παγκοσμίως ότι έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υποκλαπεί και χρησιμοποιηθεί εις βάρος αυτών των οποίων τα προσωπικά δεδομένα υποτίθεται προστατεύουνται. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οικονομικής κρίσης που περνάμε δεν πιστεύω ότι η δημιουργία μιας τέτοιας κάρτας βοηθάει στην κατεύθυνση της σύμπνοιας και της ομόνοιας που χρειάζεται ο τόπος.

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 09:44 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι γιατί ονομάζεται ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ και όχι ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ. Δεν θα μπερδεύει η ονομασία τις ξένες αρχές στα ταξίδια μας; Το ερωτώ γιατί ήδη έχω ταυτότητα άλλου κράτους με τις προδιαγραφές της Κάρτας Πολίτη αλλά ονομάζεται Δελτίο Ταυτότητας. Όσον αφορά την ηλεκτρονική χρήση της δεν θα επιθυμούσα να υποστώ τις υποκλοπές που γίνονται ήδη με τις πιστωτικές κάρτες. Φίλος μου έχασε την κάρτα ανάληψης Τράπεζας και είδε τον λογαριασμό του να αδειάζει. Μπορείτε να μου πείτε που βρήκαν τους κωδικούς;

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 09:51 | ΚΩΣΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΚΗΣ

    Διαφωνώ με την κάρτα του πολίτη, τόσο σαν ανάγκη, όσο και σα χρήση. Πιστεύω ότι, η αριθμοποίηση του ανθρώπινου προσώπου, που επιτείνεται με τη χρήση της κάρτας, εμπεδώνει την ένταξη-υποταγή του ανθρώπου σε οικονομικά, κοινωνικά, χωρικά συστήματα παγκόσμιας αλληλεξάρτησης, καθώς και εξαιρετικής και παράλογης συνθετότητας, που βρίσκονται σε πλήρη αντίφαση με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και το σύνολο περιβάλλον.
    Πιστεύω ότι τα προβλήματα της εμπιστοσύνηςβ και της ευκολίας στις συναλλαγές, μπορούν και πρέπει να λυθούν μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας των λειτουργιών της κοινωνίας συνολικά, κάτι που επιβάλλει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, μεταξύ άλλων, στην παιδεία και καλλιέργεια των πολιτών της χώρας αλλά και στη βήμα-βήμα μετάβαση -επαναφορά σε κοινωνικές, οικονομικές, χωρικές δομές μικρότερης κλίμακας και μεγαλύτερης επαφής και ισορροπίας με το περιβάλλον, κάτι που θα δώσει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου των δομών αυτών από τους ίδιους τους πολίτες και που θα έχει ως προφανή συνέπεια, μεταξύ άλλων και την κατακόρυφη αύξηση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς των σχέσεων μεταξύ των κρατικών δομών και των πολιτών.

    Κωστής Πενταράκης, Δρ. Δασολόγος, Δημόσιος Υπάλληλος Δασικής Υπηρεσίας.

  • 12 Δεκεμβρίου 2010, 04:23 | SophiaChatz

    H Karta tou Politi anaferetai os to «proto bima» pros tin psifiaki dioikisi..Ta epomena diladi poia tha einai?…Episis den iparxei enimerosi gia tous mihanismous prostasias ton prosopokon mas dedomenon me tin kathierosi enos tetoiou e-fakelomatos. Signomi, alla eho enstaseis.
    Meta timis,
    Dimosios Ypallilos & Metaptyhiaki Fititria,
    SC.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 21:35 | Οικογένεια Μ.Μιχαηλίδη

    Αγαπητέ κ.Υπουργέ,

    Ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία σας,να διαβουλευθείτε με τους πολίτες και φορείς για ένα τόσο σοβαρό θέμα και να ζητήσετε την διατύπωση των απόψεων μας,των προτάσεων μας κλπ.
    Αυτή η ενέργεια σας είναι αξιέπαινη και πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά και είναι δείγμα προσπάθειας για μια υγιή Δημοκρατία.
    Σε μια δημοκρατική κοινωνία προηγείται της όπιας διαβούλευσης για ένα θέμα η ενημέρωση γι’αυτό το θέμα.
    Εμείς ως πολίτες,διακατεχόμεθα από πλήρη άγνοια για το τι είναι η κάρτα του πολίτη.
    Πώς λοιπόν να προσέλθουμε στην διαβούλευση που μας καλείτε;Πώς να συμμετάσχουμε στην δημόσια συζήτηση για την κάρτα του πολίτη;Πώς να διατυπώσουμε απόψεις και προτάσεις για ένα θέμα για το οποίο κρατούμεθα σε πλήρη άγνοια;Και πώς διακατεχόμενοι εμείς οι πολίτες απο πλήρη άγνοια,είναι δυνατόν εσείς να ευελπιστείτε στην συμβολή μας για τη διαμόρφωση μιας κάρτας πολίτη που θα αξιοποιήθει στον μέγιστο βαθμό από τους ίδιους τους πολίτες;
    Δεν θέλουμε,βεβαίως,να πιστέψουμε ούτε και ότι η ενέργεια σας αυτή έχει ώς βαθύτερο σκοπό να διακρίνει προς τα πού θα κινηθεί η διαμαρτυρία των Ελλήνων πολιτών.
    Οι Αστυνομικοί που αρνήθηκαν να παραλάβουν την νέα κάρτα απολύθηκαν αμέσως.Αυτό είναι το δείγμα μιάς πραγματικής Δημοκρατίας που πρεσβεύεται ή είναι ένα δείγμα καταστολής σε όσους δεν δέχονται να καταπατώνται τα προσωπικά τους δεδομένα;
    Προηγούμενο δείγμα Ελλήνων πολιτών μαρτύρων του Ιεχωβά ως αντιρρησιών συνείδησης που δεν ήθελαν να κρατούν όπλο στο στράτευμα έγινε σεβαστό.
    Προκειμένου να διαλυθεί κάθε υπόνοια περί των ανωτέρω,οφείλετε κ.Υπουργέ,να ανακαλέσετε την πρόσκληση προς διαβούλευση που στείλατε στους Ελληνες πολίτες,που διακατέχοντιαι από πλήρη άγνοια επί του θέματος,και να προβείτε στην πλήρη,ορθή,αντικειμενική ενημέρωση τους,ώστε αφού θα γνωρίζουν το τι τους ετοιμάζετε να προσέλθουν στη συνέχεια στην διαβούλευση.
    Οφείλετε λοιπόν να παρέχετε στους Ελληνες πολίτες όλα εκείνα τα ακριβή στοιχεία όπως π.χ
    1ον.Ποιές ακριβώς θα είναι οι χρήσεις αυτής της κάρτας.

    2ον.Θα αποτελεί και μέσο οικονομικών συναλλαγών;

    3ον.Θα είναι τα δεδομένα της για εθνική μόνο χρήση ή και για διασυνοριακή;[Τα δεδομένα θα λαμβάνονται και από χώρες που ανήκουν στην Schengen;]

    4ον.Ποία είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά της;Θα φέρει μαγνητική ταινία;Μικροτσίπ;Bar Code;

    5ον.Έχει εγκριθεί η χρήση της από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων;Ποιές είναι οι νομικές προυποθέσεις;

    6ον.Εάν πρόκειται και για διασυνοριακή χρήση στις χώρες που ισχύει η Συνθήκη Schengen,βάσει ποιού νόμου οι Ελληνες πολίτες θα προστατεύονται από την διακίνηση,τη συλλογή και την διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων,λαμβάνοντας σοβαρά υπ’όψιν το γεγονός ότι ο Νόμος 2472/1997 ανήκει στο Τριτογενές Δίκαιο και είναι αδύνατον να προστατεύσει τον πολίτη από τα όσα έχουν νομοθετηθεί σε υπερεθνικό επίπεδο με την Schengen,η οποία ανήκει στο Πρωτογενές Δίκαιο;

    7ον.Με την κάρτα του πολίτη θα λάβει ο κάθε Ελληνας πολίτηςέναν ενιαίο μοναδικό κωδικό αριθμό για την Ελλάδα,την Ευρώπη ή παγκοσμίως;

    8ον.Πέραν του ενιαίου κωδικού προσωπικού αριθμού,θα συνυπάρχει σε αυτή την κάρτα κάποιος κωδικός ασφαλείας,όπως ο αριθμός 666;

    9ον.Αυτή η κάρτα του πολίτη στα πλαίσια ποιάς Κοινοτικής Οδηγίας γίνεται;Αφορά την πρακτική εφαρμογής της Συνθήκης Schengen;Και αν ναι,αποτελεί κάποιο προστάδιο και θα ακολουθήσει άλλος τρόπος εφαρμογής στη συνέχεια;Ή πρόκειται για το τελικό στάδιο;

    10ον.Ποιά ακριβώς ασφάλεια θα παρέχει αυτή η κάρτα του πολίτη;Μήπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητήθηκε η πρώτη φάση να είναι στην κάρτα και στο τελικό στάδιο να τίθεται στο χέρι και στο μέτωπο για μεγαλύτερη ασφάλεια;

    κ.Υπουργέ,οι πολίτες όλα αυτά τα αγνοούμε και δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση σας.Θα αναμένουμε την πλήρη και δημοκρατική ενημέρωση μας για ένα Θέμα που αφορά,όπως λέτε,την εξυπηρέτηση των πολιτών,ώστε στην συνέχεια να έχουμε την δυνατότητα να συμμετέχουμε στην δημόσια συζήτηση και διαβούλευση.

    Μετά Τιμής
    Οικογένεια Μιχαήλ Μιχαηλίδη

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 21:08 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Η κάρτα του πολίτη δεν θα αποτελέσει κατά τη γνώμη μου λύση στις δυσλειτουργίες της (πανθομολογουμένης) διεφθαρμένης δημόσια διοίκησης. Απορώ για ποιό λόγο υπάρχει τόση σπουδή για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ενώ ακόμη η δημόσια διοίκηση δεν είναι τεχνολογικά έτοιμη να υποδεχθεί τέτοιες πρακτικές.

    Επί της ουσίας, δεν θα αποδεχθώ (εγώ και η οικογένειά μου) την κάρτα επειδή:

    – Θα παραβιάζει τα προσωπικά μου δεδομένα και επιπλέον επειδή έτσι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά και όποιοι άλλοι (κσκόβουλοι) καλοί γνώστες του Διαδικτύου, ακόμη και επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί.

    – Θα παραβιάζει τα θρησκευτικά μου πιστεύω.

    Αλήθεια πόσο θα μας κοστίσει αυτή η ιστορία;
    Και γιατί οι εξαγγελίες για την κάρτα έγιναν πριν ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση; Πόσοι άραγε έμαθαν γι΄ αυτήν και πόσοι έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την άποψή τους;

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 20:26 | Τ.Τ. φυσικός

    Διαφωνώ στη θέσπιση της κάρτας του πολίτη για τη διασφάλιση των προσωπικών μου δεδομένων. Όταν τα αρχεία ασφαλείας των προηγμένων ΗΠΑ δεν εξασφαλίζονται, όταν χάκερς-μαθητές μπορουν να βρουν το υπόλοιπο τραπεζικού λογαριασμού καταθέσεων οποιουδήποτε φυσικού προσώπου (ακόμα και βουλευτού), τίποτε δεν αποκλείει την εκμετάλλευση από τον όποιο επιτήδειο των προσωπικών μου δεδομένων.

  • Όσον αφορά όσους προβληματίζονται για ζητήματα προσωπικών δεδομένων, ομοίως προβληματίζομαι, όμως δεν αντιλαμβάνομαι ότι στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης είμαστε η χώρα που δεν σέβεται τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Αντίθετα σε πολλούς τομείς η ασυδωσία επικρατεί, είτε πρόκειται για φοροδιαφυγή, είτε για παραγοντισμό, κομματισμό και μύρια όσα. Σίγουρα υπάρχει αναποτελεσματικότητα σε όλους σχεδόν τους τομείς, αλλά δεν πρέπει να ματαιώνουμε την πρόοδο επειδή έχουμε προβλήματα, αλλά να λαμβάνουμε υπόψη τα προβλήματα και τις ανησυχίες μας και να σχεδιάζουμε προς το μέλλον, να προχωράμε μπροστά και να προοδεύουμε. Οπότε υποστηρίζω ότι το Υπουργείο, αλλά και οι πολίτες πρέπει να λάβουμε σοβαρά όλους αυτούς τους κινδύνους, ώστε με τη σχεδίαση να τους εξουδετερώσουμε, κι ο καλύτερος τρόπος είναι η συμμετοχή μας.

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 20:25 | Όλγα Ζίχναλη

    ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΣΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΙΕΣ:
    1)ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ;
    2)ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΘΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ; ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ;
    3)ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ, ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΟΠΩΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 666;
    Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ ΟΨΕΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΙΑ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. ΛΕΙΤΟΡΓΕΙ ΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΑΦΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ.
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ «ΜΙΚΡΟΕΥΚΟΛΙΕΣ» ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ…

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 20:46 | Κουτρακου Βασιλικη

    Κ. Υπουργέ, βεβαίως η καρτα πολιτη έχει θεωρητικα ένα σωρο θετικα χαρακτηριστικα. Θεωρητικα! Γιατί πρακτικα, ζούμε στην χωρα όπου διαφορες εταιρείες (ακομα κ εταιρείες οπου το κρατος έχει το management, οπως ο ΟΤΕ)μας τηλεφωνουν τις πιο απιθανες ώρες για να μας κανουν διαφορες προσφορες βασισμένες στις «καταναλωτικές μας συνηθειες», όπου οι τραπεζες κ οι θυγατρικές τους πιστωτικές καρτες κ ασφαλιστικές εταιρείες γνωριζουν μέχρι κ τι νουμερο παπουτσι φοραμε, όπου τα προσωπικα κ οικονομικα στοιχεία όλων μας, όπως έχει επανειλλημενως γραφεί κ στον τυπο, διατιθενται προς πωληση απο εταιρείες που η δουλεια τους είναι η συγκεντρωση τετοιων στοιχείων, όπου παρακολουθουνται μεχρι κ τα κινητα τηλεφωνα των πρωθυπουργών…..
    Γιατί λοιπον, φιλτατε κ. Υπουργέ εσείς θα πρεπει να διευκολυνετε την ζωή όλων αυτών που στην κυριολεξία παρασιτουν εις βαρος μας? Κ επιπλέον γιατί πρέπει σε εποχές όπου, όπως λεει ο λαός «δεν έχουμε λεφτα να καψουμε την γλωσσα μας», να δαπανηθουν ένα σωρο χρηματα για την δημιουργία κ προμηθεια αυτής της καρτας, αλλα κ υποστηρικτικού λογισμικού / τεχνικής υποδομής / εκπαιδευσης προσωπικού???
    Κ γιατί, ακόμα, μετά τον σαλο που ξεσηκώθηκε μετά το 2000 κ την αποφαση (σωστή κατα την γνωμη μου) της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να μην αναγραφεται το θρησκευμα στα δελτίας ταυτότητος, τώρα θελετε να αναγραψετε πολυ πιο προσωπικά κ πιο ευαισθητα στοιχεία???
    Ως καλώς γνωριζετε, το πειραμα αυτό στην Αγγλία δεν «περπατησε» ακριβώς λόγω κόστους. Κ εαν βιαστουν καποιοι να πουν ότι στην Αγγλία δεν υπαρχουν ταυτοτητες, θα τους θυμησω πως η Αγγλία δεν βρίσκεται ούτε στην συνθηκη Σενγκεν (ασχετως εάν φρόντισε να … βαλει εμας!).
    Για όλους αυτούς τους λόγους, κ, Υπουργέ, αλλα κ επειδή το κρατος ΔΕΝ με έχει πεισει για τις αγαθες του προθεσεις, θεωρώ ότι η καρτα πολιτη είναι μία ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΙΔΕΑ, τουλάχιστον στην παρουσα χρονική συγκυρία……

  • 11 Δεκεμβρίου 2010, 19:20 | Φανουρία Μαστέλλου

    Κατά σύμπτωση, μόλις χτες κρατούσα το βιβλίο της Πληροφορικής της Α΄ Γυμνασίου στο γιο μου, για να μου πει το μάθημα. Μεταξύ άλλων στη σελίδα 44 αναφέρει:»εκτός από φιλικά πρόσωπα που χειρίζονται τον υπολογιστή μας, είναι πιθανόν και άλλα κακόβουλα άτομα να εισβάλουν, παρά τη θέλησή μας…(Hackers)». Αυτά τα γνωρίζει ένα παιδί της Α΄ Γυμνασίου και πολύ φοβάμαι πως το ξέρετε κι εσείς.
    Κι όταν κανείς ακούει πως εύκολα μπορούν να υποκλαπούν τηλεφωνικές συνομιλίες πρωθυπουργών, πως γερμανοί hackers σπάνε τη γερμανική κάρτα για πλάκα και πως υποκλέπτονται στοιχεία αξιωματικών του πανίσχυρου αμερικανικού στρατού από τις βάσεις δεδομένων του , τότε γίνεται περισσότερο επιφυλακτικός.
    Τρομάζει κανείς στην ιδέα πως προσωπικά του στοιχεία θα πέσουν στα χέρια τρίτων, που θα θελήσουν ίσως να τον εκβιάσουν.
    Δεν ανησυχώ καθόλου για το πόσο θα κοστίσει αυτή η κάρτα. Ή θα βρεθεί ένας «πολύ καλός» εργολάβος που θ’ αναλάβει το έργο αυτό, ή το κόστος της θα ενταχθεί ίσως σ’ ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Ξέρετε εσείς τον τρόπο.
    Εκείνο όμως που με συνέχει, είναι το πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα ασχοληθούν με την ιστορία αυτή και πόσες εργατοώρες, όπως εκείνες που διατέθηκαν για το ΑΜΚΑ, θα πάνε χαμένες και δεν θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του πολίτη, για την οποία τόσο κόπτονται οι υπεύθυνοι του ελληνικού κράτους μας.
    Εκείνο που τελικά μας λείπει, είναι να δώσουμε έμφαση στον παράγοντα άνθρωπο. Εκείνος πρέπει ν’ αλλάξει κι όχι οι κάρτες. Οι νοοτροπίες πρέπει ν’ αλλάξουν κι όχι οι αριθμοί. Γιατί αριθμούς έχουμε πολλούς (Αρ.δελτίου Ταυτότητας, Αρ. Διαβατηρίου, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Αρ. Δημοτολογίου κλπ.).Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος ύπαρξης νέου αριθμού ή νέου κωδικού. Τι να την κάνω την όποια κάρτα όταν δεν μπορώ να εξυπηρετηθώ από τον άνθρωπο που έχω μπροστά μου. Μπορεί να έχω την κάρτα άλλα ο υπάλληλος να μην γνωρίζει τη βάση δεδομένων στην οποία αναφέρεται η κάρτα αυτή.
    Πιστεύω πως πολλά προβλήματα θα προκύψουν από την έκδοση της Κάρτας του Πολίτη. Από πολύ πρακτικά (όπως π.χ. τι θα συμβεί με τους ομογενείς που διαμένουν στο εξωτερικό, αν θα έχουν άλλη κάρτα κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα), μέχρι θρησκευτικά ή συνειδησιακά.
    Τέλος, εύχομαι όλα αυτά να τελειώσουν και να πάρετε από πάνω μας κι από πάνω σας το βαρύ αυτό άγχος της Κάρτας του Πολίτη και να μην την εκδόσετε τελικά. Αυτό θα είναι προς όφελος και δικό σας (πολιτικό) και προς πραγματικό και μακροπρόθεσμο όφελος του πολίτη.
    Ευχαριστώ, για το χρόνο σας.
    Μια πολύτεκνη ελληνίδα μάνα.