Άρθρο 2 Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παρ. 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισής του από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

  • 13 Ιουλίου 2023, 18:33 | Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής (Hellenic Congress of America))

    Συγχαίρουμε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος στη δευτερολογία του στη Βουλή έθεσε ως μια από τις προτεραιότητες του την κατάργηση των περιορισμών, ώστε οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό να ψηφίζουν, κατά το χρονικό διάστημα που πραγματοποιούνται οι εθνικές εκλογές και οι Ευρωεκλογές.
    Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Υπουργού Εσωτερικών, να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο «ΑΡΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΚΛΟΓΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ», αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος.
    Χαιρετίζουμε την ένθερμη υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας, που έδειξαν τη διάθεση να υπερψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο.
    Απευθύνουμε έκκληση σε όσες και όσους έχουν ενδοιασμούς να υποστηριχθεί η ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη ψήφο των Ελλήνων από το εξωτερικό να λάβουν υπ’ όψιν τους τα εξής δεδομένα, τα οποία ισχύουν ως επί τω πλείστων:
    • Οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και δημοτικά τέλη και στην Ελλάδα, καθώς διατηρούν περιουσιακά στοιχεία στην πατρίδα τους.
    • Τα κύματα εξόδου από την Ελλάδα είναι πολλά και πραγματοποιήθηκαν κατά διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ο Ελληνισμός που βρίσκεται στο εξωτερικό διατηρεί άριστη επικοινωνία με τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του και προσφέρει ενεργά στην αναβάθμισή του. Διαθέτει γνώση επί των εθνικών, υπερτοπικών και τοπικών θεμάτων, καθώς βρίσκεται στην Ελλάδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
    • Οι Έλληνες άνδρες έχουν υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό.
    • Ο Ελληνισμός στο εξωτερικό τιμά τις εθνικές επετείους και διεθνοποιεί τα ζητήματα που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων.
    Για τους παραπάνω ενδεικτικούς λόγους, ευχαριστώντας εκ των προτέρων για την αναγνώριση του ιερού δημοκρατικού δικαιώματος της ψήφου, σας προτείνουμε να μας επιτρέψετε το δικαίωμα να ψηφίζουμε στην εκλογική περιφέρεια που υπαγόμαστε, όπως ισχύει για τους ετεροδημότες και όχι στο Επικρατείας.
    Εάν όμως, επικρατεί η άποψη να μη δίνουμε προσωπική ψήφο σε υποψήφιους βουλευτές, θα θέλαμε οι υποψήφιοι βουλευτές που προέρχονται από τον Απόδημο Ελληνισμό να είναι σε εκλόγιμη θέση, γιατί μόνο εκείνοι και εκείνες γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα θέματα που αντιμετωπίζει ο Απόδημος Ελληνισμός εκτός της πατρίδας, αλλά και όταν βρίσκονται στην πατρίδα.

    Με εκτίμηση,

    Ο Πρόεδρος, Δρ Δημήτριος Μαρκουίζος – Η Γ.Γραμματέας, Δρ Δέσποινα Αφεντούλη
    Ο Επίτιμος Πρόεδρος, κ. Νίκος Αποστολόπουλος

  • 12 Ιουλίου 2023, 11:27 | Πηνελόπη

    Δικαίωμα ψήφου είναι άδικο να έχουν όσοι ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, επειδή δεν θα υποστούν τις συνέπειες της ψήφου τους, ενώ θα τις επιβάλλουν στους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας.
    Αποσπασμένοι υπάλληλοι, φοιτητές, γενικά όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό για ορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά και όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για άλλους λόγους (πχ επαγγελματικό ταξίδι ή ακόμη και αναψυχής), ας διευκολυνθούν για να ψηφίσουν.
    Οι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού όμως όχι, να μην έχουν αυτό το δικαίωμα να αποφασίζουν για τις τύχες των κατοίκων μιας χώρας την οποία επισκέπτονται μόνο για διακοπές.

  • 11 Ιουλίου 2023, 13:44 | Κατερίνα

    Νομοτεχνική διόρθωση – Πρόταση ορθότερης διατύπωσης: «Η ισχύς του παρόντος αρχίζει την ΧΧ/ΧΧ/2023.» – Τα υπόλοιπα να διαγραφούν γιατί: 1)
    Το ‘απο τη δημοσίευση του παρόντος» είναι ασαφές και άγνωστο για το μέσο χρήστη και 2) η σημείωση για υπερψήφιση απο τα 2/3 της Βουλής πρέπει να διαγραφεί ως περιττή (γνωρίζουμε τι πλειοψηφία απαιτείται βάσει του 51 παρ. 4 Σ).

  • 11 Ιουλίου 2023, 07:15 | Παναγιώτης

    Η ισχύς να αρχίσει αμέσως. Ήδη έχουμε καθυστερήσει ολόκληρες δεκαετίες.

  • 11 Ιουλίου 2023, 02:18 | Δημήτριος

    Να συνοδευτεί το νομοσχέδιο και με ΕΚΚΑΘΆΡΙΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΏΝ ΚΑΤΑΛΌΓΩΝ. Διαφάνεια στο πόσοι και ποιοι πρέπει να ψηφίζουν. ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΉ ΜΕΤΆΔΟΣΗ από κάμερα της ψηφοφορίας σε διάφορα εκλογικά τμήματα για δυνατότητα εντοπισμού αριθμητικής ασυμφωνίας τον ψήφων.

  • 11 Ιουλίου 2023, 00:53 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Καθιερώστε την επιστολική ψήφο, τουλάχιστον συμπληρωματικά.
    Μεγάλο μέρος των κατοίκων εξωτερικού δεν είχε άμεση πρόσβαση σε πρεσβείες/προξενεία και επίσης είναι ντροπή να ξοδεύουμε χρήματα για αποστολή εκλογικών αντιπροσώπων κτλ. στο εξωτερικό. Αν είναι να γίνει ένα επιπλέον σωστό βήμα,κάντε το ολόκληρο επιτέλους!

  • 10 Ιουλίου 2023, 23:11 | Dionysios Ntais

    Σαν πολίτης εξωτερικού που ψήφισα και στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και λοιπών από την πατρίδα από το 2004 αλλά πληρώνω φόρους για κάνω δήλωση εκεί κάθε χρόνο θεωρώ πολύ σημαντικό να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί τους πολίτες εξωτερικού που ήταν ήδη εγγεγραμμένοι στους καταλόγους. Παρακάτω παραθέτω τα προβλήματα που αντιμετώπισα προσωπικά σαν έκθεση ιδεών, γιατί έτσι κι αλλιώς αυτό είναι ένας νομός ένα άρθρο!

    Το προηγούμενο σύστημα ήταν πολύ δυσκίνητο, αυτό παρόλο που είχα όλα τα δικαιολογητικά λόγο στρατού έτοιμα και σε ηλεκτρονική μορφή. Βέβαια χρησιμοποίησα το απολυτήριο λυκείου που ήταν τόσο κακή ποιότητα που απορώ πως το δέχτηκαν! Επίσης πείρε πολύ καιρό για να έρθει η έγκριση, ίσως μερικούς μήνες, κατέθεσα τα στοιχεία μου τον Νοέμβριο 2020 αν θυμάμαι καλά (ευχαρίστως θα παραθέσω στοιχεία να το ΥΠΕΣ τα ζητήσει) και εγκρίθηκε τέλη Ιανουαρίου 2021). Επίσης έπρεπε να στείλω στο ΥΠ Ψηφιακής Διακυβέρνησης να τους πω ότι η πλατφόρμα δεν αποθήκευε τα στοιχεία μου όπως τα έγραφα στο σύστημα, αλλά επιλύθηκε από την εταιρία που διαχειρίζονταν το gov.gr την επόμενη καθημερινή και μου έστειλαν από το ΥΠΕΣ να με ενημερώσουν για να ολοκληρώσω την διαδικασία).

    Αν και εγώ τα κατάφερα πάρα τις δυσκολίες ξέρω πολλά άτομα που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την διαδικασία αν και θα ήθελαν να ψηφίσουν.

    Δεν μπορούμε να ερχόμαστε Ελλάδα κάθε τώρα να ψηφίζουμε. Τελευταία φορά που ψήφισα εκεί ήταν το 2008. Στο Η.Β. έχω ψηφίσει παραπάνω φορές για τοπικές, δημοψήφισμα και εθνικές εκλογές από το 2019 πάρα στην Ελλάδα. Επιτέλους κάποιος σοβαρός πολίτικος βλέπει το πρόβλημα και προσπαθεί να το λύνει. Χρειάζεται απλούστευση η διαδικασία και πρέπει να ψηφιστεί από όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Αν δεν βάλετε όλη την ομογένεια μέσα στις διαδικασίες δημοκρατία πως θα βοηθήσουμε την χώρα στο μέλλον;

    Επισης δεν μπορούμε να ταξιδεύουμε μίλια εσωτερικά να ψηφίσουμε, όπως π.χ. από Βόρεια Ιρλανδία κάποιος να πηγαίνει Γλασκόβη (ένας γνωστός έπρεπε να πάει εκεί να ψηφίσει και απλά δεν πήγε), αλλά ευτυχώς στο Λονδίνο είχαμε εκλογικά. Θα πρέπει η διαδικασία εφορευτικής επιτροπής να ανακοινώνετε από την πρέσβευα και να ανακοινώνετε για μα διαφανή διαδικασία. Θα ήθελα πολύ να είμαι μέλος εφορευτικής επιτροπής!

    Θεωρώ ότι πολλά πρέπει να γίνουν το επικοινωνιακό κομμάτι, μόλις η αίτηση έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΣ. Το μόνο που έλαβα ήταν «Η οριστικοποίησή της σας, στους Ειδικούς Καταλόγους Εξωτερικού, θα γίνει στην επόμενη Αναθεώρηση Εκλογικών Καταλόγων.». Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές μπόρεσα να μπω στο «που ψηφίζεις» και είδα ότι πλέον ήμουνα στο εξωτερικό. Θα πρέπει να υπάρχει κάτι στο σύστημα που να αναφέρει ότι υπάρχει εκκρεμότητα οριστικοποίησης στα στοιχεία αυτά μόλις η αίτηση έχει εγκριθεί και να παραπέμπει ότι εκκαθάριση γίνετε μερικές εβδομάδες πριν τις εκλογές για να μην υπάρχει άγχος και να καταλαβαίνουμε ότι τα στοιχεία μας έχουν όντως διαβιβαστεί στους δήμους!!

    Αυτό το φοβόμουνα που μέχρι τελευταίας στιγμής αν θα πραγματοποιούνταν για να μπορέσω να ψηφίσω.

    Ευτυχώς τα εμαιλ από το ΥΠΕΞ ήταν πολύ καθοριστικά πριν από τις εκλογές με την υπενθύμιση της ημέρας εκλογών και του τμήματος (μια μέρα πριν σε εμάς) και επίσης όταν η Εγγραφή είχε ολοκληρωθεί. Θα έλεγα όμως παραπάνω επικοινωνία και μια γενική φόρμα, να στέλνουμε αν γίνετε τυχών παράπονα.

    Ίσως ζητάω πολλά αλλά πρέπει να υπάρχει σταυρός προτιμάς στο επικράτειας. Ψηφίζουμε και κόμματα και πρόσωπα, ιδικά όταν δεν μπορούμε να ψηφίσουμε βουλευτή για το νομό καταγωγής μας.

    Ευχαριστώ πολύ λοιπόν που διεκπεραιώνετε ένα σημαντικό πρόβλημα.

  • 10 Ιουλίου 2023, 20:32 | Εμμανουήλ Αντωνόπουλος

    Μόνον αυτό το σχόλιο: Με τις προϋποθέσεις – τους περιορισμούς που ισχύουν μέχρι σήμερα, η Βουλή (οι βουλευτές που έθεσαν αυτούς τους όρους), παραβίασαν το Σύνταγμα «οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου»: Αν βρίσκεται κάποιος εδώ, αρκεί να είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Αν δεν είναι εδώ, πρέπει να έχει κάτι επί πλέον. Αν, αυτός ο τελευταίος, έλθει εδώ την ημέρα των εκλογών, αρκεί η εγγραφή μόνον. Είναι και παράλογο.
    Συγχαρητήρια για αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία.

  • 10 Ιουλίου 2023, 20:11 | Βασιλιυ

    Οκ

  • 10 Ιουλίου 2023, 20:32 | Σταύρος Περαντώνης

    Θετικές οι προτεινόμενες διατάξεις. Λύνουν όμως μερικώς το πρόβλημα. Πρέπει να σημειωθεί ότι θα υπάρξει δυσκολία με τον αριθμό των εκλογικών κέντρων που θα χρειαστούν για τη σωστή εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων της αλλοδαπής. Με την άρση των παράλογων περιορισμών του προηγούμενου νομοσχεδίου θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των δυνητικών ψηφοφόρων. Δεν είναι πρακτικό για κάτοικο απομακρυσμένων περιοχών μιας μεγάλης χώρας να ταξιδέψει σε ένα εκλογικό κέντρο μιας μεγάλης πόλης (π.χ. κάτοικος Τασμανίας που θέλει να ψηφίσει δεν θα ξεκινήσει να πάει στη Μελβούρνη – υπάρχουν πολλοί/πολλές σ’ αυτή την κατηγορία). Συνεπώς θα ήταν ορθότερο να μελετηθούν πάλι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, όπως η επιστολική και κάποιο είδος ηλεκτρονικής ψήφου και να καθιερωθούν.

  • 10 Ιουλίου 2023, 20:48 | Ευστρατιος ΧΑΤΖΗΔΟΥΚΑΚΗΣ

    Απαραίτητο θετικό βήμα ισονομίας και ισοπολιτείας.
    Θα πρέπει να συνοδευτεί σε εύθετο χρόνο και με εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.
    Αυτό θα αφαιρέσει και οποιοδήποτε πρόσχημα έστω και καλόπιστο ότι οι απόδημοι δεν έχουν δεσμό με τη χώρα μετά από μακροχρόνια διαμονή στο εξωτερικό.
    Είναι και αναγκαίο βήμα ώστε επιτέλους η Ελλάδα να συγχρονιστεί με τον υπόλοιπο «αναπτυγμένο» και μη κόσμο. Δεν μπορούμε πλέον να προσπαθούμε να «εξηγήσουμε» το ανεξήγητο.

  • 10 Ιουλίου 2023, 19:42 | Tina

    Μήπως πρέπει να το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές?