ΜΕΡΟΣ ΣΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 43 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

 

1. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από αίτηση του οικείου δημοτικού συμβουλίου που υποβάλλεται έως την 15η.11.2023 και συνοδεύεται από τεκμηριωμένη αιτιολόγηση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, δύναται να εξαιρεθούν από την κατάργηση του άρθρου 24 νομικά πρόσωπα, των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης δικαιολογεί την ανωτέρω εξαίρεση.
2. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται οι δαπάνες που καλύπτονται από την πάγια προκαταβολή της παρ. 3 του άρθρου 25, το ύψος αυτής και ρυθμίζεται κάθε ζήτημα οικονομικής διαχείρισης που κρίνεται αναγκαίο για τη στήριξη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, εξειδικεύονται το περιεχόμενο, η συχνότητα και ο χρόνος έναρξης υποβολής των στοιχείων του άρθρου 30. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται oι δείκτες μέτρησης και αξιολόγησης επιδόσεων, που βασίζονται α) στα στοιχεία της απόφασης του πρώτου εδαφίου, β) στα δεδομένα του Κόμβου Διαλειτουργικότητας οικονομικών στοιχείων της τοπικής αυτοδιοίκησης που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών κατ’ εφαρμογή του άρθρου 41 του ν. 4483/2017 (Α΄ 107) και γ) σε στοιχεία που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 6. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζεται κάθε απαραίτητο ζήτημα που αφορά στον υπολογισμό και στη δημοσιοποίησή τους.
4. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών ή των Προέδρων και Διοικητών Ανεξάρτητων Αρχών, δύνανται να συμπεριλαμβάνονται στα δεδομένα του άρθρου 30 και δεδομένα από βάσεις δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου, εφόσον έχουν γεωγραφική αναφορά σε επίπεδο δήμου ή περιφέρειας.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται ο τρόπος λειτουργίας του κόμβου δεδομένων του άρθρου 30, ο τρόπος αποστολής των στοιχείων από τους υπόχρεους, ο τρόπος διάθεσης δεδομένων, και δύναται να καθορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής του άρθρου 30, η είσοδος των χρηστών, οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες με άλλα πληροφοριακά συστήματα ή μητρώα του δημοσίου τομέα, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και κάθε αναγκαία, τεχνική ή άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 30.
6. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, μπορούν να θεσπίζονται ετήσια βραβεία για τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, οι οποίοι έχουν επιδείξει βελτίωση των δεικτών επιδόσεων, όπως έχουν συλλεχθεί δυνάμει του άρθρου 30 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα βραβεία δύνανται να συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο, το συνολικό ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει έως ποσοστό 0,2 τοις χιλίοις (0,2‰) επί του συνολικού ετήσιου ύψους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των δήμων και των περιφερειών αντίστοιχα.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών καθορίζονται το οδικό δίκτυο που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 35 και ο αριθμός των χιλιομέτρων του οδικού δικτύου ανά δήμο.
8. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, καθορίζεται το ετήσιο κόστος συντήρησης του οδικού δικτύου του άρθρου 35 ανά χιλιόμετρο οδικού δικτύου.
9. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κατανέμονται στους Δήμους τα ποσά για την άσκηση της αρμοδιότητας του άρθρου 35 από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του άρθρου 260 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), τα οποία δεν δύναται να υπερβαίνουν το 0,5% του συνολικού ετήσιου ύψους αυτών.
10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού δύναται να παραχωρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά κυριότητα ή χρήση άνευ ανταλλάγματος εκτάσεις ιδιοκτησίας φορέων της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) ή της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (Ε.Τ.Α.Δ.) Α.Ε., για την εγκατάσταση και λειτουργία συνοριακών σταθμών, των συνοδών χώρων αυτών ή λοιπών βοηθητικών χώρων.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2023, 18:07 | Α.Π.

    ΘΕΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΥΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΚΕΣ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ . ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ Η ΟΠΟΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ ΑΝ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΑΣΚΕΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ή ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

  • 16 Σεπτεμβρίου 2023, 16:43 | Κωνσταντίνος

    Για τις περιπτώσεις 7-9 θα πρέπει να οριστεί προθεσμία έκδοσης των σχετικών αποφάσεων, αλλιώς κινδυνεύουν να μείνουν «στα χαρτιά».