ΜΕΡΟΣ Γ’ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΗΜΩΝ Άρθρο 24 Κατάργηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού και μεταφορά ως συνόλου αρμοδιοτήτων, οργανικών μονάδων, θέσεων προσωπικού στους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού

 

1. Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που συστήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (O.T.A.) Α’ βαθμού και λειτουργούν σύμφωνα με τα άρθρα 239 έως 242 του ν. 3463/2006 (Α’ 114) καταργούνται αυτοδικαίως την 31η.12.2023 και οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από την 31η.12.2023 από τον οικείο δήμο. Με πράξη του Γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός ενός (1) μηνός από την ως άνω ημερομηνία διαπιστώνεται η κατάργησή τους.
2. α. Το μόνιμο προσωπικό, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, οι νομικοί σύμβουλοι και οι δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής, που απασχολούνται στα νομικά πρόσωπα που καταργούνται, καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό του δήμου και παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής.
β. Το μόνιμο προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες με τα προσόντα του οργανικές θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, το δε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου/ειδικότητας, οι οποίες συστήνονται στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου και καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου. Η κατάταξη γίνεται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του δήμου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από την 1η.1.2024 για όλες τις νόμιμες συνέπειες.
γ. Το μόνιμο προσωπικό καταλαμβάνει ισάριθμες με τον αριθμό των μεταφερόμενων υπαλλήλων, οργανικές θέσεις στον οικείο δήμο ανά κατηγορία και κλάδο που συστήνονται αυτοδικαίως, επιπλέον των ήδη υπαρχουσών στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου. Για τις θέσεις αυτές εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου για διορισμού οργάνου, η οποία ισχύει από την 1η.1.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες.
3. α. Από την κατάργηση του οικείου νομικού προσώπου, τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά του στοιχεία περιέρχονται αυτοδικαίως στον δήμο που το συνέστησε, ο οποίος υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος σε όλα τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτού. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως από τον δήμο ή κατά του δήμου χωρίς καμία ειδικότερη διατύπωση από μέρους του για τη συνέχιση και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή της δίκης.
β. Εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση της διαπιστωτικής πράξης της παρ. 1, με απόφαση δημάρχου συστήνεται Επιτροπή Καταγραφής και Απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται στον δήμο από το καταργούμενο νομικό πρόσωπο, που αποτελείται από τον Προϊστάμενο και ένα (1) στέλεχος των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου, τον αντιδήμαρχο οικονομικών, ή άλλον αντιδήμαρχο, σε περίπτωση που δεν έχει οριστεί αντιδήμαρχος οικονομικών, έναν σύμβουλο της παράταξης της πλειοψηφίας και τον απερχόμενο Πρόεδρο του καταργούμενου νομικού προσώπου. Σε περίπτωση άρνησής του, η επιτροπή συστήνεται χωρίς τον Πρόεδρο του νομικού προσώπου και με την προσθήκη ενός επιπλέον συμβούλου της παράταξης της πλειοψηφίας. Για την υποβοήθηση του έργου της Επιτροπής δύναται να ανατίθεται η διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και ενεργειών σε ορκωτούς λογιστές. Η Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής και απογραφής μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από τη σύστασή της. Η έκθεση καταγραφής και απογραφής εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, συνοδευόμενη από απόσπασμα της εγκεκριμένης έκθεσης που περιγράφει τα αποκτώμενα κατά κυριότητα από τον δήμο ακίνητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων, αποτελεί τον τίτλο για την καταχώρισή τους στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο ατελώς.
γ. Ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών των καταργούμενων νομικών προσώπων μεταφέρονται με απόφαση της οικείας δημοτικής επιτροπής σε λογαριασμό του δήμου, αποτελούν έσοδά του και εγγράφονται ως αντίστοιχες πιστώσεις στον οικείο προϋπολογισμό.
4. Οι αρμοδιότητες των καταργούμενων νομικών προσώπων, η ανάληψη ή η συνέχιση τυχόν εκτελούμενων χρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων προγράμματων ή έργων ή υπηρεσίων από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους ή διεθνείς οργανισμούς συνεχίζουν να υλοποιούνται από τις υπηρεσίες του δήμου ή κατά την παρ. 6 του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, ανανεώνονται από τον καθολικό διάδοχο, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4765/2021 (Α’ 28).
5. Εντός έξι (6) μηνών από την κατάργηση των νομικών προσώπων, οι οικείοι δήμοι τροποποιούν τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας τους σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3584/2007 (Α’ 143). Η προβλεπόμενη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3584/2007 παρέχεται εντός εικοσιπέντε (25) ημερών άλλως τεκμαίρεται ότι έχει παρασχεθεί.
6. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου:
α) δύναται να καθορίζεται ο κανονισμός λειτουργίας για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων ν.π.δ.δ. από τις υπηρεσίες των δήμων. Μέχρι την έκδοση των νέων κανονισμών, για την εύρυθμη άσκηση των ως άνω αρμοδιοτήτων εφαρμόζονται οι υφιστάμενοι κατά την 31η.12.2023 κανονισμοί λειτουργίας των ν.π.δ.δ. αυτών και
β) ορίζεται ότι ο δήμος εκπληρώνει τους σκοπούς του καταργούμενου ν.π.δ.δ. και εξυπηρετεί τις δραστηριότητες που ασκούσε βα) είτε με τις υφιστάμενες οργανικές μονάδες του δήμου ββ) είτε με τις οργανικές μονάδες των καταργούμενων ν.π.δ.δ., οι οποίες μέχρι την ψήφιση του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας υπάγονται απευθείας στον δήμαρχο ή σε αντιδήμαρχο που αυτός ορίζει.
7. Εξαιρούνται από την κατάργηση του παρόντος τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού, που ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με τα άρθρα 244 του ν. 3463/2006 και 28 του ν. 2738/1999 (Α’ 180).

  • 26 Σεπτεμβρίου 2023, 09:38 | Σ.

    Καταρχάς, ξεκινώ από το αυτονόητο, ότι ένα κράτος που δεν φροντίζει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται πολιτισμένο κράτος.
    Συνεπώς θα πρέπει η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία να αποσκοπεί στην ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών εξασφαλίζοντας τις βέλτιστες εργασιακές συνθήκες και προϋποθέσεις για τους εργαζόμενους σε αυτούς του ευαίσθητους τομείς.
    Από την προσωπική μου πλέον εργασιακή εμπειρία στην καταργηθείσα Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών και την αυτοδίκαιη απόσπασή μας στον νεοσύστατο Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών (ΝΠΔΔ), η άποψή μου είναι ότι η κατάργηση των ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ , η μεταφορά των Υπηρεσιών και η ένταξη των υπαλλήλων σε ένα μεγαλύτερο φορέα όπως είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι προς το συμφέρον όλων.
    Οι υπάλληλοι εντάσσονται σε μεγάλες οργανικές μονάδες που έχουν ικανό αριθμό έμπειρων και εκπαιδευμένων υπαλλήλων για τη διαπεραίωση των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του δημοσίου τομέα.
    Οι υπάλληλοι από τα καταργηθέντα νομικά πρόσωπα μπορούν να ενισχύουν το προσωπικό των Δήμων και Περιφερειών και μπορούν να αφιερωθούν στον πραγματικό σκοπό δημιουργίας τους.
    Η επαναδημιουργία νομικών προσώπων όπως ο Φορέας Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής είναι τεράστιο και ατυχές πισωγύρισμα, καθώς το 2014 είχαν πάλι καταργηθεί νομικά πρόσωπα για τους λόγους που αναλύονται στο παρόν νομοσχέδιο. Πρέπει και τώρα να καταργηθεί επίσης με τον παρόν νομοσχέδιο. Δεν φτάνουν ούτε οι πόροι ούτε το προσωπικό για να λειτουργήσει . Και γι΄αυτό δεν λειτουργεί.
    Ας ακούσουν επιτέλους κάποια στιγμή οι ιθύνοντες και τους απλούς υπαλλήλους που πραγματικά παλεύουν καθημερινά για την αναβάθμιση αυτού του Κράτους, για να προλάβουμε τις καταστροφές ΠΡΙΝ συμβούν.
    Γιατί πλέον πόσες συγγνώμες μπορούν να ειπωθούν και μπορούμε να αντέξουμε?

  • 26 Σεπτεμβρίου 2023, 07:12 | ΕΛΕΝΗ Κ.

    ΑΤΟΠΟΣ Ο ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΑΣ ΠΡΟΗΓΗΘΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ , ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ. ΧΩΡΙΣ ΒΙΑΣΥΝΕΣ…ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ

  • 26 Σεπτεμβρίου 2023, 02:22 | ΝΜ

    Σχόλιο εκ μέρους εργαζόμενου σε ΟΤΑ
    Εκ της προχειρότητας τεκμαίρεται σαφώς η σκοπιμότητα του εγχειρήματος, ο πραγματικός σκοπός του νομοσχεδίου, που είναι να δοθούν τα χρήματα σε άλλους και οι υπηρεσίες σε ιδιώτες. Επιβεβαιώνεται δε από τον χρόνο που επιλέχθηκε να τεθεί το ζήτημα (δημοτικές & περιφερειακές εκλογές) και τον χρόνο υλοποίησής του. Σημειώστε και την ενασχόληση των δήμων στις επερχόμενες ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024.
    Απαξίωση των δήμων, εμπλοκή και ισχυροποίηση των βουλευτών και των ιδιωτών. Άλλοθι η εξοικονόμηση χρημάτων. Τα ίδια ή περισσότερα θα χρειαστούν αλλά απλώς θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό των δήμων. Δυστυχώς κάποιοι ενδίδουν στην πλάνη με ιδιοτέλεια ή χωρίς, πιθανόν λόγω άγνοιας, αλλά καλό θα είναι να γνωρίζουν:
    Οι δήμοι λειτουργούν ήδη με πολλά προβλήματα και η σκέψη ότι η κατάργηση των Ν.Π. και των κοινωφελών επιχειρήσεων θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για να αναστραφεί αυτό είναι ολότελα ουτοπική. Οι δημοτικοί υπάλληλοι θα αντιδράσουν όταν θα αναγκαστούν να διεκπεραιώσουν ένα μεγαλύτερο όγκο εργασιών και τη λύση θα δώσουν οι ιδιωτικές εταιρίες.
    Τα μέλη των ΔΣ δεν είναι αμειβόμενα. Οι μόνοι που αμείβονται είναι ή μόνο ο Πρόεδρος ή μόνο ο Αντιπρόεδρος (890€ μικτά) και υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν αμείβονται καθόλου. Αντί για Προέδρους το νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον θέσεις Αντιδημάρχων (από 2.137.50€ έως 1.282.50€ μικτά), αυτό είναι και το αντάλλαγμα για τη συναίνεση κάποιων, επομένως από αυτή την άποψη το κόστος όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται και πολύ!!!!
    Το μισθολογικό κόστος ας θεωρήσουμε ότι θα μείνει αμετάβλητο αφού θα γίνει μεταφορά του προσωπικού. ΟΜΩΣ το μυστικό είναι η κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου με συνέπεια την αδυναμία ή την πλημμελή εκτέλεση των εργασιών και εν τέλει την παραχώρηση των αρμοδιοτήτων σε εξωτερικά συνεργεία με το πρόσχημα ότι θα υπάρχει διαφάνεια, αξιολόγηση και αποφυγή διασπάθισης δημόσιου χρήματος….Σε ένα επόμενο βήμα οι δυσλειτουργίες και η υπέρβαση του προϋπολογισμού θα ανοίξει την είσοδο της αυτοδιοίκησης στους βουλευτές.
    Αναφορικά με το θέμα της διάσπασης των τοπικών υποθέσεων είναι γεγονός πως δεν ευσταθεί αφού κάθε ενέργεια πραγματοποιείται και εγγράφεται στον προϋπολογισμό είτε των Ν.Π. και των κοινωφελών επιχειρήσεων είτε των δήμων. Άλλωστε στα υπουργεία ξέρετε καλά να τις επιμερίζεται και να τις εξειδικεύετε για το καλό μας….(σας) αφού είναι πολλά τα χρήματα….και για του λόγου το αληθές ας μελετήσετε τα οργανογράμματα και τις αναφορές των πεπραγμένων και να προτείνετε την κατάργηση των τμημάτων που όχι μόνο διασπούν τις υποθέσεις αλλά διαχειρίζονται τις ίδιες ακριβώς υποθέσεις.
    Εξοικονόμηση χρημάτων από κοστοβόρες υπηρεσίες και διάσπαση υποθέσεων μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους όπως:
    • Με ένα υπουργό πάρα τω πρωθυπουργό
    • Με μικρό κυβερνητικό σχήμα
    • Με ένα υπουργό και ένα γενικό γραμματέα ανά υπουργείο
    • Με κατάργηση των άχρηστων τμημάτων που συστάθηκαν για να πάρουν το επίδομα ευθύνης διευθυντές και προϊστάμενοι
    • Με κλείσιμο των ήδη μη ενεργών οργανισμών τύπου Οργανισμός Κωπαΐδας
    • Με την απόρριψη από τα δικαστήρια των αγωγών για μονιμοποίηση όσων παραμένουν με προσχηματικές συμβάσεις covid, που εδώ και τρία χρόνια πληρώνονται και για υπερωρίες (περίπου 2.000 πανελλαδικά χωρίς κριτήρια πρόσληψης-μεγάλος αριθμός με διοικητικό έργο)
    • Με την κατάργηση των υπερωριών στο δημόσιο ώστε να έχουμε οικονομίες κλίμακας. Θεσπίστηκε και μπόνους για όσους κάνουν αυτό που θα έπρεπε, τη δουλειά τους δηλαδή
    • Με την κατάργηση των Ν.Π. των υπουργείων όπου οι μισθοί φθάνουν τις εκάστοτε αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου ήτοι τα 5.156 ευρώ το μήνα σύμφωνα με τον νόμο 5045/2023 οι δε συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι συνεχίζουν να εργάζονται αμειβόμενοι με ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο ενώ θα έπρεπε να ενταχθούν στο πρώτο κλιμάκιο
    Ανάλυση στο σύνδεσμο https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1500163/genikoi-grammateis-ypoyrgeion-simantikes-ayxiseis-apodochon-toys/
    Ή μήπως δεν υπάρχει πρόσθεση να θίξουμε κάποια συμφέροντα και στρεφόμαστε στους αδύναμους….
    Ας δημοσιευθούν οι μελέτες που έγιναν και οδήγησαν στην απόφαση για την οριζόντια κατάργηση. Μελέτη που να τεκμηριώνει ότι θα προκύψει όφελος για το κοινωνικό σύνολο και τους δημότες υπάρχει; Γενικές και αόριστες γνώμες σε θέματα κοινωνικής πολιτικής το λιγότερο άστοχες χαρακτηρίζονται και δεν συνάδουν σε ευρωπαϊκό κράτος.
    Η επιτυχής μετάβαση και η ανταπόκριση του προσωπικού των Δήμων στον αυξημένο και άγνωστο όγκο εργασιών έχουν πολλή μεγάλη σημασία για το μέλλον της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας. Σοβαρότερο είναι για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, όπως δήλωσε πρόσφατα στην ΚΕΔΕ, το θέμα του κώδικα. Θα έχει λόγο προφανώς.
    Γνωρίζει όπως άλλωστε αναφέρεται και στο νομοσχέδιο ότι θα προσληφθούν εξωτερικές ιδιωτικές εταιρίες (να πάρουν τα χρήματα δικοί μας βρε αδελφέ), με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους από άλλες εταιρίες (να μην γκρινιάζει κανείς), για 13 ώρες δουλειάς τη μέρα (τα παιδιά των άλλων-τι μας νοιάζει),μέσω ΔΥΠΑ (για να μειωθεί το ποσοστό των ανέργων), ή μέσω καλύτερα του πρωτοποριακού προγράμματος ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ όπου υποχρεωτικά για κάθε αργία, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα, εθνικές επέτειοι κ.λπ. χάνεται η ημέρα ασφάλισης και παρατείνεται η απασχόληση, δηλαδή δεν υπάρχουν αργίες αφού τα παιδιά τις δουλεύουν!!!! και όλα θα πάνε καλά.
    Προτείνεται προκειμένου να υλοποιηθεί ο σκοπός του νομοσχεδίου σύμφωνα με το άρθρο 1 προς διασφάλιση της βέλτιστης οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας των Ο.Τ.Α. να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ως εξής:
    1) Θα παραμείνει ένα νομικό πρόσωπο ανά δήμο.
    2) Η διαδικασία θα γίνει αντίστροφα, πρώτα θα ολοκληρωθούν οι ενέργειες που απαιτούνται, θα υπάρχει ΟΕΥ και στην συνέχεια με προγραμματισμό θα γίνει η κατάργηση την 01/01/2025.
    3) Θα προηγηθεί η έκδοση εγκυκλίων με οδηγίες για τις ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα που θα τηρήσουν οι δήμοι ώστε να επιτευχθεί ομαλά η κατάργηση και η αξιοποίηση των χρημάτων από ΕΣΠΑ.
    4) Θα γίνει κατάθεση μελέτης από τον υπουργό όπου θα αναφέρεται με ακρίβεια το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από κάθε Ν.Π. που καταργείται και που αυτό θα διατεθεί (ιδανικά στους πληγέντες της Θεσσαλίας).

  • 25 Σεπτεμβρίου 2023, 21:58 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς η επικαλούμενη «αυτοτέλεια» της αυτοδιοίκησης έχει γίνει βορρά στις ορέξεις ατόμων που μόνο ιδιοτέλεια δεν τους προσάπτεις. Πολλές καρέκλες πεφωτισμένων αιρετών, πολλές διασυνδέσεις και μπόλικη δόση συναλλαγής, ειδικά στα ΝΠΙΔ. Θεωρώ ότι ο ρόλος τους είναι πλέον παρωχυμένος και η αποστολή τους θα πρέπει να ασκείται από τον κεντρικό ΟΤΑ προκειμένου να υπάρχει λογοδοσία και αποφυγή διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει τους σκοπούς που υπηρετεί, ενιαία και αδιαίρετη.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2023, 20:44 | ΙΣ

    Το νομοσχέδιο κινείται σε ορθή κατεύθυνση αλλά σε λάθος χρόνο, λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, χάνοντας την αξιοπιστία του και θέτοντας αμφιβολίες για τις όποιες προθέσεις.
    Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ σε δήμους που λειτουργούν ικανοποιητικά αλλά πόσα είναι αυτά; Και πόσα μπορούν να συνεχίσουν όταν δεν υπάρχουν χρήματα και κυρίως προσωπικό και βασίζονται σε 2μηνα, 8μηνα, προγράμματα ΟΑΕΔ και, με το ζόρι, αποσπασμένους υπαλλήλους από τους Δήμους;

    Εάν παραμείνουν κάποια να είναι αυτά που ΗΔΗ έχουν αποδείξει ότι μπορούν:
    1) Έχουν επαρκή απολογιστικά στοιχεία που θα ελεγχθούν από την κατάργηση του προηγούμενου νόμου και από την ίδρυση τους μέχρι σήμερα
    2) Έχουν Π/Υ που βασίζεται σε έσοδα εκτός των επιχορηγήσεων από τον Δήμο
    3) Έχουν ΗΔΗ σήμερα το κατάλληλο και επαρκές προσωπικό και ΟΧΙ ότι θα το προβλέψουν σε έναν νέο ΟΕΥ -γιατί έτσι κάθε ΟΕΥ παραμένει πρόβλεψη.

    Με ορθολογιστική οργάνωση, σωστό προγραμματισμό και καλό συντονισμό ένας Δήμος μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα και να πάψουν οι επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες που έχουν κατακερματιστεί όλα αυτά τα χρόνια σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2023, 19:01 | ΓΓ

    Οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΝΠΔΔ στηρίζονται στο φιλότιμο και την άμεση επαφή των υπαλλήλων με τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχετικές δομές.
    Ο κάθε Δήμος μπορεί και πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος για τα ΝΠΔΔ του.
    Περάσαμε από ελέγχους και περνάμε από κάθε έλεγχο που περνάνε και οι Δήμοι . Πως ξαφνικά δεν λειτουργούμε σωστά ?
    Ο Δήμος μας δίνει επιχορήγηση αλλά τα ίδια λεφτά θα χάλαγε και αν ήμασταν διεύθυνση στον Δήμο και ακόμα περισσότερα.
    Τι προυπολογισμό θα φτιάξουμε αν δεν ξέρουμε αν θα εξαιρεθούμε ή όχι ?
    Πως θα γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές τόσο γρήγορα? Συνάδελφοι ακόμα να συνέλθουν από τον Καλλκράτη ?
    Τι θα γίνει με τους Διευθυντές και Προισταμένους που δεν θα υπάρχει αντίστοιχη θέση στον Δήμο πχ Οικονομικού ? Θα γίνει υποβάθμιση θέσης με τόση δουλειά που έχουμε κάνει ?

  • 25 Σεπτεμβρίου 2023, 18:41 | AX

    Έρχεται ΞΑΝΑ από το ίδιο στέλεχος του κόμματος το ίδιο νομοσχέδιο μετά από 10 χρόνια, μάλιστα σε προεκλογική περίοδο και με επικείμενη αλλαγή διοίκησης και στελεχών στους δήμους της χώρας αλλά και με τεράστια προβλήματα από την καταστροφή στη Θεσσαλία!!! Με ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που είναι αδύνατον να τηρηθεί καν σε αυτό το αστείο διάστημα, ειδικά για το δημόσιο.
    Μέχρι και ο ανενεργός Οργανισμός Κωπαΐδας πήρε παράταση παλιότερα (δείτε το σχετικό https://www.olympia.gr/378015/ellada/nomisate-oti-tha-katargithei-o-organism/) από τον Κ. Μπακογιάννη.
    Δεν είναι τα μέλη των ΔΣ αμειβόμενα. Οι μόνοι που αμείβονται είναι ή μόνο ο Πρόεδρος ή μόνο ο Αντιπρόεδρος (890€ μικτά).
    Αντί για Προέδρους το νομοσχέδιο εισάγει επιπλέον θέσεις Αντιδημάρχων (από 2.137.50€ έως 1.282.50€ μικτά), αυτό είναι και το αντάλλαγμα για τη συναίνεση κάποιων, επομένως από αυτή την άποψη το κόστος όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται και πολύ!!!!
    Το προσωπικό των N.Π. εντάσσεται ήδη στο ενιαίο μισθολόγιο, περιλαμβάνεται στο μητρώο ανθρώπινου δυναμικού όπως και αυτό των δήμων. Επίσης δεν παίρνουν υπερωρίες αν και εργάζονται αποδεδειγμένα μέχρι τις 9 το βράδυ αντίθετα με τους δήμους που τις πληρώνονται ενώ μετά τις 3:00 ζήτημα αν βρεις 2-3 υπάλληλους. Άλλο ένα επιπλέον κόστος της κατάργησης θα είναι η πληρωμή των υπερωριών.
    Επίσης πως γίνεται διάσπαση των τοπικών υποθέσεων αφού σε κάθε δήμο, μόνο ο δήμος ή μόνο η δημοτική επιχείρηση ασχολείται με τον πολιτισμό ή την κοινωνική πολιτική ή με τις σχολικές επιτροπές και όχι και οι δυο μαζί. Όσο για το κόστος των προμηθειών δεν θα έχουμε καμία οικονομία κλίμακας αλλά εκτόξευση του, καθώς μόνο από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών θα υπάρξει τρομερή κατασπατάληση με την ανά σχολείο ανάθεση και την ακούσια ή εκούσια κακοδιαχείριση. Ας θυμηθούμε τους απλήρωτους λογαριασμούς σε προμηθευτές και στην ΔΕΗ από μεγάλο αριθμό σχολικών μονάδων πριν την δημιουργία των επιτροπών. Για αυτό τον λόγο νομοθετήθηκαν, για οικονομία.
    Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορεί να είναι ούτε managers ούτε λογιστές. Ας μεριμνήσετε να επιτελούν το διδακτικό τους έργο και μην μπλέκετε τις αρμοδιότητες.
    Ας τα δουν αυτά στο Υπουργείο εσωτερικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος ας ζητήσει μια σχετική μελέτη. Και να τεθούν σε διαβούλευση η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο και η εφαρμογή του μισθολογίου του ιδιωτικού τομέα!!! για πραγματική οικονομία και αύξηση της παραγωγικότητας.
    Προτείνεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ως εξής:
    1) Θα παραμείνει ένα νομικό πρόσωπο ανά δήμο.
    2) Η διαδικασία θα γίνει αντίστροφα, πρώτα θα ολοκληρωθούν οι ενέργειες που απαιτούνται, θα υπάρχει ΟΕΥ και στην συνέχεια με προγραμματισμό θα γίνει η κατάργηση την 01/01/2025.
    3) Θα προηγηθεί η έκδοση εγκυκλίων με οδηγίες για τις ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα που θα τηρήσουν οι δήμοι ώστε να επιτευχθεί ομαλά η κατάργηση και η αξιοποίηση των χρημάτων από ΕΣΠΑ.
    4) Θα γίνει κατάθεση μελέτης από τον υπουργό όπου θα αναφέρεται με ακρίβεια το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από κάθε Ν.Π. που καταργείται και που αυτό θα διατεθεί (ιδανικά στους πληγέντες της Θεσσαλίας).

  • 25 Σεπτεμβρίου 2023, 18:34 | Απορημένη..

    1.Νομοσχέδια της τελευταίας στιγμής δεν φέρνουν και τα καλύτερα αποτελέσματα.
    2.Η συνένωση απ τον Καλλικράτη ισορρόπησε πριν κανα δυο χρόνια για πολλούς Δήμους και πάμε πάλι να τα χαλάσουμε όλα ..
    3.Πότε θα γίνουν οι μεταπτώσεις των στοιχείων από τα ΝΠΔΔ στους Δήμους?
    4. Μέχρι 15/11 θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί οι Προυπολογισμοί των Δήμων και των ΝΠΔΔ από τα Δ.Σ. και ακόμα δεν θα ξέρουμε αν εξαιρείται το ΝΠΔΔ από τη συνένωση..
    5.Το κόστος των προέδρων είναι συνήθως 400,00 € και οι περισσότεροι είναι άμισθοι, ενώ σαν αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν περίπου 1.500,00 € που είναι η οικονομία κλίμακας ??
    6. Οι ελάχιστοι διοικητικοί οικονομικοί υπάλληλοι που θα μεταφερθούν, πάλι δεν αρκούν για τα θέματα της Νέας διεύθυνσης που θα δημιουργηθεί. Κανένα όφελος για τον Δήμο
    7. Οι αντίστοιχοι Προϊστάμενοι κ Διευθυντές των οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών των ΝΠΔΔ προφανώς και θα δουν μειώσεις πάνω από 20% στους μισθούς τους καθώς δεν θα μπορέσει να υπάρξει αντίστοιχη θέση στον Δήμο .
    8.Πάρα πολλοί με μπλοκάκι που δουλεύουν τα ΝΠΔΔ τόσα χρόνια και σε ακριτικούς Δήμους θα μείνουν άνεργοι.
    9. Περιπτώσεις δακοκτονίας κλπ που περνάν από τα ΝΠΔΔ-ΝΠΙΔ και εκατοντάδες άτομα που αμείβονται πως θα τρέξουν απ τον Δήμο ?
    10. Επιχορηγήσεις από τον ΟΑΕΔ που δεν μπορεί να πάρει ο Δήμος και λαμβάνουν οι Επιχειρήσεις και τα ΝΠΔΔ προφανώς θα χαθούν ..
    11.Αν ένα ΝΠΔΔ δεν έχει κλείσει Ισολογισμό τα προηγούμενα χρόνια, προφανώς και θα επηρεάσει τη δανειοληπτική ικανότητα του Δήμου , καθώς θα πρέπει να κλείσει και ο Ισολογισμός της 31/12/2023 του ΝΠΔΔ και προφανώς δεν μπορεί να γίνει απλή απογραφή. Δεν θα καταστρατηγήσετε την λογιστική επιστήμη.εκτός αν έχετε λάβει γνώμη από την ΕΛΤΕ και κάθε σχετικό φορέα
    12. Τα ΝΠΔΔ προχώρησαν σε δαπάνες, μισθώσεις κ.α.α που πιθανώς να είναι άχρηστες αύριο μετά τη συνένωση. Αυτό το κόστος το υπολογίσατε ?
    13. Στην προηγμένη Ευρώπη η αποκέντρωση των υπηρεσιών βασικό μέλημα καθώς λειτουργούν οι μονάδες πιο άμεσα και κοντά στον Δημότη . Στους Δήμους Τέρατα που υπάρχουν θα προσθέσετε και άλλα ??
    14. Οι μεγάλες εταιρείες πλέον , διασπάν τις δυνάμεις τους γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν τεράστια μαγαζιά ούτε και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των υπαλλήλων, εσείς κάνετε το ανάποδο ?
    15. Ποια οικονομική μελέτη υποδεικνύει ότι όντως θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακας, γιατί προφανώς τα κόστη θα παραμείνουν ίδια και οι υπηρεσίες θα γίνουν περισσότερο αναποτελεσματικές.
    16. Για ποιο αυτοδιοίκητο μιλάμε όταν καταστρατηγείται επανειλημμένα ?
    17.Η Ευρώπη έχει μέσο όρο πληθυσμού Δήμων 5.000 κατοίκους και εμείς στους ήδη τεράστιους θα βάλουμε και άλλες αρμοδιότητες ??
    18. Ο κάθε Δήμος κρίνει τι επιχορήγηση θα δώσει στα ΝΠΔΔ του για δαπάνες που και ο ίδιος θα έκανε . Δεν συζητάμε για επιπλέον επιβάρυνση..
    19. Η ουσία παραμένει στο φιλότιμο των ανθρώπων των ΝΠΔΔ που λειτουργούν με αγώνα και ψυχή τα ΝΠΔΔ δίπλα στους ανθρώπους και τις δομές που έχουν ανάγκη
    Εν τέλει προχωρήστε σε μια σοβαρή μελέτη , καταργήστε το Νομοσχέδιο ή τουλάχιστον καθυστερήστε το ώστε να προλάβουμε να οργανωθούμε..

  • 25 Σεπτεμβρίου 2023, 15:56 | BB

    Όποιος γνωρίζει πραγματικά την λειτουργία των ΝΠΔΔ και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και την συγκρίνει με την λειτουργία των Δήμων, καταλαβαίνει αμέσως ότι θα υπάρξει τεράστια υποβάθμιση τόσο της ποιότητας των υπηρεσιών προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του κάθε Δήμου όσο και των υπηρεσιών πολιτιστικού, αθλητικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
    Είναι βέβαιο ότι ο κάθε Δήμος της χώρας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, αν είναι προς το συμφέρον των δημοτών του, να καταργήσει ή όχι τα ΝΠΔΔ και τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις.
    Άλλωστε τα τελευταία χρόνια ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης κάποιοι Δήμοι το έχουν ήδη πράξει. Άρα η τελική απόφαση για το αν θα καταργηθεί ένα ΝΠΔΔ ή μία Κοινωφελής Επιχείρηση θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο με απόφαση του εκάστοτε Δημοτικού Συμβουλίου.
    Όταν ένα νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από μεγάλη βιασύνη και προχειρότητα, τότε είναι σίγουρο ότι υπάρχει σκοπιμότητα, άρα ο κάθε δημότης θα βγει ζημιωμένος.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2023, 14:03 | ΣΤΑΘΗΣ ΓΥΦΤΑΚΗΣ

    Ομιλώ εκπροσωπώντας το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και την επιχείρηση ΦΑΡΙΣ που έχει στην «ομπρέλα» της όλους τους τομείς καλλιτεχνικών σχολών, το ΔΗΠΕΘΕΚ, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας και το Φεστιβάλ «International Kalamata Music Days».
    Το 1985 ιδρύθηκε ο πρώτος Δημοτικός φορέας πολιτισμού της πόλης με την ονομασία ΔΕΠΑΚ ενώ στην συνέχεια μέσω του Καλλικρατικού Νόμου δημιουργήθηκε η Κοινωφελής επιχείρηση ΦΑΡΙΣ η οποία συγχώνευσε (υποχρεωτικά) όλους τους τομείς των καλλιτεχνικών σχολών, τα φεστιβάλ, το ΔΗΠΕΘΕΚ μαζί με τις κοινωφελείς δράσεις του Δήμου.
    Ο Δήμος της Καλαμάτας είναι πρωτοπόρος στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας και διεθνώς αναγνωρισμένος για το σημαντικό έργο του.
    θεωρώ – γνωρίζοντας σχεδόν από την γέννησή του – το έργο αρχικά της ΔΕΠΑΚ και εν συνεχεία της ΦΑΡΙΣ, πως η αυτοδίκαιη διάλυση της επιχείρησης θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλα τα επίπεδα της πολιτιστικής ζωής της πόλης χωρίς να μπορεί να εξασφαλίσει στην ουσία την εύρυθμη λειτουργία των δομών και των πολιτιστικών δράσεων μέσα από έναν ογκώδη και δυσκίνητο Δημοτικό οργανισμό.
    θεωρώ λοιπόν το λιγότερο εύλογο, να υπάρξει πρόβλεψη εξαίρεσης των πολιτιστικών δομών των Δήμων όπως άλλωστε προβλέπεται σχετικά με τα ΔΗΠΕΘΕ.
    Παράγουμε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο και έχουμε έσοδα από δίδακτρα, εισιτήρια, χορηγίες και ενίοτε ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί ένα ΝΠΙΔ που αναφορά στις πολιτιστικές δράσεις που αφορούν στον Δήμο εξασφαλίζοντας συνέχεια στο έργο μας.
    Και το σημαντικότερο επιχείρημα όλων είναι πως η δημιουργία του αρχικού φορέα, του ΝΠΙΔ με την επωνυμία ΔΕΠΑΚ το 1985, έγινε με σκοπό να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στον κεντρικό Δήμο στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας των πολιτιστικών δομών και των φεστιβάλ που ακολούθησαν.
    Το μοντέλο λοιπόν που προτείνεται έχει δοκιμαστεί και αποτύχει εδώ και σαράντα χρόνια.
    Μπορεί να υπάρχουν Νομικά πρόσωπα σε όλη τη χώρα που δεν παράγουν έργο και δεν έχουν λόγο ύπαρξης αλλά τουλάχιστον ας βρεθεί μια λύση για τα νομικά πρόσωπα που αποτελούν παράδειγμα λειτουργίας.
    Με εκτίμηση

  • 25 Σεπτεμβρίου 2023, 14:39 | ΕΛΙΝΑ ΠΑΠΠΑ

    Τι θα γίνει με όλους εμάς μου είμαστε ΑΜΕΑ και εργαζόμαστε στις Δημοτικές επιχειρήσεις εδώ και πολλά χρόνια, πληρώντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με ανανεώσεις των συμβασεών μας σε καθεστώς ΙΔΟΧ.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρατική μέριμνα είναι ανεπαρκής, διότι δεν διαθέτει καμία πρόβλεψη για όλους εμάς.

    Το δίκαιο θα είναι να μεταφερθούμε και εμείς ως ΑΟΡΙΣΤΟΥ στους Δήμους.
    Στο παρελθόν έγινε ανάλογη μεταφορά εργαζομένων ΑΜΕΑ με τον Νόμο Παυλόπουλου (2004). Θα υπάρξει πρόνοια από την κυβέρνηση?

  • 25 Σεπτεμβρίου 2023, 13:15 | ΜΜΕ

    Πρόκειται για μια ατυχή και βιαστική απόφαση της κυβέρνησης εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου και σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που είναι αδύνατον να τηρηθεί καν σε αυτό το αστείο διάστημα, ειδικά για το δημόσιο. Μέχρι και ο ανενεργός Οργανισμός Κωπαΐδας πήρε παράταση παλιότερα (δείτε το σχετικό https://www.olympia.gr/378015/ellada/nomisate-oti-tha-katargithei-o-organism/) από τον Κ. Μπακογιάννη.
    Τελικά θέλουμε ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση ή όχι; Υπάρχει κάποια μελέτη που να τεκμηριώνει ότι θα προκύψει όφελος για το κοινωνικό σύνολο και τους δημότες ιδιαίτερα, από το κλείσιμο των ΝΠΔΔ και των Κοινωφελών επιχειρήσεων των ΟΤΑ; Αν υπάρχει τέτοια μελέτη γιατί δεν κοινοποιείται;
    Τα οριζόντια μέτρα τύπου 112 -δλδ τα κλείνουμε όλα- χωρίς σχέδιο και ο Θεός βοηθός δεν λειτουργούν. Χρειάζεται να γίνει αξιολόγηση, να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, ποια νομικά πρόσωπα είναι ανενεργά και ποια όχι; ποια παράγουν έργο και ποια όχι; Υπάρχουν νομικά πρόσωπα που παράγουν κοινωνικό έργο και δεν είναι βέβαιο ότι αυτό το έργο θα συνεχίσει να παράγεται χωρίς μεγάλες εκπτώσεις από τους δήμους. Οι δήμοι είναι ήδη υπερφορτωμένοι με πολλά αντικείμενα και με τεράστια γραφειοκρατία. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου.Το επιχείρημα ότι μεταφέρονται όλοι οι εργαζόμενοι στους δήμους είναι αίολο διότι οι περισσότεροι είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και αν δεν υπάρξει συνέχεια στα προγράμματα που απασχολούνται δεν θα υπάρξει και συνέχεια και για οποιονδήποτε συμβασιούχο. Αν ο τελικός στόχος του νομοσχεδίου ήταν να αιφνιδιάσει τότε σίγουρα το πέτυχε,όμως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος θα πρέπει να έχει άλλα κριτήρια όταν λαμβάνει αποφάσεις. Δεν γνωρίζουν στο υπουργείο ότι η 31/12/2023 ως ημερομηνία κατάργησης είναι ανέφικτη πόσο μάλλον όταν η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνει την 01/01/2024 και από τότε νομιμοποιείται για την όποια απόφαση. Οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν θα είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι μέχρι να εκπονηθεί ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) που ορίζεται σε βάθος εξαμήνου……
    Προτείνεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ως εξής:
    1) Θα παραμείνει ένα νομικό πρόσωπο ανά δήμο.
    2) Η διαδικασία θα γίνει αντίστροφα, πρώτα θα ολοκληρωθούν οι ενέργειες που απαιτούνται, θα υπάρχει ΟΕΥ και στην συνέχεια με προγραμματισμό θα γίνει η κατάργηση την 01/01/2025.
    3) Θα προηγηθεί η έκδοση εγκυκλίων με οδηγίες για τις ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα που θα τηρήσουν οι δήμοι ώστε να επιτευχθεί ομαλά η κατάργηση και η αξιοποίηση των χρημάτων από ΕΣΠΑ.
    4) Θα γίνει κατάθεση μελέτης από τον υπουργό όπου θα αναφέρεται με ακρίβεια το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από κάθε Ν.Π. που καταργείται και που αυτό θα διατεθεί (ιδανικά στους πληγέντες της Θεσσαλίας).
    Ας τα δουν αυτά στο Υπουργείο εσωτερικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος ας ζητήσει μια σχετική μελέτη και να τεθούν σε διαβούλευση η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο και η εφαρμογή του μισθολογίου του ιδιωτικού τομέα!!! για πραγματική οικονομία και αύξηση της παραγωγικότητας.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2023, 13:12 | Μακαριος

    Προκειται ξεκαθαρα για ένα σχέδιο πρόχειρο και αποσπασματικό χωρίς καν να έχουν αποτιμηθεί τα προηγούμενα δεδομένα, χωρίς να έχει ληφθεί η άποψη των τοπικών κοινωνιών που στην τελική αυτές αφορά….
    Με βάση αυτά που αντιλαμβάνομαι αυτό που μπορώ με σιγουριά να πω είναι ότι επιδεινώνουμε αντί να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση του πολίτη με επομενο σκοπο την συνεκμεταλλευση των δημοτικων πορων και εγκαταστασεων με ιδιωττες . Ο σχεδιασμός αυτός δεν αποτελεί από μόνος του ούτε ανάγκη, ούτε λύση , ούτε αντιμετώπιση των έως σήμερα προβλημάτων.
    Η αυτοδιοίκηση οφείλει πρώτα από όλα να αποτελεί «οικογένεια» πολιτών και η διοίκηση της να έχει ρόλο κυρίως υποστηρικτικό, να εξυπηρετεί βασικές ανάγκες της κοινωνίας στην εκπαίδευση, την υγεία, τον πολιτισμό, να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή στις τοπικές κοινωνίες, να θέτει ποιοτικά κριτήρια στη βάση των κοινωνικών αναγκών, ώστε να μιλάμε για βιώσιμους και αποτελεσματικούς Δήμους.
    Αντίθετα με την εφαρμογή του εν λόγο σχεδίου θα διαλύθουν οι όποιες προϋπάρχουσες δομές στις τοπικές κοινωνίες, αφου θα χαθει ακομα περισσοτερα η επαφή των πολιτών με αντιπροσώπους που ασχολουνται επισταμενα με τον αθλητισμο, τον πολιτισμο, το περιβαλλον και την κοινωνικη μεριμνα.
    Προτεραιότητα για την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η αναζωογόνηση των τοπικών συμβουλίων ώστε να έχουν λόγο για ευρύτερες δημοτικές ή άλλες παρεμβάσεις που αφορούν την περιοχή τους , να διατηρηθεί η ιστορικότητα κάθε χωριού και να αποκτήσει κάθε χωριό ξανά δική του δημόσια ζωή και συμμετοχή στα κοινά που σημαίνει ενίσχυση της συλλογικότητας στη διοίκηση των δήμων. Προϋπόθεση λοιπόν για την επιτυχία της όποιας μεταρρύθμισης αποτελεί η ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής δημόσιας διοίκησης πράγμα που φαίνεται να λείπει από τον κρατικό σχεδιασμό.
    Κάθε προσπάθεια να αυτοδιοικηθούν οι τοπικές κοινωνίες είναι καταδικασμένη σε αποτυχία χωρίς δημοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχή, χωρίς η αμεσότητα και η διαβούλευση με τους πολίτες να γίνει βασικό δομικό στοιχείο της λειτουργίας των δήμων. Όταν οικοδομείται μια κουλτούρα «Καισαρισμού» σε τοπικούς άρχοντες και Περιφερειάρχες, ως πολιτικά όργανα της εκάστοτε Κεντρικής εξουσίας, η κακοδιοίκηση θα είναι η πράξη και όχι η εξαίρεση. Μια δημόσια διοίκηση γραφειοκρατική, διεφθαρμένη, αποδεδειγμένα αναποτελεσματική όπως λειτούργησε, δεμένη στο άρμα της κεντρικής εξουσίας μέσω πελατειακών σχέσεων θα συνεχίσει να υπηρετεί το αυταρχικό κράτος που ανακυκλώνεται και ανακυκλώνει τέτοιες πρακτικές. Αντίθετα με ενίσχυσης της άμεσης δημοκρατίας και τη συμμετοχή των πολιτών αναβαθμίζεται η λειτουργία των δήμων και δίνεται νέα πνοή κατοχυρώνοντας μεγαλύτερο βαθμό διαφάνειας και ελέγχου μακριά από αυτό που εκ των αποτελεσμάτων φαίνεται να προωθούν σήμερα δηλαδή την τοπική ανισομετρία και τη δέσμευση – έλεγχος του πολίτη από τα μικροκομματικά συμφέροντα και τα ρουσφέτια …
    Εκπαιδεύοντας τον πολίτη στη λειτουργία και τις απαιτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και μετατρέποντας τον σε συνοδοιπόρο στην διοίκηση και την διαχείριση των προβλημάτων της κοινωνίας που διαβιεί, καθιερώνεται ένα συμμετοχικό μοντέλο δράσης μορφωμένων διοικητικά αιρετών πολιτών που είναι δύσκολο να τους χειραγωγήσει η εκάστοτε Κεντρική Εξουσία

  • 24 Σεπτεμβρίου 2023, 22:25 | Βίκη Βασιλειάδη

    Οι καλλιτεχνικές σχολές που εντάσσονται σε κοινωφελείς
    δημοτικές επιχειρήσεις ΝΠΙΔ θα αντιμετωπίσουν σοβαρές αγκυλώσεις καθώς οι δράσεις τους επεκτείνονται πολύ πέρα από το εκπαιδευτικό κομμάτι (οργάνωση συναυλιών, σεμιναρίων ,φεστιβάλ) και το προσωπικό επίσης το οποίο εργάζεται στις καλλιτεχνικές σχολές και αυτό εμπλέκεται σε πολλές από τις δράσεις αυτές.Θεωρώ λοιπόν ότι η λειτουργία των καλλιτεχνών σχολών θα γίνει σαφώς λιγότερο ευέλικτη και τελικά αναποτελεσματική εάν καταργηθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις στις οποίες αυτές ανήκουν και οι οποίες έχουν δικά τους λειτουργικά όργανα.Προτείνω οι καλλιτεχνικές σχολές να υπάγονται σε δημοτικές επιχειρήσεις ΝΠΙΔ, όπως ισχύει και τώρα, αλλά να πάψουν να είναι κοινωφελείς καθώς έχουν δικά τους έσοδα (δίδακτρα,χορηγίες) και να λειτουργούν αυτόνομα όπως θα ισχύσει και με τα ΔΗΠΕΘΕ.

  • 24 Σεπτεμβρίου 2023, 15:11 | Σακαλή Ιωάννα

    Να υπάρχει αναδρομική ισχύς της διάταξης για όσους δήμους έχουν ήδη καταργήσει τα νομικά τους πρόσωπα για ορισμό επιπλέον αντιδημάρχου

  • 24 Σεπτεμβρίου 2023, 13:17 | ΓΑΒΡΙΛΗ ΔΑΦΝΗ

    Είναι πολύ μεγάλο λάθος , κατά τη γνώμη μου η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να δρουν κατεπειγόντως και να εξασφαλίζουν την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων. Λανθασμένα πιστεύεται, και έχει αποδειχθεί πάρα πολλές φορές , ότι η συγκέντρωση και οι κεντρικές προμήθειες μειώνουν τα κόστη λειτουργίας . Τουναντίον, οι κεντρικές προμήθειες ουδέποτε έφθασαν στην ώρα τους, όταν το σχολείο χρειάζεται καθαριστικά ή γραφική ύλη κλπ, συνήθως ΔΕΝ ανταποκρίνονται στις εκάστοτε ανάγκες του σχολείου, κοστίζουν πολύ περισσότερο, δε, διότι ΔΕΝ έχει υπολογιστεί το κόστος αποθήκευσης, διανομής και η τυχόν φθορά κάποιου υλικού όταν προμηθεύεται σε μεγάλες ποσότητες. Τις περισσότερες φορές ΔΕΝ γίνεται ποιοτικός έλεγχος κατά την παράδοση (ούτε ποσοτικός) και είναι αδύνατον να βγάλεις άκρη με τις υπηρεσίες, όταν θελήσεις να διαμαρτυρηθεί, διότι άλλος συνέταξε την περιγραφή της προμήθειας, άλλος την προκήρυξε κλπ.
    Επίσης θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη ο απαρχαιωμένος και αναχρονιστικός τρόπος διεξαγωγής των κεντρικών προμηθειών, όπου παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο να μην επιθυμεί κανείς να συναλλαχθεί με το Δημόσιο (γιατί άραγε😉) ή η συναλλαγή να είναι φανερά επισφαλής προς τα συμφέροντα του Δημοσίου.
    Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και τις μικροεπισκευές στα σχολεία. Δηλαδή, όταν υπάρχει ανοικτή εργολαβία ΔΕΝ έχει ανάγκη το σχολείο . Ενώ όταν έχει μια άμεση ανάγκη το σχολείο ,όπως να αλλάξει τις λάμπες που κάηκαν, ή έσπασε ένα τζάμι, ή τρέχει μια βρύση , ή χρειάζεται ένα μικρο-βάψιμο τότε έχει εξαντληθεί η εργολαβία του Δήμου, ή ο Δήμος ΔΕΝ έχει υλικά γιατί εξαντλήθηκαν και το σχολείο θα πρέπει να περιμένει να γίνει κεντρική προμήθεια για να μπορέσει να αλλάξει το καζανάκι που τρέχει.
    Είμαι 7 χρόνια Διευθύντρια σε κεντρικό σχολείο της Αθήνας και είμαι τυχερή διότι το κτήριο του σχολείου μου είναι σχετικά καινούργιο.
    Κλείνοντας θα ήθελα να υπερτονίσω την άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού του Δημόσιου Λογιστικού και την απεξάρτηση των Δήμων από την κηδεμονία της κεντρικής Κυβέρνησης. Η αποκέντρωση και η ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης είναι μια ουτοπία αν ο ίδιος ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα να έχει αξιοπρεπείς ίδιους πόρους και να τους διαχειρίζεται αυτοτελώς !

  • 24 Σεπτεμβρίου 2023, 13:36 | Ρεπάνης Θανασης

    Ρεπάνης Θανάσης
    Καθηγητής πιάνου

    Από την de jure στην de facto υπονόμευση/κατάργηση των Δημοτικών Ωδείων

    Με μία πρώτη ανάγνωση των άρθρων 24 και 26 του νομοσχεδίου για την κατάργηση των νομικών προσώπων των Δήμων, προκύπτουν τα εξής όσον αφορά στα καλλιτεχνικά-εκπαιδευτικά τμήματα και ειδικά στα Δημοτικά Ωδεία που υπάγονται σ’ αυτά:

    Επιχειρείται οριζόντια αποσυναρμολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων, αφού καμμία διάταξη δεν εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία τους -και μάλιστα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- τόσο στη μεταβατική περίοδο από 1-1-2024 όσο και στην επόμενη εκπαιδευτική χρονιά 2024-2025.
    Ειδικότερα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο το πώς θα γίνει στο μέλλον η ένταξη των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου των οποίων οι συμβάσεις εργασίας χαρακτηρίζονται από κυμαινόμενη ωριαία εργασία κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μερική και περιοδική απασχόληση την εβδομάδα, και έκτακτες αμοιβές λόγω συμμετοχής σε επιτροπές ή σε διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς.
    Η στόχευση του νομοσχεδίου για αποτελέσματα “οικονομίας κλίμακας” θα πλήξει άμεσα τον αριθμό των συμβασιούχων αλλά και των δραστηριοτήτων του καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού προσωπικού και των καλλιτεχνών γενικότερα.

    Ταυτόχρονα, επιχειρείται κάθετη αποδόμηση της διοικητικής δομής των νομικών προσώπων, αφού η κατάργησή τους συνεπάγεται άμεσα την εξάληψη των ενδιάμεσων βαθμίδων διοίκησης (υπεύθυνοι τμημάτων, διευθυντές) και κυρίως του Διοικητικού Συμβουλίου με την μεικτή σύνθεση του από αιρετούς και μή, εκπροσώπους φορέων και εκπροσώπους εργαζομένων.
    Είναι σχεδόν βέβαιο, οτι η συσωρευμένη πείρα των μονάδων διοίκησης δεν θα μπορέσει να διοχετευθεί ορθολογικά και με διαφάνεια στις διοικητικές δομές των Δήμων.

    Οι εργασιακές σχέσεις και ειδικά οι αποδοχές του καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού προσωπικού πλήττονται ήδη εδω και χρόνια, ακόμη και τώρα με το υφιστάμενο καθεστώς εις βάρος του επιδιωκόμενου έργου. Η εξάλλειψη των δυσμενών εργασιακών συνθηκών θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης και όχι οι επιφανειακές διοικητικές παρεμβάσεις που μεταφέρουν ή οξύνουν στο μέλλον τα προβλήματα σ΄ένα άλλο επίπεδο.

    Σε κάθε περίπτωση, με τον τρόπο που μεθοδεύεται νομοθετικά, αν δεν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη διοικητική αυτοτέλεια και χρηματοδότηση σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, η συγκέντρωση των πολιτιστικών δομών στην κεντρική εποπτεία των υπηρεσιών και της γραφειοκρατίας των Δήμων θα οδηγήσει στη σταδιακή υπονόμευση, και ενδεχομένως στην οριστική κατάργηση των Δημοτικών Ωδείων με δυσμενείς συνέπεις στην κοινωνική προσφορά και στο καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό τους έργο.

    22-9-2023

  • 24 Σεπτεμβρίου 2023, 13:35 | M

    Συμφωνώ να καταργηθούν τα ΝΠΔΔ στους Δήμους καθώς δεν έχουν δικά τους έσοδα, εχουν πλήρη εξάρτηση από την χρηματοσότηση των Δήμου, αποτελούν τεράστια ζημιά για τους Δήμους. Το προσωπικό των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών των ΝΠΔΔ μπορεί να ενσωματωθεί με το το προσωπικό των Διοικητικών, Οικονομικών και Υπηρεσιών των Δήμων, θα ΒΟΗΘΉΣΕΙ πάρα πολύ στην υποστελέχωση τους, αφού θα καλύψουν τα κενά με το να εκτελλούν τις ίδιες εργασίες που έκαναν τα ΝΠΔΔ π.χ. 1 Διοικητικός υπάλληλος σε ΝΠΔΔ βγάζει μισθοδοσία για 7 ΆΤΟΜΑ, όταν 1 Διοικητικός υπάλληλος βγάζει μισθοδοσία για 200 άτομα στο Δήμο. Η πρώτη υπάλληλος μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα τμήμα του Δήμου στο οποίο υπάρχει ανάγκη και να προσφαίρει ουσιαστικά.

  • 24 Σεπτεμβρίου 2023, 11:14 | Κατερίνα Γρηγοριάδου

    την Δευτέρα 18.9 συνεδρίασε το Δ.Σ της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και ομόφωνα συνέταξε το ακόλουθο ψήφισμα

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχειρήσεως με την επωνυμία ‘’Κοινωφελής Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας’’ καταγγέλλει την προβλεπόμενη στο άρθρο 26 του υπό δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις» κατάργηση των Κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων οι οποίες αποτελούν βασικό μοχλό οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης σε επίπεδο Δήμου, και ζητεί από την Κυβέρνηση και από την αρμόδια Υπουργό Εσωτερικών, να αποσύρει την παραπάνω διάταξη, η εφαρμογή της οποίας θα είναι καταστροφική για τον Πολιτισμό και την Κοινωνική Πολιτική στην περιφέρεια του Δήμου Βέροιας, αλλά και πανελλαδικά, και θα παρασύρει τις περιφερειακές πόλεις σε πολιτιστικό μαρασμό και σε εγκατάλειψη πολιτιστικών υποδομών για τις οποίες έχει δαπανηθεί πολύ κεφάλαιο από το υστέρημα του Ελληνικού Λαού και έχει καταβληθεί μεγάλη και πολύχρονη προσπάθεια από την τοπική κοινωνία.

  • 24 Σεπτεμβρίου 2023, 11:53 | Κυριακή

    Έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια απο ελέγχους σε διάφορα μεροι της Ελλάδος τα ΝΠΔΔ παράγουν μεγαλο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο. Επίσης απορροφούν πολλά κονδύλια απο προγράμματα του ΕΣΠΑ το έργο αυτό δεν θα εχει τον ίδιο βαθμό επιτυχίας και στις υπηρεσίες του Δήμου διότι αρκετές μέχρι τώρα εχουν ελλείψεις. Αν θεωρητε οτι θα πρέπει να γίνει αυτη η διάλυση (κατάργηση)των ΝΠΔΔ. Καλω θα ήταν να μελετηθεί και να οργανωθεί καλά ολη η διαδικασία διαλυσεις έτσι ώστε τα άτομα που εργάζονται στα ΝΠΔΔ να παραμείνουν στις θέσεις τους και να μην υπάρχουν κενά πληρωμής σε χρονικό διάστημα. Μεγάλος προβληματισμός για τις βιαστικές κινήσεις της κυβέρνησης.

  • 24 Σεπτεμβρίου 2023, 11:40 | Κυριακή

    Έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια απο ελέγχους σε διάφορα μεροι της Ελλάδος τα ΝΠΔΔ παράγουν μεγάλο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο. Επίσης απορροφούν πολλά κονδύλια απο προγράμματα του ΕΣΠΑ το έργο αυτο δεν θα έχει τον ίδιο βαθμό επιτυχίας και στις υπηρεσίες του δήμου διότι αρκετές μέχρι τωρα εχουν έλλειψεις.Αν θεωρητε οτι θα πρέπει να γίνει αυτή η διάλυση (κατάργηση)των ΝΠΔΔ. Καλώ θα ηταν να μελετηθεί και να οργανωθεί καλα ολη η διαδικασία διάλυση έτσι ώστε τα άτομα που εργάζονται στα ΝΠΔΔ να παραμείνουν στις θέσεις τους και να μην υπάρχουν κενά πληρωμής σε χρονικό διάστημα. Μεγάλος προβληματισμός γιατις βιαστικές κινήσεις της κυβέρνησης.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2023, 18:13 | ΚΜ

    Σωστή η απόφαση της Υπουργού να περάσει το παρόν νομοσχέδο.
    θερμα θερμά συγχαρητήρια…..χρειάζεται τόλμη για να σπάσεις τα αυγά.
    Σύγουρα οι Δήμαρχοι έχουν αναστατωθεί γιατί προεκλογικά δεν θα μπορούν
    να τάξουν θέσεις Πρόεδρων στα ΝΠΔΔ για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και θα ασκήσουν πιέσεις για να αποσυρθεί το παρόν νομοσχέδιο ….ελπίζω να μην υποχωρήσει η Κυβερνηση στην πιέσεις αυτές.
    Οι Διευθυντές και οι τμηματάρχες τρέμουν μην χάσουν τις θέσεις ευθύνης και τα επιδόματα….αν τελικά δεν περάσει το νομοσχέδιο…δεν θα περάσει μόνο για τους παραπάνω λόγους.
    Χρόνια οι υπάλληλοι στα ΝΠΔΔ των δήμων ζητούν να καταργηθούν τα ΝΠΔΔ και να συγχωνευτούν με τους Δήμους για να έχουν εργασιακή ασφάλεια και δεν αφήνουν οι Διευθυντές να ολοκληρωθεί η διαδιακασία με φόβο μην χάσουν την καρέκλα τους,

    Για να δούμε τελικά τι θα γίνει..θα υποχωρήσει η Κυβέρνηση στις πιέσεις

  • 23 Σεπτεμβρίου 2023, 00:12 | Κουφουδάκης Αντώνιος

    ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΊΟΥ ΜΙΑ ΤΕΡΆΣΤΙΑ ΑΛΛΑΓΉ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΉ ΑΥΤΟΔΙΟΊΚΗΣΗ. ΠΡΈΠΕΙ ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΎΝ ΤΑ ΝΠΙΔ ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΉΚΟΥΝ ΣΕ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΊΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ ΕΦΌΣΟΝ ΈΧΟΥΝ ΈΣΟΔΑ. ΠΡΈΠΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΊΣΙΟ ΕΞΑΊΡΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΠΕΘΕ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΎΝ ΌΛΕΣ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΈΣ ΣΧΟΛΕΣ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ ΟΔΗΓΟΎΜΑΣΤΕ ΣΕ ΈΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌ ΜΕΣΑΊΩΝΑ, ΈΝΑ ΔΥΣΚΊΝΗΤΟ ΣΎΣΤΗΜΑ ΣΕ ΌΛΑ ΤΑ ΕΠΊΠΕΔΑ, ΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ, ΜΙΣΘΟΔΟΣΊΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΌ ΈΡΓΟ, ΌΛΑ ΣΤΟΝ ΑΈΡΑ. ΕΠΊΣΗΣ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΆ ΩΔΕΊΑ ΕΛΈΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΈΣ ΣΧΟΛΈΣ ΔΊΝΟΝΤΑΣ ΠΤΥΧΊΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΏΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΜΊΑ ΛΟΓΙΚΉ ΣΎΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΏΝ.
    ΕΞΑΊΡΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΏΝ ΣΧΟΛΩΝ ΝΠΙΔ.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2023, 14:17 | ΠΥ

    Παρατίθεται άποψη επί του παρόντος νομοσχεδίου από τη σκοπιά της υπαλλήλου, με δεδομένο πως επιτέλεσα και επιτελώ υπάλληλος παιδικού σταθμού, από τις απαρχές της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, ήτοι από τη λειτουργία των παιδικών σταθμών ως κρατικών, υπό την εποπτεία του τότε Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, μέχρι και τη συγχώνευση των παιδικών σταθμών του δήμου μας και τη σύσταση ενός Νομικού προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να αναφέρω πως αποτελούμε ένα υγιές ΝΠΔΔ που λειτουργούμε υποδειγματικά τους σταθμούς του Δήμου μας, με ανοδική πορεία, ακολουθώντας τις νομοθετικές διατάξεις που προβλέπονται για τις δομές μας, αναβαθμίζοντας σωρευτικά το σύνολο των υποδομών και υπηρεσιών μας. Λαμβάνοντας υπόψη πως εκ της συστάσεώς μας, έχουμε την αποκλειστική επίβλεψη για τη λειτουργία των σταθμών, όλη μας η προσοχή επικεντρώνεται στην επίλυση των καθημερινών ζητημάτων, την άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων και τη λήψη αποφάσεων για τη διασφάλιση της ομαλούς πορείας μας. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί και ο πρόσφατος έλεγχος που διενεργήθηκε από το ΓΛΚ, το οποίο και επιβεβαίωσε την άψογη διαχείριση του οργανισμού. Ο Δήμος λόγω των τρεχόντων και διαφόρων ζητημάτων ποικίλης φύσεως που αντιμετωπίζει, δεν διαθέτει την ευελιξία που απαιτείται για την επίτευξη της ομαλής λειτουργίας των παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα τα απλά ζητήματα καθημερινής φύσεως να χρονίζουν. Έχοντας πάντα ως άμεση προτεραιότητα την αμέριστη φροντίδα τόσο σε παιδαγωγικό όσο και σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο για τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές μας, προτείνουμε να διατηρηθεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην παρεμποδιστεί για λόγους γραφειοκρατικούς η ανάπτυξη των νηπίων και η ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2023, 12:50 | ΚΟΝΤΟΥΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Προτείνουμε ως ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΡΟΔΑ το εδάφιο θ της παρ. 3 του άρθρου 26 που προβλέπει ότι : «θ. Το πάσης φύσεως προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων μίσθωσης έργου, μεταφέρεται αυτοδικαίως και κατανέμεται, με την ίδια σχέση εργασίας ή έργου, με απόφαση του Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στους οικείους δήμους, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, σύμφωνα με το άρθρο 24.» να διατυπωθεί στο νόμο ως εξής : «θ. Το πάσης φύσεως προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων μίσθωσης έργου, μεταφέρεται αυτοδικαίως και κατανέμεται, με την ίδια σχέση εργασίας ή έργου, με τους ίδιους όρους αμοιβής και εργασίας και με αναγνωρισμένο ως προϋπηρεσία τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας του στην λυθείσα επιχείρηση, με απόφαση του Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στους οικείους δήμους, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, σύμφωνα με το άρθρο 24.».

    Ο λόγος της πρότασής μας αυτής είναι ότι η υφιστάμενη στο νομοσχέδιο διατύπωση είναι γενική και αν παραμείνει έτσι είναι πολύ πιθανό κατά την εφαρμογή της να αποτελέσει αντικείμενο παρερμηνειών που μπορεί να βλάψουν τους εργαζομένους των λυθεισών επιχείρησεων. Αντίθετα, η προτεινόμενη προσθήκη προσφέρει ασφάλεια δικαίου, υπαγορεύεται από την ύπατη αρχή της προστασίας των εργαζομένων, καθώς επίσης είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το πνεύμα της συγκεκριμένης διάταξης.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2023, 12:08 | Κατσανάκης Γεώργιος

    Μήνυμα του Δημάρχου Αιγιαλείας: Ως δήμαρχος Αιγιαλείας και επί τέσσερις τετραετίες δήμαρχος και έχοντας την εμπειρία της διοίκησης θέλω να αναφερθώ στο νομοσχέδιο που αφορά την αυτοδίκαιη κατάργηση των ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων που αναρτήθηκε στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση.
    Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν τα νομικά πρόσωπα των δήμων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης και διάσπασης των τοπικών υποθέσεων μεταξύ αυτών και του κεντρικού δήμου.
    Η εμπειρία μου είναι εντελώς διαφορετική και περισσότερα προβλήματα θα προσθέσει, από αυτά που έρχεται να επιλύσει..
    Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων άρδευσης στην ΔΕΥΑ Αιγίου από τον δήμο, όπου πλέον είναι οργανωμένη με τον καλύτερο τρόπο πολύ πιο αποτελεσματική στην παροχή υπηρεσιών στους χρήστες,
    Η συνέχιση της λειτουργίας των Νομικών Προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων, αποτελεί μονόδρομο για την σωστή και αποτελεσματική λειτουργία τους και την παροχή υπηρεσιών στους δημότες.
    Και αυτό διότι καμία επιτροπή η Αντιδημαρχία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την λειτουργία των υφιστάμενων Νομικών Προσώπων και των Κοινοφελών Επιχειρήσεων.
    Παρακαλώ όπως επανεξετασθεί το θέμα και να συνεχισθεί όπως σήμερα η λειτουργία των ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων.
    Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας
    Δημήτριος Καλογερόπουλος

  • 22 Σεπτεμβρίου 2023, 09:02 | Κωνσταντίνος Σούλης

    Σαν μόνιμο στέλεχος της δημόσιας διοίκησης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση επιστημονικού συνεργάτη σε ΟΤΑ Ά βαθμού, δεν θα ήθελα να σχολιάσω την πολιτική σκοπιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης, αλλά να επικεντρωθώ σε θέματα εφαρμογής της συγκεκριμένης νομοθεσίας. Για αυτό το λόγο θα ήθελα να κάνω τις ακόλουθες βασικές παρατηρήσεις:
    Α) Ποια ήταν η σκοπιμότητα αιφνιδιασμού όλων των δημοτικών αρχών με την ανάρτηση της συγκεκριμένης διαβούλευσης σε προεκλογική περίοδο;
    Β) Με βάση τις προβλέψεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου, θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις σχετικά με το ποιοι εποπτευόμενοι φορείς προτείνονται να παραμείνουν ως έχουν από τα απερχόμενα Δημοτικά Συμβούλια που θα δεσμεύουν τις επόμενες Δημοτικές Αρχές.
    Γ) Οι προϋπολογισμοί των Δήμων για το 2024 θα ολοκληρωθούν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές αυτές.
    Δ) Τα χρονικά περιθώρια που δίνονται είναι απολύτως ανέφικτα. Για παράδειγμα ο Ν.5013/2023 έδινε ένα περιθώριο 2 ετών για τη σύσταση οργάνων διαχείρισης κίνδυνων και στο αρ, 24 της διαβούλευσης καλούνται οι δήμοι να έχουν ολοκληρώσει μια τέτοια διαδικασία, μαζί με την επικαιροποίηση του ΟΕΥ, εντός 6 μηνών.
    Ε) Το όλο σκεπτικό που επιβάλλει να γίνουν οι όποιες προπαρασκευαστικές ενέργειες κατάργησης των εποπτευόμενων φορέων αφού έχει ληφθεί η απόφαση για την κατάργηση τους κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση.
    Οπότε τίθεται το ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει;
    Το κυριότερο είναι να αλλάξει όλο το πνεύμα του νομοθέτη και από τη διατύπωση «Τι κάνει ο κάθε δήμος αφού έχουν καταργηθεί οι φορείς» να μετατοπιστεί στο πνεύμα «Ποιες είναι οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που θα πρέπει να κάνει κάθε δήμος μέχρι να καταργηθούν οι φορείς». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ενέργειες:
    • Ψήφισή νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του έτους ( που θα προβλέπει ρητά την κατάργηση – με τις όποιες εξαιρέσεις θα υπάρξουν- και ισχύ 1/1/2025).
    • Φάση Α 1/1/2024-29/2/2024
    o Έκδοση όλων των εξουσιοδοτικών διατάξεων και εγκυκλίων (ώστε να ρυθμιστούν άμεσα οι τεχνικές λεπτομέρειες και να γνωρίζουν οι δήμοι τι θα πρέπει ακριβώς να κάνουν)
    • Φάση Β 1/3/2024-31/7/2024
    o Β1 1/3/2024-31/3/2024: Κατάθεση αιτημάτων από τους δήμους σχετικά με τους φορείς που προτείνεται να συνεχιστεί η λειτουργία τους ως έχει.
    o Β2 1/4/2024-31/07/2023 Απόφαση υπουργού σχετικά με τα αιτήματα, συνοδευόμενη από αιτιολογική έκθεση που θα τεκμηριώνει το όφελος που επιτυγχάνεται από την κατάργηση ή μη του συγκεκριμένου φορέα.
    • Φάση Γ 1/8/2024-31/10/2024
    o Προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την κατάργηση των φορέων (ουσιαστικά όσα προβλέπονται στη παρ. 3 του αρ. 24 της διαβούλευσης)
    • Φάση Δ 1/11/2024-31/12/2024
    o Διαδικασίες ενσωμάτωσης των καταργημένων των φορέων στη λειτουργία του Δήμου (αρμοδιότητες, προσωπικό, σύνταξη προϋπολογισμού…)
    o Έκδοση νέου ΟΕΥ, αλλά με την βασική προϋπόθεση ότι θα έχει εκδοθεί ο νέος κώδικάς για την Αυτοδιοίκηση (στη διαβούλευση στην παρ. 5 του αρ. 24 υπάρχει η πρόβλεψη να ψηφιστεί νέος ΟΕΥ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ η Υφυπουργός Εσωτερικών, στον λόγο της στην τελετή βράβευσης των OTA AWARDS 2019-2023, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλους του 2024 θα εκδοθεί ο νέος κώδικας. Θεωρώ ότι είναι εντελώς άστοχο να καλούνται οι Δήμου να επικαιροποιήσουν τους ΟΕΥ, χωρίς να έχει εκδοθεί ο νέος κώδικας).

    Εν κατακλείδι, δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο να υπάρχει τόση βιασύνη και προχειρότητα. Ο τρόπος με τον οποίο συντάχθηκε το συγκεκριμένο κείμενο υποδηλώνει έλλειψη οποιασδήποτε απλής, δομημένης και συνεπούς σκέψης με βάση τις προβλέψεις του Business Management και του Change Management.