Άρθρο 18 Λειτουργία περιφερειακής επιτροπής – Αντικατάσταση άρθρου 177 ν. 3852/2010

Το άρθρο 177 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 177
Λειτουργία της περιφερειακής επιτροπής
1. Η περιφερειακή επιτροπή έχει απαρτία, εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα είναι περισσότερα από αυτά που απουσιάζουν. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι δημόσιες και διεξάγονται: α) είτε δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας της περιφέρειας, β) είτε με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, γ) είτε με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη. Η επιτροπή αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του Προέδρου. Αν σε δύο (2) συνεχείς συνεδριάσεις δεν επιτυγχάνεται απαρτία ή απόλυτη πλειοψηφία, αρμόδιο να λάβει απόφαση είναι το περιφερειακό συμβούλιο.
Κατά τις συνεδριάσεις της επιτροπής δύναται να παρίσταται χωρίς δικαίωμα ψήφου ένας (1) περιφερειακός σύμβουλος από κάθε παράταξη που δεν εξέλεξε μέλος σε αυτή κατά το άρθρο 175.
2. Αν απουσιάζει ή κωλύεται ο πρόεδρος της επιτροπής, προεδρεύει ο αντιπρόεδρος και, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του αντιπροέδρου, το μέλος της επιτροπής το οποίο έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους. Σε περίπτωση ισοψηφίας, δεν υπερισχύει η ψήφος του αντιπροέδρου ή του μέλους της επιτροπής που προεδρεύει λόγω απουσίας ή κωλύματος του αντιπροέδρου. Αν απουσιάζουν ή κωλύονται τακτικά μέλη, καλούνται τα αναπληρωματικά με τη σειρά της κατάταξής τους.
3. Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο περιφερειάρχης. Η επιτροπή δύναται να αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών της, ότι συγκεκριμένο θέμα το οποίο δεν έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον να το συζητά και να λαμβάνει απόφαση γι’ αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
4. Αν ένα (1) μέλος της επιτροπής απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) τουλάχιστον συνεχείς συνεδριάσεις, το περιφερειακό συμβούλιο με πράξη του το αντικαθιστά.
5. Ο πρόεδρος της επιτροπής καλεί τα μέλη της σε συνεδρίαση με γραπτή πρόσκληση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όποτε το ζητήσει ο περιφερειάρχης ή το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών της. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται γραπτή αίτηση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν. Στην ίδια περίπτωση δεν μπορεί να επανυποβληθεί αίτημα για το ίδιο θέμα, πριν παρέλθουν δύο (2) μήνες από την έκδοση απορριπτικής απόφασης της επιτροπής, εκτός εάν γίνεται επίκληση νεότερων στοιχείων. Αν κατά τον υπολογισμό του ενός τρίτου (1/3) προκύπτει δεκαδικός αριθμός, τότε ο αριθμός αυτός στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα, εφόσον πρόκειται για υποδιαίρεση μεγαλύτερη ή ίση του ημίσεως (0,5). Αν η επιτροπή δεν συγκληθεί το αργότερο έξι (6) ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης, συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν την αίτηση και αποφασίζει για τα θέματα για τα οποία είχε ζητηθεί η σύγκλησή της. Η αδικαιολόγητη παράλειψη του προέδρου για δύο (2) συνεχείς φορές να συγκαλέσει την περιφερειακή επιτροπή αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.
6. Η πρόσκληση αναρτάται στην ιστοσελίδα της περιφέρειας. Η πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, η πρόσκληση αυτή μπορεί να επιδοθεί ή να γνωστοποιηθεί την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Πριν από τη συζήτηση η επιτροπή αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων.
7. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι δημόσιες. Η επιτροπή με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των μελών της και με αιτιολογημένη απόφαση, η οποία απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, μπορεί να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η επιτροπή μπορεί με την πλειοψηφία του συνόλου των μελών της να αποφασίζει να συνεδριάζει κατά περίπτωση σε άλλο κατάλληλο οίκημα της έδρας, αν κρίνει ότι το περιφερειακό κατάστημα είναι ακατάλληλο.
8. Με απόφασή της, η οποία λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών της, η επιτροπή μπορεί να επιτρέπει να λάβουν τον λόγο εκπρόσωποι φορέων ή πολίτες που παρευρίσκονται στη συνεδρίαση, εφόσον το ζητήσουν.
9. Για τη λήψη απόφασης ισχύει το άρθρο 169. Για τις συνεδριάσεις της επιτροπής τηρούνται πρακτικά.
10. Μέλος της επιτροπής δεν δύναται να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος, εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του έως τον δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον για τη λήψη απόφασης με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Απόφαση που έχει ληφθεί κατά παράβαση της διάταξης αυτής είναι άκυρη. Στο μέλος που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση, κατά παράβαση του πρώτου εδαφίου, επιβάλλεται η ποινή της αργίας.
11. Οι αποφάσεις της επιτροπής δημοσιεύονται σύμφωνα με το άρθρο 170 για τη δημοσίευση των αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της περιφέρειας με ευθύνη του προέδρου.».

  • 25 Σεπτεμβρίου 2023, 12:27 | ΠΑΤΡΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Θα πρέπει να υπάρξει η πρόβλεψη για συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (με την διαδικασία της Δια περιφοράς) για επείγον και αιτιολογημένες περιπτώσεις.
    ΠΑΤΡΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ- ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

  • 25 Σεπτεμβρίου 2023, 11:41 | ΟΥΡΑΝΙΑ ΝΤΡΙΒΑΛΑ

    Στο άρθρο 17 «Περιφερειακή επιτροπή – Αντικατάσταση άρθρου 175 ν. 3852/2010», δεν προβλέπεται, όπως και στα προηγούμενα χρόνια, αποζημίωση για τους υπαλλήλους που παρέχουν γραμματειακή υποστήριξη στην Οικονομική Επιτροπή (πλέον Περιφερειακή Επιτροπή).
    Πρόταση : όπως προβλέπεται στο άρθ. 14 παρ. 5 του παρόντος σχεδίου
    Nα προβλέπεται αποζημίωση και για τους γραμματείς της Περιφερειακής Επιτροπής (Οικονομικής Επιτροπής), δεδομένου ότι έχει αυξημένες αρμοδιότητες, συνεδριάζει κάθε εβδομάδα με θέματα πολύ περισσότερα συγκριτικά με αυτά του Περιφερειακού Συμβουλίου.

    Γραμματέας Οικονομικής Επιτροπής
    Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
    Ουρανία Ντριβαλά

  • 22 Σεπτεμβρίου 2023, 08:33 | ΚΑΜΠΑΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Στο άρθρο 17 »Περιφερειακή επιτροπή – Αντικατάσταση άρθρου 175 ν. 3852/2010», δεν προβλέπεται, όπως και στα προηγούμενα χρόνια, αποζημίωση για τους υπαλλήλους που παρέχουν γραμματειακή υποστήριξη στην Οικονομική Επιτροπή (πλέον Περιφερειακή Επιτροπή).
    Πρόταση : όπως προβλέπεται στο άρθ. 14 παρ. 5 του παρόντος σχεδίου
    ΄΄…5. Για τη γραμματειακή υποστήριξη των συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου ορίζονται υπάλληλοι της περιφέρειας με απόφαση του περιφερειάρχη. Στους υπαλλήλους αυτούς παρέχεται, για κάθε συνεδρίαση στην οποία λαμβάνουν μέρος, αποζημίωση ίση με τα δύο τρίτα (2/3) της αποζημίωσης που λαμβάνουν τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου.», αντίστοιχα να προβλέπεται και αποζημίωση για τους γραμματείς της Περιφερειακής Επιτροπής, με δεδομένο ότι και οι αρμοδιότητες (και πριν και τώρα) είναι ιδιαίτερα διευρυμένες, αλλά και αριθμητικά οι αποφάσεις που εκδίδονται είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιες σε σχέση με αυτές του Περιφερειακού Συμβουλίου

    Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Συλλογικών Οργάνων Π.Κ.Μ.
    Γραμματέας Οικονομικής Επιτροπής Π.Κ.Μ.
    Καμπανού Αικατερίνη

  • 19 Σεπτεμβρίου 2023, 09:43 | ΕΥΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

    Θα μπορούσε να γίνει πρόβλεψη και για συνεδριάσεις Δια Περιφοράς (κατ’ αντιστοιχία με το Περιφερειακό Συμβούλιο) σε κατεπείγουσες περιπτώσεις.