Άρθρο 17 Περιφερειακή επιτροπή – Αντικατάσταση άρθρου 175 ν. 3852/2010

Το άρθρο 175 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 175
Περιφερειακή Επιτροπή
1. Η περιφερειακή επιτροπή αποτελείται από τον περιφερειάρχη ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιπεριφερειάρχη ως πρόεδρο και έξι (6) μέλη στις περιφέρειες με πληθυσμό έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000) κατοίκους, οκτώ (8) μέλη στις περιφέρειες έως οχτακόσιους χιλιάδες (800.000) κατοίκους και δέκα (10) μέλη στις περιφέρειες με πληθυσμό άνω των οχτακοσίων χιλιάδων (800.000) κατοίκων. Τα μη οριζόμενα μέλη της περιφερειακής επιτροπής εκλέγονται από το περιφερειακό συμβούλιο. Από τα εκλεγόμενα μέλη, τουλάχιστον δύο (2) μέλη στις επταμελείς, τρία (3) μέλη στις εννεαμελείς και τέσσερα μέλη (4) μέλη στις ενδεκαμελείς επιτροπές προέρχονται υποχρεωτικά από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.
2. Η διάρκεια της θητείας της περιφερειακής επιτροπής είναι τριάντα (30) μήνες. Το περιφερειακό συμβούλιο, μετά την εκλογή του προεδρείου κατά τις ημερομηνίες που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 165 και κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία τα μέλη της περιφερειακής επιτροπής. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί μέλος της περιφερειακής επιτροπής ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου.
3. Κάθε σύμβουλος της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας ψηφίζει υποψήφιους ισάριθμους με τον αντίστοιχο αριθμό μελών που εκλέγονται από την πλειοψηφία ή τη μειοψηφία. Ειδικότερα, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψηφίους της πλειοψηφίας και αντίστοιχα οι υποψήφιοι της μειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψηφίους των παρατάξεων της μειοψηφίας σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, ανά κατηγορία, πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Ως τακτικά μέλη εκλέγονται από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία αντίστοιχα οι πρώτοι σε αριθμό σταυρών προτίμησης ανά κατηγορία. Αν σε οποιαδήποτε ψηφοφορία υπάρχει ισοψηφία, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ενεργεί κλήρωση στην ίδια συνεδρίαση. Εάν η μειοψηφία δεν υποδείξει υποψήφιο, τότε στη θέση του εκλέγεται σύμβουλος της παράταξης της πλειοψηφίας. Οι υποψήφιοι που δεν εκλέχθηκαν θεωρούνται αναπληρωματικά μέλη κατά τη σειρά κατάταξής τους στην ψηφοφορία.
4. Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται αναλόγως οι παρ. 2 και 3. Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγονται για τις θέσεις της πλειοψηφίας, οι σύμβουλοι που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στην παράταξη της πλειοψηφίας, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε και για τις θέσεις τις μειοψηφίας οι σύμβουλοι της πρώτης σε ψήφους παράταξης της μειοψηφίας που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με την ίδια δικαστική απόφαση.
5. Τα πρακτικά της εκλογής διαβιβάζονται μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών στον Επόπτη Ο.Τ.Α., ο οποίος ελέγχει τη νομιμότητά της αυτεπαγγέλτως και αποφαίνεται, μέσα σε πέντε (5) ημέρες το αργότερο από την περιέλευση σε αυτόν των πρακτικών για τη νομιμότητα της εκλογής.
6. Αντιπρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής εκλέγεται στην πρώτη συνεδρίαση αυτής, μετά την εκλογή της, ένα (1) από τα μέλη της μειοψηφίας με φανερή ψηφοφορία. Δικαίωμα ψήφου έχει και ο πρόεδρος της επιτροπής. Ο αντιπρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αναπληρώνει τον πρόεδρο, όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται.
7. Τα αναπληρωματικά μέλη της περιφερειακής επιτροπής ανά κατηγορία (πλειοψηφίας και μειοψηφίας) με τη σειρά κατάταξής τους αναπληρώνουν τα τακτικά στις συνεδριάσεις της, εφόσον αυτά δεν συμμετέχουν για οποιοδήποτε λόγο.
8. Τα αναπληρωματικά μέλη ανά κατηγορία, με τη σειρά της κατάταξής τους, καταλαμβάνουν τις θέσεις των τακτικών μελών που μένουν κενές κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Σε περίπτωση που έχει εξαντληθεί ο αριθμός των αναπληρωματικών μελών, διενεργείται νέα εκλογή για την κάλυψη των κενών εδρών της επιτροπής, με τη διαδικασία της παρ. 3. Ειδικά στην περίπτωση κένωσης θέσης λόγω παραίτησης μέλους της μειοψηφίας, εφόσον δεν υπάρχει αναπληρωματικό μέλος, τη θέση του καταλαμβάνει μέλος της πλειοψηφίας.
9. Όταν τα μέλη της περιφερειακής επιτροπής παύουν για οποιονδήποτε λόγο να είναι μέλη των αντίστοιχων περιφερειακών παρατάξεων, εκπίπτουν αυτοδικαίως από την περιφερειακή επιτροπή και αντικαθίστανται, σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος άρθρου.».

  • 25 Σεπτεμβρίου 2023, 11:55 | ΚΑΜΠΑΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Στο παρόν άρθρο δεν προβλέπεται, όπως και προηγούμενα, αποζημίωση για τους υπαλλήλους που παρέχουν γραμματειακή υποστήριξη στην Οικονομική Επιτροπή (πλέον Περιφερειακή Επιτροπή. Πρότασή μας, με δεδομένο ότι οι αρμοδιότητες είναι ιδιαίτερα διευρυμένες, αλλά και ο όγκος των αποφάσεων που εκδίδονται καθώς και οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή τους μεγάλος, να προβλέπεται αποζημίωση και για τους γραμματείς της Περιφερειακής Επιτροπής, όπως αντίστοιχα προβλέπεται για τους γραμματείς του Περιφερειακού Συμβουλίου (άρθ.14)
    ΚΑΜΠΑΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
    ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο.Ε. Π.Κ.Μ.
    ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΤ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

  • 23 Σεπτεμβρίου 2023, 23:51 | ΓΚΑΤΖΑΒΕΛΗ ΓΙΟΥΛΑ

    Επιβάλλεται να υπάρχει αποζημίωση για τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Επιτροπής (Οικονομικής Επιτροπής) διότι ο όγκος δουλειάς είναι πολύ μεγάλος και καλούνται να τον εκπληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλοι, αιρετοί και υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών της Περιφέρειας, απαιτούν να εκδοθούν άμεσα οι αποφάσεις, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να εργάζονται πέραν του ωραρίου τους και ξεπερνώντας τα όρια των αντοχών τους.
    ΓΚΑΤΖΑΒΕΛΗ ΓΙΟΥΛΑ
    ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΔΜ &
    ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

  • 22 Σεπτεμβρίου 2023, 14:51 | ANNA

    Παρατηρούμε ότι ούτε αυτή την φορά προβλέπεται αποζημίωση για τους υπαλλήλους που παρέχουν γραμματειακή υποστήριξη στην Περιφερειακή Επιτροπή (παλιά Οικονομική Επιτροπή). Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη αποζημίωσης και γι΄ αυτούς όπως υπάρχει στην περίπτωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο όγκος των εργασιών της επιτροπής είναι τεράστιος.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2023, 09:50 | ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

    Πρόβλεψη αποζημίωσης και για τους γραμματείς της Περιφερειακής Επιτροπής, δεδομένων των αυξημένων αρμοδιοτήτων, αλλά και του πλήθους των αποφάσεων που εκδίδονται, όπως προβλέπεται στο άρθ. 14 του παρόντος για τους γραμματείς του Περιφερειακού Συμβουλίου

    ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ
    ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο.Ε. Π.Κ.Μ.