Άρθρο 16 Απαρτία και λήψη αποφάσεων – Τροποποίηση άρθρου 169 ν. 3852/2010

Στο άρθρο 169 του ν. 4852/2010 (Α’ 87) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο τρίτο εδάφιο της παρ. 2 οι λέξεις «μόνο για τον υπολογισμό της απαρτίας, ενώ» αντικαθίστανται από τη λέξη «και», β) στο τρίτο εδάφιο της παρ. 3 προστίθενται οι λέξεις «Στην περίπτωση αυτή,», πριν τη λέξη «υπολογίζεται» προστίθεται η λέξη «δεν» και μετά τη λέξη ψηφοφορία προστίθενται οι λέξεις «αλλά με βάση τον αριθμό των μελών που απαιτούνται για την απαρτία.», γ) διαγράφονται το τέταρτο και το πέμπτο εδάφιο και το άρθρο 169 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 169
Απαρτία και λήψη αποφάσεων
1. Το συμβούλιο έχει απαρτία εφόσον τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα.
2. Το συμβούλιο αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αν δεν υπάρχει άλλη διάταξη που να ορίζει διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει ισοψηφία, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου, εκτός αν η ψηφοφορία είναι μυστική, οπότε αυτή επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά, η τυχόν δε νέα ισοψηφία ισοδυναμεί με απόρριψη. Αν μέλος του συμβουλίου αρνηθεί ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρίαση και τόσο η άρνηση όσο και η λευκή ψήφος δεν υπολογίζονται για την καταμέτρηση θετικών και αρνητικών ψήφων.
3. Τα μέλη του συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία και αν ακόμα αποχωρήσουν μεταγενέστερα λογίζονται ως παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, ως προς την ύπαρξη απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Στην περίπτωση αυτή, για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκεκριμένο θέμα η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία, αλλά με βάση τον αριθμό των μελών που απαιτούνται για την απαρτία.».