Άρθρο 15 Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας περιφερειακής αρχής

Μετά το άρθρο 168 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) προστίθεται άρθρο 168Α ως εξής:
«Άρθρο 168Α
Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας περιφερειακής αρχής
1. Το περιφερειακό συμβούλιο κάθε δύο (2) μήνες συγκαλείται υποχρεωτικά σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής. H παράλειψη σύγκλησης του συμβουλίου στην ανωτέρω προθεσμία για λόγους που δεν άπτονται ανωτέρας βίας αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε περιφερειακός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εγγράφως στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου τρεις (3) ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Κάθε περιφερειακός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα (1) θέμα. Εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από δέκα (10) θέματα, διενεργείται κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που θα συζητηθούν και τα οποία θα εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη.
3. Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ενημερώνει, τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση, τους περιφερειακούς συμβούλους για την ημερομηνία, τον τόπο συνεδρίασης και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των θεμάτων.
4. Απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος κατά τη συνεδρίαση αυτή, καθώς και η λήψη οποιασδήποτε απόφασης.
5. Θέματα διεξαγωγής της συνεδρίασης αυτής δύναται να περιλαμβάνονται στον κανονισμό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου.
6. Ειδικά για αυτή τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου δεν απαιτείται απαρτία.
7. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 168.».

  • 22 Σεπτεμβρίου 2023, 14:49 | gthomakos

    Θα πρέπει στη συνεδρίαση αυτή να παρευρίσκεται υποχρεωτικά ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες που έχουν αρμοδιότητα πάνω στα θέματα που θα συζητηθούν. Αλλιώς θεωρώ πως θα καταλήξει να είναι μια συζήτηση ψυχολογικής εκτόνωσης μεταξύ των συμβούλων της αντιπολίτευσης, αφού μια συνεδρίαση χωρίς δικαίωμα λήψης αποφάσεων είναι μια ξεκάθαρα υποβαθμισμένη συνεδρίαση.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2023, 09:15 | ΕΥΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με το άρθρο αυτό προβλέπεται λογοδοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου σε Ειδική Συνεδρίαση θα μπορούσε να καταργηθεί η προβλεπόμενη 6μηνιαία Ειδική Συνεδρίαση λογοδοσίας της Οικονομικής Επιτροπής και νυν Περιφερειακής Επιτροπής (άρθρο 35 ν.5013/2023). Άλλωστε η λογοδοσία της Οικονομικής Επιτροπής είχε νόημα όταν είχε αυξημένες αρμοδιότητες οι περισσότερες εκ των οποίων πλέον ασκούνται από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

    Επίσης η 2μηνιαία λογοδοσία θα μπορούσε να είναι 3μηνιαία δηλ. 4 Ειδικές Συνεδριάσεις ετησίως αντί των 6 προβλεπόμενων.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2023, 16:57 | Basiliy

    Bravo