Άρθρο 12 Συγκρότηση – Εκλογή προεδρείου περιφερειακού συμβουλίου – Αντικατάσταση άρθρου 165 ν. 3852/2010

 

Το άρθρο 165 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 165
Συγκρότηση – εκλογή προεδρείου περιφερειακού συμβουλίου

1. Το προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου εκλέγεται για θητεία τριάντα (30) μηνών. Τη 2α Ιανουαρίου του έτους έναρξης της περιφερειακής περιόδου, το περιφερειακό συμβούλιο συνέρχεται προς τούτο, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού του εκλεγέντος περιφερειάρχη που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Στη συνεδρίαση αυτή προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το συμβούλιο, ο οποίος αναθέτει τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του συμβουλίου σε έναν από τους υπαλλήλους της περιφέρειας. Την 1η Ιουλίου του τρίτου έτους της περιφερειακής περιόδου, το περιφερειακό συμβούλιο συνέρχεται για την ανάδειξη νέου προεδρείου, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, ενώ καθήκοντα ειδικού γραμματέα ασκεί ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου.
2. Το προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου συγκροτείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα, ως εξής:
α) Ο πρόεδρος προέρχεται από την παράταξη του εκλεγέντος περιφερειάρχη,
β) Ο αντιπρόεδρος προέρχεται από την παράταξη που αναδείχθηκε δεύτερη σε εκλογική δύναμη,
γ) Ο γραμματέας προέρχεται από την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλες παρατάξεις, πλην των περ. α΄και β΄, ο γραμματέας προέρχεται από την παράταξη της περ. α΄.
3. Οι επικεφαλής της κάθε παράταξης των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 2 με δήλωσή τους προς το προσωρινό προεδρείο, η οποία επιδίδεται πριν την έναρξη της συνεδρίασης, προτείνουν τον περιφερειακό σύμβουλο του συνδυασμού τους, ο οποίος προτείνεται προς το σώμα ως υποψήφιος μέλος του προεδρείου.
Σε περίπτωση που για οποιαδήποτε από τις ανωτέρω θέσεις δεν υπάρξει υποψηφιότητα που προέρχεται από την αντίστοιχη παράταξη, τότε ο περιφερειάρχης προτείνει περιφερειακό σύμβουλο της πλειοψηφίας ως υποψήφιο για το αξίωμα αυτό.
4. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου εκλέγονται κατά τη συνεδρίαση της παρ. 1, χωριστά και με φανερή ψηφοφορία, σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:
Ο υποψήφιος για κάθε αξίωμα εκλέγεται εφόσον συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του περιφερειακού συμβουλίου.
Εάν ο υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται.
Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του περιφερειακού συμβουλίου, τότε διενεργείται τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία εκλέγεται ο περιφερειακός σύμβουλος τον οποίο πρότεινε ο επικεφαλής της παράταξής του, υπό την προϋπόθεση ότι έλαβε τουλάχιστον τις ψήφους του ενός τετάρτου του όλου αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Διαφορετικά η διαδικασία επαναλαμβάνεται.
5. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, το συμβούλιο δεν συγκληθεί, όπως ορίζει η παρ. 1, συνέρχεται χωρίς πρόσκληση, για την πρώτη θητεία του Προεδρείου περιφερειακού συμβουλίου, στις 3 Ιανουαρίου του έτους έναρξης της περιφερειακής περιόδου, στις 20:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου και, για τη δεύτερη θητεία του Προεδρείου περιφερειακού συμβουλίου, στις 3 Ιουλίου του τρίτου έτους της περιφερειακής περιόδου, στις 20:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου. Για την πρώτη θητεία του Προεδρείου, αν ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που πλειοψήφησε απουσιάζει, τον αντικαθιστά ένας σύμβουλος του ίδιου συνδυασμού, που έχει εκλεγεί στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, κατά τη σειρά της επιτυχίας που προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρίου.
6. Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται αναλόγως οι προηγούμενες παράγραφοι. Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγονται, ανάλογα με την περίπτωση, οι σύμβουλοι που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε, από την αντίστοιχη παράταξη σύμφωνα με την παρ. 2. Αν δεν υπάρχουν σύμβουλοι των παρατάξεων που προβλέπονται στην παρ. 2, οι θέσεις καταλαμβάνονται από τους συμβούλους της παράταξης του περιφερειάρχη, που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με την ίδια δικαστική απόφαση.
7. Τα πρακτικά της εκλογής διαβιβάζονται μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια της εκλογής στον Επόπτη Ο.Τ.Α., ο οποίος ελέγχει τη νομιμότητά της αυτεπαγγέλτως και αποφαίνεται, μέσα σε πέντε (5) ημέρες το αργότερο αφότου παρέλαβε τα πρακτικά, για τη νομιμότητα της εκλογής.
8. Αν ακυρωθεί οποιαδήποτε εκλογή για τα ανωτέρω αξιώματα, επαναλαμβάνεται την πρώτη Κυριακή, μετά την παραλαβή της ακυρωτικής απόφασης.
9. Η εκλογή στη θέση του αντιπροέδρου και του γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου δεν συνεπάγεται κώλυμα συμμετοχής στις επιτροπές του περιφερειακού συμβουλίου. Ο Πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου δεν μπορεί να είναι μέλος της περιφερειακής επιτροπής, της επιτροπής του άρθρου 164 και των μητροπολιτικών επιτροπών των άρθρων 212 και 213.
10. Η παραίτηση από το αξίωμα του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου υποβάλλεται στο περιφερειακό συμβούλιο και γίνεται οριστική, αφότου πληρωθεί η αντίστοιχη θέση ενώ το μέλος του προεδρείου συνεχίζει, έως τότε, να ασκεί τα καθήκοντά του. Ο παραιτούμενος παραμένει σύμβουλος.
Σε ειδική συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιείται μετά την υποβολή της παραίτησης και το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από την υποβολή της, με τη διαδικασία του παρόντος, το συμβούλιο προβαίνει, κατά περίπτωση, στην εκλογή νέου προέδρου, αντιπροέδρου ή γραμματέα.».

  • 19 Σεπτεμβρίου 2023, 10:35 | ΕΥΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

    Για την 1η συνεδρίαση εκλογής Προεδρείου και μελών Περιφερειακής Επιτροπής η οποία ορίζεται για την 2η Ιανουαρίου του πρώτου έτους εκλογής δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών Περιφερειών. Την 1η Ιανουαρίου δεν υπάρχουν πλοία για τη μετάβαση στην έδρα των ΠΣ των νησιωτικών περιφερειακών ενοτήτων, γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα σε έλλειψη απαρτίας κατά την 1η συνεδρίαση. Θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη ειδικά για τις νησιωτικές Περιφέρειες ώστε η 1η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στις 3 ή στις 4 Ιανουαρίου εάν δεν είναι εφικτή η έγκαιρη μετάβαση στην έδρα στις 2 Ιανουαρίου.