Άρθρο 9 Αποζημίωση συμμετοχής μελών δημοτικού συμβουλίου στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής – Τροποποίηση παρ. 9 άρθρου 92 ν. 3852/2010

 

Στην παρ. 9 του άρθρου 92 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο σχετικά με την αποζημίωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, β) στο τέταρτο εδάφιο οι λέξεις «των εκλογικών περιφερειών Α`, Β1, Β2 και Β3 Αθηνών, Α` και Β` Πειραιά και Α` Θεσσαλονίκης» αντικαθίστανται από τις λέξεις «του Κεντρικού, Βόρειου και Νότιου Τομέα Αθηνών και Πειραιά της Περιφέρειας Αττικής, στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου και Παύλου» και η παρ. 9 του άρθρου 92 διαμορφώνεται ως εξής:
«9. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, πλην αυτών που λαμβάνουν αντιμισθία, δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και μέχρι τέσσερις (4) συνεδριάσεις τον μήνα. Επίσης, δικαιούνται αποζημίωση για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής, πέραν του ορίου της παρ. 8. Το ύψος της αποζημίωσης, για κάθε συνεδρίαση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 1,3% της αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων και βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου Ο.Τ.Α.. Ειδικότερα, στους δημοτικούς συμβούλους που εκλέγονται στους Δήμους του Κεντρικού, Βόρειου και Νότιου Τομέα Αθηνών και Πειραιά της Περιφέρειας Αττικής, στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου και Παύλου, καθώς και στους δημοτικούς συμβούλους, των οποίων η κατοικία απέχει λιγότερο από 10 χλμ. από τη δημοτική κοινότητα που φιλοξενεί την έδρα του Δήμου, καταβάλλεται αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του 1,3% της αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων και βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου Ο.Τ.Α.. Κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.».

  • 19 Σεπτεμβρίου 2023, 10:41 | PETTA VERA

    Η αντιμισθία θα έπρεπε να καταβάλλεται μόνο όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι παίρνουν θέση, είτε αρνητική, είτε θετική. Ειδικά στην επαρχία πολλοί ψηφίζουν παρόν για να μην δυσαρεστήσουν καμία πλευρά με αποτέλεσμα να μην εξελίσσονται χρόνια ζητήματα στα οποία πολλοί «κλείνουν το μάτι» εκατέρωθεν. Οι Δήμοι έχουν ανάγκη από λήψη αποφάσεων με ξεκάθαρη πολιτική.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2023, 05:25 | Γεώργιος Οντριας

    Η αντιμισθια να καταβάλεται όχι απλά εκ της συμμετοχής στην συνεδρίαση αρχικώς αλλά με την συμμετοχή και διαδικασία ψήφισης , σε άνω των μισων θεμάτων που περιέχει η πρόσκληση .

  • 14 Σεπτεμβρίου 2023, 11:28 | Ιωάννης

    Σην σελίδα 13 του άρθρου 9 του σχεδίου νόμου πρέπει εκ παραδρομής να μην αναφέρονται οι Δήμοι του Δυτικού Τομέα Αθηνών σχετικά με την αποζημίωση που λαμβάνουν για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του ΔΣ. Μάλλον θα μπερδευτηκε ο συντάκτης με την Δυτική Αττική όπου πράγματι οι αποστάσεις είναι μεγάλες.

    Στους Δήμους του Δυτικού Τομέα Αθηνών οι αποστάσεις είναι ίδιες με αυτές των άλλων ΠΕ της Περιφέρειας Αττικής.