Άρθρο 16 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

 

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται τα ποσά των παραβόλων που απαιτούνται για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 4. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και το ποσό του παραβόλου που απαιτείται για την άσκηση των ενστάσεων που προβλέπονται κατά την περ. (στ) της παρ. 7 και την περ. (δ) της παρ. 8 του άρθρου 4.

2. Με απόφαση του Προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) προβλέπεται η διαδικασία κλήρωσης των φορέων της ομάδας Β, στους οποίους διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος της εφαρμογής της διαδικασίας επιλογής κατά την παρ. 8 του άρθρου 4, καθορίζεται ο αριθμός των φορέων που θα κληρωθούν και η συχνότητα με την οποία επαναλαμβάνεται η κλήρωση ανάλογα με την πρόοδο της επιλογής των διοικήσεων. Με όμοια απόφαση, προβλέπεται το είδος των προτεινόμενων μέτρων προς τον αρμόδιο Υπουργό σε περίπτωση διαπίστωσης πλημμελειών κατά τη διενέργεια της διαδικασίας επιλογής, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή της παρούσας. Με την απόφαση διενέργειας ελέγχου σε συγκεκριμένο φορέα καθορίζεται το μέλος του Α.Σ.Ε.Π. που θα τον αναλάβει και το διοικητικό ή επιστημονικό στέλεχος της Γραμματείας του Α.Σ.Ε.Π. που θα παράσχει σχετική υποστήριξη. Σε περίπτωση δυσχερών ερμηνευτικών ζητημάτων που εντοπίσθηκαν κατά τον έλεγχο, το μέλος που διενεργεί τον έλεγχο ή ο Πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π. μπορεί να υποβάλει σχετικό ερώτημα προς την Ελάσσονα Ολομέλεια.

3. (α) Με απόφαση του Προέδρου του Α.Σ.Ε.Π. ορίζεται ο κατά την κρίση του αναγκαίος αριθμός γραμματέων της επιτροπής επιλογής της παρ. 1 του άρθρου 8 και ρυθμίζεται κάθε θέμα διοικητικής, τεχνικής και γραμματειακής υποστήριξης.
(β) Με κοινή απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών ορίζεται ο αναγκαίος αριθμός γραμματέων της επιτροπής επιλογής της παρ. 2 του άρθρου 8 και ρυθμίζεται κάθε θέμα διοικητικής, τεχνικής και γραμματειακής υποστήριξης.
(γ) Με απόφαση του Προέδρου του Α.Σ.Ε.Π. ορίζεται ο κατά την κρίση του αναγκαίος αριθμός γραμματέων της επιτροπής επιλογής της παρ. 3 του άρθρου 8 και ρυθμίζεται κάθε θέμα διοικητικής, τεχνικής και γραμματειακής υποστήριξης.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται η αποζημίωση των μελών και των γραμματέων των Επιτροπών Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 8, καθώς και οι προϋποθέσεις χορήγησής της.

5. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται κατόπιν γνώμης του Α.Σ.Ε.Π., προβλέπονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών – εμπειρογνωμόνων στον κατάλογο του άρθρου 9 και ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για την τήρηση και λειτουργία του Καταλόγου Ιδιωτών – Εμπειρογνωμόνων, περιλαμβανομένου και του τρόπου ορισμού των ιδιωτών-εμπειρογνωμόνων ως μελών των αρμοδίων επιτροπών επιλογής.

6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά στα Συμβόλαια Απόδοσης των οργάνων διοίκησης, όπως, ιδίως, ο τύπος, η στοχοθεσία, το χρονοδιάγραμμα και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου 12.

7. Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού στον οποίου εμπίπτει η εποπτεία του φορέα και των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών προσδιορίζονται τα νομικά πρόσωπα, οι διοικήσεις των οποίων δύνανται να λαμβάνουν το κίνητρο επίτευξης στόχων, το ύψος, ο τρόπος καταβολής, η διαδικασία πιστοποίησης της επίτευξης των στόχων, και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια αναφορικά με την ανταμοιβή του άρθρου 13.

8. Με απόφαση του Α.Σ.Ε.Π. δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια διεξαγωγής της διαδικασίας επιλογής του παρόντος, όπως η λειτουργία των επιτροπών επιλογής, η διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, ο τρόπος συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής ατόμων με αναπηρία, καθώς και ο τρόπος και τα δικαιολογητικά απόδειξης των προσόντων των υποψηφίων.

  • 12 Οκτωβρίου 2023, 10:48 | Χριστίνα ΜΠΕΖΑΝΤΕ

    Οι προβλεπόμενες στο αρθ.16 Υπουργικές Αποφάσεις καθώς και το Π.Δ. της παρ.6 θα πρέπει, κατά την εκτίμησή μου, να εκδοθούν σε τακτή προθεσμία από τη δημοσίευση του Νόμου. Είναι πάγκοινη η εμπειρία μη εφαρμογής Νόμων επειδή χρονίζει η έκδοση προβλεπομένων σε αυτούς, αναγκαίων Υπουργικών Αποφάσεων. Σε περίπτωση δε μη τήρησης της τακτής προθεσμίας που θα τεθεί, θα πρέπει να ισχύουν για τα εμπλεκόμενα Υπουργεία οι κυρώσεις που προβλέπονται στο αρθ.14