Άρθρο 10 – Εκλογικά Τμήματα Διαλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου

1. Αμέσως μετά την οριστικοποίηση των εκλογικών καταλόγων, σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 9, συστήνονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών τα Εκλογικά Τμήματα Διαλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου και κατανέμονται σε αυτά οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 7 εκλογείς. Τα εκλογικά τμήματα, καθώς και οι επιτροπές συλλογής επιστολικής ψήφου, στεγάζονται σε κατάλληλους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, που μισθώνονται με επιμέλεια του Υπουργείου Εσωτερικών. Η κατανομή των εκλογέων σε τμήματα μπορεί να γίνεται και με γεωγραφικά κριτήρια για τους εκλογείς, με βάση τη διεύθυνση που δήλωσαν στην αίτησή τους.
2. Η απόφαση της παρ. 1 κοινοποιείται άμεσα στον Άρειο Πάγο και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.
3. Σε κάθε ένα από τα Εκλογικά Τμήματα Διαλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου μπορούν να κατανεμηθούν έως χίλιοι (1.000) εκλογείς. Ο ελάχιστος αριθμός εκλογέων σε κάθε ένα από αυτά δεν μπορεί να είναι μικρότερος των εκατό (100).
4. Η φύλαξη των χώρων στα οποία στεγάζονται τα εκλογικά τμήματα του παρόντος ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και ενεργείται είτε με τη διάθεση φρουράς κατά εκλογικό τμήμα είτε με την επιτήρηση κατά ευρύτερες μονάδες στέγασης των εκλογικών τμημάτων. Η φύλαξη αρχίζει την επόμενη ημέρα της έναρξης αποστολής των εκλογικών φακέλων στους εκλογείς και λήγει με το πέρας της επομένης της διενέργειας των εκλογών.
5. Ο χώρος στον οποίο βρίσκονται οι κάλπες παρακολουθείται από κύκλωμα τηλεόρασης όλο το εικοσιτετράωρο. Το σχετικό υλικό καταγράφεται και διατηρείται στο Πρωτοδικείο Αθηνών για όλα τα εκλογικά τμήματα του παρόντος για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών από τη διενέργεια των εκλογών. Το υλικό αυτό δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθεί κατά οποιονδήποτε τρόπο, παρά μόνο με άδεια του Προέδρου του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου. Η παρούσα ισχύει και για τις επιτροπές και τις ειδικές κάλπες του άρθρου 15.

  • 8 Ιανουαρίου 2024, 09:12 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

    Η επιστολική ψήφος να ισχύει ΚΑΙ για τις Δημοτικές εκλογές. Εκλογικό κέντρο ετεροδημοτών να δημιουργείτε και για τους νησιωτικούς δήμους της περιφέρειας Αττικής. Το κόστος μετάβασης από την Αθήνα σε νησιωτικό δήμο της Αττικής είναι πλέον σοβαρό εμπόδιο να πάει ο ψηφοφόρος να ψηφίσει και για αυτό, να δημιουργούντε εκλογικά κέντρα ετεροδημοτών ΚΑΙ για τις δημοτικές εκλογές που αφορούν νησιωτικούς δήμους της Περιφέρειας Αττικής ( Αργοσαρωνικού)