Ολοκλήρωση δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης

Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ευχαριστεί θερμά τους πολίτες για τη συμμετοχή τους.

Με εκτίμηση
Η Υπουργός Εσωτερικών    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
Νίκη Κεραμέως                              Θεόδωρος Λιβάνιος

Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο: «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών»

Τίθεται από σήμερα 28 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 16:30, σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών»
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιφέρει μια μεγάλη καινοτομία για την εκλογική διαδικασία στη χώρα μας, την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Οι εκτός Ελλάδας εκλογείς, όσοι επιθυμούν, θα μπορούν πλέον να ψηφίσουν αποκλειστικά με επιστολική ψήφο, ενώ και οι ψηφοφόροι που βρίσκονται εντός Ελλάδας θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε με προσέλευση στο εκλογικό κέντρο είτε με επιστολική ψήφο, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση.
Η διαδικασία που εισάγεται με το παρόν σχέδιο νόμου ενσωματώνει τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, περιλαμβάνει προβλέψεις για όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, ενώ προβλέπει και τη συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών υψηλού κύρους, αποτελούμενων από δικαστικούς για τη διεξαγωγή της επιστολικής εκλογικής διαδικασίας.
Επίσης, το σχέδιο νόμου εισάγει την ηλεκτρονική πύλη υποψηφιοτήτων και για τις ευρωεκλογές, η οποία αξιοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στις διπλές εθνικές εκλογές του 2023 και στις αυτοδιοικητικές του προηγούμενου Οκτωβρίου και τροποποιεί τον αλγόριθμο κατανομής των εδρών, κάνοντάς δικαιότερη. Παράλληλα, επαναφέρει το κώλυμα για την ανακήρυξη ως υποψηφίων ευρωβουλευτών των εν ενεργεία βουλευτών, οι οποίοι θα πρέπει να παραιτηθούν του αξιώματός τους πριν την ανακήρυξη.
Επιπλέον, εισάγονται προβλέψεις για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων από όσους έχουν αποβιώσει στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν έχει ενημερωθεί το δημοτολόγιο του δήμου στον οποίο ήταν δημότες. Τέλος, εισάγονται σημαντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία, όπως είναι το μητρώο εκλογικών τμημάτων, όπου θα καταγράφεται η προσβασιμότητα των εκλογικών κέντρων για ΑμεΑ αλλά και η υποχρεωτική μετάδοση τηλεοπτικών προεκλογικών μηνυμάτων στη νοηματική γλώσσα.
Με το παρόν σχέδιο νόμου κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για όλους, είτε εντός είτε εκτός της επικράτειας, δίνοντας μια θεσμική απάντηση στο φαινόμενο της αποχής, ενισχύοντας τη συμμετοχή των πολιτών και, εντέλει, την ίδια τη δημοκρατία.
Σε αυτήν την κρίσιμη νομοθετική πρωτοβουλία σας καλούμε να συμμετάσχετε με τα σχόλια και τις επισημάνσεις σας στη δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί την 10η Ιανουαρίου 2024 και ώρα 22.00.
Αθήνα, 28.12.023.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ