Άρθρο 38-Σύσταση και μεταβίβαση δικαιώματος επιφανείας σε τμήμα οικοπέδου εντός Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.

1. Το δικαίωμα επιφανείας επιτρέπεται να συστήνεται σε τμήμα ευρύτερου οικοπέδου και στη συνέχεια με την ίδια πράξη να μεταβιβάζεται, με αναλογική εφαρμογή, ως προς τη μεταβίβαση, των όρων και των προϋποθέσεων που ισχύουν για την κυριότητα. Ως προς τα δικαιώματα τρίτων εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για την κυριότητα.
2. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης επιτρέπεται, ειδικώς για τα οικόπεδα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, η σύσταση δικαιώματος επιφανείας σε έκταση που αποτελεί τμήμα ευρύτερου οικοπέδου, η οποία συνιστά τη νόμιμη αίτια κατάτμησης του ευρύτερου οικοπέδου, τηρουμένων των χωροταξικών και πολεοδομικών όρων και προϋποθέσεων που διέπουν τα οικόπεδα εντός Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.. Η κατάτμηση του οικοπέδου σε δύο ή πλείονα αυτοτελή οικόπεδα, υπό τις προϋποθέσεις ότι έκαστο εξ αυτών έχει νομική αυτοτέλεια, είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, καθώς και το εναπομείναν τμήμα του είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, συντελείται ταυτοχρόνως και με την ίδια συμβολαιογραφική πράξη, με την οποία συστήνεται και μεταβιβάζεται προς τρίτο το δικαίωμα επιφανείας επί του τμήματος του οικοπέδου. Η κατάτμηση ολοκληρώνεται με τη μεταγραφή της σχετικής πράξης στα βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου ή με την καταχώριση αυτής στο κτηματολογικό βιβλίο, εάν το ακίνητο υπάγεται στη χωρική αρμοδιότητα κτηματολογικού γραφείου. Επιτρέπεται η κατά τα ανωτέρω σύσταση δικαιώματος επιφανείας επί περισσότερων ξεχωριστών τμημάτων του ιδίου οικοπέδου.
3. Η κατάτμηση οικοπέδου που έλαβε χώρα σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 συνεχίζει να ισχύει και μετά από τη λήξη της διάρκειας του συσταθέντος δικαιώματος επιφανείας επί του διαμορφωθέντος αυτοτελούς ακινήτου, πρώην τμήματος του ευρύτερου οικοπέδου, ή μετά από την κατάργηση ή απόσβεσή της, επιτρεπομένης, αυτοτελώς, της περαιτέρω μεταβίβασης της κυριότητας ή της σύστασης επ΄αυτού και μεταβίβασης νέου δικαιώματος επιφανείας.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2022, 16:45 | ΠΑΣΕΒΙΠΕ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΒΙ.ΠΕ)

    Προβληματική η διάταξη κατά το μέρος που νομιμοποιεί την κατάτμηση οικοπέδων όταν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του κοινού δικαίου.
    Επίσης, ενδέχεται στην πράξη να μην εφαρμοστεί η μεταφορά του πιο πάνω θεσμού στα ΕΠ.
    Συνυπογράφοντες:
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Ηρακλείου
    Ένωση Βιομηχανιών & Βιοτεχνιών Λαμίας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Τρίπολης – ΣΕΒΙΠΕΤ
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Σερρών
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Καλαμάτας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Σχιστού – ΒΙΠΑΣ
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Δράμας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Πάτρας
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Ιωαννίνων
    Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βι.Πε Πρέβεζας
    Σύνδεσμος Βιομηχανιών & Βιοτεχνιών Έβρου
    Σύνδεσμος Βιομηχάνων & Βιοτεχνών Νομού Ροδόπης – ΣΒΒΝΡ