Πρόταση της εταιρείας Meditrust E. Γαβαλά-Λαρίγκου Ε.Π.Ε

  1. ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  2. ΤΕΧΝΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ (Brochures) ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  3. ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
  4. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
  • 24 Μαρτίου 2010, 10:07 | Βασίλης Κοντοζαμάνης

    Είναι σημαντική προέκταση του συστήματος ελέγχου συνταγών η διασύνδεσή του και συν-λειτουργία του με πρότυπο κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και λειτουργικής υποστήριξης νοσοκομείων. Είναι γνωστή η αδυναμία των νοσοκομείων να ελέγξουν τις τεράστιες δαπάνες που γίνονται για την προμήθεια φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Μεγάλο ποσοστό της δαπάνης οφείλεται σε σπατάλη, αδυναμία ελέγχου και παρακολούθησης των αποθεμάτων και τεχνολογικά απαξιωμένων μηχανογραφικών συστημάτων. Ενδεδειγμένη διεθνώς λύση αποτελεί η χρήση εξειδικευμένου συστήματος αποθήκευσης και διαχείρισης φαρμάκων, με το οποίο ελέγχεται πλήρως, μέχρι σε επίπεδο χορήγησης χαπιού ανά ασθενή, η διαδικασία προμήθειας, διαχείρισης και κατανάλωσης των φαρμάκων και του υγειονομικού υλικού.

  • 22 Μαρτίου 2010, 10:00 | Δημητρης Ματσιας

    Η πρότασή αυτή από όσο γνωρίζω λειτουργεί πράγματι με μεγάλη επιτυχία στην Αμερική και σε κάποιες χώρες τις Ευρώπης όπως η Ισπανία σε πολύ μεγάλη μάλιστα πληρότητα.
    Η εφαρμογή της στον Ελληνικά νοσοκομεία μπορεί να φέρει επανάσταση στη διαχείριση του φαρμάκου και του αναλωσίμου. Το κάθε νοσοκομείο θα έχει στη διάθεσή του συστήματα που θα του προσφέρουν όχι μόνον πλήρη αυτονομία, αλλά και σε πραγματικό χρόνο, τον απαραίτητο εκείνο αλγόριθμο, που ανά πάσα στιγμή θα εμφανίζει τους δείκτες άμεσης διόρθωσης της οποιαδήποτε επιζήμιας διαδικασίας τόσο σε θεραπευτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
    Σύμφωνα με την εμπειρία μου από τη διοίκηση μιας μεγάλης νοσοκομειακής μονάδας του ΓΠΝ Ρόδου, όσο και μικρότερης αυτής του ΓΝ Πατησίων, ΓΝ Φιλιατών και ΓΝ Πρεβέζης, τα οικονομικά οφέλη θα είναι τεράστια σε κάθε περίπτωση, αν λάβουμε έστω και μόνον υπ’ όψιν την εξάλειψη των ληγμένων αλλά και την ελαχιστοποίηση των αποθηκών στο απολύτως απαραίτητο απόθεμα.
    Αυτό που χρειάζεται ίσως ειδική μελέτη είναι η εφαρμογή των συστημάτων αυτών στους υπάρχοντες νοσοκομειακούς χώρους και στην υπάρχουσα νοοτροπία εργασίας όχι τόσο των νοσηλευτικών, αλλά κυρίως των ιατρικών και διοικητικών μονάδων.

  • 17 Μαρτίου 2010, 15:35 | Στεργιος ΚΑΙΔΑΣ

    Το προβλημα
    Ειναι γνωστο το προβλημα των υπερβολικων εξοδων για τα φάρμακα & το υγεινομικο υλικο , η δαπάνη των οποίων τα τελευταία 4 ετη αυξήθηκε κατά 50%. Είναι χαρακτηρηστικό ότι απο τα 5 δις € που χρωστάει στις εταιρείες το Δημόσιο ,το 95% προέρχεται απο τις φαρμακευτικές εταιρείες και των αναλωσίμων Υγειονομικού υλικού.
    Η λύση
    1.Ηλεκτρονική συνταγογράφηση , για την οποία στην παρούσα διαβούλευση υπάρχουν προτάσεις, οι περισσότερες σε θεωρητικό επιπεδο που βοηθούν στο ένα σκέλος του προβλήματος: της παρακολούθησης και ελέγχου της συνταγογράφησης απο τους γιατρούς εως τους ασθενείς
    2.Στην προκειμένη η πρόταση της εταιρείας Meditrust ( Cardinal Health) είναι η μοναδική που εστιάζει στην διαχείριση και έλεγχο των φαρμάκων αλλά και του Υγειονομικού υλικού εντός του Νοσοκομείου.Με τον τρόπο αυτό καταγράφεται και ταυτόχρονα ελέγχεται η παραγγελία σε επίπεδο ατομικής δόσης για κάθε ασθενή με ασφάλεια εφόσον παράλληλα φιλτράρονται οι συνταγές για χορήγηση φαρμάκων για συνεργιστικές παρενέργειες, αλλεργίες συνδυάζοντας την οικονομία με την ασφάλεια των ασθενών. Και απο την περιγραφή του συστήματος στην ανοικτή διακυβέρνηση όσο και την παρουσίαση του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης/αποθήκευσης/ διανομής στη ΔΕΠΑΝΟΜ παρουσία του Ε.Ο.Φ., έχει αποδειχθεί η ευεργετική εξοικονόμηση πόρων σε διεθνές επίπεδο. Χαρακτηριστικά σε Νοσοκομείο της Φινλανδίας επετεύχθη οικονομία 35%. Αναφέρουμε ενδεικτικά το ετήσιο κόστος φαρμακευτικών/ υγεινομικών για το Γ. Κρατικό είναι 35 εκ €. Εαν κάνουμε τους σχετικούς υπολογισμούς η αναμενόμενη χρήση τέτοιων συστημάτων θα βοηθήσει στην εξοικονόμιση τεράστιων πόρων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μπορούμε να περιμένουμε ακόμα για την εφαρμογή του συνδυασμύ των 2 αυτών εφικτών λύσεων που έχουν αποδεδειγμένα επιτύχει διεθνώς ;