• Σχόλιο του χρήστη 'ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Η. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ' | 26 Φεβρουαρίου 2014, 22:35
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά:  

    Προς Υπουργείο Τουρισμού Άρθρο 19 : Θέματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον Τουρισμό Θέμα : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Α. Καταργείται η εκπαίδευση και λειτουργεί μόνο η αρχική κατάρτιση Δηλαδή καταργούνται οι ΕΠΑ.Σ. (Επαγγελματικές Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης) οι οποίες δεχόντουσαν αποφοίτους Α΄ Λυκείου και αποφοίτους Γ΄ Λυκείου έως και 23 ετών με ειδικότητες : 1. Ξενοδοχειακών & Επισιτιστικών Υπηρεσιών 2. Μαγειρικής Τέχνης 3. Ζαχαροπλαστικής Τέχνης και αντικαθίστανται από τα Σ.Ε.Κ.. (άτυπη αρχική κατάρτιση) με ειδικότητες : 1. Τεχνίτης Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (front office - housekeeping – εμπορευματογνωσία ?) 2. Τεχνίτης Εστιατορίου - Επισιτισμού (service ?) 3. Τεχνίτης Ποτών και Οινολογίας (barista ?) 4. Τεχνίτης Ζαχαροπλαστικής & Αρτοποιίας 5. Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης τριετούς φοίτησης : Α΄ έτος ειδικότητας Β΄ έτος ειδικότητας Γ΄ έτος μαθητείας διάρκειας 12 μηνών (?) Η μαθητεία μεταφράζεται σε δυο εξάμηνα εποχικής απασχόλησης (στην καλύτερη περίπτωση) ή σε τρία τετράμηνα σε βάθος τριετίας Σύνολο φοίτησης 4 έως 5 έτη !!!! για δίπλωμα σερβιτόρου ή bartender ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ α. Είναι εφικτή η 12μηνη πρακτική σε εποχικής δραστηριότητας επιχειρήσεις ? ΟΧΙ β. Μήπως η στενή εξειδίκευση θα περιορίσει σημαντικά τις ευκαιρίες απασχόλησης ? ΝΑΙ γ. Μήπως η στενή εξειδίκευση θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα πρόσληψης ? ΝΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ α. Στην ειδικότητα 1 να ενσωματωθούν οι ειδικότητες 2 & 3 β. Η μαθητεία να πραγματοποιείται όπως ακριβώς η πρακτική άσκηση με τα σημερινά δεδομένα (από 1η Ιουνίου έως την 30η Σεπτεμβρίου για δυο περιόδους, παράλληλα με τη φοίτηση, οπότε οι καταρτιζόμενοι ολοκληρώνουν τη φοίτηση σε 2 χρόνια) ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ α. Οι απαιτήσεις της αγοράς σε εκπαιδευμένο προσωπικό στο χώρο της Φιλοξενίας ορίζονται ως εξής : Ευελιξία – Ελαστικότητα – Κινητικότητα – Διευρυμένες δεξιότητες & ικανότητες (όχι σπάσιμο ειδικοτήτων με περιορισμένες δεξιότητες - βλέπε ειδ.1,2,3) β. Οι διευρυμένες δεξιότητες των εργαζομένων στο χώρο της Φιλοξενίας & του Επισιτισμού είναι ο ορισμός της ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών ! γ. Το ισχύον σύστημα πρακτικής άσκησης των ασκούμενων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι το πλέον αποτελεσματικό για τους/τις καταρτιζόμενους/νες και πλήρως αποδεκτό από την αγορά εργασίας γεγονός που αποδεικνύεται από την απορρόφηση των αποφοίτων σε αυτή. Β. Συνεχίζουν να λειτουργούν τα Ι.Ε.Κ. (αρχική κατάρτιση) με καταρτιζόμενους/νες αποφοίτους Λυκείου χωρίς όριο ηλικίας, στις ειδικότητες : 1. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης 2. Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων (front office - housekeeping – εμπορευματογνωσία ?) ΠΡΟΤΑΣΗ Να ενισχυθεί η λειτουργία των Ι.Ε.Κ., πλέον των ανωτέρω, με τις ειδικότητες : α. Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας (σε αντικατάσταση της ειδ. 2) β. Τεχνικός Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής γ. Στέλεχος Τουριστικών Γραφείων δ. Ειδικός Λουτροθεραπείας - Θαλασσοθεραπείας – Spa * *Σημείωση : δεν υπάρχει καμία απολύτως λογική & συνέχεια στην εξαγγελία για ανάπτυξη του Ιαματικού (& ευεξίας) Τουρισμού, μέσα μάλιστα από σχετικό νόμο, και ταυτόχρονη κατάργηση της ειδικότητας “Thalasso & Spa” που αναπτύσσεται ραγδαία και θεωρείται από τους Τ.O. βασική προϋπόθεση για “ποιότητα στις υπηρεσίες” σε ξενοδοχεία 4* & 5* ! Προφανώς όλες οι άστοχες ή/και ατυχείς αποφάσεις οφείλονται σε αυτούς που κατάρτησαν το νόμο 4186/2013 του Υπουργείου Παιδείας και δεν συμβουλεύτηκαν τα στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού - εφόσον και αυτό εμπλέκεται - που φροντίζουν, στηρίζουν, εκσυγχρονίζουν και ασκούν αποτελεσματική πολιτική στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης & κατάρτισης. Να επισημάνω ότι η επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων που η σχολή τους δεν εστιάζει στην πρακτική άσκηση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εκ φύσεως, οι εταιρείες που ασχολούνται με τον Τουρισμό και τη Φιλοξενία στοχεύουν στο να προσλάβουν απόφοιτους που θα είναι καταρτισμένοι σε τρεις διακριτούς τομείς : Να έχουν διευρυμένες τεχνικές δεξιότητες, να είναι επικοινωνιακοί και το σημαντικότερο, ευέλικτοι. Η πρακτική άσκηση είναι και η δυνατή ευκαιρία των καταρτιζόμενων να εφαρμόσουν τη γνώση τους στην πραγματική κατάσταση και να νοιώσουν το συναρπαστικό κόσμο της τουριστικής βιομηχανίας από το πρώτο κιόλας έτος φοίτησης τους. Το σίγουρο είναι ότι, εφόσον συνειδητά βρίσκονται σε αυτό το περιβάλλον εργασίας, μέχρι το τέλος της πρακτικής τους θα έχουν στα χέρια τους αρκετές προσφορές εργασίας. Η βιομηχανία της Φιλοξενίας είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εργοδότης που προσφέρει μια σειρά ευκαιριών απασχόλησης συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των Spas, του ταξιδιού, του ελεύθερου χρόνου και πολλών άλλων τομέων της βιομηχανίας των υπηρεσιών. Αυτός ο τομέας αναμένεται να συνεχίσει να προσφέρει ένα τόσο ευρύ φάσμα εργασιών και απασχόλησης όσο ποτέ άλλοτε. Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί ποιοτικά το τουριστικό προϊόν είναι αναμφισβήτητα η εκπαίδευση, οι νέες τεχνολογίες, η έρευνα και οι πρωτοποριακές κινήσεις από το Υπουργείο Τουρισμού. Ευχαριστώ για την προσοχή σας Παναγιώτης Η. Κουντούρης Υπουργείο Τουρισμού Αν. Διευθυντής ΕΠΑ.Σ. Ρόδου