Άρθρο 22 – Μέλη

  1. Κάθε ιατρός που ασκεί το ιατρικό επάγγελμα στην ελληνική επικράτεια υποχρεούται να εγγράφεται ως μέλος σε έναν Ιατρικό Σύλλογο. Ειδικότερα οι γιατροί, οι οποίοι είναι επαγγελματικώς εγκατεστημένοι σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας (ιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί, ιατροί σταθερών δομών του ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ ή άλλων ασφαλιστικών οργανισμών) υποχρεωτικά εγγράφονται στον Ιατρικό Σύλλογο, όπου ασκούν το επάγγελμά τους και βρίσκεται η υπηρεσία τους. Απαγορεύεται η απασχόληση γιατρών που δεν έχουν την ιδιότητα μέλους Ιατρικού Συλλόγου ή δεν είναι εγγεγραμμένοι στα ειδικά μητρώα, είτε σε μονάδες Πρωτοβάθμιας είτε Δευτεροβάθμιας είτε Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  2. Γιατροί που ασκούν το επάγγελμα σε άλλες περιφέρειες από αυτές που είναι εγγεγραμμένοι υποχρεούνται α. να λαμβάνουν βεβαίωση ή άδεια λειτουργίας φορέα παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Ιατρικό Σύλλογο, στην περιφέρεια του οποίου ασκούν παράλληλα το ιατρικό επάγγελμα, και β. να εγγράφονται στο ειδικό μητρώο μελών του Συλλόγου καταβάλλοντας ποσό που καθορίζεται εκάστοτε με απόφαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου, και δεν μπορεί να είναι κατώτερο της εισφοράς που καταβάλλουν τα τακτικά μέλη. Μέρος αυτού του ποσού, ανάλογο αυτού που καταβάλλεται για τους ιδιώτες ιατρούς-τακτικά μέλη, καταβάλλεται προς τον Π.Ι.Σ. από τον Ιατρικό Σύλλογο. Τα μέλη που εγγράφονται στο ειδικό μητρώο δεν έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
  3. Απαγορεύεται η ευκαιριακή παροχή υπηρεσιών σε Πρωτοβάθμιες ή Δευτεροβάθμιες δομές υγείας. Επιτρέπεται μόνο υπό τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του παρόντος. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν δικαίωμα να παρέχουν άδεια ή βεβαίωση λειτουργίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών, σε νομικά και φυσικά πρόσωπα. Τυχόν παράβαση του γιατρού ως προς την άδεια ή βεβαίωση που έχει παρασχεθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο, και ιδίως ως προς το χρόνο που έχει παρασχεθεί, αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα και έχει δικαίωμα ο Ιατρικός Σύλλογος να άρει την άδεια ή βεβαίωση λειτουργίας και να αρνηθεί τη χορήγηση νέας άδειας ή βεβαίωσης.
  4. Γιατροί του δημοσίου που με απόσπαση απασχολούνται στην περιφέρεια άλλου Ιατρικού Συλλόγου, πρέπει να εγγραφούν στα ειδικά μητρώα του Ιατρικού Συλλόγου, στην περιφέρεια του οποίου έχουν αποσπασθεί χωρίς υποχρέωση καταβολής εισφοράς.
  • Η παρ. 1 να διαμορφωθεί ως: «1. Κάθε ιατρός που ασκεί το ιατρικό επάγγελμα στην ελληνική επικράτεια υποχρεούται να εγγράφεται ως μέλος σε έναν Ιατρικό Σύλλογο. Ειδικότερα οι γιατροί, οι οποίοι είναι επαγγελματικώς εγκατεστημένοι σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας (ιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί, ιατροί σταθερών δομών του ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ ή άλλων ασφαλιστικών οργανισμών, ειδικευόμενοι και ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου) υποχρεωτικά εγγράφονται στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, όπου ασκούν το επάγγελμά τους και βρίσκεται η υπηρεσία τους.»

  • 25 Αυγούστου 2017, 12:09 | ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Άρθρο 22 παρ. 2. Θα πρέπει να προταχθεί η υποχρέωση του ιατρού εγγραφής στο ειδικό μητρώο του ΙΣ εκείνου στον οποίο αν και δεν είναι εγγεγραμμένος ασκεί καθοιονδήποτε τρόπο το ιατρικό λειτούργημα και να καθοριστεί σαφώς το ύψος της εισφοράς όσο και το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλεται στον ΠΙΣ.
    Προτείνεται η αναδιατύπωση της παρ. 2 ως ακολούθως:
    «1. Γιατροί που ασκούν το επάγγελμα σε άλλες περιφέρειες από αυτές που είναι εγγεγραμμένοι υποχρεούνται α. να εγγράφονται στο ειδικό μητρώο μελών του Συλλόγου καταβάλλοντας ποσό που καθορίζεται εκάστοτε με απόφαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου, και δεν μπορεί να είναι κατώτερο της εισφοράς που καταβάλλουν τα τακτικά μέλη. Μέρος αυτού του ποσού, ανάλογο αυτού που καταβάλλεται για τα τακτικά μέλη, καταβάλλεται προς τον Π.Ι.Σ. από τον Ιατρικό Σύλλογο. β. να λαμβάνουν βεβαίωση λειτουργίας φορέα παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Ιατρικό Σύλλογο, στην περιφέρεια του οποίου ασκούν παράλληλα το ιατρικό επάγγελμα. Τα μέλη που εγγράφονται στο ειδικό μητρώο δεν έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.».