Το εθνικό Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο (ΚΚΣ) συνιστά για την ελληνική Πολιτεία έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, με στόχο την προστασία των ενεργειακά και μεταφορικά ευάλωτων νοικοκυριών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της επέκτασης του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ2) στους τομείς των κτιρίων και των οδικών μεταφορών. Το ΚΚΣ καταρτίζεται βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 2023/955 και η έγκρισή του αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου (ΚΚΤ), βασικού χρηματοδοτικού εργαλείου της ΕΕ.
Το ΚΚΣ συγκροτεί ένα συνεκτικό και στοχευμένο πλέγμα μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και επιδοματικών μέτρων, συνολικού ύψους €4,783 δισ. από ευρωπαϊκούς πόρους σε συνδυασμό με εθνική συμμετοχή. Οι δράσεις οργανώνονται σε τρεις βασικούς πυλώνες: κτίρια, μεταφορές και άμεση εισοδηματική στήριξη, και στοχεύουν στην άρση κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.
Το εθνικό Σχέδιο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο διυπουργικής συνεργασίας, υπό τον συντονισμό του γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, και μετά από εκτενή διαβούλευση με δημόσιους φορείς, ανεξάρτητες αρχές, οργανώσεις, πανεπιστήμια, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και ευάλωτων ομάδων.
Η υποβολή προτάσεων, παρατηρήσεων ή απόψεων κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη ή φορέα μέσω της ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης δύναται να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση και περαιτέρω εξειδίκευση του Σχεδίου, ώστε το τελικό περιεχόμενο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ομάδων-στόχων.
Καλούμε την κοινωνία των πολιτών, τους θεσμικούς φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν ενεργά από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το εθνικό Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο και να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι και την 18η Ιουλίου 2025.
Ο Aντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Κωστής Χατζηδάκης