Άρθρο 88 – Ειδικές ρυθμίσεις για τις τελούσες σε εκκαθάριση ΑΑΕ

1. Σε περίπτωση που Α.Α.Ε. έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης λόγω υποβιβασμού της ομάδας της από την κατώτερη επαγγελματική κατηγορία του αθλήματος ή λόγω αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, και την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο η ομάδα του Αθλητικού Σωματείου απέκτησε δικαίωμα ανόδου ξανά σε επαγγελματική κατηγορία, τα μέλη του Σωματείου έχουν την ευχέρεια ν’ αποφασίσουν:
(α) είτε την ίδρυση νέας Α.Α.Ε., ανεξάρτητα αν έχει ολοκληρωθεί ή όχι η εκκαθάριση της προηγηθείσας,
(β) είτε την αναβίωση της σε εκκαθάριση τελούσας Α.Α.Ε., εφόσον δεν έχει παρέλθει έτος από τη θέση της σε εκκαθάριση και μόνον εάν έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς όλα τα χρέη της, κατι το οποίο θα προκύπτει αποκλειστικά με βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή-λογιστή. Η απόφαση για την αναβίωση λαμβάνεται στη Γενική Συνέλευση των Σωματείου κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 73 του παρόντος.

2. Από την πρώτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αγωνιστική περίοδο κι εφεξής, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο Α.Α.Ε. τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, εφόσον δημιουργηθεί για το ίδιο άθλημα νέα Α.Α.Ε. από το ίδιο ιδρυτικό Αθλητικό Σωματείο ή, σε περίπτωση συγχώνευσης, από το Σωματείο που θα προέλθει ή θα παραμείνει από τη συγχώνευση, η νέα αυτή Α.Α.Ε. διαδέχεται αυτοδικαίως την προηγούμενη σε όλες εν γένει τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και προς οποιονδήποτε τρίτον, των οποίων η γενεσιουργός αιτία ανάγεται στο χρονικό διάστημα έως τη θέση της σε εκκαθάριση, εφόσον δεν έχει επέλθει για κάθε μιά απ’ αυτές παραγραφή, σύμφωνα με τις ισχύουσες για κάθε περίπτωση διατάξεις. Διακοπή παραγραφής που έχει επέλθει με έγερση αγωγής ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο προβάλλεται και έναντι της νέας Α.Α.Ε., στις τυχόν δε εκκρεμείς δίκες διάδικος καθίσταται η νέα Α.Α.Ε. με την ιδιότητα του καθολικού διαδόχου. Για κάθε καταβολή που η νέα Α.Α.Ε. προβαίνει κατ’ εφαρμογήν των οριζομένων στην παρούσα παράγραφο, έχει δικαίωμα αναγωγής κατά της προηγούμενης Α.Α.Ε.

3. Πριν από την παροδο μίας δεκαετίας από τη θέση σε εκκαθάριση μιας Α.Α.Ε. δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Α.Α.Ε. που τυχόν συστήνεται από το ίδιο Αθλητικό Σωματείο για το ίδιο άθλημα πρόσωπα που στην προηγούμενη Α.Α.Ε. είχαν την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. αυτής ή του μετόχου της με ποσοστό τουλάχιστον 10%, εκτός και αν η προηγούμενη αυτή ΑΑΕ έχει εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεων που τη βάρυναν κατά το χρόνο που τέθηκε σε εκκαθάριση.

4. Α.Α.Ε. η οποία για οποιονδήποτε λόγο τίθεται σε εκκαθάριση χάνει κάθε δικαίωμα χρήσης ή εκμετάλλευσης του σήματος και των λοιπών διακριτικών γνωρισμάτων του ιδρυτικού Αθλητικού Σωματείου.

  • 20 Νοεμβρίου 2016, 13:40 | ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αλλως αν δεν ειναι δυνατη η ψηφιση του παραπανω αρθρου 88 τοτε να τεθει η ακολουθη ρυθμιση.

    Σε περιπτωση που κατά τη δημοσιευση της παρουσας παραγραφου ΑΑΕ βρισκεται σε καθεστως εκκαθαρισης που δεν εχει ολοκληρωθει , το δε ιδρυτικο αθλητικο σωματειο αποκτησει εντος μιας 3ετιας από την θέση σε εκκαθαριση της ΑΕΕ, δικαιωμα ανοδου σε επαγγελματικη κατηγορια, τοτε δικαιουται να συστησει νεα ΑΕΕ .
    Τα χρεη της υπο εκκαθαριση ΑΑΕ δεν μεταβιβαζονται ουτε στο ιδρυτικο αθλητικο σωματειο, ούτε στην νεα ΑΕΕ, εφόσον οι μετοχοι και τα μελη της διοικησης της νεας ΑΕΕ πληρουν σωρευτικα τις ακολουθες προυποθεσεις :
    Α) εμπίπτουν στις διαταξεις του αρθρου 69 του Ν. 2725
    Β) δεν αποκτά κάθε μετοχος περιλαμβανομενων και των συγγενων μου μεχρι 3ου βαθμου εξ αιματος ποσοστο πανω από 5% του μετοχικου κεφαλαιου της υπο συσταση ΑΕΕ,
    Γ) δεν μεταβιβασουν με οποιοδηποτε τρόπο τις μετοχες που αποκτουν για μια 4ετια από την αποκτηση τους
    Δ) δεν εχουν τα κωλυματα του αρθρου 3 του Ν. 2725/1999
    Ε) δεν υπηρξαν μέλη διοικησης ΑΕΕ η αναμιχθηκαν με οποιοδηποτε τρόπο σε ΑΕΕ, η οποία οφειλει σε οποιονδηποτε τριτον οποιοδηποτε ποσό.
    ΙΙ. Η παραμονή της νεας ΑΑΕ στο παραπάνω καθεστώς προϋποθέτει σωρευτικά:
    ΙΙ.1 Την εμπρόθεσμη εξόφληση κάθε ειδους φορου και κάθε ασφαλιστικης εισφορας για μια 3ετια από της ιδρυσεως της νεας ΑΑΕ
    ΙΙ.2. Την επί μια 3ετια από της ιδρυσεως της νεας ΑΑΕ εμπρόθεσμη καταβολή των δόσεων τυχόν ρυθμισμένων οφειλών της , οιασδηποτε απαιτησης τριτων προσωπων που θα εχουν δημιουργηθει εξ αιτιας της λειτουργιας της νεας ΑΑΕ
    ΙΙ.3 Μη εμπρόθεσμη εξόφληση των οφειλων της παραγράφου ΙΙ.1 και ΙΙ.2 συνεπάγεται την αυτοδίκαιη εκ του νόμου απένταξη της νεας ΑΑΕ από το καθεστώς της παραγράφου Ι και η νεα ΑΑΕ αναλαμβανει να εξοφλησει τις οφειλες που μέχρι την ημερα της απένταξης εχουν μεινει ανεξοφλητες από την παλαια ΑΑΕ σε 100 συνεχομενες μηνιαες δοσεις αρχης γενομενης από την επομενη της απενταξης.
    ΙΙΙ. Η διαπίστωση της μη τήρησης των προϋποθέσεων των εδαφιων Ι και ΙΙ της παραγραφου αυτης και η απένταξη της νεας ΑΑΕ από το καθεστώς του εδαφιου Ι πραγματοποιείται με διαπιστωτική πράξη της ΕΕΑ η οποία εκδίδεται σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών από το σχετικό αίτημα-αναφορα οποιουδηποτε τρίτου..

  • 20 Νοεμβρίου 2016, 12:03 | ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Πιστευω οτι θα ηταν δικαιο να προβλεφθει η δυνατοτητα εφαρμογης της παραγραφου 1 και σε οποια ΠΑΕ ειναι ηδη σε εκκαθαριση και ανελθει σε επαγγελματικη κατηγορια εντος 3ετιας από τον υποβιβασμο της και οχι μονο την αμεσως επομενη αγωνιστικη περιοδο.

    Επίσης ειναι τεραστιο λαθος η καταργηση της παραγρφαου 5 του αρθρου 111 Ν. 2725/1999 και η νεα διατυπωση του ως φερεται στην παραγραφο 3 του αρθρου 88.
    Τουτο διοτι ενω η παρ 5 του 111 περιελαμβανε την απαγορευση ενασχολησης σε οποιαδηποτε ΠΑΕ προσωπου που δημιουργησε χρεη σε ΠΑΕ, τωρα το νεο αρθρο 88 απαγορευει την αναμιξη αυτου που δημιουργησε χρεη μονο στην ΠΑΕ πτη2ς οποίας δημιουργησε χρεη και οχι σε ολες τις ΠΑΕ.

    Ηταν επιτυχης η διαταξη 111 παρ 5 και πρεπει να παραμεινει οπως ακριβως ηταν γιατι περιλαμβανει καθε προσωπο ειτε ηταν στην Διοικηση ειτε οχι .
    Η διαταξη πρέπει να μεινει ως εχει δηλ.
    5. Πριν από την πάροδο δέκα (10) ετών από τη θέση σε εκκαθάριση Α.Α.Ε., δεν επιτρέπεται να
    συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση και στην με οποιονδήποτε τρόπο διοίκηση, είτε της νέας Α.Α.Ε.
    που τυχόν συστήνεται από το ίδιο αθλητικό σωματείο για το ίδιο άθλημα, είτε και οποιασδήποτε
    άλλης Α.Α.Ε. ή Αθλητικού Σωματείου, πρόσωπα τα οποία στην προηγούμενη Α.Α.Ε. είχαν την
    ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. αυτής ή του μετόχου της με ποσοστό τουλάχιστον 10%, εκτός και
    αν η προηγούμενη αυτή Α.Α.Ε. εξόφλησε το σύνολο των υποχρεώσεων που τη βάρυναν κατά το
    χρόνο που τέθηκε σε εκκαθάριση.