• Σχόλιο του χρήστη 'ΔΕΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ' | 4 Ιουνίου 2015, 13:24

    Καλημέρα σας . Από την πρώτη ανάγνωση του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, κατάλαβα ότι δεν γίνεται διαχωρισμός των γεωργικών υποπροϊόντων και κυρίως των γεωργικών αποβλήτων.  Δεν θίγεται το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από την λειτουργία κυρίως των ελαιοτριβείων και των οινοποιείων.  Δεν θίγεται το πρόβλημα της πιστοποιημένης μεταφοράς και επεξεργασίας αυτών των αποβλήτων ( ανεξέλεγκτες χωματερές ).  Εμείς σαν χώρα εναποθέτουμε ανεξέλεγκτα και μολύνουμε το περιβάλλον. Γι’ αυτό τον λόγο πληρώνουμε και υπέρογκα πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Παράλληλα εισάγουμε προϊόντα από το εξωτερικό, για να χρησιμοποιήσουμε ως συμπληρώματα για τις τροφές , τις ζωοτροφές και κυρίως για τον χώρο των καλλυντικών.  Τα προϊόντα αυτά μπορούν να παραχθούν από τα γεωργικά υποπροϊόντα . Αυτή η πρώτη ύλη είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Είμαι κάτοχος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας: «Μέθοδος και διάταξη επεξεργασίας φυτικών προϊόντων Νο 1007984 / 18-9-2013». Τα αποτελέσματα της εφαρμογής είναι δοκιμασμένα στον χώρο των τροφών και κυρίως των ζωοτροφών. Το πρόβλημα είναι ο νόμος που δημιουργεί προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας των ελαιοτριβείων και κυρίως στην διακίνηση των προϊόντων προς επεξεργασία. Με την πλήρη αξιοποίηση των γεωργικών υποπροϊόντων επιτυγχάνεται:  Αναβάθμιση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων , γιατί επεξεργάζονται κοντά στον χώρο παραγωγής.  Δεν μολύνεται το περιβάλλον από άσκοπες μεταφορές , όπως η υγρασία του ελαιοπυρήνα.  Δημιουργείται κέρδος με την επιπρόσθετη αξία στην παραγωγή.  Δημιουργείται περιβαλλοντολογική συνείδηση.  Δημιουργούνται προϋποθέσεις συνεργασίας παραγωγών και ελαιοτριβείων , για την ανάδειξη της βιολογικής καλλιέργειας και της συμβολαιακής γεωργίας.  Επιτυγχάνεται ο έλεγχος και η αναβάθμιση της ποιότητας του ενδιάμεσου προϊόντος που είναι ο πυρήνας και το ελαιόλαδο.  Βοηθάει ώστε να μην γίνει ανεξέλεγκτη χρήση του λαδιού από διπλή φυγοκέντριση – REPASSO. Αυτό χαρακτηρίζεται από τον νόμο ως πυρηνέλαιο ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι . Γιατί παράγεται με φυσικό τρόπο και δεν χρησιμοποιούνται οργανικοί διαλύτες. Η ευρεία και ανεξέλεγκτη χρήση του REPASSO θα υποβαθμίσει την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου , παρά θα αναβαθμίσει το πυρηνέλαιο.  Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και συγκεκριμένα σε Ιταλία, σε Ισπανία , σε Πορτογαλία κ.λ.π. εφαρμόζεται η τεχνική της διπλής φυγοκέντρισης .  Το λάδι διπλής φυγοκέντρισης είναι μία άριστη πρώτη ύλη για τον εμπλουτισμό ορισμένων τροφών και ζωοτροφών . Αλλά είναι και μεγάλη νοθεία εάν αναμιχθεί με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.  Η μονάδα επεξεργασίας των γεωργικών υποπροϊόντων είναι μία «πράσινη» μονάδα που λειτουργεί όλο τον χρόνο , γιατί έχει την δυνατότητα να επεξεργαστεί και άλλα γεωργικά υποπροϊόντα, και: a. Μειώνει το κόστος λειτουργίας της. b. Χειρίζεται πολλά γεωργικά υποπροϊόντα ( απόβλητα): i. Άλλα επικίνδυνα για το περιβάλλον. ii. Άλλα μη επικίνδυνα για το περιβάλλον. c. Δημιουργεί θέσεις εργασίας. d. Δημιουργεί επενδυτικό ενδιαφέρον. e. Είναι από μόνη της εξαγωγικό προϊόν λόγω της καινοτομίας. f. Προβάλει την καινοτομία. g. Δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. h. Δημιουργεί προϋποθέσεις απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Ευχαριστώ Άρης Δέδες aridedes@otenet.gr