• Σχόλιο του χρήστη 'Οργάνωση Μπορούμε/ Γραμματεία «Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων»' | 4 Δεκεμβρίου 2020, 15:51

    Η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων είναι καθοριστικής σημασίας για την αλλαγή στάσης και την υιοθέτηση –περιβαλλοντικά και κοινωνικά- υπεύθυνης συμπεριφοράς (μεταβολή κοινωνικών κανόνων), δεδομένου μάλιστα ότι εκτιμάται πως σε επίπεδο Ε.Ε. άνω του 50% της συνολικής σπατάλης τροφίμων προέρχεται από τα νοικοκυριά. Αποτελεί «άξονα προτεραιότητας» της Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα. Οι εκστρατείες ενημέρωσης καταναλωτή θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν ως αντικείμενο και την εκπαίδευση σχετικά με τη διάκριση μεταξύ της σήμανσης «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι» (όπως προβλέπει και η Οδηγία 2018/851 στην αιτιολογική σκέψη 32). Επισημαίνεται σχετικά ότι σε πανευρωπαϊκή ποσοτική έρευνα καταναλωτή για την αξιολόγηση της στάσης των πολιτών έναντι του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων, καθώς και του επιπέδου κατανόησης των ημερομηνιών ανάλωσης στα τρόφιμα η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το τέλος μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στην ορθή κατανόηση (σε ποσοστό μόλις 22%) της ένδειξης «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».