• Σχόλιο του χρήστη 'Ελένη Αλευρίτου, ΕΚΠΟΙΖΩ' | 10 Ιουνίου 2021, 11:43

    Άρθρο 20 Απόβλητα τροφίμων • παρ. 1 ιεράρχηση στην πρόληψη & διαχείριση αποβλήτων τροφίμων Η ιεράρχησης πρόληψης και διαχείρισης αποβλήτων τροφίμων είναι σημαντική και το παρόν ν/σ πρέπει να την κατοχυρώσει νομοθετικά. Είναι ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική διευκόλυνση δωρεάς πλεονασμάτων τροφίμων η οποία ήδη πραγματοποιείται επί χρόνια από την Κοινωνία των Πολιτών. Το κράτος πρέπει να τείνει ‘ευήκοα ώτα΄στα προβλήματα που ήδη έχουν εντοπιστεί από τους εν λόγω φορείς και να τα επιλύσει,συμβάλλοντα στην συνέχιση της δράσης τους. Από όλες τις απόψεις, η απόρριψη τροφίμων στην χωματερή πρέπει να αποκλειστεί ως επιλογή, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα χρήσης τους για ανθρώπινη τροφή • παρ. 4 - καταχώριση στο ΗΜΑΤ ανά τρίμηνο τόσο των αποβλήτων τροφίμων, όσο και των πλεονασμάτων τροφίμων, κατάλληλων προς δωρεά ή άλλη αναδιανομή για ανθρώπινη κατανάλωση (από 01.01.22) Προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την μέγιστη απλοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί, εφ’ όσον τεθεί ως κεντρικός στόχος η διευκόλυνση των επαγγελματιών και η παροχή των κατάλληλων εργαλείων. Νομίζω ότι ένας σχεδιασμός στα πρότυπα του εμβολιασμού κατά της Covid-19 (με κίνητρο την διευκόλυνση του πολίτη) θα μπορούσε να εγγυηθεί την επιτυχία και αυτού του εγχειρήματος. • παρ. 8 ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – ΥΠΕΝ, Υ.ΠΑΙ.Θ. - Ι.Ε.Π Η Πράσινη Μετάβαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, γεγονός που αναγνωρίζεται από τις ηγεσίες της ΕΕ και τις σχετικές αποφάσεις τους, οι οποίες προτρέπουν τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν στενά με τις ενώσεις καταναλωτών και τους άλλους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών. Στα πλαίσια αυτά, το ν/σ θα μπορούσε να προβλέψει πλήρη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού που ήδη έχει παραχθεί και εφαρμόζεται διαχρονικά με μεγάλη επιτυχία από φορείς-μέλη της Συμμαχίας για την Μείωση της Σπατάλης των Τροφίμων