• Σχόλιο του χρήστη 'ΑΜΥΝΤΑΣ' | 23 Δεκεμβρίου 2021, 01:11

    Δεν πρόσεξα πουθενά στον Εθνικό κλιματικό νόμο εκτός και εάν κάνω λάθος,να αναφέρετε για την σπάταλη και απόρριψη τρόφιμων, που έχει τεράστιες επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. Η ΣΠΑΤΆΛΗ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΈΧΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΈΣ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ… Η σπατάλη,απόρριψη τροφίμων έχει μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές συνέπειες: σπατάλη το νερού και ενέργειας που χρειάστηκε για την παραγωγή τoυς και παράγει αέρια θερμοκηπίου 10% των παγκόσμιων εκπομπών, όπως το μεθάνιο, το διοξείδιο του άνθρακα και οι χλωροφθοράνθρακες, που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τρόφιμα που κάθονται αποσυντιθέμενα σε χώρους υγειονομικής ταφής παράγει επίσης ρύπανση αζώτου, η οποία προκαλεί ανθίσεις φυκών και νεκρές ζώνες. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άγριας Ζωής, η παραγωγή των τροφίμων που πετιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες το χρόνο, ισοδυναμεί με τις εκπομπές θερμοκηπίου 37 εκατομμυρίων αυτοκινήτων . Εάν οι Αμερικανοί και ο υπόλοιπος ανεπτυγμένος κόσμος συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο απώλειας τροφίμων, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Κάτι ανάλογο γίνετε και στην ΕΥΡΩΠΗ Το 1/4 των τροφίμων που παράγονται χάνονται ,σπαταλιούνται και απορρίπτονται , που ισοδυναμεί με 88 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση ενώ ευθύνεται για το 15% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Ελλάδα κατατάσσεται 3η στον κόσμο στη σπατάλη τροφίμων αφού σύμφωνα με στοιχεια του ΟΗΕ, κάθε κάτοικος πετά 142 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο.Αυτή η κακή συνήθεια έχει και τεράστιο κόστος κάπου 1000-1400 ευρώ τον χρόνο από τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια, υπολογίζοντας ότι κάθε κιλό του στοιχίζει 7 ευρώ.