Άρθρο 06 – Χωροταξικός σχεδιασμός – Τροποποίηση του ν. 4447/2016

Ο τίτλος του Κεφαλαίου Β’ του ν. 4447/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ»

  • Μάλιστα σε αυτήν την διαδικασία έχουμε φαίνεται παντελώς ξεχάσει ότι για να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση πρέπει να έχει διευθετηθεί όσο γίνεται καλύτερα η εντός σχεδίου. Με τα ΓΠΣ και τις διάδοχες μορφές τους να έχουν στρατηγικά αποτύχει , την αύξηση των ορίων των οικισμών να παραπέμπει στην δεκαετία του ’80 και αυτή με πολλά προβλήματα , θα έπρεπε να συσχετισθεί η εκπόνηση των ΤΠΣ με το παρόν σχέδιο νόμου ώστε να προκύψει μια ομαλή μετάβαση προς την νέα πραγματικότητα της πιο οργανωμένης δόμησης που πρεσβεύει.
    Δηλαδή είναι επιτακτική ανάγκη να προηγηθεί του νόμου η χάραξη των δασικών χαρτών, η χάραξη των αιγιαλών, η οριοθέτηση ρεμάτων, ο ορισμός των προστατευτέων περιοχών, η χάραξη των αρχαιολογικών ζωνών η ολοκλήρωση των υδρογεωλογικών μελετών ο χαρακτηρισμός των οδών και των κοινοχρήστων χώρων. Έτσι ο κάθε μελετητής των Τ Π Σ, ή των ΓΠΣ θα εχει τα απαραίτητα υπόβαθρα ώστε να συντάξει την όποια μελέτη του βασιζόμενος στους άξονες της επιθυμητής στρατηγικής. Έτσι ο νόμος αυτός θα είναι παραγωγικός και θα λύσει προβλήματα σχεδιασμού δικτύων και αξιοποίησης δημόσιας και ιδιωτικής γης.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 12:38 | ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ

    ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ
    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ΑΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 122/03-08-2020 ΑΔΑ:ΨΦΣΣΩΛ6-Σ4Ζ)
    Αιτείται την παράταση της Δημόσιας Διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας», μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2020, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
    «Θεωρούμε ότι είναι σημαντικές οι παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μορφή του υπό διαβούλευση κειμένου που τίθεται σήμερα, έχει πολλές ασάφειες. Ήτοι, θα απαιτηθούν πλείστες ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Εξάλλου, Δήμοι σαν τον δικό μας με υποστελεχομένες τεχνικές υπηρεσίες, εν μέσω θερινής περιόδου και περιόδου αδειών του Αυγούστου είναι αδύνατον να καταθέσουν τεκμηριωμένες προτάσεις, λόγω παράλληλων διαβουλεύσεων άλλων σχεδίων νόμων την ίδια χρονική περίοδο, και μικρού χρόνου διαβούλευσης του υπόψη νομοσχεδίου.»

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 12:58 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

    Στα άρθρα 6, 7 και 8 (Ειδικά και Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια), γίνονται χρήσιμες συμπληρώσεις ως προς τη συσχέτιση και αλληλεπίδραση των δύο αυτών πλαισίων, χωρίς ωστόσο να αποφεύγεται κάποιος βαθμός αοριστίας των νέων εννοιών (λόγω της θεωρητικής προσέγγισης).

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 09:32 | ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ

    Στα «Άρθρα 6 – 7
    Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια – Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 4447/2016 – όπου Το άρθρο 5 του ν. 4447/2016 αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 5 Ειδικά Χωροτα-ξικά Πλαίσια» σχολιάζουμε την παράγραφο 2α:
    Με παρεμφερή, όπως στο Σχόλιό μας στο Άρθρο 5 τρόπο και θεμελίωση προτείνουμε, οι Δήμοι να συμμετέχουν στις Επιτελικές Επιτροπές Συντονισμού και παρακολούθησης των εκπονούμενων πλαι-σίων και εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών και της ΚΕΔΚΕ, υποχρεούμενοι να παίρνουν τη γνώμη και των τοπικών κοινοτήτων τους.
    Στην παράγραφο 2β στο ίδιο άρθρο, προσθέτουμε, ότι κατά την εκπόνηση των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων, λαμβάνεται ακόμη υπόψη, «Το Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση της Εθνικής Χωρικής Στρα-τηγικής»