Άρθρο 21 Κυρώσεις

1.     Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, του οποίου η δραστηριότητα προκαλεί ζημία η άμεση απειλή ζημίας στα είδη της ορνιθοπανίδας και στους οικοτόπους τους, φέρει περιβαλλοντική ευθύνη η οποία διέπεται από τις διατάξεις του ΠΔ 148/09 (Α’ 170).

2.     Στους παραβάτες των διατάξεων της παρούσας απόφασης και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται σε εφαρμογή της, επιβάλλονται οι ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 28, 29,και 30 του ν.1650/1986, όπως το άρθρο 30 τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του ν.3010/2002 και ισχύει, λαμβανομένης υπόψη της βαρύτητας της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος  στις  πληγείσες  από  τις  πράξεις  παραβίασης  ΖΕΠ.

3.     Σε περίπτωση επιβολής προστίμων τα πρόστιμα αυτά κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό του «Πράσινου Ταμείου» και διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αποκατάστασης, αναβάθμισης και προστασίας των ειδών χαρακτηρισμού και των ενδιαιτημάτων τους στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας.

4.     Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται ανεξάρτητα από τις κυρώσεις που προβλέπονται σε άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 21:49 | ΔΕΗ Α.Ε.

    εδάφιο 1
    Κατά την αδειοδότηση δραστηριοτήτων εντός ΖΕΠ, οι ενδεχόμενες απειλές ή άμεσες απειλές ζημίας και τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισής τους, έχουν ήδη εξεταστεί και προβλεφθεί αντίστοιχα κατά την έγκριση της ΜΠΕ και την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων. Για το λόγο αυτό, το εδάφιο 1 του άρθρο 21 προτείνεται να τροποποιηθεί ως εξής:
    ‘1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, του οποίου η δραστηριότητα προκαλεί ζημία ή άμεση απειλή ζημίας στα είδη της ορνιθοπανίδας και στους οικοτόπους τους, λόγω της μη τήρησης των προβλεπόμενων της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, φέρει περιβαλλοντική ευθύνη η οποία διέπεται από τις διατάξεις του ΠΔ 148/09 (Α’ 170)’

  • 4 Νοεμβρίου 2010, 19:50 | ELMIN – ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ

    Παρ.3 : θα πρέπει να προβλέπεται σαφώς ότι τα χρήματα από τα πρόστιμα θα εκδίδονται υπέρ του Δημοσίου και αποκλειστικά με στόχο την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών (παρ.2 του άρθρου 17 του ΠΔ148/2009), όπως προβλέπεται και από την παρ.1 του ίδιου άρθρου του Σχεδίου ΚΥΑ.
    Παρ.4 : πρέπει να προστεθεί ότι οι κυρώσεις αυτές πρέπει να προβλέπονται σε συνάρτηση με τις κυρώσεις για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως έχουν ήδη καθοριστεί από τη κείμενη νομοθεσία.
    Δεν είναι ορθό να προβλέπονται διαφορετικές κυρώσεις για το φυσικό περιβάλλον και διαφορετικές για την προστασία των ΖΕΠ σε έργα που βρίσκονται εντός τους.