Άρθρο 8 Μέτρα προστασίας σχετικά με την πραγματοποίηση αναδασμών

1.      Σε κάθε περίπτωση έργων αναδασμού εντός ΖΕΠ, απαιτείται η υποβολή  Προκαταρκτικής Ορνιθολογικής Μελέτης για τη διενέργεια της ΠΠΕΑ και Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων αναδασμών της υποκατηγορίας 3 της δεύτερης (Β) Κατηγορίας, γίνεται με τη διαδικασία των άρθρων 6 και 7 της υπ’ Αριθ. 11014/703/2003 ΚΥΑ.

2.      Σε περίπτωση αναδασμών λαμβάνεται μέριμνα ώστε να διατηρείται φυσική βλάστηση σε ποσοστό ίσο με αυτό που προϋπήρχε του αναδασμού.

  • Άρθρο 8- Μέτρα προστασίας σχετικά με την πραγματοποίηση αναδασμών

    1. Η πρόβλεψη για την εκπόνηση Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης σε περίπτωση επικείμενου αναδασμού εντός ΖΕΠ δεν είναι επαρκής δικλείδα ασφαλείας για τον σκοπό της προστασίας των αγροτικών ειδών. Τα αγροτικά είδη της Ε.Ε. έχουν σημειώσει μείωση 48% από το 1980 (PECBMS (2009), “The state of Europe’s common birds 2008”, CSO/RSPB, Prague, Chech Republic). H Ελλάδα διατηρεί ακόμη σημαντικό ποσοστό παραδοσιακών καλλιεργειών, και για αυτό κρίνεται αναγκαία η εξασφάλιση ενός καθεστώτος προστασίας που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση των αγροτικών ειδών χαρακτηρισμού.

    Πρόταση: Η παράγραφος 1 προτείνεται να αναδιατυπωθεί ως εξής:
    «Δεν επιτρέπονται αναδασμοί εντός ΖΕΠ, με είδη χαρακτηρισμού α) τα οποία εξαρτώνται άμεσα από τα αγροτικά οικοσυστήματα [farmland birds], β) των οποίων στα κρίσιμα ενδιαιτήματά συγκαταλέγονται αγροτικά οικοσυστήματα (σύμφωνα με το Παράρτημα III, και τους οικείους επίσημους καταλόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Birdlife International)». Ο κατάλογος των αγροτικών αυτών ειδών έχει προσδιοριστεί από το Παράστημα ΙΙΙ του προγράμματος “Προσδιορισμός συμβατών δραστηριοτήτων σε σχέση με τα είδη χαρακτηρισμού των Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας” του Υπουργείου σας.

    2. Το άρθρο για να είναι εφαρμόσιμο θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο όσον αφορά τις υποχρεώσεις τόσο του μελετητή, όσο και του αγρότη.
    Προτείνεται η εξής αναδιατύπωση:
    «Στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την πραγματοποίηση αναδασμών εντός ΖΕΠ, περιλαμβάνεται η υποχρέωση για τη τη διατήρηση του εκτατικού και ετερογενούς αγροτικού τοπίου, τη διατήρηση παραποτάμιας και παραρεμάτιας βλάστησης, των νησίδων δενδροθαμνώδους βλάστησης στις παρυφές των αγρών, των ανοιχτών διακένων σε εκτάσεις με δεντροκαλλιέργειες, των φυτοφρακτών, των δεντρόκηπων, ακαλλιέργητων και ασυγκόμιστων περιθωρίων των καλλιεργειών.»

  • 29 Οκτωβρίου 2010, 11:03 | Γρηγόρης Τσιμπίδης

    ΚΑΝΤΕ ΠΡΩΤΑ ΑΝΑΔΑΣΜΟ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΕΠ!