Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση για το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών. Σύσταση και λειτουργία, Μητρώο, Κώδικας Δεοντολογίας και συναφείς διατάξεις»

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω στον ηλεκτρονικό χώρο που φιλοξενεί τη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών. Σύσταση και λειτουργία, Μητρώο, Κώδικας Δεοντολογίας και συναφείς διατάξεις».

Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο του ν. 3855/2010 «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄95), με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών αρμονικής ανάπτυξης της αγοράς των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ).

Οι Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών, γνωστές και ως ESCOs (δηλαδή Energy Service Companies), παρέχουν ενεργειακές υπηρεσίες ή εφαρμόζουν μέτρα, με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις εγκαταστάσεις ή το κτίριο ενός χρήστη, αναλαμβάνοντας ολοκληρωμένα έργα, από την προμήθεια του εξοπλισμού και την εγκατάσταση, ως τη χρηματοδότηση της δαπάνης και τη διαχείριση του συστήματος, αναλαμβάνοντας παράλληλα τεχνολογικό και επενδυτικό ρίσκο. Η πληρωμή των παρεχομένων υπηρεσιών, βασίζεται στην επίτευξη των βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης και στην τήρηση των λοιπών συμφωνούμενων κριτηρίων επίδοσης.

Με την Υπουργική Απόφαση δημιουργείται Μητρώο των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών και αντίστοιχος Κώδικας Δεοντολογίας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις πολύτιμες απόψεις και τη συμμετοχή σας,

Τίνα Mπιρμπίλη

Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής