Άρθρο 15 (άρθρο 15 της Οδηγίας) Ευθύνη για τη διαχείριση των αποβλήτων

1. Με κοινή υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ και των συναρμοδίων Υπουργείων καθορίζονται τα μέτρα και οι όροι για τη διαχείριση των αποβλήτων καθώς και οι υπόχρεοι φορείς διαχείρισης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι αρχικοί παραγωγοί ή άλλοι κάτοχοι αποβλήτων πραγματοποιούν οι ίδιοι την επεξεργασία των αποβλήτων ή αναθέτουν την επεξεργασία σε έμπορο ή σε φορέα διαχείρισης ή σε επιχείρηση που εκτελεί εργασίες επεξεργασίας αποβλήτων ή σε ιδιωτικό φορέα συλλογής αποβλήτων σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 13.

2. Όταν τα απόβλητα μεταφέρονται από τον αρχικό παραγωγό ή κάτοχο σε ένα ή περισσότερα νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 για προκαταρκτική επεξεργασία, αυτό δεν συνεπάγεται, κατά γενικό κανόνα, απαλλαγή από την ευθύνη για τη διεξαγωγή μιας εργασίας πλήρους ανάκτησης ή διάθεσης.

Με την επιφύλαξη του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1013/2006, στην προαναφερόμενη ΚΥΑ θα καθορίζεται, σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη του παραγωγού, του κατόχου, των υπόχρεων φορέων και των φορέων της παραγράφου 1 για την διαχείριση των αποβλήτων και ο επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ τους.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του παρόντος νόμου και με τις διατάξεις του Ν. 2939/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για όσα ρεύματα αποβλήτων έχουν εγκριθεί συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, την ευθύνη για τη διαχείριση των αποβλήτων αυτών φέρει πλήρως ο παραγωγός του προϊόντος (εγχώρια παραγωγή) ή ο εισαγωγέας, και αυτή μεταβιβάζεται, μέσω των εγκεκριμένων συστημάτων, στους εμπλεκόμενους κάθε φορά διαχειριστές της παραγράφου 1.

4. Με την προαναφερόμενη ΚΥΑ εξασφαλίζεται ότι όλοι οι φορείς διαχείρισης αποβλήτων παραδίδουν τα συλλεγόμενα και μεταφερόμενα απόβλητα σε κατάλληλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 13.

  • 13 Απριλίου 2011, 18:19 | ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

    Η ευθύνη για τη διαχείριση των αποβλήτων πρέπει να είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη και να καθορίζεται εκ των προτέρων μέσα στο νόμο πλαίσιο και όχι με υπουργικές αποφάσεις.

    – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου “Φίλοι της Γης”
    τηλ. : 23940 61715 e-mail : peribsylassirou@yahoo.gr
    – Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά
    τηλ. : 6932 249 441
    – Ενωση Γιαουρτοπαραγωγών Δορκάδος
    τηλ. : 6944 777 516
    – Σύλλογος Μελισσοκόμων Επαρχίας Λαγκαδά
    τηλ. : 23940 92017
    – Γεωργικός Συνεταιρισμός Ασσήρου
    τηλ. : 23940 61216
    – Κυνηγετικός Σύλλογος Λαγκαδά “Αρτεμις”
    τηλ. : 23940 23063
    – Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Σ. Ασσήρου
    τηλ. : 23940 61266

  • 13 Απριλίου 2011, 17:55 | Β. Τσάδαρη

    §1
    Η προβλεπόμενη ΚΥΑ που καθορίζει τα μέτρα και τους όρους για τη διαχείριση των αποβλήτων, να εκδοθεί εντός έξι μηνών από τη θέση σε ισχύ του υπόψη σχεδίου νόμου.

    §3
    Να ορίζεται ρητά ποιος ευθύνεται στην περίπτωση μη αδειοδοτημένων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.
    Να καθοριστεί χρονικό διάστημα ενός έτους, εντός του οποίου θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης για όσα ρεύματα αποβλήτων δε διαθέτουν.

  • Άρθρο 15 παρ.3
    Στα πλαίσια της μεταβίβασης της ευθύνης διαχείρισης αποβλήτων από τους παραγωγούς και εισαγωγής προϊόντων στα ΣΕΔ, θα πρέπει να υπάρχει παράλληλα και ευθύνη του παραγωγού αποβλήτων. Η απαλλαγή του παραγωγού – κατόχου αποβλήτων από την ευθύνη διαχείρισης αυτών δυσχεραίνει στην πράξη το έργο της διαχείρισης τους , αφού δεν διασφαλίζεται με άλλο τρόπο η παράδοση των αποβλήτων από τους κατόχους τους σε νόμιμες μορφές διαχείρισης.

    Γ. ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε.
    Σ.Ε.Δ. ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

  • 13 Απριλίου 2011, 13:42 | Κ.Φ.

    Στην Παράγραφο 2 του εν λόγω Άρθρου αναφέρεται ότι θα καθορίζεται, σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη του παραγωγού, του κατόχου, των υπόχρεων φορέων και των φορέων της παραγράφου 1 για την διαχείριση των αποβλήτων και ο επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ τους. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια έτσι ώστε να γίνεται ο επιμερισμός των ευθυνών αντικειμενικά.

  • 11 Απριλίου 2011, 13:50 | Αναγνωστοπουλος Θεοδοσης

    Κανονιστε τωρα απο την αρχη που θα μπορουν να γινουν μοναδες ΣΩΣΤΗΣ διαχειρισης αποβλητων. Δεν μπορει να πρεπει να πηγαινουν σε αλλες χωρες που εκτοξευει ετσι το κοστος σε δυσθεωρητα επιπεδα με αποτελεσμα οι παραγωγοι να ψαχνουν τροπο για να τα ξεφορτωθουν ή να καταστρεφετε την επιχειρηματικοτητα απο μη παραγωγικα κοστη.

    Τελος να προβλεφθει φορεας ελεγχου και προστιμα για μεταφορεις που εισπραττουν για σωστη διαχειριση αλλα απλα τα πετανε στα ρεματα.