Άρθρο 11 – Καταγραφή των ζωνών – υποδοχέων

1. Εντός προθεσμίας εντός (1) έτους από την έκδοση της υπουργικής απόφασης με ευθύνη των ενδιαφερομένων, των οικείων ΟΤΑ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των Δ/νσων Δασών ή και των συναρμοδίων Δημοσίων Υπηρεσιών με εντολή του αρμοδίου Υπουργού αποστέλλονται στο ΥΠΕΚΑ προς έγκριση ΕΣΠΕΡΑΑ στα οποία αναλύονται οι προϋποθέσεις του άρθρου 10 συνοδευόμενα από τοπογραφικά διαγράμματα των προς χωροθέτηση εκτάσεων συνοδευόμενα από βεβαιώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών για τον χαρακτήρα της εκτάσεως και το καθεστώς ιδιοκτησίας επ’ αυτών. Με Υπουργική απόφαση του αρμοδίου Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσης.
2.Τα όρια των προς έγκριση ζωνών καταγράφονται με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ σε ειδική βάση δεδομένων της ΕΚΧΑ και στα υπόβαθρα της ΕΚΧΑ. Ειδική μονάδα της Δ/σης Πολεοδομικού σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ ελέγχει τα σχετικά δικαιολογητικά, ζητεί τυχόν απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία και μετά τη διαπίστωση των προϋποθέσεων του παρόντος νόμου εισηγείται προς τον Υπουργό την έκδοση απόφασης καθορισμού ζώνης – υποδοχέα που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης συνοδευόμενη από το σχετικό διάγραμμα και την έγκριση του ευρύτερου ΕΣΠΕΡΑΑ. Στην περίπτωση των νησιωτικών περιοχών της προηγούμενης παραγράφου ο καθορισμός της ζώνης – υποδοχέα και η έγκριση του ΕΣΠΕΡΑΑ γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση του αρμοδίου Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Σε ειδικές περιπτώσεις όπου από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτουν ειδικότερα ζητήματα νομικού ή τεχνικού ενδιαφέροντος μετά από εισήγηση της σχετικής μονάδας – υπηρεσίας δύναται να εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 9 του παρόντος νόμου.
3.Μετά την έγκριση των ζωνών τα στοιχεία και τα όρια αυτών καταχωρούνται στην βάση δεδομένων της Τράπεζας Γης προκειμένου για την ανταλλαγή ή κάθε πράξη κατά τα οριζόμενα των διατάξεων του Β’ Κεφαλαίου του Ν.4178/2013 και στον παρόντα νόμο.

  • 13 Φεβρουαρίου 2014, 01:05 | ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΥΔΟΥΝΗ

    Δεν έχω σχόλια πέρα από το ότι, η ενδεικτική βεβαίως, προθεσμία του ενός έτους για την υποβολή των προτάσεων ΕΣΠΕΡΑΑ, με τα τοπογραφικά των εκτάσεων για «χωροθέτηση»(πρώτη φορά η ορολογία αυτή και γενικά θα πρέπει οι συντάκτες να ακολουθήσουν προσεκτικά τηνίδια ορολογία όταν αναφέρονται στο ίδιο θέμα)και όλες τις βεβαιώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, είναι μεγάλη ευχή.

  • 1 Φεβρουαρίου 2014, 13:30 | ΜΠΕΖΑΝΤΕ Χριστίνα

    Αρθ.11 Η παράγραφος 2 ορίζει μεταξύ άλλων «…Στην περίπτωση των νησιωτικών περιοχών της προηγούμενης παραγράφου ο καθορισμός της ζώνης – υποδοχέα και η έγκριση του ΕΣΠΕΡΑΑ γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση του αρμοδίου Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.»
    Η έγκριση με Π.Δ. επιβάλλεται από τη Νομοθεσία σε ΚΑΘΕ περίπτωση παραθαλάσσιας έκτασης (όχι μόνο στα νησιά) αλλά και σε Περιοχές ΤΙΦΚ, Παραδοσιακών Οικισμών κλπ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ως εξής:
    « Στην περίπτωση ΟΛΩΝ των νησιωτικών περιοχών ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΝΟΜΟ, ΖΩΝΩΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΕΩΣ &500 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΑΙΓΙΑΛΟ & ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΛΙΜΝΗΣ, ΖΩΝΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA & ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΑ ΤΙΦΚ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΖΩΝΩΝ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΕΩΣ & 500 ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΟΡΙΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ, ο καθορισμός της ζώνης – υποδοχέα και η έγκριση του ΕΣΠΕΡΑΑ γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση του αρμοδίου Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.»