Άρθρο 12 Επιτροπές κρατικής αρωγής

1. Μετά από θεομηνία ή άλλη φυσική καταστροφή, συστήνονται και συγκροτούνται αμελλητί επιτροπές κρατικής αρωγής ανά περιφερειακή ενότητα, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες που απορρέουν από το άρθρο 160 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του περιφερειακού συντονιστή κρατικής αρωγής του άρθρου 11 .
2. Οι επιτροπές κρατικής αρωγής είναι αρμόδιες για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών από θεομηνία ή άλλη φυσική καταστροφή στις επιχειρήσεις της παρ. 1 του άρθρου 2, με σκοπό την επιχορήγηση ή την προκαταβολή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση των ζημιών, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3.
3. Ως μέλη των επιτροπών κρατικής αρωγής ορίζονται μέλη εγγεγραμμένα στο μητρώο του άρθρου 10. Τα μέλη επιλέγονται με κριτήρια το γνωστικό αντικείμενο και την εμπειρία τους, την εντοπιότητα, καθώς και το είδος των ζημιών.
4. Τα μέλη των επιτροπών κρατικής αρωγής οφείλουν να τηρούν αρχές δεοντολογίας και συμπεριφοράς.

  • 1 Μαρτίου 2021, 11:59 | Anastasia Panopoulou

    Ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα συναρμοδιότητας με την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας (πλέον και υφυπουργείο).
    Βλ. ν. 4662/2020.
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΆ: άρ. 4 παρ. δ «δ. Βραχεία αποκατάσταση: Περιλαμβάνει τη συντονισμένη εφαρμογή μέτρων και δράσεων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, τις επείγουσες τεχνικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων των καταστροφών, την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού καταγραφής ζημιών, τον συντονισμό των αρμόδιων Υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού, καθώς και των Διευθύνσεων των αρμόδιων Υπουργείων, για την ταχεία επαναφορά βασικών υπηρεσιών και επανόρθωση υποδομών για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της κοινωνίας.»
    άρ. 7 παρ. 2 «2. Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνεται Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο θα εγγράφονται, προκειμένου να αξιοποιηθούν, πολίτες με εξειδικευμένη πιστοποιημένη γνώση και εμπειρία στον τομέα διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης καταστροφών. Οι Εμπειρογνώμονες Πολιτικής Προστασίας εντάσσονται στο δυναμικό της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου.»
    Σε όλο το νσ δεν υπάρχει «συνεργασία» με την Πολιτική Προστασία, αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στον μετέπειτα συντονισμό.

  • 27 Φεβρουαρίου 2021, 09:45 | νικος βοτσογλου

    Να γινει σαφεσταση κωδικοποιηση του τροπου εκτίμησης της ζημιας ώστε να παψει η ΤΕΡΑΣΤΙΑ αδικια προς τις επιχειρησεις να περνουν τελικα μονο το 30% της εκτιμηθησας ζημιάς

  • 25 Φεβρουαρίου 2021, 11:58 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΤΡΩΝΗ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ»ΣΥΜΜΑΖΕΨΕΙ» ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ ΝΟΜΟΥΣ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ.
    ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΘΕΩΡΩ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΝΠΔΔ ΤΗΣ ΠΛΗΓΕΙΣΑΣ ΠΕ. ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ,ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ, ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΘΕΣΜΙΚΑ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ , ΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΦΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕ, ΤΩΝ ΟΤΑ κλπ ΚΑΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΟΥΜΑΣΤΕ.

  • 24 Φεβρουαρίου 2021, 11:24 | ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΡΔΙΤΖΟΓΛΟΥ

    Θα πρέπει να υπάρχει μια κωδικοποίηση του τρόπου εκτίμησης της ζημιάς. Επειδή μετά από μια Θεομηνία δεν είναι εφικτή η άμεση παρουσία της επιτροπής δεν υπάρχουν πολλές φορές αποδεικτικά στοιχεία της πραγματικής καταστροφής. Θα πρέπει να υπάρχει ένας μπούσουλας, μια τυποποιημένη λίστα ελέγχου που να βοηθά το έργο της επιτροπής, ώστε να είναι όσο πιο δυνατή η αντικειμενική εκτίμηση της ζημιάς .