Άρθρο 25:Ρυθμίσεις θεμάτων της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Α. Τροποποιήσεις διατάξεων του Κεφαλαίου Η’ «Ρύθμιση Αγοράς παιγνίων» του ν. 4002/2011 (Α’ 180),

1. Στο τέλος του άρθρου 25 του ν. 4002/2011 προστίθεται περίπτωση ιζ ως εξής: «Πρακτορεία» είναι τα εκάστοτε σημεία πώλησης της ΟΠΑΠ Α.Ε.
2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 26 του ν. 4002/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου, οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται για τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται ή για τα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου στα καζίνο και στην εταιρεία Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., καθώς και για το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα, για τα οποία εφαρμόζονται οι ειδικές γι` αυτά διατάξεις.
Ειδικώς, η παράγραφος 3A του άρθρου 28 και η παράγραφος 5 του άρθρου 50 εφαρμόζονται στα τυχερά παίγνια που διεξάγει η ΟΠΑΠ Α.Ε. δυνάμει της παραγράφου 2α του άρθρου 27 του ν. 2843/2000 (Α’ 219) και της από 15.12.2000 σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ Α.Ε., όπως αυτή τροποποιήθηκε με την από 12.12.2011 σύμβαση μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Α.Ε. και της ΟΠΑΠ Α.Ε.».

3. Προστίθεται παράγραφος 3 στο άρθρο 26 του ν. 4002/2011 ως εξής:
«Οι διατάξεις που ρυθμίζουν ζητήματα της Ε.Ε.Ε.Π., καθώς και το άρθρο 35, εφαρμόζονται για όλα, ανεξαιρέτως, τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται στην ελληνική επικράτεια.»

4. Προστίθεται παράγραφος 3Α στο άρθρο 28 του ν. 4002/2011 ως εξής:
«3.Α Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, με απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π. συνιστάται, τριμελής Επιτροπή Ελέγχου, από μέλη της ή μη, η οποία παρίσταται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΠΑΠ Α.Ε., επιβλέπει και μεριμνά την τήρηση εκ μέρους της ΟΠΑΠ Α.Ε., των πρακτόρων της και των παραχωρησιούχων του άρθρου 39 του παρόντος των συμβατικών υποχρεώσεων της ΟΠΑΠ Α.Ε. έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και της κείμενης νομοθεσίας.
Τα θέματα που αφορούν τον έλεγχο και την εποπτεία που ασκεί η συνιστώμενη Επιτροπή ενδεικτικά είναι εκείνα που αφορούν:
α. Την από 15 Δεκεμβρίου 2000 σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΠΑΠ για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας των σε αυτή αναφερομένων παιγνίων, όπως εκάστοτε ισχύει.
β. Την εισήγηση έκδοσης κανονιστικών πλαισίων όσον αφορά τη διεξαγωγή, διαχείριση, οργάνωση και λειτουργία των παιγνίων που περιλαμβάνονται στις παραπάνω συμβάσεις καθώς και τα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.
γ. Την εισαγωγή νέων ή την τροποποίηση υφισταμένων μέτρων για την εμπορία και τη διεξαγωγή των παραπάνω παιγνίων.
δ. Την κάθε είδους εμπορική επικοινωνία της εταιρείας και των υπηρεσιών που με κάθε τρόπο παρέχει.
ε. Την ενιαία τιμολογιακή πολιτική, την οποία καθορίζει η ΟΠΑΠ σε σχέση με τους παραχωρησιούχους των παιγνιομηχανημάτων του άρθρου 39.
ζ. Τον αριθμό των σημείων πώλησης των υπηρεσιών και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας τους.
η. Το περιεχόμενο των συμβάσεων της ΟΠΑΠ με τους πράκτορές της, τους παραχωρησιούχους της ή με τρίτους που διαθέτουν τις υπηρεσίες της στο καταναλωτικό κοινό.
θ. Άλλα ζητήματα, τα οποία σχετίζονται, συνδέονται ή επηρεάζουν τα αντικείμενα της παραγράφου 3.

Τα αντικείμενα, ως προς τα οποία θα ελέγχονται τα παραπάνω θέματα, είναι:
α. η τήρηση του νομοθετικού πλαισίου ρύθμισης της αγοράς των τυχερών παιγνίων, του Κανονισμού Διεξαγωγής Παιγνίων και των κανονιστικών αποφάσεων που εκδίδει η Ε.Ε.Ε.Π.,
β. η τήρηση των όρων της από 15 Δεκεμβρίου 2000 σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΠΑΠ για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας των σε αυτή αναφερομένων παιγνίων, όπως εκάστοτε ισχύει για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση 35.000 παιγνιομηχανημάτων στην Ελληνική Επικράτεια, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 39.
γ. η προστασία του καταναλωτικού κοινού και των παικτών από τον εθισμό, την απάτη, το έγκλημα και την σπατάλη χρημάτων στα τυχερά παίγνια και την κατεύθυνση των παικτών στα νόμιμα δίκτυα παιγνίων.
δ. η προστασία των ανηλίκων και ο έλεγχος της ηλικίας.
ε. η αναγνώριση των ευάλωτων ομάδων, η υποστήριξη και η προστασία τους.
ζ. η διασφάλιση της φερεγγυότητας των παιγνίων.
η. η προβλεπόμενη απόδοση του κέρδους στους παίκτες.
θ. η προστασία των προσωπικών δεδομένων.
ι. η, κατά τα προβλεπόμενα, απόδοση των συμμετοχών και φόρων στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε. και τα πρόσωπα στα οποία το Διοικητικό Συμβούλιο αναθέτει αρμοδιότητες, σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφο 3 του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει, υποχρεούνται να θέτουν υπόψη της Επιτροπής Ελέγχου πριν τη λήψη απόφασης τα παρακάτω έγγραφα σε σχέση με τα ελεγχόμενα θέματα:
α. Σχέδια εισηγήσεων, προσχέδια αποφάσεων ή άλλο υλικό που προσκομίζεται στο στάδιο πριν την απόφαση, προς τα εξουσιοδοτημένα, κατά περίπτωση, να αποφασίσουν όργανα της εταιρείας.
β. Αν δεν υφίστανται τα παραπάνω, σχέδια εγγράφων που θα εξωτερικεύσουν τη βούληση της εταιρείας και θα δημιουργήσουν ή θα μετατρέψουν υφιστάμενους συμβατικούς δεσμούς ή θα συνιστούν μονομερή δέσμευση της εταιρείας.

Η Επιτροπή Ελέγχου, με αποφάσεις της, εξειδικεύει τον τρόπο ελέγχου, τη διαδικασία και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, με τρόπο ώστε ο έλεγχος να εκτελείται αποτελεσματικά.
Σε περίπτωση διαφωνίας της Επιτροπής Ελέγχου με τις προτεινόμενες εισηγήσεις, η ΟΠΑΠ Α.Ε. οφείλει να απόσχει από τη λήψη απόφασης ή/και την σύναψη σύμβασης. Η διαφωνία της Επιτροπής διατυπώνεται εγγράφως και απευθύνεται προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε. κοινοποιούμενη στην Ε.Ε.Ε.Π.
Η Επιτροπή Ελέγχου εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε. μέτρα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της ΟΠΑΠ Α.Ε. με τις εισηγήσεις αυτές η Επιτροπή Ελέγχου ενημερώνει την Ε.Ε.Ε.Π. Γενικότερα, η Επιτροπή Ελέγχου ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση την Ε.Ε.Ε.Π. σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της ΟΠΑΠ Α.Ε. με τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και με την κείμενη νομοθεσία και οφείλει να παρέχει στην Ε.Ε.Ε.Π. κάθε αναγκαίο στοιχείο και πληροφορία ως προς τις σχετικές παραβάσεις.
Η ΟΠΑΠ Α.Ε. δηλώνει εγγράφως στην Επιτροπή και αντιστρόφως, τα στοιχεία των εντεταλμένων προσώπων, τα οποία έχουν την εξουσία έγκυρης επικοινωνίας και προς ή/και από τα οποία η γνωστοποίηση εγγράφων θεωρείται ως συντελεσμένη επίδοση για τις έννομες συνέπειες, καθώς και τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές διευθύνσεις προς ή/και από τις οποίες πραγματοποιείται η κατά τα παραπάνω έγκυρη επικοινωνία.
Η ΟΠΑΠ Α.Ε. μπορεί να προσφύγει κατά των αποφάσεων της Επιτροπής Ελέγχου στην Ε.Ε.Ε.Π. εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση των αποφάσεων αυτών. Η Ε.Ε.Ε.Π. μπορεί να αποδέχεται εν όλω η εν μέρει τέτοιες προσφυγές, να τις απορρίπτει ή /και να ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο το αντικείμενό τους.
Η Επιτροπή Ελέγχου υποβάλλει στην Ε.Ε.Ε.Π. στο τέλος Ιανουαρίου και στο τέλος Ιουλίου κάθε έτους τακτική έκθεση ελέγχου για το προηγούμενο των μηνών αυτών εξάμηνο. Εφόσον συντρέχει λόγος, μπορούν να υποβάλλονται και ενδιάμεσες έκτακτες εκθέσεις.
Η Επιτροπή Ελέγχου είναι όργανο επιχειρησιακού ελέγχου, δεν διέπεται από τις διατάξεις περί συλλογικών οργάνων του δημοσίου βρίσκεται εκτός του δημοσίου τομέα και λειτουργεί με βάση τις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου. Το κόστος λειτουργίας της Επιτροπής, σύμφωνα με τις προβλέψεις των υφισταμένων συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και ΟΠΑΠ Α.Ε. καλύπτεται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. Η Επιτροπή Ελέγχου υποστηρίζεται διοικητικά και οικονομικά από τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ε.Ε.Ε.Π., μέσω των οποίων διαβιβάζει τον ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών της, που συντάσσει, στην ΟΠΑΠ Α.Ε. Ο προϋπολογισμός και οι δαπάνες εκτελούνται με απόφαση της Επιτροπής από τις υπηρεσίες της Ε.Ε.Ε.Π., οι οποίες τηρούν διακριτούς λογιστικούς λογαριασμούς. Κάθε είδους συμβάσεις αποφασίζονται από την Επιτροπή και εκτελούνται για λογαριασμό της από την Ε.Ε.Ε.Π., εφόσον υφίσταται σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό. Η Επιτροπή Ελέγχου συντάσσει έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους απολογισμό, ο οποίος αφού ελεγχθεί από ορκωτό ελεγκτή, υποβάλλεται στην Ε.Ε.Ε.Π. Η Ε.Ε.Ε.Π. χορηγεί στην ΟΠΑΠ Α.Ε. για λογαριασμό της Επιτροπής βεβαίωση καταβολής του προβλεπόμενου στον προϋπολογισμό ποσού, ώστε αυτό να καταχωρηθεί στο λογαριασμό εξόδων. Με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων μετά από εισήγηση της Επιτροπής Ελέγχου, θεσπίζεται το Καταστατικό Λειτουργίας της, με το οποίο ρυθμίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες σε σχέση με τα παραπάνω θέματα καθώς και κάθε άλλο θέμα οργάνωσης, λειτουργίας, και υποστήριξης της Επιτροπής.».

5. Η παράγραφος 4 του άρθρου 33 του ν. 4002/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«Για τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα ή μέσω διαδικτύου απαιτείται η έκδοση μοναδικής ατομικής κάρτας για κάθε παίκτη, ώστε να διασφαλίζονται πρόσθετοι περιορισμοί που θέτει ο ίδιος ο παίκτης ή η ΕΕΕΠ».

6. Από το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του ν. 4002/2011 διαγράφεται η φράση «και δύνανται να εγκαθιστούν τα παιγνιομηχανήματα σε αδειοδοτημένους χώρους τρίτων».

7. Η παράγραφος 4 του άρθρου 39 του ν. 4002/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η άδεια ισχύει για περίοδο δέκα ετών, που αρχίζει το νωρίτερο, είτε α) δώδεκα (12) μήνες μετά την έκδοση του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων του άρθρου 29 ή της απόφασης της Ε.Ε.Ε.Π. της παραγράφου 5 του άρθρου 54, σε σχέση με τους όρους λειτουργίας των παιγνιομηχανημάτων, είτε β) από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του πρώτου παιγνιομηχανήματος, μετά την έκδοση του ως άνω Κανονισμού ή της ως άνω απόφασης, όπως αυτή θα διαπιστωθεί από την ΕΕΕΠ με σχετική πράξη της.»

8. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 4002/2011, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 25 του άρθρου 7 του ν. 4038/2012 (Α’ 14) αντικαθίστανται ως εξής:
«Η ΟΠΑΠ Α.Ε. υποχρεούται να θέσει σε λειτουργία τα παιγνιομηχανήματα που εκμεταλλεύεται μέσω των Πρακτορείων της, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 39, εντός δεκαοκτώ (18) μηνών από την έκδοση του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων του άρθρου 29 ή της απόφασης της Ε.Ε.Ε.Π. της παραγράφου 5 του άρθρου 54, όπως ισχύει.».

9. Τα τρίτο και τέταρτο εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 4002/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«Μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, ο αριθμός των μη λειτουργούντων παιγνιομηχανημάτων αφαιρείται, αζημίως για το Δημόσιο, από τον αριθμό για τον οποίο έχει χορηγηθεί η άδεια, εκτός αν η μη εμπρόθεσμη εγκατάσταση και λειτουργία των παιγνιομηχανημάτων από την ΟΠΑΠ κατά τα ανωτέρω οφείλεται σε υπαιτιότητα της ΕΕΕΠ. Εκείνοι στους οποίους έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα εγκατάστασης και εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 39, λειτουργούν τα παιγνιομηχανήματα μέσα σε προθεσμία που ορίζεται στη σύμβαση με την ΟΠΑΠ Α.Ε. για την παραχώρηση τους και σε κάθε περίπτωση, μέσα σε εικοσιτέσσερις μήνες από την έκδοση του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων του άρθρου 29 ή της απόφασης της Ε.Ε.Ε.Π. της παραγράφου 5 του άρθρου 54. Μετά την παρέλευση των είκοσι τεσσάρων μηνών, ο αριθμός των παιγνιομηχανημάτων που παραχωρήθηκαν με τη διαδικασία της παραγράφου 6, αλλά δεν λειτουργούν, αφαιρείται, αζημίως για την ΟΠΑΠ Α.Ε., από τον αριθμό των παιγνιομηχανημάτων που αντιστοιχούν στο δικαίωμα εγκατάστασης και εκμετάλλευσης. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. μπορεί, το αργότερο εντός ενός (1) έτους από τη λήξη της προθεσμίας των εικοσιτεσσάρων μηνών, να προβαίνει στην εγκατάσταση και εκμετάλλευση των μη λειτουργούντων παιγνιομηχανημάτων του προηγούμενου εδαφίου μέσω των πρακτορείων της ή να παραχωρήσει το δικαίωμα εγκατάστασης και εκμετάλλευσης τους σε τρίτους ύστερα από προκήρυξη δημοσίου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, οι όροι της οποίας εγκρίνονται από την Ε.Ε.Ε.Π. Μετά την παρέλευση της άνω ετήσιας προσθεσμίας ο αριθμός των μη λειτουργούντων παιγνιομηχανημάτων αφαιρείται αζημίως για το Δημόσιο, από τον αριθμό για τον οποίο έχει χορηγηθεί άδεια.»

10. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 40 του ν. 4002/2011 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου έλεγχος εννοείται αυτός που ορίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 42ε του κ.ν. 2190/1920 η παρόμοια σχέση φυσικού προσώπου και μίας εταιρείας.»

11. Προστίθεται παράγραφος 2Α στο άρθρο 40 του ν. 4002/2011 ως εξής:
Στο άρθρο 40 του ν. 4002/2011 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής: «Για την έγκριση, κατά τα ανωτέρω, της άμεσης ή έμμεσης αλλαγής ελέγχου στην ΟΠΑΠ Α.Ε., η ΕΕΕΠ, προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηστή διοίκηση της εταιρείας, αξιολογεί την καταλληλότητα του υποψήφιου αγοραστή με βάση το σύνολο των ακόλουθων κριτηρίων:
α) Τη φήμη του υποψήφιου αγοραστή ή/και, σε περίπτωση νομικού προσώπου, των φυσικών προσώπων που ασκούν την εκπροσώπηση, τη διαχείριση και τη διοίκηση ή/και ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα το νομικό πρόσωπο.
β) Τη φήμη και την εμπειρία οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο θα διευθύνει δραστηριότητες της ΟΠΑΠ, κατόπιν της προτεινόμενης απόκτησης ελέγχου,
γ) Τη χρηματοοικονομική ευρωστία του υποψήφιου αγοραστή, λαμβάνοντας υπόψη τις δραστηριότητες που ασκούνται ή προβλέπεται ότι θα ασκούνται από την ΟΠΑΠ και τα προσκόμματα που ενδέχεται να δημιουργήσει η απόκτηση ελέγχου στη δυνατότητα αποτελεσματικής εποπτείας εκ μέρους της ΕΕΕΠ,
δ) το γεγονός ότι υφίστανται βάσιμες υπόνοιες πως, σε σχέση με την προτεινόμενη απόκτηση ελέγχου, διαπράττεται, επιχειρείται να διαπραχθεί, έχει διαπραχθεί ή επιχειρήθηκε να διαπραχθεί, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, κατά την έννοια του ν. 3691/2008 ή ότι η προτεινόμενη απόκτηση ελέγχου είναι δυνατόν να αυξήσει τον κίνδυνο αυτό.
ε) το γεγονός ότι υφίστανται δεδομένα, ιδίως προερχόμενα από άλλες, αρμόδιες για την εποπτεία, τον έλεγχο και την αδειοδότηση των παιγνίων Αρχές, σε σχέση με την παράβαση από τον υποψήφιο αγοραστή ή από συνδεδεμένη με αυτόν εταιρεία, της νομοθεσίας περί παιγνίων σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, και ιδίως σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
στ) παραβάσεις της νομοθεσίας περί παιγνίων, που έχει διαπράξει ο υποψήφιος αγοραστής, ή/και συνδεδεμένη με αυτόν εταιρεία ή/και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους και οι οποίες έχουν διαπιστωθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση».

Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου τίθενται σε ισχύ την 1 Ιανουαρίου 2013.

12. Η περίπτωση στ’ του άρθρου 43 του ν. 4002/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«Για την εγκατάσταση μέχρι τριών παιγνιομηχανημάτων τυχερών παιγνίων στα πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε., τα οποία προσφέρουν τα τυχερά παίγνια που δικαιούται να διεξάγει η ΟΠΑΠ δυνάμει της από 15.12.2000 σύμβασης μεταξύ της ΟΠΑΠ και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως ισχύει, και της παραγράφου 2α του άρθρου 27 του ν. 2843/2000, απαιτείται η έκδοση πιστοποίησης του πρακτορείου, τύπου ΣΤ`, που εκδίδεται από την Ε.Ε.Ε.Π., όπως ορίζεται στον Κανονισμό Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων».

Β. Τροποποιήσεις του άρθρου 27 «Θέματα ΟΠΑΠ» του ν. 2843/2000 (Α’ 219)

13. Η παράγραφος 2β του άρθρου 27 του ν. 2843/2000 αντικαθίσταται ως εξής:
«β. Κατόπιν εισηγήσεως της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π) εκδίδει κανονισμό διεξαγωγής για κάθε παίγνιο της ΟΠΑΠ, με τον οποίο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το αντικείμενο των παιγνίων την εν γένει οργάνωση και λειτουργία τους, τους οικονομικούς όρους διεξαγωγής των παιγνιδιών και, ιδίως, τον τρόπο πληρωμής των κερδών σύμφωνα με το ύψος τους, τα ποσοστά που αποδίδονται ως κέρδος στους παίκτες, τα ποσοστά κερδών κατά κατηγορία νικητών, την τιμή της στήλης , την παρακολούθηση της τήρησης της διαδικασίας διεξαγωγής όλων των παιγνίων, την ανακήρυξη των νικητών για κάθε παίγνιο, τις μεθόδους τήρησης αρχείων και υποβολής αναφορών ή παραπόνων των παικτών για το κάθε παίγνιο, ώστε να είναι εφικτή η πλήρης εποπτεία εκ μέρους της Ε.Ε.Ε.Π., καθώς και κάθε σχετικό με τα παραπάνω θέμα.
Σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ των παικτών και της ΟΠΑΠ αναφορικά με την εφαρμογή των κανονισμών παιγνίων της ΟΠΑΠ, οι παίκτες δύνανται υποβάλλουν γραπτή καταγγελία προς την Ε.Ε.Ε.Π., εντός 6 μηνών από τη γένεση της διαφοράς, η οποία και αποφασίζει σχετικά.
Η ΕΕΕΠ θα αντικαταστήσει όλους τους ισχύοντες μέχρι σήμερα κανονισμούς διεξαγωγής παιγνίων της ΟΠΑΠ Α.Ε., όπως έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί με κοινές υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού. Μέχρι την αντικατάσταση των κανονισμών διεξαγωγής παιγνίων κατά τα ανωτέρω, τα παίγνια της ΟΠΑΠ θα διεξάγονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.»

14. Η παράγραφος 3 του άρθρου 27 του ν. 2843/2000 καταργείται.
15. Η παράγραφος 4 του άρθρου 27 του ν. 2843/2000 αντικαθίσταται ως εξής:
«H ΟΠΑΠ δεν οφείλει να καταβάλλει επιχορήγηση σε οποιαδήποτε ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα. Από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγονται δικαιώματα διεξαγωγής παιγνιδιών ή στοιχημάτων που έχουν παραχωρηθεί σε άλλους φορείς δημόσιους ή ιδιωτικούς, ούτε οι συμβατικές υποχρεώσεις του Ο.Π.Α.Π. προς τρίτους».

16. Οι παράγραφοι 5, 6 και 7 του άρθρου 27 του ν. 2843/2000 καταργούνται.
17. Η παράγραφος η οποία προστέθηκε με την παρ.2 του άρθρ.36 του Ν.2873/2000 (Α 285/28.12.2000), και φέρει τον αριθμό παραγράφου 10 του άρθρου 27 του ν. 2843/2000 (Α’ 219) καταργείται.
18. Το πέμπτο, έκτο, έβδομο και όγδοο εδάφιο της παραγράφου που προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρ. 36 του Ν. 3057/2002, (Α 239/23.10.2002) και φέρει τον αριθμό 10 του άρθρου 27 του ν. 2843/2000 (Α’ 219) («Στον ΕΣΑΚΕ……καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού») καταργούνται.
19. Η παράγραφος 11 του άρθρου 27 του ν. 2843/2000 αντικαθίσταται ως εξής:
«11. α Για την οργάνωση, διεξαγωγή, διαχείριση και λειτουργία κάθε είδους στοιχήματος ή τυχερού παιγνίου στην Ελληνική Επικράτεια, περιλαμβανομένων των τυχερών παιγνίων που διεξάγονται μέσω παιγνιομηχανημάτων δυνάμει του άρθρου 39 του Ν. 4002/2011, η ΟΠΑΠ Α.Ε. συμβάλλεται ελευθέρως με πράκτορες, με την επιφύλαξη των εισηγήσεων της Επιτροπής Ελέγχου της παραγράφου 3Α του άρθρου 28 του ν. 4002/2011.
β. Κατόπιν εισηγήσεως της ΟΠΑΠ Α.Ε., η Ε.Ε.Ε.Π. ορίζει τα ειδικότερα κριτήρια, βάσει των οποίων η ΟΠΑΠ Α.Ε. συμβάλλεται με πράκτορες, ιδίως δε κριτήρια δημογραφικά, ώστε να υφίσταται εύλογη σχέση ανάμεσα στον αριθμό των πρακτορείων σε κάθε περιοχή προς τον πληθυσμό της περιοχής αυτής, και γεωγραφικά, ώστε να αποτρέπεται μεγάλη συγκέντρωση πρακτορείων στην ίδια εδαφική περιοχή, κριτήρια και προϋποθέσεις για τη διασφάλιση των βασικών σκοπών και των θεμελιωδών αρχών της πρακτόρευσης τυχερών παιγνίων, ιδίως δε την εμπέδωση της δημόσιας τάξης, την προστασία του κοινού από τον εθισμό στα τυχερά παίγνια, την πρόληψη της απάτης, την καταστολή του εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την προστασία των ανηλίκων και των καταναλωτών, την εξασφάλιση της διαφάνειας και του αδιάβλητου των τυχερών παιγνίων, την κανονική, απρόσκοπτη, ελεγχόμενη και ασφαλή διεξαγωγή των τυχερών παιγνίων, τον αυστηρό έλεγχο των όρων και των προϋποθέσεων διεξαγωγής της στοιχηματικής δραστηριότητας και της συμμετοχής του κοινού σε αυτή, ώστε με τον τρόπο αυτόν να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα των γεγονότων τα οποία αποτελούν το αντικείμενο της στοιχηματικής δραστηριότητας, οι βασικοί κανόνες, οι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας της επιχείρησης του πράκτορα.»

20. Η παράγραφος 12 του άρθρου ν. 2843/2000 αντικαθίσταται ως εξής:
«12. Στη σύμβαση μεταξύ της ΟΠΑΠ Α.Ε. και των πρακτόρων της πρέπει να περιλαμβάνονται απαραιτήτως και τα ακόλουθα:
α. η διαπίστωση ότι συντρέχουν τα κριτήρια που θέτει η Ε.Ε.Ε.Π σύμφωνα με την παράγραφο 11,
β. η υποχρέωση τήρησης εκ μέρους των πρακτόρων των κανονισμών διεξαγωγής των παιγνίων της ΟΠΑΠ Α.Ε.
γ. η υποχρέωση των πρακτόρων να παρέχουν άμεσα κάθε πληροφορία ή έγγραφο που θα ζητηθεί από την Ε.Ε.Ε.Π. σε σχέση με τα παίγνια τα οποία διεξάγουν και λειτουργούν,
δ. οι λόγοι καταγγελίας των συμβάσεων, ανάμεσα στους οποίους πρέπει να περιλαμβάνεται και η διαπιστωμένη παραβίαση των κανονισμών διεξαγωγής των παιγνίων της ΟΠΑΠ Α.Ε., όπως έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε.Ε.Π., καθώς και τις συνέπειες, σε περίπτωση καταγγελίας.»

21. Προστίθεται παράγραφος 13 στο άρθρο 27 του ν. 2843/2000 ως εξής:
«Η αποζημίωση των πρακτόρων αποτελεί ποσοστό που προκύπτει από τις εκάστοτε παρακρατήσεις που γίνονται από τη συμμετοχή παικτών στα παίγνια της ΟΠΑΠ Α.Ε.. Το ύψος του ποσοστού αυτού συμφωνείται συμβατικά μεταξύ της ΟΠΑΠ Α.Ε. και των πρακτόρων.»

Γ. Τροποποιήσεις λοιπών διατάξεων:

22. Η περίπτωση στ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Ν.Δ. 3769 της 11/12 -10- 57 (Α’ 202), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν.Δ. 3865/58 (Α’ 58), καταργείται.
23. Το ΒΔ 29//1958 της 20/29 Δεκ. 1958 «Περί συστάσεως Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ)», όπως τροποποιήθηκε με τα ΒΔ 6/1964 και ΒΔ 240/1966 (ΦΕΚ Α’ 65), το ΝΔ 391/1974 (ΦΕΚ Α’ 102) , το ΒΔ 726 της 24 Οκτ./8 Νοεμ. 1962 (ΦΕΚ Α’ 182), το άρθρο 25 του Ν. 1646/1986 (ΦΕΚ Α` 138), το άρθρο 23 του Ν. 1646/1986, με το άρθρο μόνο του Π.Δ.222/1996 (ΦΕΚ Α’ 171), με το Β.Δ. 186 της 28 Μαρτ./3 Απρ. 1963 (ΦΕΚ Α` 41), και με το άρθρο 27 του Ν. 2843/2000 (ΦΕΚ Α’ 219), καταργείται
24. Το άρθρο 23 του Ν. 1646/1986 (Α΄ 138) «Μέτρα πρόληψης και καταστολής της βίας στους αθλητικούς χώρους και άλλες διατάξεις», όπως τροποποίηθηκε με την περ. α` της παρ. 6 του άρθρου 40 του Ν. 2065/1992 (ΦΕΚ Α’ 113), την παρ.7 του άρθρ.30 Ν. 2579/1998 (ΦΕΚ Α’ 31), με το άρθρο 39 του Ν. 2168/1993 (ΦΕΚ Α’ 147), με το άρθρο 1 του Ν. 1904/1990 (ΦΕΚ Α’ 143), με το άρθρο 13 του Ν. 1948/1991 (ΦΕΚ Α’ 83) και παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ Α΄ 159), καταργείται.
25. Το άρθρο 26 του Ν. 1646/1986 (ΦΕΚ Α΄ 138) «Μέτρα πρόληψης και καταστολής της βίας στους αθλητικούς χώρους και άλλες διατάξεις», όπως τροποποίηθηκε με την περ. α` της παρ. 6 του άρθρου 40 του Ν. 2065/1992 (ΦΕΚ Α’ 113), την παρ.7 του άρθρ.30 Ν.2579/1998 (ΦΕΚ Α’ 31), με το άρθρο 39 του Ν. 2168/1993 (ΦΕΚ Α’ 147), με το άρθρο 1 του Ν. 1904/1990 (ΦΕΚ Α’ 143), με το άρθρο 13 του Ν. 1948/1991 (ΦΕΚ Α’ 83) και παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 2328/1995 (ΦΕΚ Α΄ 159), καταργείται.
26. Η παράγραφος 24 του άρθρου 7 του Ν. 2557/1997 (Α’ 271), καταργείται.
27. Το ΠΔ 7/1997 (ΦΕΚ Α 5) «Ενοποίηση αδιάθετων ποσών ΛΟΤΤΟ – ΠΡΟΤΟ, ΠΡΟΠΟ, ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ», καταργείται.
28. Το ΠΔ 228/1999 «Μετατροπή ΟΠΑΠ σε Α.Ε.» (ΦΕΚ Α’ 193), καταργείται.
29. Η τελευταία πρόταση της παρ.1δ` εδ. α΄ του άρθρου 2 ΠΔ 96/2010 (Α’ 170) («Η εποπτεία της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου ΑΕ» παραμένει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού»), καταργείται.
30. Η ΥΑ 240//1986 (ΦΕΚ Β’ 770): Κανονισμός οργάνωσης, λειτουργίας του ΟΠΑΠ καταργείται.
31. Η ΥΑ 34245/2000 (ΦΕΚ Β’ 1621): Καταστατικό Αν.Ετ.»Οργανισμός Προγνωστ. Αγώνων Ποδοσφαίρου» καταργείται.
32. Η ΥΑ 34335/2000 (ΦΕΚ Β’ 1622): Τροπ.αρ.5 Καταστατικού Α.Ε.ΟΠΑΠ καταργείται.
33. Η ΥΑ 442/2001 (ΦΕΚ Β’ 23): Καταστατικό της Ανώνυμης Εταιρείας «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε, καταργείται από 30.06.2013.
34. Η ΥΑ οικ//2005 (ΥΑ οικ.2/34242/0025 ΦΕΚ Β’ 924): Παροχή κινήτρου διακράτησης για τη διάθεση μετοχών ΟΠΑΠ καταργείται.
35. ΥΑ 1216/1992 (ΦΕΚ Β’ 12): Τροπ.ΥΑ 24084/1986 (Καν/σμός του ΟΠΑΠ) καταργείται.
36. Η ΥΑ 29157/2000 (ΦΕΚ Β’ 1417): Διεξαγωγή παιχνιδιών ΟΠΑΠ με απευθείας σύνδεση καταργείται.
37. Η ΥΑ 373/2008: Κανονισμός Οργάνωσης των παιχνιδιών στοιχημάτων της ΟΠΑΠ καταργείται.
38. Η ΥΑ 29160/2000 (ΦΕΚ Β’ 1427): Διεξαγωγή παιχνιδιού ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ καταργείται.
39. Η ΥΑ 33709/1990 (ΦΕΚ Β’ 39): Κανονισμός λειτουργίας του αριθμολαχείου ΛΟΤΤΟ καταργείται.
40. Η ΥΑ 11589/1995 (ΦΕΚ Β’ 330): Τροπ.ΥΑ 33709/90 (Καν/σμός ΛΟΤΤΟ) καταργείται.
41. Η ΥΑ 29158/2000 (ΦΕΚ Β’ 1426): Εγκριση Κανονισμού,Διεξαγωγής Αριθμολαχείου ΛΟΤΤΟ καταργείται.
42. Η ΥΑ 33708/1990 (ΦΕΚ Β’ 739): Εγκριση Κανονισμού λειτουργίας του Λαχείου ΠΡΟΤΟ καταργείται.
43. Η ΥΑ 22642/1992 (ΦΕΚ Β’ 413): Τροπ.ΥΑ 33708/90 (Καν/σμός λειτουργίας Λαχείου ΠΡΟΤΟ) καταργείται.
44. Η ΥΑ 11588/1995 (ΦΕΚ Β’ 330): Τροπ.ΥΑ 33708/90 (Καν/σμός ΠΡΟ-ΤΟ) καταργείται.
45. Η YA 29163/2000 (ΦΕΚ Β’ 1426): Εγκριση Κανονισμού Λειτουργίας δελτίου Λαχείου ΠΡΟΤΟ καταργείται.
46. Η ΥΑ 29161/2000 (ΦΕΚ Β’ 1418): Κανονισμός λειτουργίας «ΛΟΤΤΟ 5 από 35» του ΟΠΑΠ καταργείται.
47. Η ΥΑ 29153/2000 (ΦΕΚ Β’ 1425): Διεξαγωγή παιχνιδιού ΠΡΟΠΟ του ΟΠΑΠ (Βλ.τρ.με ΥΑ 9323/2006) καταργείται.
48. Η ΥΑ 9323/2006 (ΦΕΚ Β’ 284): Τροποποίηση κανονισμού λειτουργίας και διεξαγωγής παιχνιδιού ΠΡΟΠΟ της ΟΠΑΠ ΑΕ καταργείται.
49. Η ΥΑ ΕΤ-30960/1992 (ΦΕΚ Β’ 502): Καν/σμός Κλήρωσης των «ΛΟΤΤΟ και ΠΡΟ-ΤΟ» καταργείται.
50. Η ΥΑ 28190/1996 (ΦΕΚ Β’ 989): Δικαίωμα διενέργειας πρόσθετων διαγωνισμών ΛΟΤΤΟ-ΠΡΟΤΟ καταργείται.
51. Η ΥΑ 506/2000 (ΦΕΚ Β’ 18): Κανονισμός Λειτουργίας Παιχνιδιών-Στοιχημάτων Προκαθορισμένης Απόδοσης καταργείται.
52. Η ΥΑ 597/2000 (ΦΕΚ Β’ 21): Διεξαγωγή Παιχ. Στοιχημάτων Προκαθορισμένης Απόδοσης «Αποτελέσματα Αγώνων Ποδοσφαίρου» καταργείται.
53. Η ΥΑ 598/2000 (ΦΕΚ Β’ 21): Διεξαγωγή παιχν.στοιχ.προκαθ.αποδ.»Αποτ.Αγώνων Καλαθοσφ» καταργείται.
54. Η ΥΑ 29151/2000 (ΦΕΚ Β’ 1425): Αποτελέσματα Αγώνων Ποδοσφαίρου του ΟΠΑΠ καταργείται.
55. Η ΥΑ 29156/2000 (ΦΕΚ Β’ 1427): Διεξαγωγή παιχνιδιού»ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΓΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ καταργείται «.
56. ΥΑ 29159/2000 (ΦΕΚ Β’ 1427): Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας παιχνιδιών στοιχημάτων προκαθορ. απόδοσης του ΟΠΑΠ ΑΕ καταργείται.
57. Η ΥΑ 291162/2000 (ΦΕΚ Β’ 1418): Κανονισμ.Διεξαγωγής παιχνιδιού»ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤ.ΓΕΓΟΝ» καταργείται.
58. Η ΥΑ 54477/2005 (ΦΕΚ Β’ 1598): Τροποποίηση του Κανονισμού Διεξαγωγής Παιχνιδιών Στοιχημάτων «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ» καταργείται.
59. Η ΥΑ 6879/2006 (ΦΕΚ Β’ 176): Τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας των Παιχνιδιών Στοιχημάτων Προκαθορισμένης Απόδοσης της ΟΠΑΠ Α.Ε καταργείται.
60. Η ΥΑ 17160/1992 (Β’ 472): Απόδοση από ΕΠΟ ή ΟΠΑΠ ποσών επιχορήγησης σε ΔΕθν.Κατηγορία καταργείται.
61. Η ΥΑ 30974/1992 (ΦΕΚ Β’ 228): Απόδοση αναλογούντων ποσοστών από ΠΡΟ-ΠΟ σε ΠΑΕ, σωματεία καταργείται.
62. Η ΥΑ 8442/1993 (ΦΕΚ Β΄162): Απόδοση επιχορητήσεων από ΟΠΑΠ στα Τμήμ.Αμειβομένων Αθλητών καταργείται.
63. Η ΥΑ 15823/1993 (ΦΕΚ Β’ 348): Απόδοση από ΕΠΟ ή ΟΠΑΠ επιχορηγήσεων σε σωματεία ΔΕθνικής καταργείται.
64. ΥΑ 32542/1994 (ΦΕΚ Β’ 811) :Μηνιαία αποζημίωση Συντονιστή Δ/ντή στον ΟΠΑΠ καταργείται.
65. Η ΥΑ 32489/1994 (ΦΕΚ Β’ 811):Ανανέωση θητείας Συντονιστή Δ/ντή στον ΟΠΑΠ καταργείται.
66. Η ΥΑ 20295/1999 (ΦΕΚ Β’ 1702): Κανονισμός λειτουργίας παιχνιδιού «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΒΙΝΤΕΟΛΟΤΤΟ» καταργείται.
67. Η ΥΑ 798/1987 (ΦΕΚ Β’ 87): Κανονισμός Δικαιωμάτων και υποχρεώσεων πρακτόρων ΠΡΟΠΟ καταργείται.
68. Η ΥΑ 25148/1999 (ΦΕΚ Β’ 2004): Λειτουργία Πρακτορείων,Υποχρεώσεις-Δικαιώματα Πρακτόρων ΟΠΑΠ καταργείται.
69. Η ΥΑ 29638/2002 (ΦΕΚ Β’ 1414): Τροπ. ΥΑ 16590/02 κανονισμός λειτουργίας Πρακτορείων ΟΠΑΠ ΑΕ καταργείται.
70. Η ΥΑ 35276/2002 (ΦΕΚ Β’ 1621):Τροπ.ΥΑ περί Κανονισμού Λειτουργίας Πρακτορείων Ο.Π.Α.Π. Α.Ε καταργείται.
71. Η ΥΑ 251/1999 (ΥΑ 25148 ΦΕΚ Β 2004 1999):Λειτουργία Πρακτορείων, Υποχρεώσεις-Δικαιώματα Πρακτόρων ΟΠΑΠ καταργείται.

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 07:27 | Γιώργος Ριζεάκος

    Ξαναγράψτε το νόμο από την αρχή.
    Αν η αναθεώρηση του Συντάγματος παραμένει ακόμα σε συζήτηση, κάποιοι νόμοι σαν τον 4002/2011 και τις συν αυτώ τροπολογίες – Υπουργικές Αποφάσεις μάλλον κάνουν επιτακτική ανάγκη να γραφτεί ξανά το Σύνταγμα.
    Η μια αντικατάσταση άρθρου πάνω στην άλλη και κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος τι ακριβώς ισχύει και τι όχι… Μπάλωμα στο μπάλωμα, αλλαγές επί αλλαγών κ.λπ.
    Θα μπορούσε να ξαναγραφεί ο νόμος από την αρχή ώστε να μην υπάρχουν τόσες απορίες.
    Στην περίπτωση του συγκεκριμένου νόμου και σύμφωνα με τα όσα γράφονται για τις εξελίξεις γύρω από αυτόν, μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό το ζητούμενο της Κοινότητας.
    Ακολουθώντας τη μονοπωλιακή οδό που φαίνεται ότι επιλέγεται βάση του νόμου ΚΑΝΕΙΣ δεν πρέπει να μιλά και να ενδιαφέρεται για τους τζίρους της ΟΠΑΠ Α.Ε. και τα έσοδα του Κράτους από τα τυχερά παιχνίδια!
    Το πνεύμα αυτής της κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι σαφέστατο: Αν μια χώρα επιλέξει τον μονοπωλιακό δρόμο θα πρέπει να το κάνει με αποκλειστικούς στόχους τις ΠΤΩΣΕΙΣ των τζίρων και τη ΜΕΙΩΣΗ των κερδών.
    Τότε και μόνον τότε θα μπορεί να θεωρηθεί ότι το μονοπώλιο κατευθύνεται σε σωστό δρόμο.
    Αν δεν το έχετε καταλάβει κύριοι του Υπουργείου, αν καταφέρετε να διοχετεύσετε στον ΟΠΑΠ μεγαλύτερο μέρος των τζίρων το μόνο που θα πετύχετε (τελικά) είναι να εκτεθεί η εταιρία περισσότερο στα κοινοτικά όργανα και είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει νέα αιτιολογημένη γνώμη, ίσως και νέο πρόστιμο.
    Εφόσον η φραγή των μη αδειοδοτημένων εταιριών λειτουργήσει άψογα, αν ΟΛΟΙ οι διαδικτυακοί παίκτες (πάντα θεωρητικά) παίζουν μόνο στον ΟΠΑΠ και δεν παρανομεί κανένας, το Ελληνικό Μονοπώλιο θα έχει υψηλότερους τζίρους, ίσως και μεγαλύτερα κέρδη.
    Αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του μονοπωλίου.
    Είναι ξεκάθαρο σε όλες τις αποφάσεις του ΔΕΕ (όχι μόνο για το Ελληνικό θέμα του προδικαστικού ερωτήματος του ΣτΕ) ότι τα μονοπώλια γίνονται αποδεκτά μόνο για λόγους προστασίας των πολιτών και με σκοπούμενο τον περιορισμό τζίρων και κερδών.
    Σκεφτήτε στη σωστή διάσταση το θέμα.

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 07:50 | Νικολετατος

    Υπαρχει μια συγχηση στο αρθρο 26 (γ), δεν καταλαβαινω πιο θα ισχυσει διοτι προτεινονται δυο τροποποιησεις του και στο Αρθρο 23 και στο 25.
    Επισης αναφερετε οτι διαγραφεται απο το αρθρο 39 η φραση «και δύνανται να εγκαθιστούν τα παιγνιομηχανήματα σε αδειοδοτημένους χώρους τρίτων» Πως εδω καταργειται το δικαιωμα να συνεργαστουν με ηδη υπαρχον καταστηματα; θα πρεπει οποιος παρει αδεια αναγκαστικα να εχει τους δικους του χωρους; μηπως αυτο το δικαιωμα θα επρεπε να ειναι πιο ανοιχτο και να μην κλεινουμε το εππαγελμα σε 5-6 αδειουχους; που ισως να μην θελουν να επενδυσουν και στην δημιουργια χωρων διεξαγωγης των παιγνιων.

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 02:04 | Sportingbet Plc & Centric AE

    Τροποποίηση του Άρθρου 25 του ν. 4002/2011:

    Παρακαλούμε να διευκρινιστεί στο κείμενο του νόμου πως συνδέεται/συμπληρώνεται/περιορίζεται ο ορισμός για τα τυχερά παίγνια -όσον αφορά τη διεξαγωγή τους δια του διαδικτύου- του άρθρου 25 του νόμου 4002/2011, ως τροποποιείται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, από τη διάταξη της παραγράφου 10 της υπ’ αριθμ. 010010/2011 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, η οποία ορίζει ότι «τα Παίγνια Τύπου Καζίνο (casino games] με γεννήτρια τυχαίων αριθμών (Random Number Generator − RNG) θα διεξάγονται μόνον μέσω των παιγνιομηχανημάτων, η εγκατάσταση και εκμετάλλευση των οποίων ρυθμίζονται με την παρούσα, αποκλειομένου οποιουδήποτε άλλου μέσου διεξαγωγής τους, μη θιγομένων των διατάξεων περί καζίνο. Παίγνια τύπου καζίνο (casino games) με γεννήτρια τυχαίων αριθμών (Random Number Generator − RNG) σημαίνει τα παίγνια το αποτέλεσμα των οποίων παράγεται με γεννήτρια τυχαίων αριθμών (ενδεικτικά παίγνια τροχών (reel games), πόκερ, μπλακ τζακ, ρουλέτα.)». Επίσης θα θέλαμε να πληροφορηθούμε τη διάταξη νόμου που παρέχει εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να αποφασίζει την προαναφερόμενη ρύθμιση.

    Τροποποίηση του Άρθρου 26 του ν. 4002/2011 :

    1. Η πρώτη παράγραφος της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του ν. 4002/2011, ως τροποποιείται από την δεύτερη παράγραφο του άρθρου 25 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, αναφέρει ότι οι διατάξεις του νόμου δεν εφαρμόζονται στα παίγνια που διεξάγονται ή για τα οποία έχει ήδη λάβει άδεια ο ΟΠΑΠ. Η επόμενη παράγραφος, όμως, του άρθρου αυτού έτσι όπως προστίθεται με το νομοσχέδιο, καίτοι θεωρείται ως η εξαίρεση του κανόνα που περιγράφεται αμέσως ανωτέρω, ομιλεί για όλως εξαιρετική εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου στα παίγνια που διεξάγει η ΟΠΑΠ βάσει της σύμβασης που έχει καταρτίσει με το Δημόσιο, ως αυτή τροποποιήθηκε με σχετική σύμβαση που υπογράφτηκε με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΟΠΑΠ. Επομένως, για λόγους ασφάλειας δικαίου πρέπει να οριστούν ρητά και ειδικά τα παίγνια που αναφέρονται τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη παράγραφο της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του ν. 4002/2011 έτσι όπως προτείνεται να τροποποιηθεί, ειδικά καθώς η ΟΠΑΠ ΑΕ καταφέρεται δημόσια ανά διαστήματα ότι της έχει χορηγηθεί και το μονοπώλιο για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων διαδικτυακά επί τη βάσει της συμβάσεως που έχει καταρτίσει με το Δημόσιο, όπως εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει, παρόλο που είναι γνωστό ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Άλλωστε, αν ίσχυε το αντίθετο θα είχαμε κατάφωρη παραβίαση του ενωσιακού δικαίου, λαμβανομένης υπόψη και της σχετικής πρόσφατης απόφασης του ΔΕΕ (βλ. C-186/2011): υπενθυμίζεται ότι το ΔΕΕ έκρινε πως ένα offline μονοπώλιο με τα χαρακτηριστικά του ΟΠΑΠ (όπως αυτά περιγράφηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας) αντιβαίνει προς τα άρθρα 49 και 56 ΣΛΕΕ (πρώην 43 και 49 ΕΚ). Τυχόν επέκταση ενός τέτοιου παράνομου offline μονοπωλίου χωρίς τουλάχιστον κάποια διαγωνιστική διαδικασία και στην διαδικτυακή αγορά θα παραβίαζε κάθε έννοια δικαίου τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ε.Ε.

    2. Επίσης, δεν μπορούμε ούτε εμείς αλλά ούτε και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι φορείς-οργανισμοί της αγοράς να εκφέρουμε εμπεριστατωμένες απόψεις επί του υπό συζήτηση νομοσχεδίου καθόσον δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της πολλάκις αναφερομένης στο νομοσχέδιο από 12.12.2011 σύμβασης του ΤΑΙΠΕΔ με την ΟΠΑΠ ΑΕ που τροποποιεί τη σύμβαση της τελευταίας με το Ελληνικό Δημόσιο.

    3. Ενώ η παράγραφος 2 του άρθρου 26 του ν. 4002/2011, ως τροποποιείται εξαιρεί από την εφαρμογή του νόμου τα παίγνια του ΟΠΑΠ (πέραν δύο διατάξεων), η παράγραφος 3 που προστίθεται αναφέρει ότι οι διατάξεις περί της ΕΕΕΠ (που περιλαμβάνουν και την κάρτα παίκτη η οποία δεν εφαρμόζεται στον ΟΠΑΠ) και το άρθρο 35 εφαρμόζονται σε όλα ανεξαιρέτως τα παίγνια, καθιστώντας έτσι τις εν λόγω παραγράφους αντιφατικές. Σε κάθε περίπτωση, η μη εφαρμογή της κάρτας παίκτη στα παίγνια του ΟΠΑΠ συνιστά ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του offline μονοπωλίου του ΟΠΑΠ (όπως και ο καθορισμός του μέγιστου ποσό στοιχηματισμού και κέρδους ανά δελτίο και όχι ανά παίκτη) που το καθιστά αντίθετο προς το δίκαιο της Ε.Ε.

    Τροποποίηση του Άρθρου 33 (παρ. 4 και 5) του ν. 4002/2011:

    Κρίνεται επιτακτικό όπως η υποχρέωση έκδοσης μοναδικής ατομικής κάρτας παίκτη επεκταθεί και στα παίγνια που διεξάγει η ΟΠΑΠ ΑΕ για λόγους προστασίας των πολιτών και ειδικά των ευπαθών ομάδων και των παικτών, και συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο. Παρακαλούμε, συνεπώς, να αναδιατυπωθεί η εν λόγω διάταξη αναλόγως.

    Τροποποίηση του Άρθρου 43 του ν. 4002/2011:

    Κρίνεται σκόπιμο όπως επιτραπεί η λειτουργία παιγνιομηχανημάτων και σε χώρους πλοίων που διενεργούν πλόες εσωτερικού, καταλλήλως διαμορφωμένους και ελεγχόμενους ως προς την εφαρμογή των προϋποθέσεων και περιορισμών που απαιτεί ο νόμος. Μία τέτοια πρόβλεψη θα αναβαθμίσει το προσφερόμενο ελληνικό τουριστικό προϊόν στα πρότυπα του υφιστάμενου ανταγωνισμού (cruise ships), ενώ θα δώσει τη δυνατότητα διεύρυνσης της πελατειακής βάσης των παιγνιομηχανημάτων στους επισκέπτες του εξωτερικού. Άλλωστε παρόμοια ρύθμιση δεν είναι ανταγωνιστική ούτε έρχεται σε αντίθεση με τις υφιστάμενες συμβάσεις ή νομοθεσία ή εκχωρήσεις λειτουργίας επίγειων καζίνο. Παρακαλούμε, συνεπώς, να αναδιατυπωθεί η εν λόγω διάταξη αναλόγως.

  • 5 Φεβρουαρίου 2013, 02:18 | Lawrence Nikolaidis

    Στην παράγραφο 2 του άρθρου 26 του ν.4002 είναι απαραίτητο να καταστεί σαφέστερο το πεδίο εφαρμογής. Περιλαμβάνονται παιχνίδια της ΟΠΑΠ στη σύμβαση παραχώρησης της 15/12/2000 αλλά ουδείς γνωρίζει πώς τροποποιήθηκε στις 12/12/2011 από το ΤΑΙΠΕΔ.
    Είναι όμως σαφές ότι δεν περιλαμβάνει διαδικτυακά παίγνια οποιασδήποτε μορφής, καθώς η διεξαγωγή τους «ανήκει αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Δημοσίου που την ασκεί μέσω ειδικά αδειοδοτημένων παρόχων» (Παρ. 1, Άρθρο 45, ν. 4002/2001) μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία που περιγράφεται στο νόμο. Επίσης τούτο επιβεβαιώθηκε και με την απόφαση 10586/2011 του Πρωτοδικείου Αθηνών.

    Ο Υπουργός Οικονομικών με την απόφαση 010010/2011 και προφανώς καθ’υπέρβαση της εξουσιοδότησης που του παρείχε ο ν.4002, καθόρισε μονοπώλιο συνολικά σε όλα τα παιχνίδια το αποτέλεσμα των οποίων
    καθορίζεται από γεννήτρια τυχαίων αριθμών, κάτι που προφανώς δεν είναι δυνατόν να ισχύει. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η λειτουργία των εταιρειών που εντάχθηκαν στις μεταβατικές διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 50 του ν. 4002 θα συνεχίσει κανονικά μέχρι την έκδοση των αδειών που προβλέπει ο ίδιος νόμος.

    Σε ότι αφορά την κάρτα παίκτη (παράγραφος 4 του άρθρου 33 του ν. 4002/2011), είναι σημαντική παράλειψη αυτή να μην ισχύσει για τα παίγνια που διεξάγονται από την ΟΠΑΠ, κάτι που μόνο εκ παραδρομής μπορεί να έχετε πράξει! Πώς είναι δυνατόν η υπεράσπιση των ευπαθών ομάδων να απαιτείται μόνον όταν αυτές παίζουν σε παιγνιομηχανήματα και όχι όταν παίζουν ΚΙΝΟ; Δεν είναι δυνατόν να μην επεκταθεί η κάρτα παίκτη και στην ΟΠΑΠ και να παραμείνει το αγκάθι που επεσήμανε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, δηλαδή τα όρια του παιχνιδιού στην ΟΠΑΠ να είναι ανά(ανώνυμο) δελτίο και όχι ανά παίκτη.»

    Τέλος είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί σωστά το θέμα των ορίων ηλικίας, καθώς με το υφιστάμενο καθεστώς διαφέρουν για τα παίγνια της ΟΠΑΠ με εξαίρεση τα VLT (18 ετών) και τα παιχνίδια στα καζίνο, το διαδίκτυο και τα VLT (21 ετών). Ποιος, για παράδειγμα και πώς έκρινε ότι το παιγνιομηχάνημα ή το στοίχημα στο διαδίκτυο είναι πιο επικίνδυνα από το KINO που παρεμπιπτόντως η ίδια ΟΠΑΠ χαρακτηρίζει ως το πιο εθιστικό παίγνιο; Αν το κράτος θέλει να προστατέψει πραγματικά τους νέους, βάλτε όριο 21 έτη σε όλα τα παίγνια ανεξαιρέτως. Άλλως πρόκειται για πράξη υποκριτική με σκοπό τη διάκριση για προστασία των συμφερόντων της ΟΠΑΠ.

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 22:29 | Betfair

    Η παρούσα τοποθέτηση αφορά στο περιεχόμενο των Άρθρων 23, 24 και 25 που περιλαμβάνονται στο κείμενο προς δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΑΡΟΧΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».

    Α. Εισαγωγή

    1. Παρόλο που η Betfair αποδέχεται την ευκαιρία που της δίνεται να καταθέσει τις θέσεις της σχετικά με το περιεχόμενο του εν λόγω Σχεδίου Νόμου και, πιο συγκεκριμένα, να τοποθετηθεί στα άρθρα που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της, εντούτοις εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε να περιορίσει το διάστημα της διαβούλευσης ουσιαστικά σε τρεις εργάσιμες ημέρες.

    2. H Βetfair εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι δεν είναι προετοιμασμένη να ανοίξει έναν ουσιαστικό και με διαφάνεια διάλογο με τις αλλοδαπές εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, οι οποίες διαθέτουν άδεια λειτουργίας σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην παρούσα μη βιώσιμη κατάσταση στην ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών. Εξαιτίας της τόσο σύντομης διάρκειας της διαβούλευσης, η δυνατότητα των ενδιαφερόμενων μερών να αναπτύξουν και να παρέχουν στην Κυβέρνηση ουσιαστική πληροφόρηση και εποικοδομητικές προτάσεις είναι σημαντικά περιορισμένη. Η σύντομη αυτή διάρκεια επηρεάζει πολύ δε περισσότερο τους αλλοδαπούς παρόχους τυχερών παιχνιδιών, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα της γλώσσας. Τούτο συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι πάροχοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον και την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην Ελληνική αγορά και να καταβάλουν φόρους στο πλαίσιο ενός λειτουργικού καθεστώτος αδειοδότησης. Επίσης, σημειώνουμε , ότι ο τίτλος του σχεδίου νόμου είναι τόσο παραπλανητικός ώστε να μην καθίσταται αντιληπτό ότι αφορά στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών, παρά μόνο έπειτα από προσεκτική ανάγνωση όλου του περιεχομένου του.
    Β. Σχετικά με την Οδηγία 98/34 που αφορά στην υποχρέωση να κοινοποιηθεί το σχέδιο Νόμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    3. Η Betfair σημειώνει ότι τα άρθρα 23-25 περιλαμβάνουν νέους τεχνικούς κανονισμούς, σύμφωνα με την Οδηγία 98/34. Σύμφωνα με το άρθρο 8 της Οδηγίας, όλα τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να κοινοποιήσουν κάθε προσχέδιο τεχνικού κανονισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να ελεγχθεί η συμβατότητά του με το κοινοτικό δίκαιο. Επίσης τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να κοινοποιούν εκ νέου τα προσχέδια των τεχνικών κανονισμών όταν αυτά τροποποιούνται.

    4. Σε συνέχεια του άρθρου 9 της εν λόγω Οδηγίας, ο τεχνικός κανονισμός που έχει κοινοποιηθεί δεν επιτρέπεται να μπει σε εφαρμογή μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος αναστολής (standstill), η οποία ξεκινάει την ημέρα που γίνεται η κοινοποίηση και ολοκληρώνεται μετά από τρεις (3) μήνες. Η περίοδος standstill δύναται να παραταθεί για ακόμα ένα (1) μήνα, στην περίπτωση που η Επιτροπή ή κάποιο κράτος μέλος της Ε.Ε. καταθέσουν αιτιολογημένη γνώμη, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών σχολίων στον κοινοποιηθέντα τεχνικό κανονισμό.

    5. Τον Νοέμβριο του έτους 2012, η Ελληνική Επιτροπή Τυχερών Παιγνίων εξέδωσε την με αριθμό 23/2/23.10.2012 απόφασή της, που αφορά στην φραγή εκ μέρους των ISPs για τους παρόχους τυχερών παιχνιδιών που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα. Η Ελλάδα παρέλειψε να κοινοποιήσει αυτή την απόφαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είχε την υποχρέωση, σύμφωνα με την Οδηγία 98/34. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή απέστειλε, στις 5 Δεκεμβρίου 2012, στην ελληνική Κυβέρνηση μια επίσημη επιστολή (EU Pilot) ζητώντας της να κοινοποιήσει την εν λόγω απόφαση, όπως ορίζει το δίκαιο της Ε.Ε. Στη συνέχεια, η ελληνική Κυβέρνηση κοινοποίησε την ανωτέρω απόφαση, η οποία είναι τώρα σε περίοδο standstill, που λήγει στις 19 Μαρτίου 2013 (TRIS αρ. 2012/710/GR).

    6. Ενόψει των ανωτέρω, η Betfair ζητάει να αποσταλεί αμέσως το Σχέδιο Νόμου και κυρίως τα άρθρα 23-25 στην Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ε.Ε., όπως ορίζει η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 98/34. Επίσης, η κοινοποίηση θα συνέβαλε ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της σύντομης διάρκειας που έχει οριστεί για την υποβολή τοποθετήσεων στη διαβούλευση, καθώς θα επέτρεπε στα ενδιαφερόμενα μέρη να τοποθετηθούν στο περιεχόμενο του Σχεδίου Νόμου κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου του standstill.

    Γ. Σχετικά με τη στρατηγική για το μέλλον της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα

    7. Το Σχέδιο Νόμου δεν αποσαφηνίζει τη μελλοντική στρατηγική των Ελληνικών Αρχών σε σχέση με την αγορά τυχερών παιχνιδιών. Συγκεκριμένα, δεν καθίσταται σαφές εάν ο ΟΠΑΠ πρόκειται να διατηρήσει το μονοπώλιο στο διαδικτυακό αθλητικό στοίχημα / ή και σε άλλα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια. Επίσης, δεν είναι σαφές εάν θα επιτραπεί στον ΟΠΑΠ να διατηρήσει το μονοπώλιο στα επίγεια τυχερά παιχνίδια, το οποίο, με τη μορφή που έχει σήμερα, έχει ήδη κριθεί παράνομο, σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης που εξέδωσε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στην υπόθεση της Stanleybet (συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C-186/11 και C-209 / 11).

    8. Το Σχέδιο Νόμου δεν αποσαφηνίζει ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για τις είκοσι τέσσερις (24) εταιρείες που έλαβαν άδεια λειτουργίας, στο πλαίσιο του προσωρινού καθεστώτος αδειοδότησης στις αρχές του έτους 2012, ούτε είναι σαφές κατά πόσον η Κυβέρνηση είναι σοβαρά διατεθειμένη να προχωρήσει στην επίλυση των άλλων νομικών θεμάτων που αφορούν στην ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών, τα οποία έχουν επισημανθεί μέσω πολλαπλών καταγγελιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και νομικών διαδικασιών ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, που έχουν κινηθεί από τις ευρωπαϊκές ενώσεις τυχερών παιγνίων αλλά και από τους ίδιους τους παρόχους. Επιπλέον, η Betfair σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει αυτά τα ζητήματα σε πρόσφατη αλληλογραφία της με τις ελληνικές Αρχές.

    9. Είναι σαφές ότι, ο αποκλεισμός των μεγάλων παρόχων, , που είναι αδειοδοτημένοι σε χώρες της Ε.Ε. και ελέγχονται, από την ελληνική αγορά, δεν θα είναι προς το συμφέρον της ελληνικής Κυβέρνησης ούτε των Ελλήνων πολιτών, που κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους. Προς την ίδια κατεύθυνση, η Betfair θέλει να τονίσει ότι, κάτι τέτοιο δε θα είναι ούτε προς το συμφέρον του ΟΠΑΠ καθώς και του πιθανού επενδυτή του.

    10. Υπάρχουν διάφορα ευρωπαϊκά παραδείγματα, τα οποία δείχνουν ότι, η απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών θα έχει ως αποτέλεσμα τα βέλτιστα φορολογικά έσοδα για την ελληνική Κυβέρνηση. Βασικοί δείκτες περιλαμβάνουν τις πρόσφατες ρυθμίσεις σε αγορές, όπως αυτές της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Δανίας, που έχουν οδηγήσει σε ανάπτυξη της αγοράς της τάξεως του 25,7%, του 33,3% και 66,7% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι είναι απίθανο η αποτίμηση του ΟΠΑΠ να αυξηθεί δραματικά, ακόμα και αν του παραχωρηθεί μονοπωλιακή άδεια στο διαδίκτυο, η σημαντική αύξηση στα φορολογικά έσοδα που θα προκύψει από το σύνολο του κλάδου δικαιολογεί πλήρως το ολοκληρωμένο άνοιγμα της αγοράς.

    11. Για ένα δυνητικό επενδυτή του ΟΠΑΠ η διαφορά μεταξύ των εσόδων σε μια μονοπωλιακή αγορά και μια απελευθερωμένη αγορά θα είναι σχετική. Αλλά εξίσου σχετικό είναι και το γεγονός ότι το μοντέλο μιας απελευθερωμένης αγοράς θα αφαιρέσει όλες τις νομικές αβεβαιότητες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αποτίμηση του ΟΠΑΠ. Καθώς η απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών είναι πολύ αποτελεσματική για την καταγραφή της ζήτησης τέτοιων υπηρεσιών, αλλά και τον περιορισμό της μαύρης αγοράς, o ΟΠΑΠ, με ένα υγιές μερίδιο σε μια απελευθερωμένη αγορά, θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις ανταγωνιστικές πιέσεις που θα αντιμετωπίσει. Επιπλέον, μια απελευθερωμένη αγορά θα αποτελέσει κίνητρο για τις νέο- αδειοδοτημένες εταιρίες να μοιραστούν την εμπειρία τους σε θέματα καταπολέμησης της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος.

    12. Το κατά πόσο μια τριμελής επιτροπή εποπτείας θα είναι σε θέση να ελέγχει το 99% του ιδιωτικοποιημένου ΟΠΑΠ πιο αποτελεσματικά από ότι είναι σε θέση να ελέγχει η κυβέρνηση σήμερα το 34% των μετοχών του, δεν μπορεί να αξιολογηθεί από τη Betfair, αλλά από τις δικαστικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η Betfair σημειώνει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος, καθώς η χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια στον ΟΠΑΠ, είτε μέσω νομοθετικής τροπολογίας είτε μέσω σύμβασης, θα αποτελεί παραβίαση τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επιπλέον, αν η ελληνική αγορά δεν έχει απελευθερωθεί και ο ΟΠΑΠ διατηρεί μονοπώλιο στο διαδίκτυο, οι αδειοδοτημένοι στην Ε.Ε. πάροχοι θα μπορούσαν να προχωρήσουν με αγωγές, ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, διεκδικώντας αποζημιώσεις, ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση πωλεί το 33% από το 34% των μετοχών της στον ΟΠΑΠ.

    Δ. Συμπέρασμα

    13. Η παρούσα αστάθεια στη διαμόρφωση πολιτικής για την αγορά των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα έχει αρνητικό αντίκτυπο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΑΠ, του οποίου η αξία έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα τους τελευταίους 24 μήνες, σε συνέχεια των σχετικών εξελίξεων.

    14. Η εμπειρία από άλλες χώρες της Ευρώπης αποδεικνύει ότι η απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, όταν συνδυάζεται με ένα λογικό ποσοστό φορολόγησης, οδηγεί σε ανάπτυξη της αγοράς, καλύτερη προστασία των παικτών και αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και αξιολόγηση της δραστηριότητας στην αγορά, εγκαθιστώντας παράλληλα περισσότερες δικλίδες ασφαλείας κατά του ξεπλύματος χρήματος και των περιστατικών απάτης.

    15. Δεδομένου ότι ο νόμος 4002/2011 αποτελεί μια αρχική βάση, η οποία θα μπορούσε εύκολα να τροποποιηθεί, έτσι ώστε να είναι συμβατή με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να ρυθμίζει αποτελεσματικά το σύνολο της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών, η Betfair θα ήθελε να ζητήσει από την Κυβέρνηση να καλέσει άμεσα όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών ενώσεων τυχερών παιχνιδιών και τα μέλη τους, τους εκπροσώπους του ΟΠΑΠ, του ΤΑΙΠΕΔ και όλα τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη, σε επίσημη διαβούλευση και ανοικτή συζήτηση σχετικά με την κατεύθυνση που προτίθεται να υιοθετήσει η Ελλάδα στο μέλλον, σε σχέση με την πολιτική για την αγορά των τυχερών παιχνιδιών.

    Σχετικά με την Betfair

    H Betfair (LTSE: BET) είναι μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρίες αθλητικού στοιχηματισμού στο διαδίκτυο. Δημιούργησε το πρώτο επιτυχημένο ανταλλακτήριο στοιχηματισμού το 2000. Με οδηγό την τεχνολογία αιχμής, η Betfair επιτρέπει στους πελάτες της να προτείνουν τις δικές τους αποδόσεις και να στοιχηματίζουν ακόμα και μετά την έναρξη ενός γεγονότος. Σήμερα η εταιρεία επεξεργάζεται πάνω από επτά εκατομμύρια συναλλαγές την ημέρα από τους τέσσερα εκατομμύρια εγγεγραμμένους πελάτες της σε όλο τον κόσμο. Εκτός από το ανταλλακτήριο αθλητικών στοιχημάτων, η Betfair προσφέρει ένα χαρτοφυλάκιο καινοτόμων προϊόντων, όπως sportsbook, παιχνίδια καζίνο, παιχνίδια ανταλλακτηρίου και πόκερ.

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 18:45 | Betfair

    Η παρούσα τοποθέτηση αφορά στο περιεχόμενο των Άρθρων 23, 24 και 25 που περιλαμβάνονται στο κείμενο προς δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΑΡΟΧΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».

    Α. Εισαγωγή

    1. Παρόλο που η Betfair αποδέχεται την ευκαιρία που της δίνεται να καταθέσει τις θέσεις της σχετικά με το περιεχόμενο του εν λόγω Σχεδίου Νόμου και, πιο συγκεκριμένα, να τοποθετηθεί στα άρθρα που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της, εντούτοις εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε να περιορίσει το διάστημα της διαβούλευσης ουσιαστικά σε τρεις εργάσιμες ημέρες.

    2. H Βetfair εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι δεν είναι προετοιμασμένη να ανοίξει έναν ουσιαστικό και με διαφάνεια διάλογο με τις αλλοδαπές εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, οι οποίες διαθέτουν άδεια λειτουργίας σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην παρούσα μη βιώσιμη κατάσταση στην ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών. Εξαιτίας της τόσο σύντομης διάρκειας της διαβούλευσης, η δυνατότητα των ενδιαφερόμενων μερών να αναπτύξουν και να παρέχουν στην Κυβέρνηση ουσιαστική πληροφόρηση και εποικοδομητικές προτάσεις είναι σημαντικά περιορισμένη. Η σύντομη αυτή διάρκεια επηρεάζει πολύ δε περισσότερο τους αλλοδαπούς παρόχους τυχερών παιχνιδιών, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα της γλώσσας. Τούτο συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι πάροχοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον και την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην Ελληνική αγορά και να καταβάλουν φόρους στο πλαίσιο ενός λειτουργικού καθεστώτος αδειοδότησης. Επίσης, σημειώνουμε, ότι ο τίτλος του σχεδίου νόμου είναι τόσο παραπλανητικός ώστε να μην καθίσταται αντιληπτό ότι αφορά στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών, παρά μόνο έπειτα από προσεκτική ανάγνωση όλου του περιεχομένου του.

    Β. Σχετικά με την Οδηγία 98/34 που αφορά στην υποχρέωση να κοινοποιηθεί το σχέδιο Νόμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    3. Η Betfair σημειώνει ότι τα άρθρα 23-25 περιλαμβάνουν νέους τεχνικούς κανονισμούς, σύμφωνα με την Οδηγία 98/34. Σύμφωνα με το άρθρο 8 της Οδηγίας, όλα τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να κοινοποιήσουν κάθε προσχέδιο τεχνικού κανονισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να ελεγχθεί η συμβατότητά του με το κοινοτικό δίκαιο. Επίσης, τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να κοινοποιούν εκ νέου τα προσχέδια των τεχνικών κανονισμών όταν αυτά τροποποιούνται.

    4. Σε συνέχεια του άρθρου 9 της εν λόγω Οδηγίας, ο τεχνικός κανονισμός που έχει κοινοποιηθεί δεν επιτρέπεται να μπει σε εφαρμογή μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος αναστολής (standstill), η οποία ξεκινάει την ημέρα που γίνεται η κοινοποίηση και ολοκληρώνεται μετά από τρεις (3) μήνες. Η περίοδος standstill δύναται να παραταθεί για ακόμα ένα (1) μήνα, στην περίπτωση που η Επιτροπή ή κάποιο κράτος μέλος της Ε.Ε. καταθέσουν αιτιολογημένη γνώμη, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών σχολίων στον κοινοποιηθέντα τεχνικό κανονισμό.

    5. Τον Νοέμβριο του έτους 2012, η Ελληνική Επιτροπή Τυχερών Παιγνίων εξέδωσε την με αριθμό 23/2/23.10.2012 απόφασή της, που αφορά στην φραγή εκ μέρους των ISPs για τους παρόχους τυχερών παιχνιδιών που περιλαμβάνονται στην μαύρη λίστα. Η Ελλάδα παρέλειψε να κοινοποιήσει αυτή την απόφαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είχε την υποχρέωση, σύμφωνα με την Οδηγία 98/34. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή απέστειλε, στις 5 Δεκεμβρίου 2012, στην ελληνική Κυβέρνηση μια επίσημη επιστολή (EU Pilot) ζητώντας της να κοινοποιήσει την εν λόγω απόφαση, όπως ορίζει το δίκαιο της Ε.Ε. Στη συνέχεια, η ελληνική Κυβέρνηση κοινοποίησε την ανωτέρω απόφαση, η οποία είναι τώρα σε περίοδο standstill, που λήγει στις 19 Μαρτίου 2013 (TRIS αρ. 2012/710/GR).

    6. Ενόψει των ανωτέρω, η Betfair ζητάει να αποσταλεί αμέσως το Σχέδιο Νόμου και κυρίως τα άρθρα 23-25 στην Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ε.Ε., όπως ορίζει η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 98/34. Επίσης, η κοινοποίηση θα συνέβαλε ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της σύντομης διάρκειας που έχει οριστεί για την υποβολή τοποθετήσεων στη διαβούλευση, καθώς θα επέτρεπε στα ενδιαφερόμενα μέρη να τοποθετηθούν στο περιεχόμενο του Σχεδίου Νόμου κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου του standstill.

    Γ. Σχετικά με τη στρατηγική για το μέλλον της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα

    7. Το Σχέδιο Νόμου δεν αποσαφηνίζει τη μελλοντική στρατηγική των Ελληνικών Αρχών σε σχέση με την αγορά τυχερών παιχνιδιών. Συγκεκριμένα, δεν καθίσταται σαφές εάν ο ΟΠΑΠ πρόκειται να διατηρήσει το μονοπώλιο στο διαδικτυακό αθλητικό στοίχημα / ή και σε άλλα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια. Επίσης, δεν είναι σαφές εάν θα επιτραπεί στον ΟΠΑΠ να διατηρήσει το μονοπώλιο στα επίγεια τυχερά παιχνίδια, το οποίο, με τη μορφή που έχει σήμερα, έχει ήδη κριθεί παράνομο, σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης που εξέδωσε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στην υπόθεση της Stanleybet (συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C-186/11 και C-209 / 11).

    8. Το Σχέδιο Νόμου δεν αποσαφηνίζει ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για τις είκοσι τέσσερις (24) εταιρείες που έλαβαν άδεια λειτουργίας, στο πλαίσιο του προσωρινού καθεστώτος αδειοδότησης στις αρχές του έτους 2012, ούτε είναι σαφές κατά πόσον η Κυβέρνηση είναι σοβαρά διατεθειμένη να προχωρήσει στην επίλυση των άλλων νομικών θεμάτων που αφορούν στην ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών, τα οποία έχουν επισημανθεί μέσω πολλαπλών καταγγελιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και νομικών διαδικασιών ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, που έχουν κινηθεί από τις ευρωπαϊκές ενώσεις τυχερών παιγνίων αλλά και από τους ίδιους τους παρόχους. Επιπλέον, η Betfair σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει αυτά τα ζητήματα σε πρόσφατη αλληλογραφία της με τις ελληνικές Αρχές.

    9. Είναι σαφές ότι, ο αποκλεισμός των μεγάλων παρόχων, που είναι αδειοδοτημένοι σε χώρες της Ε.Ε. και ελέγχονται, από την ελληνική αγορά, δεν θα είναι προς το συμφέρον της ελληνικής Κυβέρνησης ούτε των Ελλήνων πολιτών, που κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους. Προς την ίδια κατεύθυνση, η Betfair θέλει να τονίσει ότι, κάτι τέτοιο δε θα είναι ούτε προς το συμφέρον του ΟΠΑΠ ούτε και του πιθανού επενδυτή του.

    10. Υπάρχουν διάφορα ευρωπαϊκά παραδείγματα, τα οποία δείχνουν ότι, η απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών θα έχει ως αποτέλεσμα τα βέλτιστα φορολογικά έσοδα για την ελληνική Κυβέρνηση. Βασικοί δείκτες περιλαμβάνουν τις πρόσφατες ρυθμίσεις σε αγορές, όπως αυτές της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Δανίας, που έχουν οδηγήσει σε ανάπτυξη της αγοράς της τάξεως του 25,7%, του 33,3% και 66,7% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι είναι απίθανο η αποτίμηση του ΟΠΑΠ να αυξηθεί δραματικά, ακόμα και αν του παραχωρηθεί μονοπωλιακή άδεια στο διαδίκτυο, η σημαντική αύξηση στα φορολογικά έσοδα που θα προκύψει από το σύνολο του κλάδου δικαιολογεί πλήρως το ολοκληρωμένο άνοιγμα της αγοράς.

    11. Για ένα δυνητικό επενδυτή του ΟΠΑΠ η διαφορά μεταξύ των εσόδων σε μια μονοπωλιακή αγορά και μια απελευθερωμένη αγορά θα είναι σχετική. Αλλά εξίσου σχετικό είναι και το γεγονός ότι το μοντέλο μιας απελευθερωμένης αγοράς θα αφαιρέσει όλες τις νομικές αβεβαιότητες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αποτίμηση του ΟΠΑΠ. Καθώς η απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών είναι πολύ αποτελεσματική για την καταγραφή της ζήτησης τέτοιων υπηρεσιών, αλλά και τον περιορισμό της μαύρης αγοράς, o ΟΠΑΠ, με ένα υγιές μερίδιο σε μια απελευθερωμένη αγορά, θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις ανταγωνιστικές πιέσεις που θα αντιμετωπίσει. Επιπλέον, μια απελευθερωμένη αγορά θα αποτελέσει κίνητρο για τις νέο- αδειοδοτημένες εταιρίες να μοιραστούν την εμπειρία τους σε θέματα καταπολέμησης της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος.

    12. Το κατά πόσο μια τριμελής επιτροπή εποπτείας θα είναι σε θέση να ελέγχει το 99% του ιδιωτικοποιημένου ΟΠΑΠ πιο αποτελεσματικά από ότι είναι σε θέση να ελέγχει η κυβέρνηση σήμερα το 34% των μετοχών του, δεν μπορεί να αξιολογηθεί από τη Betfair, αλλά από τις δικαστικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση, η Betfair σημειώνει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος, καθώς η χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια στον ΟΠΑΠ, είτε μέσω νομοθετικής τροπολογίας είτε μέσω σύμβασης, θα αποτελεί παραβίαση τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επιπλέον, αν η ελληνική αγορά δεν έχει απελευθερωθεί και ο ΟΠΑΠ διατηρεί μονοπώλιο στο διαδίκτυο, οι αδειοδοτημένοι στην Ε.Ε. πάροχοι θα μπορούσαν να προχωρήσουν με αγωγές, ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, διεκδικώντας αποζημιώσεις, ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση πωλεί το 33% από το 34% των μετοχών της στον ΟΠΑΠ.

    Δ. Συμπέρασμα

    13. Η παρούσα αστάθεια στη διαμόρφωση πολιτικής για την αγορά των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα έχει αρνητικό αντίκτυπο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΑΠ, του οποίου η αξία έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα τους τελευταίους 24 μήνες, σε συνέχεια των σχετικών εξελίξεων.

    14. Η εμπειρία από άλλες χώρες της Ευρώπης αποδεικνύει ότι η απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, όταν συνδυάζεται με ένα λογικό ποσοστό φορολόγησης, οδηγεί σε ανάπτυξη της αγοράς, καλύτερη προστασία των παικτών και αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και αξιολόγηση της δραστηριότητας στην αγορά, εγκαθιστώντας παράλληλα περισσότερες δικλίδες ασφαλείας κατά του ξεπλύματος χρήματος και των περιστατικών απάτης.

    15. Δεδομένου ότι ο νόμος 4002/2011 αποτελεί μια αρχική βάση, η οποία θα μπορούσε εύκολα να τροποποιηθεί, έτσι ώστε να είναι συμβατή με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να ρυθμίζει αποτελεσματικά το σύνολο της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών, η Betfair θα ήθελε να ζητήσει από την Κυβέρνηση να καλέσει άμεσα όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών ενώσεων τυχερών παιχνιδιών και τα μέλη τους, τους εκπροσώπους του ΟΠΑΠ, του ΤΑΙΠΕΔ και όλα τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη, σε επίσημη διαβούλευση και ανοικτή συζήτηση σχετικά με την κατεύθυνση που προτίθεται να υιοθετήσει η Ελλάδα στο μέλλον, σε σχέση με την πολιτική για την αγορά των τυχερών παιχνιδιών.

    Σχετικά με την Betfair

    H Betfair (LTSE: BET) είναι μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρίες αθλητικού στοιχηματισμού στο διαδίκτυο. Δημιούργησε το πρώτο επιτυχημένο ανταλλακτήριο στοιχηματισμού το 2000. Με οδηγό την τεχνολογία αιχμής, η Betfair επιτρέπει στους πελάτες της να προτείνουν τις δικές τους αποδόσεις και να στοιχηματίζουν ακόμα και μετά την έναρξη ενός γεγονότος. Σήμερα η εταιρεία επεξεργάζεται πάνω από επτά εκατομμύρια συναλλαγές την ημέρα από τους τέσσερα εκατομμύρια εγγεγραμμένους πελάτες της σε όλο τον κόσμο. Εκτός από το ανταλλακτήριο αθλητικών στοιχημάτων, η Betfair προσφέρει ένα χαρτοφυλάκιο καινοτόμων προϊόντων, όπως sportsbook, παιχνίδια καζίνο, παιχνίδια ανταλλακτηρίου και πόκερ.

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 17:56 | Sue Rossiter

    Παρατηρήσεις επί του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ:

    ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΑΡΟΧΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Γνωρίζετε ότι η Ένωση διαδικτυακού στοιχηματισμού (Remote Gambling Association -RGA) είναι η μεγαλύτερη εμπορική ένωση παγκοσμίως στο κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού, η οποία αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες αδειοδοτημένες και εισηγμένες σε χρηματιστήρια εταιρείες και παρόχους λογισμικού διαδικτυακού στοιχηματισμού. Η Ένωση παρέχει στον κλάδο μια κοινή έκφραση για όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν ρυθμιστικές και νομοθετικές αρχές, αλλά και σημαντικούς φορείς λήψης αποφάσεων. Υποστηρίζουμε επίσης τις νομικές και ρυθμιστικές ενέργειες των μελών μας ως προς την τήρηση της Συνθήκης της Ε.Ε. και για την διασφάλιση της ισορροπίας στις εθνικές αγορές.
    Είναι ατυχές το γεγονός ότι επιτρέψατε μόνο 4 ημέρες για τον σχολιασμό του Σχεδίου Νόμου. Με την επιβολή μιας τόσο σύντομης περιόδου διαβούλευσης, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να συζητήσει με έμπειρους φορείς εκμετάλλευσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μια πραγματοποιήσιμη διαχείριση. Αυτό δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο μη επίτευξης των στόχων σας.

    Όσον αφορά το Σχέδιο Νόμου:

    Άρθρο 25 σελίδα 29

    • Ενότητα 2, σελίδα 51

    2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 26 του ν. 4002/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
    «2. Με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου, οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται για τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται ή για τα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου στα καζίνο και στην εταιρεία Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., καθώς και για το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα, για τα οποία εφαρμόζονται οι ειδικές γι` αυτά διατάξεις.
    Ειδικώς, η παράγραφος 3A του άρθρου 28 και η παράγραφος 5 του άρθρου 50 εφαρμόζονται στα τυχερά παίγνια που διεξάγει η ΟΠΑΠ Α.Ε. δυνάμει της παραγράφου 2α του άρθρου 27 του ν. 2843/2000 (Α’ 219) και της από 15.12.2000 σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ Α.Ε., όπως αυτή τροποποιήθηκε με την από 12.12.2011 σύμβαση μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Α.Ε. και της ΟΠΑΠ Α.Ε.».

    Διευκρινίστε τα ακόλουθα:

    – Ποια προϊόντα τυχερών παιγνίων θα είναι αποκλειστικά για την ΟΠΑΠ καθώς και τα κανάλια (επίγειο , διαδικτυακό) που η ΟΠΑΠ έχει την αποκλειστικότητα;

    – Μήπως η ΟΠΑΠ έχει διαδικτυακή άδεια λειτουργίας χωρίς να έχει αιτηθεί για την απόκτηση της; Αν ναι προσδιορίστε τα έγγραφα που το αποδεικνύουν (δηλαδή την συμφωνία από 12.12.2013)

    – Προσδιορίστε χρονικά το πότε θα προκηρυχθούν κανονικές άδειες διαδικτυακού στοιχηματισμού;

    • Ενότητα 7, σελίδα 54
    – Διευκρινίστε εάν αυτό ισχύει μόνο για τα παιχνίδια της ΟΠΑΠ ή για κάθε αδειοδοτημένο διαδικτυακό πάροχο. Σε περίπτωση που αυτό ισχύει και για τους διαδικτυακούς παρόχους, η ανάγκη μιας ατομικής κάρτας παίκτη δεν είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι ο διαδικτυακός πάροχος μπορεί να θέσει περιορισμούς στους παίκτες σύμφωνα με τις εντολές της Ε.Ε.Ε.Π.
    – Διευκρινίστε εάν στο νέο σχέδιο νόμου συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορετικοί περιορισμοί ηλικίας για τα τυχερά παίγνια, όπου στα πρακτορεία της ΟΠΑΠ μπορούν να στοιχηματίζουν άτομα άνω των 18 ενώ στο διαδίκτυο πρέπει να είσαι άνω των 21 για να στοιχηματίσεις.

    Εν τη απουσία της εποικοδομητικής προόδου που προσφέρουν τα παραπάνω, τα μέλη μας έχουν καταστήσει σαφές ότι η RGA θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των νομικών ενστάσεων στα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά δικαστήρια, την άσκηση πολιτικών πιέσεων και τις δημόσιες σχέσεις προκειμένου να επιτύχει μια νόμιμη, ξεκάθαρη, πραγματοποιήσιμη και δίκαιη επίλυση.
    Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε μαζί σας τις περαιτέρω λεπτομέρειες, είτε μέσω αλληλογραφίας είτε μέσω συνάντησης στην Αθήνα, και ελπίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στην εποικοδομητική επίλυση αυτών των ζητημάτων.

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 13:04 | Trelantonis

    Η μόνη λύση είναι να διατηρηθεί το μονοπώλειο του ΟΠΑΠ και να μπει φόρος 20% στα καθαρά κέρδη των παικτών από το πρώτο Ευρώ.

  • Άρθρο 23
    26. Στο άρθρο 26 του ν. 4002/2011, προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
«3. Διαδικασίες, το αποτέλεσμα των οποίων εξαρτάται από την τύχη ή από την τεχνική και πνευματική ικανότητα, χωρίς όμως οι συμμετέχοντες να έχουν προς τούτο οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση περιουσιακή επιβάρυνση, ανεξάρτητα αν είναι πιθανό να αποκτήσουν από τη συμμετοχή τους αυτή περιουσιακό όφελος, δεν χαρακτηρίζονται, για τις ανάγκες του νόμου αυτού, ως παίγνια».

    Άρθρο 25
    3. Προστίθεται παράγραφος 3 στο άρθρο 26 του ν. 4002/2011 ως εξής:
«Οι διατάξεις που ρυθμίζουν ζητήματα της Ε.Ε.Ε.Π., καθώς και το άρθρο 35, εφαρμόζονται για όλα, ανεξαιρέτως, τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται στην ελληνική επικράτεια.»

    Στις παραπάνω διατάξεις διαπιστώνεται ότι με δύο διαφορετικές παραγράφους προστίθεται και στις δύο περιπτώσεις παράγραφος 3 στο άρθρο 26 του ν. 4002/2011.

  • Άρθρο 25
    6. Από το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του ν.4002/2011 διαγράφεται η φράση «και δύνανται να εγκαθιστούν τα παιγνιομηχανήματα σε αδειοδοτημένους χώρους τρίτων».

    Τα Vlt’s δεν θα μπορούν να εγκαθίστανται σε αδειοδοτημένους χώρους τρίτων, καθόσον διαγράφεται η φράση αυτή του αρ.39 παρ.2 του Ν.4002/2011.

  • Άρθρο 25: Ρυθμίσεις θεμάτων της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.
    Η παράγραφος 2 του άρθρου 26 του ν. 4002/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου, οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται για τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται ή για τα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου στα καζίνο και στην εταιρεία Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., καθώς και για το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα, για τα οποία εφαρμόζονται οι ειδικές γι` αυτά διατάξεις.
Ειδικώς, η παράγραφος 3A του άρθρου 28 και η παράγραφος 5 του άρθρου 50 εφαρμόζονται στα τυχερά παίγνια που διεξάγει η ΟΠΑΠ Α.Ε. δυνάμει της παραγράφου 2α του άρθρου 27 του ν. 2843/2000 (Α’ 219) και της από 15.12.2000 σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ Α.Ε., όπως αυτή τροποποιήθηκε με την από 12.12.2011 σύμβαση μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Α.Ε. και της ΟΠΑΠ Α.Ε.».
    H σκανδαλώδης διάταξη εξαιρεί από τους περιορισμούς και τις ποινικές κυρώσεις που θέτει ο Ν.4002/2011 όλα τα παιχνίδια της Ο.Π.Α.Π. Α.Ε..
    Επεκτείνεται δηλαδή, εξαίρεση αυτή με την επιχειρούμενη τροποποίηση και στα 35.000 Vlt’s που έχουν δοθεί στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., σύμφωνα με την από 4-11-2011 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Χορήγηση άδειας στην ΟΠΑΠ Α.Ε. για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα του άρθρου 39 του Ν.4002/2011|» (ΦΕΚ, τ. β’, 2503/2011)
    Πρακτικά για τα 35.000 Vlt’s δε θα ισχύει ο περιορισμός της ηλικίας των παικτών, δεν υπάρχουν οι περιορισμοί στις αποστάσεις από σχολεία και λοιπούς χώρους που χρήζουν προστασίας, ούτε θα επιβάλλονται οι ποινικές κυρώσεις, ούτε θα υπόκεινται στους περιορισμούς της διαφήμισης και τις άλλες ρυθμίσεις που προβλέπει ο Ν.4002/2011 για τα υπόλοιπα παίγνια.
    Απλά, κάποια στιγμή, η Ε.Ε.Ε.Π. θα μπορεί να θέσει κάποιες διατάξεις που θα καθορίζουν κάποιες ρυθμίσεις.
    Μέχρι τότε, οι παραχωρησιούχοι αλλά και η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. θα θέτει σε λειτουργία τα Vlt’s (γνωστά ως κουλοχέρηδες) και τα άλλα παιχνίδια της χωρίς κανένα περιορισμό.
    Επίσης, η διάταξη αυτή δίνει το μονοπώλιο στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. για όλα τα παιχνίδια (επίγεια ή/και διαδικτύου) που περιέχουν «γεννήτρια τυχαίων αριθμών», δηλαδή όλα τα παιχνίδια τύπου καζίνο, πόκερ, ρουλέτα.
    Όταν δοθούν οι άδειες του διαδικτύου, δε θα περιλαμβάνουν αυτά τα παιχνίδια, καθόσον την αποκλειστικότητα αυτών έχει η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.
    Ο τρόπος που επιχειρεί η συγκεκριμένη διάταξη να περάσει την τροποποίηση αυτήν, είναι με την φράση «για τα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου». Η διάταξη αυτή υπήρχε στον Ν.4002/2011 που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2011.
    Όμως στις 4 Νοεμβρίου 2011, ο Υπουργός Οικονομικών παραχώρησε με την υπ’ αριθμ. 010010 απόφασή του, τα 35.000 Vlt’s στην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., καθώς και το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής των με οποιοδήποτε τρόπο (μέσω παιγνιομηχανημάτων ή μέσω διαδικτύου) διεξαγόμενων παιγνίων που περιέχουν «γεννήτρια τυχαίων αριθμών» .
    Επομένως,όπως ισχύει σήμερα ο Ν.4002/2011 οι περιορισμοί και γενικά οι διατάξεις του εφαρμόζονται και για τα 35.000 Vlt’s και για τα παίγνια που περιέχουν γεννήτρια τυχαίως αριθμών, διότι η παραχώρησηστην Ο.Π.Α.Π. Α.Ε έγινε μετά την ισχύ του Ν.4002/2011 και συνεπώς είναι νομικά ανίσχυρη, διότι έρχεται σ´ αντίθεση με τις διατάξεις του.
    Όταν όμως σήμερα, με αυτήν την επιχειρούμενη τροποποίηση του Ν.4002/2011, επαναλαμβάνουν αυτήν την φράση, αλλάζουν πρακτικά το σημείο έναρξης ισχύος της διάταξης και ισχυροποιούν την υπ’ αριθμ. 010010/4-11-2011 Υπουργική Απόφαση.

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 03:11 | Νίκος Παπαδάκης

    Από: Νίκος Παπαδάκης, cosmicway.net

    Κατάθεση στη Δημόσια Διαβούλευση στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας «επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις»

    ΑΘΗΝΑ, 3 Φεβρουαρίου 2013

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

    Από το 1985 ασχολούμαι σαν προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών με τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και του ΟΔΙΕ.
    Το 1985 σε συνεργασία με άλλους προγραμματιστές και μετέπειτα συνεργάτες του ΟΠΑΠ, δημιούργησα το πρώτο λογισμικό για το ΠΡΟΠΟ. Η αρχή έγινε με πιλοτικές μελέτες στα πρακτορεία των κ.κ. Ματσούκα στην Αθήνα και Σαμίου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σαν αποτέλεσμα, όλη η Ελλάδα άρχισε να παίζει ΠΡΟΠΟ και ο -προστοιχηματικός- Ο.Π.Α.Π. είχε μία κατακόρυφη ανοδική πορεία που κράτησε εννέα περίπου χρόνια, ως το 1994.
    Από το 2000 είμαι διαχειριστής της γνωστής ιπποδρομιακής ιστοσελίδας «cosmicway.net – το Ελληνικό ιπποδρομιακό πόρταλ» που είναι βασικά αφιερωμένη στον Ελληνικό ιππόδρομο, από δε το 2010 μέχρι σήμερα και στο διεθνές ιπποδρομιακό στοίχημα που διεξάγεται από τον Ο.Δ.Ι.Ε. σε συνεργασία με τη Γαλλία, την Αγγλία και την Νότιο Αφρική.
    Η ιστοσελίδα cosmicway.net είναι ουδέτερη σε ότι αφορά τη διαμάχη μεταξύ του ΟΠΑΠ και των εταιρειών στοιχήματος, ενδιαφέρεται όμως για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των παικτών-πελατών από αυτές τις εταιρείες αυτές στο οικονομικό, για την ασφάλεια των συναλλαγών και για την πάταξη της διαφθοράς στον χώρο των σπορ.
    Το cosmicway.net φιλοδοξεί να ανακόψει την έντονα πτωτική πορεία του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα και διαπιστώνει ότι μεγάλο μέρος αυτής ωφείλεται στη δυσκολία αντιμετώπισης του παιχνι- διού, σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες αποδόσεις. Σαν αποτέλεσμα έχω ευαισθητοποιηθεί πολύ στο θέμα της δημιουργίας ενός «σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος» που θα βελτιώσει τα πράγματα – στο μέτρο που μπορούν να βελτιωθούν αυτά μέσα στις γενικώτερες συνθήκες της εθνικής μας οικονομίας.

    Επίσης από το 1999 είμαι Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλίππων (μη κερδοσκοπικό σωματείο με έγκριση από το Πρωτοδικείο Αθηνών, δικτυακός τόπος http://www.panefil.com).

    ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ OPENGOV

    Οι διαβουλεύσεις για τα σχέδια νόμων είναι ένας διάδρομος επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και του κράτους. Στόχος τους είναι αφ’ ενός η σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης και αφ’ ετέρου να συμβάλλουν οι πολίτες στην ενημέρωση των αρχών.
    Θα πρέπει να δημοσιεύονται τα σχόλια των πολιτών, μετά από το σχετικό έλεγχο από τους συντονιστές, αμέσως, έτσι ώστε να μπορούν να τα διαβάζουν οι άλλοι, να γίνεται διάλογος και να μπορεί κάποιος να επανέρχεται με διευκρινίσες όταν κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο.
    Οι πολίτες που λαμβάνουν μέρος θα πρέπει να είναι επώνυμοι και διαπιστευμένοι. Η τακτική που ακολουθείται να επιτρέπονται τα ψευδώνυμα είναι λάθος, δεν συμβάλλει στη λειτουργικότητα των συζητήσεων και εν πολλοίς καθιστά τις διαβουλεύσεις διαβλητές και άκυρες.
    Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί θέλουν να γράψουν αλλά να παραμείνουν ανώνυμοι. Όμως έτσι δεν γίνεται σωστή διαβούλευση.

    Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ

    Με τη νομοθεσία που εισάγεται, η συμμετοχή στο διαδικτυακό στοίχημα παρόχων ετέρων του ΟΠΑΠ καθίσταται παράνομη. Είτε για όλους τους παρόχους, είτε για μέρος αυτών που δεν θα έχουν την σχετική άδεια από το Ελληνικό κράτος.
    Τα συναισθήματα που προκλήθηκαν στην κοινωνία είναι ανάμικτα.
    Έχουμε συναίσθηνα ικανοποίησης από αυτούς που δεν θέλουν να υπάρχουν καθόλου τυχερά παιχνίδια (ούτε ΟΠΑΠ ει δυνατόν).

    Έχουμε επίσης συναίσθημα ικανοποίησης από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται στην Ελλάδα ξένα προϊόντα/υπηρεσίες, γιατί έτσι αποδυναμώνεται η εθνική οικονομία (σ.σ. από αυτούς άλλοι καταλαβαίνουν ότι έτσι και τα Ελληνικά προϊόντα/υπηρεσίες μποϋκοτάρονται με όμοιο τρόπο στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, άλλοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό καθόλου).

    Από πλευράς παικτών/πελατών στοιχηματικών εταιρειών, ήτοι του ΟΠΑΠ, των ξένων ή και αμφοτέρων, παρατηρούνται δύο καταστάσεις:

    α) Έντονη δυσαρέσκεια.
    β) Άγνοια, που διατηρείται ακόμα σε ένα ικανό ποσοστό (και κατά συνέπεια ενθαρρύνει τον ΟΠΑΠ και το Υπουργείο Οικονομίας να επιμένουν στην πολιτική τους).

    Ως γνωστόν, η όποια προτίμηση των παικτών/πελατών των παιχνιδιών στοιχηματισμού προς τις ξένες εταιρείες ωφείλεται στις καλύτερες αποδόσεις που προσφέρουν. Θα μπορούσε όμως ακόμα και κάτω από συνθήκες ίσων αποδόσεων να υπάρχει μία φυσιολογική διάσπαση της αγοράς.

    Για όσους παίζουν στοίχημα, το συναίσθημα της αδικίας που γίνεται σε βάρος τους μεγενθύνεται ακόμα περισσότερο όταν, η όλη διαδικασία δεν γίνεται για τη στήριξη του Ελληνικού προϊόντος (στοιχήματος εν προκειμένω) με αντάλλαγμα την καλυτέρευση των όρων συμμετοχής, αλλά με τρόπο αρκετά βάναυσο:

    «τώρα πιά δεν θα μπορείτε να παίζετε στο internet–θα σας κόψουμε κι άλλο τις αποδόσεις–θα σας φορολογήσουμε»

    Αυτό είναι το σλόγκαν και αυτό ακούγεται από κυβερνητικούς εκπροσώπους, άλλους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και από τον ΟΠΑΠ !
    Εισπρακτικά ο ΟΠΑΠ δεν έχει να προσδοκά σε άνοδο από αυτά τα μέτρα για τους εξής λόγους:

    α) Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και η ανεργία.
    β) Η εντεινόμενη αποστροφή προς αυτόν μεγάλης μερίδας του παικτικού κοινού (λόγω των ανωτέρω).
    γ) Η φορολογία 10% στο στοίχημα Ο.Π.Α.Π., που συνοδεύει τα απαγορευτικά του διαδικτύου μέτρα (σ.σ. έγινε και απεργία από τους ίδιους τους πράκτορες του Ο.Π.Α.Π. γι αυτό το θέμα).
    δ) Η πολύ γρήγορη απογοήτευση που θα προκαλέσουν οι χαμηλές αποδόσεις σε συνδυασμό με το φόρο, ακόμα και σ’ αυτούς που δεν το αντιλαμβάνονται αρχικά (ήτοι το παιχνίδι δεν είναι αντιμετωπίσιμο).

    Ελπίζει όμως ο ΟΠΑΠ ότι θα παραμείνει ο τζίρος του σε υψηλά επίπεδα από:

    α) Την διατήρηση σε αρκετά υψηλό ποσοστό της άγνοιας του διαδικτύου (συνεπώς και των ανισοτήτων που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και λοιπών Ευρωπαϊκών χωρών).
    β) Την διατήρηση σε υψηλά ποσοστά της άγνοιας της επικινδυνότητος που συνεπάγεται η συμμετοχή στα παιχνίδια του, υπό καθεστώς υψηλής γκανιότας και υπερφορολόγησης.
    γ) Την δημιουργία πελατειακού κοινού ανάμεσα στον γυναικείο πληθυσμό, στα παιγνιομηχανήματα.

    Η αντιπρόταση

    Η αντιπρόταση σε όλα αυτά, σε ότι αφορά τον ΟΠΑΠ, είναι να επανέλθουν τα πράγματα στην προ του 2010 κατάσταση, χωρίς στοιχηματικούς φόρους και με σταδιακή βελτίωση των στοιχηματικών αποδόσεων προς τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο. Αν δε ο ΟΠΑΠ είναι ιδιωτικός, αυτό να το επιβάλλει η Ε.Ε.Ε.Π. με κανονιστικές διατάξεις.

    Σε ότι αφορά το διαδίκτυο, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμείνει στο άνοιγμα της αγοράς, αυτή να γίνει με ελεγχόμενο τρόπο ώστε κάθε εταιρεία που λαμβάνει έγκριση λειτουργίας, να φορολογείται στην Ελλάδα για το μέρος των δραστηριοτήτων της που αφορούν την Ελλαδα.

    Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η έννοια της δικαιοσύνης στην Ελλάδα στο θέμα του στοιχηματισμού, ενώ κάθε άλλη ρύθμιση προκαλεί σοβαρά προβλήματα, προς είτε τη μία είτε την άλλη κατεύθυνση.

    Η φορολογία στον παίκτη είναι άδικη, από τη στιγμή που σε κάθε τυχερό παιχνίδι το προσδόκιμο ωφέλους είναι ως γνωστόν αρνητικό και από την στιγμή που δεν απαιτείται κερδοφορία, έσοδα πλην έξοδα, στην ετήσια χρήση πριν φορολογηθεί κάποιος.
    Αντίθετα η παροχή ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος θα λειτουργήσει ωφέλιμα και για τον ΟΠΑΠ και για τους άλλους παρεμφερείς οργανισμούς (π.χ. ιππόδρομος).

    Ε.Ε.Ε.Π.

    Η Ε.Ε.Ε.Π. ορθώς συνεστάθη.
    Αυτή τη στιγμή ο ρόλος της φαίνεται να είναι να βγάζει το «blacklist» που θα περιέχει τις παράνομα δραστηριοποιούμενες εταιρείες.
    Αλλά οι αρμοδιότητες που δίνει το άρθρο 25 παρ. 13 στην Ε.Ε.Ε.Π. είναι σωστές και της επιτρέπουν να λειτουργήσει θετικά για τη διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών που συμμετέχουν στα παιχνίδια στοιχηματισμού.
    Οι αρμοδιότητες αυτές πρέπει να επεκταθούν και στο ιπποδρομιακό στοίχημα του Ο.Δ.Ι.Ε. ή της εταιρείας ιπποδρομιακού στοιχήματος που θα τον αντικαταστήσει. Κάθε είδους αμοιβαίο στοίχημα πρέπει να ελέγχεται αυστηρά από την Ε.Ε.Ε.Π., με ηλεκτρονικά μέσα, ως προς τα ταμεία-αποδόσεις (οι παλιοί ξέρουν ότι το 1960, ένα χρόνο μετά την σύσταση του Ο.Π.Α.Π. είχαμε και το πρώτο σκάνδαλο, με τους υπαλλήλους που συμπλήρωναν δελτία ΠΡΟΠΟ μετά την λήξη των αγώνων !).
    Στις αρμοδιότητες της Ε.Ε.Ε.Π. πρέπει να εμπίπτει και η συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο χώρο των σπορ.

    Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ Ο ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

    Γράφονται πολλά γύρω από αυτό το ζήτημα και μάλιστα τα αναφέρει και το σχέδιο νόμου για το οποίο συζητάμε τώρα σε εδάφια του (προστασία από τον εθισμό, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες).
    Πως επιτυγχάνεται αυτό όταν το όλο οικοδόμημα αυταπόδεικτα στηρίζεται στην «διατήρηση της άγνοιας» και στην προσέλκυση του χαμηλού επιπέδου μόρφωσης πληθυσμού, είναι ένα εύλογο ερώτημα.
    Η πραγματικότητα, που την αντιλαμβάνονται οι πάντες, είναι ότι ο προτεινόμενος νόμος κάνει αυτές τις αναφορές για να πετύχει την εύνοια των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων.
    Είναι όμως, αντικειμενικά, δυνατόν και είναι σωστό να καίμε τα χλωρά μαζί με τα ξερά ;
    Αυτος που κάνει μία μικρο-επένδυση στο στοίχημα, αυτός που θέλει να παίξει κάτι για να μην του λείψει η ελπίδα, να μπαίνει στο ίδιο καζάνι με αυτόν που κάνει κατάχρηση ;

    Απαγορεύουμε τα γρήγορα αυτοκίνητα ; Όχι, αυτό που κάνουμε είναι ότι δίνουμε στον κόσμο μαθήματα οδήγησης και μαθήματα οδικής ασφάλειας. Αλλά τα γρήγορα αυτοκίνητα προκαλούν και ατυχήματα.
    Απαγορεύουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων ; Όχι βέβαια. Αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων προκαλούν και πολλές οικτρές καταστάσεις, χωρισμός-διαζύγιο-εγκατάλειψη.
    Απαγορεύουμε το χρηματιστήριο ; Όχι ! Αλλά αυτό είναι το … ξαδερφάκι του στοιχήματος και δημιουργεί και «εγκλωβισμένους» μερικές φορές.

    Η υπόθεση της «απαγόρευσης για προστασία» ή των «περιοριστικών μέτρων για προστασία» στερείται βάσεως και καταργεί ανθρώπινα δικαιώματα στην οικονομική σφαίρα, εκτός που γίνεται και ψευδώς η επίκληση της.

    Αυτό που υπάρχει και ζητάει η κοινωνία είναι <<παιδεία.
    Θα δώσετε την απαιτούμενη παιδεία στον Ελληνικό λαό, στα γυμνάσια ;
    Θα αναθέσετε σε επιστημονικό προσωπικό να βγάλει βιβλία που να λένε τι είναι τα διάφορα τυχερά παιχνίδια, τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτά και ποιές είναι οι πιθανές παρανέργειες ;
    Αν δεν γίνει αυτό τότε κοροϊδεύουμε αιωνίως στην Ελλάδα και το αυτό ισχύει και για τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

    ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ

    Αναφέρομαι στην απαγόρευση διαφημίσεων στο internet για στοιχήματα, από αθλητικές σελίδες εκτός των στοιχηματικών σελίδων αυτών καθεαυτών.
    Ενώ η διάταξη αυτή είναι αναγκαίο προσάρτημα του νόμου, από τη στιγμή που θα υπάρχει «blacklist», η συγγραφή της έγινε πολύ βιαστικά και μάλλον η διάταξη είναι αντισυνταγματική, γιατί καταπατούνται άλλα δικαιώματα του πολίτη άσχετα με την υπόθεση και γιατί επιφέρει αποτελέσματα πέραν του σκοπουμένου, να μην διεξάγεται παράνομος στοιχηματισμός. Έρχεται σε αντίθεση με άλλες αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.
    Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η παγκοσμιότητα του διαδικτύου και χειρίζεται το θέμα ως εάν να επρόκειτο για τις παλιές διαφημίσεις στα τοπικά έντυπα και στα τοπικά ραδιόφωνα.

    Λογικά θα υπάρχουν δύο ειδών εταιρείες στο blacklist της Ε.Ε.Ε.Π.:
    Πρώτον αυτές που έχουν διαπράξει διεθνή οικονομικά εγκλήματα και καταζητούνται από την ιντερπόλ.
    Δεύτερον, αυτές που συμβαίνει να μην είναι εγκεκριμένες στην Ελλάδα αλλά είναι εγκεκριμένες στη χώρα τους και σε άλλες χώρες.

    Αν ο διαφημιστής βγάζει από Ελλάδα μία ξενόγλωσση ιστοσελίδα που δεν απευθύνεται καν στην Ελληνική κοινότητα γιατί να στερηθεί του διαφημιστικού εσόδου ; Ποιά η λογική και σε τι εξυπηρετεί ; Σε τίποτα απολύτως. Τέτοιες σελίδες υπάρχουν αρκετές.

    Η Ε.Ε.Ε.Π. ερωτηθείσα δήλωσε άγνοια και ακόμα ο εκπρόσωπος της προσέθεσε ότι σύμφωνα με τη δικιά του ερμηνεία κάθε σελίδα που έχει σύνδεσμο σε εταιρεία του blacklist είναι παράνομη, ωφείλει ο isp να την κάνει να μην παίζει και ο/οι διαχειριστές της κινδυνεύουν με σύλληψη. Αν δε ο/οι διαχειριστές βρίσκονται στο εξωτερικό, προφανώς κινδυνεύουν με σύλληψη σε περίπτωση που ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
    Δηλαδή, διεθνούς φήμης αθλητικές σελίδες κινδυνεύουν με σβήσιμο στην Ελλάδα και οι διαχειριστές τους που δεν έχουν ιδέα επίσης κινδυνεύουν !
    Αλλά οι σελίδες αυτές συμβαίνει να είναι και «εργαλεία» για τους παίκτες που παίζουν Ο.Π.Α.Π. όπως και για τους πράκτορες !
    Χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος και κανένα κέρδος -στο θέμα της παρεμπόδισης του παράνομου στοιχηματισμού- πάμε να λογοκρίνουμε ολόκληρο το διαδίκτυο, επειδή η διάταξη που αφορά την «εμπορική επικοινωνία» είναι κακά διατυπωμένη.
    Ορθώς διατυπουμένη αυτή η διάταξη θα έπρεπε να αφορά «διαφημιστικά μηνύματα από εταιρείες του blacklist που απευθύνονται προς την Ελληνική κοινότητα». Θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπ’ όψιν πως το διαφημιστικό μήνυμα φέρνει την στοιχηματική ιστοσελίδα στην Ελλάδα όταν η σελίδα αυτή ενδεχομένως δεν παίζει, όταν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδος δεν εκτελούν συναλλαγές με αυτήν και όταν από το διαφημιστικό μήνυμα δεν υποδεικνέται ή δεν προκύπτει άλλος τρόπος πρόσβασης από τη χώρα προς τις υπηρεσίες της εταιρείας.

    ΑΠΕΙΛΕΣ

    Υπάρχει αυτές τις μέρες έντονη φημολογία για απειλές χρήσης βίας σε βάρος προσώπων -όπως εγώ- που διατυπώνουν παράπονα από τον ΟΠΑΠ και εκφράζουν την αντίθεση τους προς μέρος των διατάξεων του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.Δεν θεωρώ καθόλου πιθανό αυτό να ζητήθηκε από τις Ελληνικών συμφερόντων εταιρείες (Ο.Π.Α.Π. ή Ο.Δ.Ι.Ε.) και επίσης το θεωρώ αδιανόητο να το σκέφτηκαν καν.
    Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες είναι ουκ ολίγα τα άτομα που προσφέρουν πιεστικά και προτείνουν αυτού του είδους τις «υπηρεσίες» και επιχειρούν να προσεγγίσουν τους δύο ως άνω οργανισμούς.
    Για το λόγο αυτό θα κοινοποιήσω την παρούσα ανάρτηση μου και προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τις δικές του ενέργειες, δεδομένου και ότι ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ γνωρίζει ήδη σχετικά με αυτήν την υπόθεση.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (λίστα διανομής)

    Η παρούσα κατάθεση στην διαβούλευση για τον νόμο τυχερών παιχνιδιών διανέμεται ως εξής:

    α) Υπουργείο Οικονομικών – Διαδικτυακός τόπος διαβουλεύσεων

    http://www.opengov.gr/minfin/?p=1837

    http://www.opengov.gr/minfin/?p=1839

    γ) Γραφείο Κοινοτικού επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ (μετάφραση στα Αγγλικά)

    δ) cosmicway.net – Ελληνικό ιπποδρομιακό portal

    http://www.cosmicway.net/diavoulefsi1302.pdf

    http://www.cosmicway.net/diavoulefsi1302_en.pdf (μετάφραση στα Αγγλικά)

    ε) Υπουργείο Προστασίας Πολίτη (υπ’ όψιν κ. Υπουργού)

    http://www.mopocp.gov.gr (pressoffice@yptp.gr)

    στ) RGA (chawkswood@rga.eu.com)