Άρθρο 72 Δήλωση συνέχισης πλειστηριασμού – Τροποποίηση παρ. 1, 3 και 6 άρθρου 973 ΚΠολΔ

Το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 και το πέμπτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 973 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τροποποιούνται ως προς τις προθεσμίες ανάρτησης της γνωστοποίησης της δήλωσης και της νέας ημέρας του πλειστηριασμού και ως προς την αναφορά στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), στο τρίτο εδάφιο της παρ. 6 προστίθενται οι λέξεις «ούτε και αίτηση ανάκλησης» και το άρθρο 973 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 973

  1. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πλειστηριασμός δεν έγινε κατά την ημέρα που είχε οριστεί, επισπεύδεται πάλι με δήλωση που κατατίθεται στον υπάλληλο του πλειστηριασμού και συντάσσεται σχετική πράξη. Η νέα ημέρα του πλειστηριασμού ορίζεται από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού δυο (2) μήνες από την ημέρα της δήλωσης και όχι πάντως μετά την παρέλευση τριών (3) μηνών από την ημέρα αυτή. Ο υπάλληλος του πλειστηριασμού εντός πέντε (5) ημερών μεριμνά ώστε να αναρτηθεί η γνωστοποίηση της δήλωσης και η ημέρα του πλειστηριασμού στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
  2. Κάθε δανειστής, εφόσον έχει απαίτηση που στηρίζεται σε εκτελεστό τίτλο και κοινοποίησε σε εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση επιταγή προς εκτέλεση, μπορεί να επισπεύσει τον πλειστηριασμό.
  3. Αν ένας δανειστής, άλλος από τον επισπεύδοντα, θέλει να επισπεύσει τον πλειστηριασμό κατά την παρ. 2, πρέπει να το δηλώσει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού και να συνταχθεί σχετική πράξη. Αν ο δανειστής αυτός έχει και ο ίδιος επιβάλει κατάσχεση, η δήλωση συνέχισης του πλειστηριασμού επέχει θέση ανάκλησης της δικής του κατάσχεσης. Αντίγραφο της πράξης επιδίδεται μέσα σε τρεις (3) ημέρες από τη δήλωση στον αρχικώς επισπεύδοντα. Ο πλειστηριασμός γίνεται ενώπιον του ίδιου υπαλλήλου. Ο υπάλληλος του πλειστηριασμού εντός πέντε (5) ημερών μεριμνά ώστε να αναρτηθεί η γνωστοποίηση της δήλωσης και η ημέρα του πλειστηριασμού στην ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).
  4. Κάθε δανειστής της παραγράφου 2 μπορεί να ζητήσει από το αρμόδιο κατά το άρθρο 933 δικαστήριο, που δικάζει κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ., να του επιτρέψει να επισπεύσει αυτός την εκτέλεση, αν ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε για δεύτερη φορά χωρίς σοβαρό λόγο, καθώς και σε κάθε άλλη περίπτωση που από τη στάση του επισπεύδοντος προκύπτει συμπαιγνία ή ολιγωρία. Η ανάθεση της επίσπευσης στον αιτούντα μπορεί να εξαρτηθεί από τη ματαίωση του τυχόν επισπευδόμενου πλειστηριασμού. Ο δανειστής, στον οποίο ανατέθηκε η επίσπευση, οφείλει να προβεί στην κατά την παράγραφο 3 δήλωση. Ο πλειστηριασμός επισπεύδεται κατά τις διατάξεις της παραγράφου αυτής.
  5. Αν στην περίπτωση της παραγράφου 3 εμφανίστηκαν ταυτόχρονα περισσότεροι δανειστές που θέλουν να επισπεύσουν την εκτέλεση ή, στην περίπτωση της παραγράφου 4, οι αιτούντες είναι περισσότεροι, το κατά το άρθρο 933 δικαστήριο, ύστερα από αυτοτελή ή παρεμπίπτουσα αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον, δικάζοντας με τη διαδικασία των άρθρων 686 επ., επιλέγει τον καταλληλότερο στον οποίο και αναθέτει την επίσπευση. Ο πλειστηριασμός επισπεύδεται κατά τις διατάξεις της παραγράφου 3.
  6. Αντιρρήσεις για οποιοδήποτε λόγο που αφορά το κύρος της δήλωσης συνέχισης, ασκούνται με ανακοπή μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την ημέρα της κατά την παράγραφο 1 ανάρτησης. Η συζήτηση της ανακοπής προσδιορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την κατάθεσή της και γίνεται με τη διαδικασία των άρθρων 686 επ.. Κατά της απόφασης που εκδίδεται μέσα σε ένα (1) μήνα από τη συζήτηση της ανακοπής δεν επιτρέπεται η άσκηση ενδίκων μέσων ούτε και αίτηση ανάκλησης. Πρόσθετοι λόγοι ανακοπής μπορούν να προταθούν μόνο με ιδιαίτερο δικόγραφο που κατατίθεται στη γραμματεία του δικαστηρίου προς το οποίο απευθύνεται η ανακοπή, κάτω από την οποία συντάσσεται έκθεση, και κοινοποιείται στον αντίδικο οκτώ (8) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συζήτηση.».
  • Η προτεινόμενη τροποποίηση παρ. 1, 3 και 6 άρθρου 973 ΚΠολΔ, αναφορικά με τη δήλωση συνέχισης πλειστηριασμού, χωρίς τη συμμετοχή του δικαστικού επιμελητή στη διαδικασία της επανάληψης του πλειστηριασμού μετά από ματαίωση, δεν συμβάλει στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης και στην ασφάλεια δικαίου, διότι προσβάλει βασικές αρχές της δίκαιης δίκης και της εν γένει απονομής δικαιοσύνης, με βάση την ΕΣΔΑ και την ερμηνεία της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συνεπώς, προτείνεται να τροποποιηθεί το κείμενο των διατάξεων των παρ. 1, 3 και 5 του άρθρου 973 ΚΠολΔ, με τη συμμετοχή του δικαστικού επιμελητή στη διαδικασία επανάληψης του ματαιωθέντος πλειστηριασμού και την ενημέρωση του οφειλέτη και των εμπλεκομένων μερών, σύμφωνα με τη πρόταση της ΟΔΕΕ προς το ΥΠ.ΔΙΚ. η οποία συνοψίζεται ως εξής:

    973 § 1. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πλειστηριασμός δεν έγινε κατά την ημέρα που είχε οριστεί, επισπεύδεται πάλι με εντολή προς το δικαστικό επιμελητή να συνεχίσει την αναγκαστική εκτέλεση. Η εντολή κατατίθεται στον υπάλληλο του πλειστηριασμού και συντάσσεται σχετική πράξη. Η νέα ημέρα πλειστηριασμού ορίζεται με την εντολή συνέχισης της εκτέλεσης ή με την πράξη κατάθεσής της, δύο (2) μήνες από την ημέρα της πράξης και όχι πάντως μετά την παρέλευση τριών (3) μηνών από την ημέρα αυτή. Ο πλειστηριασμός επισπεύδεται με βάση το απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης, που εκδίδει κατά το άρθρο 955 παρ. 2 ο δικαστικός επιμελητής, στο οποίο περιλαμβάνεται και η τυχόν ύπαρξη απόφασης περί διόρθωσης της κατασχετήριας έκθεσης κατ’ άρθρο 954 παρ. 4. Αντίγραφο του αποσπάσματος επιδίδεται εντός δέκα (10) ημερών, στον καθού η εκτέλεση και κατατίθεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών, στον υπάλληλο του πλειστηριασμού. Οι σχετικές προθεσμίες, υπολογίζονται από την ημερομηνία της πράξης κατάθεσης της εντολής συνέχισης.

    973 § 3. Αν ένας δανειστής, άλλος από τον επισπεύδοντα, θέλει να επισπεύσει τον πλειστηριασμό κατά την παράγραφο 2, πρέπει να το δηλώσει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού και να συνταχθεί σχετική πράξη. Αν ο δανειστής αυτός έχει και ο ίδιος επιβάλει κατάσχεση, η δήλωση συνέχισης του πλειστηριασμού επέχει θέση ανάκλησης της δικής του κατάσχεσης. Η νέα ημέρα πλειστηριασμού ορίζεται με την δήλωση συνέχισης, δύο (2) μήνες από την ημέρα της πράξης και όχι πάντως μετά την παρέλευση τριών (3) μηνών από την ημέρα αυτή. Αντίγραφο της πράξης επιδίδεται μέσα σε τρεις (3) ημέρες από τη δήλωση, στον επισπεύδοντα. Ο πλειστηριασμός επισπεύδεται με βάση το απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης, που εκδίδει κατά το άρθρο 955 παρ. 2 ο δικαστικός επιμελητής, στο οποίο περιλαμβάνεται και η τυχόν ύπαρξη απόφασης περί διόρθωσης της κατασχετήριας έκθεσης κατά το άρθρο 954 παρ. 4. Αντίγραφο του αποσπάσματος επιδίδεται εντός δέκα (10) ημερών, στον καθού η εκτέλεση και κατατίθεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών, στον υπάλληλο του πλειστηριασμού. Οι σχετικές προθεσμίες, υπολογίζονται από την ημερομηνία της πράξης του υπαλλήλου του πλειστηριασμού.

    995 § 5. Εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, οι διατάξεις των άρθρων 972 και 973 εφαρμόζονται αναλόγως και εδώ. Για την έκδοση του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης, κατά το άρθρο 973 παρ. 1 και 3, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 995 παρ. 4.

  • 20 Αυγούστου 2021, 09:05 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΥ

    ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΣΤΟ ΕΔΑΦΙΟ Γ, ΩΣΤΕ Η ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΝΑ ΕΠΙΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΥΠΟΘΗΚΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ.

  • 19 Αυγούστου 2021, 17:19 | Ιωάννης Θεοδοσίου

    Η περίπτωση ορισμού της ανακοπής εντός 60 ημερών, έχει αποδειχθεί ανεφάρμοστη. Πρέπει να ορισθεί επί «ποινή απαραδέκτου» ο ορισμός εντός 60 ημερών.