Άρθρο 59 Κατάθεση διαιτητικής απόφασης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 893 ΚΠολΔ

Στην παρ. 2 του άρθρου 893 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστίθενται οι λέξεις «σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή» και το άρθρο 893 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 893

  1. Η διαιτητική απόφαση ολοκληρώνεται από τη στιγμή που θα υπογραφεί σύμφωνα με το άρθρο 892.
  2. Ο διαιτητής ή, αν είναι περισσότεροι διαιτητές, ο επιδιαιτητής ή με εντολή του ένας από τους διαιτητές, είναι υποχρεωμένος, αν δεν ορίζεται διαφορετικά από τη συμφωνία διαιτησίας, να καταθέσει το πρωτότυπο της διαιτητικής απόφασης σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή στη γραμματεία του μονομελούς πρωτοδικείου της περιφέρειας στην οποία εκδόθηκε και να παραδώσει αντίγραφά της σ’ αυτούς που συνομολόγησαν τη συμφωνία διαιτησίας.».
  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 13:46 | Zepos & Yannopoulos

    Σχόλια επί της προτεινόμενης διάταξης:
    1. Η προτεινόμενη διάταξη παραλείπει και δεν αναφέρει ότι αντίγραφο της διαιτητικής απόφασης, όπως αυτή κατατέθηκε, πρέπει να παραδοθεί στα διάδικα μέρη και όχι μόνο σε όσους συνομολόγησαν τη συμφωνία διαιτησίας. Τούτο δε διότι δύναται να συμμετάσχουν στη διαιτητική δίκη και τρίτα πρόσωπα, τα οποία δεν συνομολόγησαν τη συμφωνία διαιτησίας επί της οποίας εκδόθηκε η διαιτητική απόφαση.

    Προτεινόμενη τροποποίηση-προσθήκη: 2. Ο διαιτητής ή, αν είναι περισσότεροι διαιτητές, ο επιδιαιτητής ή με εντολή του ένας από τους διαιτητές, είναι υποχρεωμένος, αν δεν ορίζεται διαφορετικά από τη συμφωνία διαιτησίας, να καταθέσει το πρωτότυπο της διαιτητικής απόφασης σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή στη γραμματεία του μονομελούς πρωτοδικείου της περιφέρειας στην οποία εκδόθηκε και να παραδώσει αντίγραφά της στους διαδίκους».