Άρθρο 39 Προτάσεις – Πότε είναι υποχρεωτικές – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 570 ΚπολΔ

Στην παρ. 1 του άρθρου 570 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο ως προς το ποιος διάδικος καταθέτει τις προτάσεις, προστίθεται τρίτο εδάφιο και το άρθρο 570 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 570

  1. Οι διάδικοι δεν είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν προτάσεις, εκτός αν προβάλλονται ενστάσεις ως το παραδεκτό και το εμπρόθεσμο της αίτησης της αναίρεσης και των πρόσθετων λόγων. Σε αυτή την περίπτωση, ο προβάλλων τις ενστάσεις διάδικος καταθέτει τις προτάσεις του είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη δικάσιμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι διάδικοι έχουν δικαίωμα να καταθέτουν υπόμνημα έως τη δωδέκατη ώρα της τρίτης εργάσιμης ημέρας μετά τη συζήτηση, εφόσον παρέστησαν σε αυτή.
  2. Νέοι ισχυρισμοί των διαδίκων και νέα αποδεικτικά μέσα για την ουσιαστική εκδίκαση της υπόθεσης από τον Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση υποβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τα δικαστήρια της ουσίας.
  3. Μέσα στην προθεσμία της παρ. 1 οφείλουν όλοι οι διάδικοι να καταθέσουν στη γραμματεία του Αρείου Πάγου τα έγγραφα που χρησιμεύουν για να υποστηριχθεί ή να αποκρουστεί η αναίρεση, καθώς και τα έγγραφα εκείνα που η υποβολή τους είναι παραδεκτή κατά την παρ. 2. Η κατάθεση και η ημερομηνία της βεβαιώνεται με σημείωση επάνω στο φάκελο της δικογραφίας.
  4. Τα αντίγραφα των διαδικαστικών εγγράφων των διαδίκων, των αντιδίκων τους ή των άλλων διαδίκων, τα οποία προσάγονται, υποβάλλονται ατελώς, νόμιμα επικυρωμένα.».
  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 13:33 | Zepos & Yannopoulos

    Σχόλια επί της προτεινόμενης διάταξης:
    1. Με την προτεινόμενη διάταξη εξειδικεύεται πότε απαιτείται η κατάθεση προτάσεων προ είκοσι ημερών από τη συζήτηση. Παραλείπεται όμως και δεν αναφέρεται εάν δύναται ο διάδικος να καταθέσει προτάσεις έως τη συζήτηση της αίτησης αναίρεσης για τα λοιπά ζητήματα (νόμω βάσιμο αίτησης αναίρεσης), παρά μόνο ότι υφίσταται δικαίωμα κατάθεσης υπομνήματος. Ευκταίο θα ήταν να οριστεί ότι δύνανται οι διάδικοι να καταθέσουν προτάσεις για τα λοιπά ζητήματα έως την έναρξη της συζήτησης.

    Προτεινόμενη τροποποίηση-προσθήκη: Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι διάδικοι έχουν δικαίωμα να καταθέτουν προτάσεις έως την έναρξη της συζήτησης και υπόμνημα έως τη δωδέκατη ώρα της τρίτης εργάσιμης ημέρας μετά τη συζήτηση, εφόσον παρέστησαν σε αυτή.