Άρθρο 22 Επίδοση κλήσης – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 422 ΚΠολΔ

Η παρ. 3 του άρθρου 422 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τροποποιείται ως προς τον αριθμό των ένορκων βεβαιώσεων και το άρθρο 422 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 422

Επίδοση κλήσης

  1. Ο διάδικος που επιδιώκει τη λήψη ένορκης βεβαίωσης, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο προηγούμενο άρθρο, επιδίδει δύο (2) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν από την βεβαίωση στον αντίδικο κλήση, η οποία αναφέρει την αγωγή, το ένδικο βοήθημα ή μέσο, που αφορά η βεβαίωση, τόπο, ημέρα και ώρα που θα δοθεί, το ονοματεπώνυμο, το επάγγελμα και τη διεύθυνση της κατοικίας του μάρτυρα.
  2. Κατά τη βεβαίωση παρίστανται, εφόσον το επιθυμούν, οι διάδικοι.
  3. Δεν επιτρέπεται η λήψη ένορκων βεβαιώσεων πάνω από τριών (3) για κάθε διάδικο και δυο (2) για την αντίκρουση, για κάθε βαθμό δικαιοδοσίας.».
  • 2 Σεπτεμβρίου 2021, 13:20 | Zepos & Yannopoulos

    Σχόλια επί της προτεινόμενης διάταξης:
    1. Ο περιορισμός του αριθμού των ενόρκων βεβαιώσεων δεν δικαιολογείται, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι δεν χρησιμοποιείται πλέον η εμμάρτυρη απόδειξη, καθώς σπανίως διατάσσεται από τα δικαστήρια. Επομένως, θα έπρεπε να διατηρηθεί η ισχύουσα ρύθμιση περί πέντε ενόρκων και τριών για την αντίκρουση, καθώς σε πλείονες περιπτώσεις οι ισχυρισμοί των διαδίκων αποδεικνύονται με ένορκες βεβαιώσεις περισσοτέρων προσώπων.

  • Πρέπει να προστεθεί εδάφιο β΄ στην παράγραφο 1 ως εξής: «Δεν επιτρέπεται ο καθορισμός περισσότερων τόπων, ημερών ή ωρών για την εξέταση του ίδιου μάρτυρα».

  • 20 Αυγούστου 2021, 07:31 | Ιωάννης Κατράς

    Δεν υπάρχει λόγος να μειωθεί ο αριθμός των ένορκων βεβαιώσεων από 5 σε 3. Πρέπει δε να διευκρινισθεί ότι ως διάδικος επί ομοδικίας, θεωρείται κάθε ένας από τους ομοδίκους.