Άρθρο 08 Συμψηφισμός μέρους των δικαστικών εξόδων όταν υπάρχει εύλογη αμφιβολία για την έκβαση της δίκης – Τροποποίηση άρθρου 179 ΚΠολΔ

Στο άρθρο 179 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστίθεται δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 179 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 179

Το δικαστήριο μπορεί να συμψηφίσει όλα τα έξοδα ή ένα μέρος τους, μόνο όταν πρόκειται για διαφορές ανάμεσα σε συζύγους ή σε συγγενείς εξ αίματος έως και το δεύτερο βαθμό ή όταν η ερμηνεία του κανόνα δικαίου που εφαρμόσθηκε ήταν ιδιαίτερα δυσχερής. Το δικαστήριο μπορεί επίσης να συμψηφίσει ένα μέρος των εξόδων, εάν, κατ’ εκτίμηση των περιστάσεων, υπήρχε εύλογη αμφιβολία για την έκβαση της δίκης.».

  • 20 Αυγούστου 2021, 19:12 | Κώστας Δημητρίου

    Επειδή τα των δικαστικών δαπανών είναι εντελώς αυθαίρετα κλπ., θα πρέπει να γίνει πιο σαφές και ορισμένο το περιεχόμενο του άρθρου αυτού , καθώς να αναφερθεί ειδικότερα ότι η δικαστική δαπάνη επιδικάζεται υπέρ του διαδίκου που νικά , αλλά εισπράττεται μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου του.

    Επειδή η δικαστική δαπάνη είναι κύρωση που καταλογίζεται από την πολιτεία & δεν σχετίζεται με την όποια ένδικη διαφορά μεταξύ των διαδίκων, θα πρέπει να προβλεφθεί ειδικότερη διαδικασία είσπραξης αυτής και συγκεκριμένα:
    ο πληρεξούσιος δικηγόρος μόνο όσον αφορά την δικαστική δαπάνη που επιδικάζεται & αφού εκδοθεί ειδικό απόγραφο μόνο γι’ αυτή και επιδοθεί αντίγραφο με επιταγή μόνο γι’ αυτή στον ηττημένο διάδικο, να προσκομίζει το απόγραφο εντός 10 εργασίμων ημερών από την επίδοση μαζί με την έκθεση επιδόσεως στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., όπου είτε : α) θα λαμβάνει μόνο το κεφάλαιο (άνευ τόκων κλπ. προβλεπόμενων στην επιταγή που επέδωσε) εκχωρώντας πλήρως κάθε δικαίωμα για κεφάλαιο , τόκους κλπ. στο Δημόσιο ή αλλιώς αν δεν προσκομίσει τα ανωτέρω εντός 10 εργασίμων ημερών ή επιθυμεί να επιδιώξει την είσπραξη όλης της αναφερόμενης στην επιταγή προς εκτέλεση επιταγής θα επιδιώκει μέσω αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά χωρίς δικαίωμα υπαναχώρησης για είσπραξη από δημόσιο και εκχώρηση της απαίτησης αυτής.

    Σημειώνουμε ότι αν και στην πολιτική δίκη δεν ακολουθείται το ανακριτικό σύστημα, η καταδίκη σε πληρωμή δικαστικής δαπάνης δεν είναι κάτι που αφορά αυτή καθ’αυτή την δικαστική διένεξη, αλλά είναι κύρωση που επιβάλλεται από την πολιτεία στον ηττημένο διάδικο.