Άρθρο 06 Επίδοση δικογράφων που φέρουν ηλεκτρονική υπογραφή – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 122Α ΚΠολΔ

Στην παρ. 2 του άρθρου 122Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστίθεται νέο πρώτο εδάφιο, τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο ως προς την αναφορά των προϋποθέσεων ηλεκτρονικής απόδειξης παραλαβής του εγγράφου, από το τρίτο και πέμπτο εδάφιο διαγράφονται οι λέξεις «ΚΠολΔ» και «αυτοδίκαιη» αντίστοιχα και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Τα δικόγραφα είναι δυνατόν να επιδίδονται, σύμφωνα με την παρ. 1, και με ηλεκτρονικά μέσα, εφόσον φέρουν ηλεκτρονική υπογραφή ισοδύναμη της ιδιόχειρης ή σφραγίδα. Η επίδοση με ηλεκτρονικά μέσα θεωρείται συντελεσμένη μόνο εφόσον επιστραφεί στον διενεργούντα την επίδοση δικαστικό επιμελητή, ηλεκτρονική απόδειξη παραλαβής του εγγράφου, η οποία φέρει ισοδύναμη της ιδιόχειρης ηλεκτρονική υπογραφή του προσώπου προς το οποίο γίνεται η επίδοση ή σφραγίδα. Επί ποινή ακυρότητας, η ηλεκτρονική απόδειξη περιέχεται στην έκθεση επίδοσης την οποία συντάσσει ο δικαστικός επιμελητής σύμφωνα με το άρθρο 139. Η επίδοση θεωρείται ανυπόστατη, αν η ηλεκτρονική απόδειξη δεν περιέλθει στον διενεργούντα την επίδοση μέσα σε εικοσιτέσσερις (24) ώρες από την αποστολή. Συνέπεια του ανυπόστατου της ηλεκτρονικής επίδοσης είναι η διενέργεια της με φυσικό τρόπο επίδοσης, όπως ορίζουν τα άρθρα 122 επ.».

  • Η λέξη ‘’σφραγίδα’’ που απαντάται σε 2 σημεία στο κείμενο του υπό τροποποίηση άρθρου, πρέπει να απαλειφθεί, διότι οι ηλεκτρονικές σφραγίδες, κατά τον ισχύοντα κανονισμό ΕΕ 910/2014 χρησιμεύουν ως απόδειξη ότι ένα ηλεκτρονικό έγγραφο έχει εκδοθεί από ένα νομικό πρόσωπο και δεν πιστοποιούν το φυσικό πρόσωπο που κάνει χρήση της σφραγίδας. Επίσης η ηλεκτρονική σφραγίδα κατά τον ίδιο κανονισμό, δεν είναι ισοδύναμη με ιδιόχειρη ηλεκτρονική υπογραφή.
    Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2021, 14:09 | Χάρης Κοττικιάς

    Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιος θεωρείται ο χρόνος που συντελέστηκε η επίδοση, ειδάλλως θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις κοινοποιήσεις που έχουν 24 ώρες ή 48 ώρες προθεσμίες.
    Ο χρόνος ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ του δικογράφου με ηλεκτρονικά μέσα θεωρείται κρίσιμος χρόνος της επίδοσης ή ο χρόνος ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ της ηλεκτρονικής απόδειξης από τον δικαστικό επιμελητή?

    Το Άρθρο 136 του ΚΠολΔ προβλέπει:

    «1. Η επίδοση θεωρείται ότι συντελέστηκε προκειμένου για τα πρόσωπα που αναφέρονται στα άρθρα 131 ως 134, μόλις παραδοθεί το έγγραφο στις αρχές ή τα πρόσωπα που ορίζονται εκεί, ανεξάρτητα από το χρόνο της αποστολής και παραλαβής του, και για τα πρόσωπα άγνωστης διαμονής η επίδοση θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε από τη δημοσίευση της περίληψης σύμφωνα με το άρθρο 135 παράγραφος 1.

    2. Στις επιδόσεις του άρθρου 128 παράγραφος 4 η επίδοση θεωρείται ότι συντελέστηκε με τη θυροκόλληση του εγγράφου στην πόρτα της κατοικίας εκείνου προς τον οποίο γίνεται η επίδοση, με την προϋπόθεση ότι έγιναν όσα ορίζονται στην παράγραφο αυτή με τα στοιχεία β και γ.»

    Αντίστοιχη ρύθμιση θα πρέπει να υπάρξει και στην επίδοση με ηλεκτρονικά μέσα.