Άρθρο 5 Πεδίο εφαρμογής (άρθρο 3 της Οδηγίας 2019/770)

1. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται και:
α) όταν με τη σύμβαση παροχής ψηφιακού περιεχομένου ή ψηφιακής υπηρεσίας ο προμηθευτής έχει υποχρέωση να παράσχει στον λήπτη ψηφιακό περιεχόμενο ή ψηφιακή υπηρεσία και ο λήπτης έχει υποχρέωση να παρέχει δικά του δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, εκτός αν τα δεδομένα αυτά υποβάλλονται σε επεξεργασία από τον προμηθευτή αποκλειστικά για την παροχή του ψηφιακού περιεχομένου ή της ψηφιακής υπηρεσίας ή προκειμένου ο προμηθευτής να συμμορφωθεί προς νομικές υποχρεώσεις και ο προμηθευτής δεν επεξεργάζεται τα δεδομένα αυτά για οποιονδήποτε άλλον σκοπό,
β) όταν το ψηφιακό περιεχόμενο ή η ψηφιακή υπηρεσία σχεδιάζεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του λήπτη,
γ) με την εξαίρεση των άρθρων 6 έως 8, σε κάθε υλικό μέσο που χρησιμεύει αποκλειστικά ως φορέας για τη μεταφορά ψηφιακού περιεχομένου και
δ) επί της παροχής του ψηφιακού περιεχομένου ή της ψηφιακής υπηρεσίας, ακόμα και όταν το ψηφιακό περιεχόμενο ή η ψηφιακή υπηρεσία παρέχεται στο πλαίσιο μικτής σύμβασης.
2. Οι διατάξεις του παρόντος δεν εφαρμόζονται:
α) επί σύμβασης πώλησης πράγματος με ψηφιακά στοιχεία, υπό την έννοια του άρθρου 513A του Αστικού Κώδικα,
β) σε συμβάσεις που αφορούν βα) στην παροχή υπηρεσιών, εξαιρουμένων των ψηφιακών υπηρεσιών όπως αυτές ορίζονται στον παρόντα, ανεξάρτητα από το αν ο προμηθευτής χρησιμοποιεί ψηφιακές μορφές ή ψηφιακά μέσα για να παράγει το αποτέλεσμα της υπηρεσίας ή για την παράδοση ή τη διαβίβασή του στον καταναλωτή, ββ) υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως ορίζονται στην περ. 39 της παρ. Α του άρθρου 110 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), με εξαίρεση τις υπηρεσίες διαπροσωπικών επικοινωνιών ανεξαρτήτως αριθμών, όπως ορίζονται στην περ. 34 της παρ. Α του άρθρου 110 του ν. 4727/2020, βγ) την υγειονομική περίθαλψη, όπως ορίζεται στην περ. α) του άρθρου 3 του ν. 4213/2013 (Α’ 261), βδ) υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, δηλαδή τις υπηρεσίες που συνίστανται σε τυχερά παίγνια στα οποία ο παίκτης στοιχηματίζει χρηματική αξία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ενέχουν στοιχείο δεξιότητας, όπως λαχειοφόρες αγορές, παίγνια σε καζίνα, παιχνίδια πόκερ και συναλλαγές που αφορούν στοιχήματα, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων ή άλλης τεχνολογίας για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και κατόπιν ατομικού αιτήματος αποδέκτη υπηρεσίας, βε) χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως ορίζονται στην παρ. 9 του άρθρου 1α του ν. 2251/1994 (Α’ 191), βστ) λογισμικό που διαθέτει ο προμηθευτής βάσει άδειας ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού, όταν ο λήπτης δεν καταβάλλει αντάλλαγμα και τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που παρέχει ο λήπτης υποβάλλονται σε επεξεργασία από τον προμηθευτή αποκλειστικά για τη βελτίωση της ασφάλειας, της συμβατότητας ή της διαλειτουργικότητας του συγκεκριμένου λογισμικού, βζ) την προμήθεια ψηφιακού περιεχομένου όταν το ψηφιακό περιεχόμενο διατίθεται στο ευρύ κοινό με άλλον τρόπο εκτός από τη μετάδοση σήματος, ως μέρος παράστασης ή εκδήλωσης, όπως οι ψηφιακές κινηματογραφικές προβολές, και βη) το ψηφιακό περιεχόμενο που παρέχεται σύμφωνα με τον ν. 4727/2020 από φορείς του Δημοσίου.
3. Το άρθρο 27 του παρόντος δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που μία δέσμη υπηρεσιών κατά την έννοια του ν. 4727/2020 περιλαμβάνει στοιχεία υπηρεσίας πρόσβασης στο διαδίκτυο όπως ορίζεται στην περ. 2 του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2120 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2015 για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με την πρόσβαση στο ανοικτό διαδίκτυο και την τροποποίηση της Οδηγίας 2002/22/ΕΚ για την καθολική υπηρεσία και τα δικαιώματα των χρηστών όσον αφορά δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών και του Κανονισμού (ΕΕ) 531/2012 για την περιαγωγή σε δημόσια δίκτυα κινητών επικοινωνιών εντός της Ένωσης (L 310) ή υπηρεσιών διαπροσωπικών επικοινωνιών βάσει αριθμών όπως ορίζονται στην περ. 38 της παρ. Α του άρθρου 110 του ν. 4727/2020.
4. Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν με την επιφύλαξη ειδικότερων ενωσιακών πράξεων ή εναρμονισμένων προς αυτές εθνικών διατάξεων που ρυθμίζουν ειδικούς τομείς ή αντικείμενα. ¬¬
5. Η ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ισχύει για όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που υποβάλλονται σε επεξεργασία σε σχέση με συμβάσεις που διέπονται από τον παρόντα. Ειδικότερα, οι διατάξεις του παρόντος δεν θίγουν τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137). Σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ του παρόντος και του ενωσιακού δικαίου ή εναρμονισμένων προς αυτό εθνικών διατάξεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, υπερισχύει το ενωσιακό δίκαιο.
6. Οι διατάξεις του παρόντος δεν θίγουν τις διατάξεις της ενωσιακής και της εθνικής νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 81 του ν. 3057/2002 (Α’ 239).