Άρθρο 02: Διασταυρωτικοί έλεγχοι της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

1. Η αρμόδια διεύθυνση της «Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.» διασταυρώνει τα τηρούμενα σε αυτήν αρχεία συντάξεων με τα στοιχεία που αντλεί από το Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων , όπως αυτό τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8Α, όπως αυτό προστίθεται στο νόμο 344/1976 (ΦΕΚ Α΄143) με την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.
2. Αν από τον έλεγχο της παραγράφου 1 προκύψει ότι έχει επέλθει θάνατος συνταξιούχου, η αρμόδια διεύθυνση της «Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ» προβαίνει στην άμεση αναστολή καταβολής της σύνταξης και της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τον συγκεκριμένο ΑΜΚΑ και ενημερώνει ταυτόχρονα τον αρμόδιο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και τον ΕΟΠΥΥ.
3. Αν από τον έλεγχο της παραγράφου 1 προκύψει ότι έχει επισυμβεί γάμος, διαζύγιο κατάρτιση ή λύση συμφώνου συμβίωσης η αρμόδια διεύθυνση της «Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ» ενημερώνει τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να προβεί στη διακοπή της ασφαλιστικής κάλυψης εκείνων, που απώλεσαν την ιδιότητα του προστατευόμενου ή εξαρτώμενου μέλους και προβαίνει στην άμεση αναστολή καταβολής των κάτωθι περιγραφομένων παροχών και των επιδομάτων εκείνων, που εξαρτώνται από την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και ενημερώνει τον βαρυνόμενο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες. Ειδικότερα:
α. Σε περίπτωση γάμου ή συμφώνου συμβίωσης αναστέλλεται η καταβολή σύνταξης χηρείας, σύνταξης άγαμης θυγατέρας ή άλλου προστατευόμενου μέλους. Επίσης ενημερώνει τον βαρυνόμενο φορέα προκειμένου να προβεί στη διακοπή των ασφαλιστικών παροχών εκείνων που λόγω γάμου ή συμφώνου συμβίωσης απώλεσαν την ιδιότητα του προστατευόμενου ή εξαρτώμενου μέλους. Για την περίπτωση του γάμου λαμβάνεται υπόψη είτε η καταχώρηση της ληξιαρχικής πράξης γάμου στο αρμόδιο ληξιαρχείο, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ν. 344/1976, όπως τροποποιείται με το νόμο αυτό, είτε η άπρακτη πάροδος δέκα μηνών από την έκδοση του προβλεπομένου από τις διατάξεις του άρθρου 18 του προεδρικού διατάγματος 28/28-7-1931 παραβόλου για την έκδοση της άδειας γάμου. Για το λόγο αυτό η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο την ΗΔΙΚΑ ΑΕ για την έκδοση του ανωτέρω παραβόλου στο οποίο εφεξής αναγράφονται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο οι ΑΜΚΑ και οι ΑΦΜ των μελλονύμφων. Αν για οποιοδήποτε λόγο ματαιώθηκε η τέλεση του γάμου, η ανασταλείσα καταβολή συνεχίζεται κανονικά, αφού προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει στον οικείο ασφαλιστικό του φορέα βεβαίωση από την αρμόδια εκκλησιαστική ή δημοτική αρχή ότι δεν τελέστηκε γάμος. Στην περίπτωση αυτή αποδίδονται αναδρομικά και άτοκα οι τυχόν παρακρατηθείσες παροχές κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο αυτή. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μπορεί να διαφοροποιηθούν τα αναγκαία στοιχεία για την απόδειξη της ματαίωσης του γάμου.
β. σε περίπτωση διαζυγίου ή λύσης συμφώνου συμβίωσης αναστέλλεται η καταβολή στους πρώην συζύγους ή συμβιούντες του επιδόματος στήριξης τέκνων και των άλλων παροχών που είναι συνδεδεμένες με την οικογενειακή κατάσταση. Η καταβολή συνεχίζεται και αποδίδονται στον δικαιούχο γονέα, που έλαβε την επιμέλεια των τέκνων, αναδρομικά και άτοκα τα επιδόματα και οι λοιπές παροχές των οποίων είχε ανασταλεί η καταβολή τους, ύστερα από την προσκόμιση από αυτόν των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί την «Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ».
4. Σε κάθε άλλη περίπτωση ληξιαρχικής μεταβολής η αρμόδια διεύθυνση της «Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ» ενημερώνει σε εβδομαδιαία βάση τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ.