• Σχόλιο του χρήστη 'ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ' | 6 Φεβρουαρίου 2013, 13:35

    • Από τον οδηγό σπουδών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ (Κύκλοι σπουδών Ι, ΙΙ & IV) προκύπτει ότι οι κτηνίατροι εκπαιδεύονται τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό-εργαστηριακό επίπεδο στα γνωστικά αντικείμενα της υγιεινής και της τεχνολογίας τροφίμων ζωικής προελεύσεως, της υγιεινής και της τεχνολογίας του γάλακτος, στις βασικές αρχές της χημείας τροφίμων και τις φυσικοχημικές μεθόδους εξέτασης των τροφίμων. Εκεί γίνεται και αναφορά στα μέλη Δ.Ε.Π. των τριών Εργαστηρίων του Τομέα Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως που αφιερώνουν τη διδακτική τους εργασία σε μικροβιολογικά, χημικά και τεχνολογικά αντικείμενα της Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων και της Τεχνολογίας των Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως με χρήση κλασσικών μεθόδων αλλά και μοριακών τεχνικών και την ερευνητική - διδακτική, στην διαμόρφωση φυσικοχημικών μεθοδολογιών για την ανάλυση των καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων και στον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων με τη χρήση μοντέρνων ενόργανων τεχνικών για την ανάλυση βιταμινών, λιπιδίων, αμινοξέων, πρωτεϊνών και άλλων συστατικών των τροφίμων. • Επιπρόσθετα, από τις διατάξεις του Π.Δ. 344/2000 και ειδικότερα του άρθρου 12 παράγραφος 3, στις επαγγελματικές δραστηριότητες των κτηνιάτρων περιλαμβάνεται η ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίου ελέγχου τροφίμων Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι ο αποκλεισμός των κτηνιάτρων από τις χημικές αναλύσεις στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι άδικος και αντιεπιστημονικός. Άλλωστε με βάση τα προαναφερόμενα δικαιώματα και την επιστημονική τους κατάρτιση προσφέρουν ήδη τις υπηρεσίες τους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα (βιομηχανίες, ιδιωτικά εργαστήρια, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ΕΦΕΤ, ΕΛ.Γ.Ο. ¨ΔΗΜΗΤΡΑ¨). Φωτεινη Αθανασοπουλου Καθ. Κτηνιατρικης Παν/μιου Θεσσαλιας