• Σχόλιο του χρήστη 'Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικού Χημείου του Κράτους' | 7 Φεβρουαρίου 2013, 09:41

    Με έκπληξη παρατηρούμε, την ενσωμάτωση ενός άρθρου και συγκεκριμένα του Άρθρου 55: «Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων» στο Σχέδιο Νόμου του ΥΠ.Α.Α.Τ., το οποίο διαπραγματεύεται θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με το υπόλοιπο Σχέδιο Νόμου, που ασχολείται με τον εξορθολογισμό του συστήματος ποινών και προστίμων στον τομέα των τροφίμων και άλλα παρόμοια θέματα. Η προσπάθεια, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, να κατοχυρωθεί δια νόμου επαγγελματικά, αποκλειστικά μία ομάδα εργαζομένων (γεωπόνων), σε έναν τομέα, στον οποίο δεν υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα, είναι ένα κραυγαλέο υπόδειγμα, συντεχνιακής νοοτροπίας και πρακτικής και μάλιστα για μια επιστημονική ομάδα, η οποία δεν τεκμηριώνει τις γνώσεις, για την πλήρη κάλυψη των πεδίων εργαστηριακού ελέγχου των τροφίμων. Είναι προφανές, ότι χωρίς να εξεταστεί εις βάθος και διεξοδικά, ποιες επιστημονικές ειδικότητες έχουν λόγο στον τομέα της εξέτασης τροφίμων, γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετηθεί μια μερίδα μόνο υπαλλήλων και επιστημόνων, φέρνοντας από την πίσω πόρτα τον θεσμό του κλειστού επαγγέλματος, σε έναν χώρο που δεν υπάρχει μέχρι τώρα. Πιστεύουμε ότι ο Τομέας των Τροφίμων είναι διεπιστημονικός χώρος και θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή μελέτη, όσον αφορά στο ποιος είναι αρμόδιος να υπογράφει εξετάσεις τροφίμων ή να προΐσταται εργαστηρίων τροφίμων. Προτείνουμε λοιπόν, να αποσυρθεί εξ ολοκλήρου το άρθρο 55 και το θέμα τεκμηρίωσης και πιστοποίησης της επιστημονικής επάρκειας των διαφόρων ειδικοτήτων, που θα σχετίζονται με την εξέταση τροφίμων, να είναι προϊόν συνεργασίας και κοινής απόφασης των αντίστοιχων πανεπιστημιακών μονάδων, με τις επιστημονικές επαγγελματικές ενώσεις. Από την πλευρά μας, ως Υπάλληλοι του ΓΧΚ, το οποίο πάνω από εκατό χρόνια υπηρετεί την προστασία του καταναλωτή και στον τομέα του ελέγχου τροφίμων, με διαπιστευμένα εργαστήρια σ’ όλη την Ελλάδα, έχουμε όλες τις γνώσεις και την εμπειρία, ώστε να προσφέρουμε σε μια τέτοια μελέτη, καθορίζοντας τις γνώσεις, την εμπειρία και την εξειδίκευση, που πρέπει να έχει ο αναλαμβάνων την ευθύνη μιας ανάλυσης τροφίμων ή τη διεύθυνση ενός εργαστηρίου τροφίμων, που στην εποχή μας δεν νοείται να μην είναι και διαπιστευμένο.