• Σχόλιο του χρήστη 'Στέφανος Καραγεώργης' | 9 Φεβρουαρίου 2013, 03:44

    Ο εργαστηριακός έλεγχος για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό 882 (Άρθρο 12), απαιτεί την διαπίστευση των εργαστηρίων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025. Το πρότυπο αυτό στην παράγραφο 5.2.1 που αφορά το προσωπικό αναφέρει ότι “ Προσωπικό το οποίο εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες πρέπει να αξιολογείται ως προς την καταλληλότητά του με βάση την κατάλληλη μόρφωση, κατάρτιση, εμπειρία ή/και δεξιότητες, ανάλογα με τις απαιτήσεις.”. Είναι λοιπόν προφανές ότι το βασικό πτυχίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό προσόν για την διενέργεια εργαστηριακών δοκιμών. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η τεκμηριωμένη μόρφωση και εκπαίδευση (βασικό πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) καθώς και η πολυετής εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι πτυχιούχοι (κάθε βαθμίδας) Κτηνιατρικής, Γεωπονίας, Χημείας, Βιολογίας, Τεχνολογίας τροφίμων και άλλων συναφών με τα τρόφιμα κλάδων, μπορούν να διενεργούν εργαστηριακούς ελέγχους σχετικών με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα, να απαλλαγεί από συντεχνίες που έχουν επιβάλλει περιχαράκωση παράλογων δικαιωμάτων, είναι λυπηρό να βλέπουμε μια επανάληψη του χθες. Προτείνω την κατάργηση του άρθρου 55, ώστε να μην έχουμε αντικρουόμενα δικαιώματα από άλλους νόμους που κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα σχετικά με τις εργαστηριακές εξετάσεις ή τροποποίησή του με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβαδίζει με τη Νομοθεσία και τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ταυτόχρονη κατάργηση παλαιότερων διατάξεων περί εργαστηριακών εξετάσεων. Στέφανος ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗΣ Κτηνίατρος DVM, PhD