• Σχόλιο του χρήστη 'Δρ. Ιωάννης Τσιλφίδης' | 10 Φεβρουαρίου 2013, 11:05

    Δρ. Ιωάννης Τσιλφίδης – Πρόεδρος Διεπιστημονικής Εταιρείας Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων – Δ.Ε.Δ.Υ.Τ. Έχω την άποψη, επί όσων καθορίζονται στο άρθρο 55 του Σχεδίου Νόμου που τόσες «συντεχνιακές συγκρούσεις» έχει προκαλέσει, ότι γίνεται πολύς λόγος άνευ λόγου. Ασφαλώς, μια προσεκτική ανάγνωση του άρθρου δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης ότι, όλοι που πληρούν τις προϋποθέσεις σπουδών που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο, δύνανται να εκτελούν ΚΑΙ «χημικές, μοριακές και μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων επί …» Γιατί τόση ανησυχία όμως; Έπρεπε να αναγραφεί δηλαδή ότι και οι χημικοί έχουν τις ως άνω αρμοδιότητες; Έπρεπε δηλαδή να αναγραφεί το αυτονόητο; Εάν τώρα, οι χημικοί δυσανασχετούν με το γεγονός ότι και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων αποκτούν το δικαίωμα της πραγματοποίησης χημικών αναλύσεων στα τρόφιμα, ας μη ξεχνούν ότι μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση, τους εκχωρήθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης μικροβιολογικών αναλύσεων στα πλαίσια της λειτουργίας των Εργαστηρίων του Γενικού Χημείου του Κράτους. Ασφαλώς, κατά την άποψή μου η χρησιμοποίηση πολλών διαζευκτικών «ή» μπερδεύει λίγο τα πράγματα με συνέπεια την εκδήλωση «συντεχνιακών» αντιδράσεων, τις οποίες επιτείνει η συγκεκριμένη αναφορά σε «Γεωπονική Βιοτεχνολογία των Γεωπονικών Πανεπιστημίων της Χώρας». Ως πρόεδρος της Δ.Ε.Δ.Υ.Τ., μιας ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, μέλη της οποίας είναι επιστήμονες εξειδικευμένοι στην υγιεινή, την ασφάλεια και την τεχνολογία των τροφίμων - ποτών (Κτηνίατροι, Γεωπόνοι, Χημικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Μικροβιολόγοι τροφίμων, Τεχνολόγοι τροφίμων, Βιοχημικοί, Βιολόγοι, Βιοτεχνολόγοι, Υγιεινολόγοι, Οινολόγοι - Τεχνολόγοι ποτών, Βιοπαθολόγοι, Διαιτολόγοι, Διατροφολόγοι, Τοξικολόγοι, Επόπτες Δημόσιας Υγείας) έχω την άποψη ότι, το άρθρο 55 δύναται να διατυπωθεί με τρόπο, που χωρίς να μεταβάλλει την ουσία του περιεχομένου της διάταξης, να αποκλείει τη σύγχυση και τις αμφιβολίες για τα επαγγελματικά δικαιώματα και θεωρώ ως θετική τη νέα και σαφή νομοθετική κατοχύρωση της πραγματοποίησης χημικών, μικροβιολογικών και μοριακών αναλύσεων τροφίμων από τους εν λόγω επιστήμονες. Εξ’ άλλου, στα πλαίσια της αλματώδους ανάπτυξης των επιστημών σήμερα και της ανάγκης για διεπιστημονική προσέγγιση των θεμάτων, ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων, θα πρέπει κατά την άποψή μου, να αποτελεί η τεκμηριωμένη επάρκεια, με βάση το αντικείμενο και περιεχόμενο των σπουδών. Επίσης, εκτιμώ ότι, προς όφελος της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, αλλά και προς αποφυγή «συντεχνιακών συγκρούσεων», θα μπορούσε να δημιουργηθεί ενιαίος επιστημονικός φορέας εξειδίκευσης των εμπλεκομένων με το εν λόγω αντικείμενο. Δρ.Ιωάννης Τσιλφίδης - Πρόεδρος της Δ.Ε.Δ.Υ.Τ. www.dedyt.gr